Nicușor Dan a sugerat zilele trecute, pe o rețea de socializare, că este posibil ca un bloc în care s-au mutat 70 de familii să fie demolat ca urmare a procesului intentat de Asociația „Salvați Bucureștiul”.
Citește și: Liviu Dragnea a ieșit ieri din închisoare, pentru o zi. Cum și-a petrecut fostul lider PSD cele 24 de ore de libertate
Afirmația lui Nicușor Dan, dealtfel fără susținere legală (citiți mai jos ce spun specialiștii în drept), i-a alarmat pe oamenii care și-au cumpărat legal și de bună credință apartamentele în blocul de pe Maria Rosetti 38 (a cărui autorizație de construire o atacă).
Oamenii spun că numai Ceaușescu a îndrăznit să ceară demolarea locuințelor românilor!
Nicușor Dan: „În situația în care se dispune demolarea blocului…”
Locatarii de pe Maria Rosetti sunt indignați că sunt dați în judecată de ONG-urile controlate de Nicușor Dan după ce și-au cumpărat apartamente într-un bloc construit și recepționat legal. Cel mai tare se simt amenințați de faptul că Nicușor Dan vorbește deschis despre demolarea blocului în care locuiesc: „i-am sfătuit să cheme în garanție primarul care a dat autorizația astfel încât în situația în care se dispune demolarea blocului ilegal …”.
Reacții dure la acțiunile „Salvați Bucureștiul”: „Cum să nenorocești oamenii și să-i lași fără case?”
„Am cumpărat o casă legal, cu toate actele, fără notări de litigii la Cartea Funciară fără sarcini. Acum ne trezim cu ONG-urile ăstuia că ne cheamă la judecată! Cum își permite să vorbească de demolarea caselor noastre? Numai Ceaușescu mai făcea asta!”, ne-a spus un alt proprietar din bloc.După cum sunt sau nu mai slabi de înger locatarii s-au speriat sau s-au indignat de amenințarea voalată a parlamentarului Nicușor Dan. „Cum să nenorocești oamenii lăsându-i fără case? Dacă firma care a construit blocul dă faliment, noi de unde mai recuperăm banii? Dacă vrea să ajungă primar, domnul Nicușor Dan trebuie să gândească pentru binele oamenilor, nu să-i târască prin Tribunale. Poate el se simte bine toată ziua prin sălile de judecată, noi nu avem timp și nervi pentru asta. Să facă bine să termine să-și mai facă publicitate prin procese!”, ne-au spus locatarii.
Nicușor Dan – manipulator, mincinos sau diletant?
În realitate, Nicușor Dan nu poate cere în instanță demolarea blocului, iar faptul că vorbește despre asta pe pagina lui de Facebook arată fie că nu cunoaște legea, fie că o știe dar se folosește de panica oamenilor amenințați că vor rămâne fără case pentru a pune presiune pe instanțe și autorități.
Citește și: Cozmin Gușă s-a reîntors în PSD! Pe 30 octombrie, licența Realitatea TV va expira și Gușă trebuie să se prezinte în fața CNA pentru o prelungire cu încă nouă ani / Bilanțul politic sumbru al patronului unei televiziuni cu datorii uriașe la stat
Specialiștii în drept ne-au precizat că potrivit Legii contenciosului administrativ (554/2004), ONG -urile nu pot cere în vreo instanță demolarea unui imobil așa cum ar vrea Nicușor Dan: „Acţiunile întemeiate pe încălcarea unui interes legitim public pot avea ca obiect numai anularea actului sau obligarea autorităţii pârâte să emită un act sau un alt înscris” – art. 8 alin (12) din lege. Altfel spus, în atâtea sute de procese era de așteptat ca ONG-istul parlamentar să înțeleagă că un organism social interesat (ONG) poate solicita demolarea unei clădiri numai dacă i se vatămă un interes propriu subiectiv, nicidecum atunci când reclamă interesul legitim public.
Diletant = amator, neprofesionist (Sursa: Micul Dicționar Academic)
Salvați Bucureștiul a pierdut trei procese pe Maria Rosetti 38
În toate punctele de vedere pe care le transmite, Nicușor Dan „uită” să precizeze că la începutul anului 2013, Asociația „Salvați Bucureștiul” (ASB) a cerut suspendarea executării Autorizației de Construire (Dosarul nr. 400/3/2013 al Tribunalului București – Secția a II-a Contencios administrativ și fiscal) iar instanța i-a respins cererea că neîntemeiată.
Acesta este motivul pentru care construcția a fost executată, finalizată și recepționată, în mod legal.
ASB a pierdut și celelte două litigii:
- Cerere de ordonață președințială pentru sistarea lucrărilor de construire (dosarul nr. 628/300/2013) respinsă ca neîntemeiată;
- Dosarul nr. 30811/3/2014 al Tribunalului București – Secția a II-a Contencios administrativ și fiscal, prin care ASOCIATIA SALVATI BUCURESTIUL si respectiv ASOCIAŢIA PENTRU CONSERVAREA INTEGRATĂ A PATRIMONIULUI NATURAL ŞI CULTURAL au solicitat anularea Planului Urbanistic de Detaliu (P.U.D.) pentru strada Maria Rosetti nr. 38 – acțiune respinsă, în al doilea ciclu procesual.