16.1 C
Buzău
duminică, 9 mai, 2021
duminică, 9 mai, 2021
16.1 C
Buzău

Moțiunea de cenzură îi înnebunește pe penalii din PSD! Dăncilă inventează PNDL 3 și aruncă cu bani în baroni și parlamentarii „trădători”. Ori despre cum votul de joi ne va arăta cât de verticală este coloana vertebrală a parlamentarilor noștri

express sud-estPOLITICĂPolitici și penaliMoțiunea de cenzură îi înnebunește pe penalii din PSD! Dăncilă inventează PNDL 3 și aruncă...
spot_img

Liderii PSD promit marea cu sarea astfel încât să îi convingă pe parlamentarii „trădători” să voteze contra moțiunii de cenzură.

Cu câteva zile înainte de dezbaterea moțiunii în Parlament, Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici și Marius Budăi aruncă pe piață promisiuni care au darul să prezinte o situație apocaliptică în situația în care Cabinetul actual pică. Dăncilă inventează PNDL 3, programul inventat de Liviu Dragnea prin care primăriile docile primesc bani de la buget pentru modernizări de școli, pentru drumuri, canalizare, apă etc. Teodorovici anunță că vineri, la o zi după moțiune, Guvernul va acorda 1,4 miliarde de lei pentru funcționarea Unităților Administrativ Teritoriale, mare parte din acestea fiind controlate de baronii PSD.

Citește și: „Tel Drum, dosarul cel mai greu din arsenalul de infracțiuni al lui Liviu Dragnea, va fi soluționat până la finalul anului, promite Călin Nistor, șeful interimar de la DNA

Tot Teodorovici susține că, în eventualitatea căderii actualului Executiv, bugetul pe 2020 va fi unul de austeritate. Aceasta este o componentă a discursului pesedist cum că după ei urmează apocalipsa. Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță la rândul său, că de la 1 ianuarie 2020 pensiile vor crește din nou. În paralel, are loc o acțiune de ”mituire” a politicienilor din afara PSD cu funcții de ministru în speranța că aceștia vor vota contra moțiunii.

Viorica Dăncilă a promis, la Adevărul Live, că are în pregătire PNDL 3, programul împins în față ani de zile de către Liviu Dragnea. ”Am discutat și cu parlamentari, cu primari, cu cetățenii. Cred că mulți se vor răzgândi, pentru că atunci când se vor întoarce în colegiu vor da ochii cu primarii, cu cetățenii. (…) Nimeni nu a ajuns pe persoană fizică în Parlament. Atunci când primarii nu își vor mai primi fondurile – PNDL 1, PNDL 2 – cred că acest lucru va crea o mare nemulțumire”, a spus Dăncilă.

Ce înseamnă PNDL?

Ca să vedem ce înseamnă PNDL trebuie să ne întoarcem în timp. Între 2013 și 2016 au fost executate plăți în valoare de 5,7 miliarde de lei pentru Programul Național de Dezvoltare Locală. Cei mai mulți, 4,4 miliarde de lei au ajuns la comune. Fondurile gestionate prin PNDL au fost destinate dezvoltării de infrastructură locală, cum ar fi drumuri, alimentare cu apă, stații de epurare, canalizare, construcție de baze sportive sau modernizare și construire de clădiri publice. Achizițiile s-au făcut pe plan local, adică de către beneficiari (primării/consilii locale și consilii județene). Din 2017 a început PNDL 2, dar fondurile au crescut la 30 de miliarde de lei, pentru perioada 2017-2020.

În Programul de Guvernare PSD sunt prevăzute, prin intermediul Programului Operațional Regional, 8,25 de miliarde de euro pentru îndeplinirea unor obiective precum: 3.000 de IMM-uri sprijinite pentru construcția/modernizarea și extinderea spațiului de producție/servicii IMM, inclusiv dotare cu instalații, echipamente (inclusiv sisteme IT), utilaje, mașini, inclusiv noi tehnologii; peste 100.000 gospodării reabilitate termic; peste 45 monumente istorice reabilitate; 3 spitale regionale nou construite; 122.000 de elevi, studenți care vor beneficia de infrastructura educațională modernizată; peste 5,76 milioane de hectare cadastrate; 2.100 km de drumuri județene modernizate pentru 1 milion de cetățeni; 280 de ambulatorii şi 35 de unități de primiri urgențe reabilitate/modernizate/extinse; peste 270.000 de persoane care vor beneficia de construcția/reabilitarea/ modernizarea/extinderea/dotarea centrelor comunitare integrate socio-medicale.

Citește și: Indiferență crasă, marca PSD. Deși postul este vacant din anul 2014, Casa de Pensii din Tulcea nu are nici acum un expert de evaluare a persoanelor cu deficiențe

Cea mai mare parte a banilor prevăzuți în PNDL 2 ajunge la primăriile și consiliile județene PSD, adică 56,7% din suma de 30 de miliarde de lei credite de angajament. Liberalii primesc 31,9% din bani, UDMR 4,7%, ALDE 1,9% și UNPR 1,1%. Conform unei analize EFOR, cele mai multe proiecte au fost aprobate pentru CJ Neamț (condus de Ioan Arsene) Târgoviște, municipiul Hunedoara, precum și CJ Vrancea. Între primele zece unități administrative care primesc bani se numără și Sectoarele 3 (Robert Negoiță,  un adversar al lui Liviu Dragnea) și 4.

Ministerul Dezvoltării, care a fost condus în anii 2013-2014 de Liviu Dragnea, a alocat fonduri în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) prin ordine de ministru, nepublicabile în Monitorul Oficial, în baza unei ordonanțe de urgență aprobată la vremea respectivă de Guvernul Ponta. Un raport al Curții de Conturi arată cum au fost cheltuiți peste 2,3 miliarde de lei pentru respectivul program de către Liviu Dragnea, șeful Ministerului Dezvoltării.

Citește și: Biserica din Parcul Casei de Cultură din Constanța, „demolată” de instanță, la acțiunea unei asociații civice. Ce va face primăria

Inspectorii Curții au descoperit probleme în evaluarea capacității instituționale și organizatorice a ministerului în derularea PNDL, că nu s-au elaborate planuri pentru limitarea consecințelor apariției riscurilor, că nu au existat date din teren astfel încât nu s-a putut evalua gradul de realizare a obiectivelor, că s-au gestionat cele 2,3 miliarde de lei în niște tabele Excel, să s-au semnat finanțări care urmau să se deruleze în doar câteva zile pentru că se termina anul, că s-au suplimentat fonduri fără nicio verificare sau evaluare etc.

Într-una din concluzii, Curtea de Conturi susține că MDRAP, condus de Liviu Dragnea, a deținut unele analize, însă acestea s-au limitat la urmărirea numărului de obiective de investiții finalizate raportat la numărul celor finanțate.

Recent, o investigația Recorder.ro a arătat modul cum se cheltuie banii prin intermediul acestui PNDL.

”La PNDL 1 și 2 nu există comunitate în România care să nu fi primit finanțare, indiferent de culoarea politică. Vrem să introducem și PNDL 3. Ce a nu a intrat la PNDL 1 și 2 încercăm să facem prin Fondul Național de Investiții”, a spus Dăncilă, la Adevărul Live.

Bani prin FDI

În ultimele săptămâni guvernul a aprobat cheltuieli de aproape 10 miliarde de lei prin noul PNDL, numit FDI. ” Toți banii aceștia sunt dați pentru a asigura majoritatea PSD în parlament. Ce se întâmplă? Partidul social democrat e în degringoladă după plecarea lui Liviu Dragnea. Pro România ia tot mai mulți parlamentari și structuri PSD. Așa că PSD nu mai poate face presiune asupra parlamentarilor decât prin intermediul baronilor locali. Iar baronii locali sunt primii care sunt de acord să o facă, dar contra cost. Iar costul este foarte mare și e plătit din banii noștri”, a declarat deputatul Claudiu Năsui. 

Pe 17 septembrie au fost aprobate 2,3 miliarde de lei din FDI. Iar pe 2 octombrie au mai fost aprobat încă de trei ori pe atât.

Citește și: Municipiul Focșani a rămas fără căldură pentru iarnă. ENET SA, societatea de termoficare din Focșani, aflată în subordinea Consiliului Local Municipal, a intrat în insolvență. Se anunță probleme și la Tulcea

”În total 10 miliarde de lei au fost puse la bătaie pentru a avea majoritate în parlament. Așa vor social democrații să asigure boicotarea moțiunii. Noul fond înființat prin infama OUG 114, FDI, a promis banii aceștia chiar în ajun de moțiune. O altă „coincidență” face ca majoritatea fondurilor să meargă către județe cu un număr mare de voturi din partea PSD. Scopul este fie votul împotrivă, fie prevenirea traseismului către Pro România.

În orice caz, disperarea e mare. Niște exemple grăitoare: județe controlate de UDMR sau de la care s-a plecat spre Pro România sunt pe ultimele poziții la finanțare, mai exact: Covasna, Brăila, Mureș sau Harghita. Să fie o coincidență că domnul Tudose este din Brăila și că acesta a fost printre primii care a migrat spre Pro România? La cealaltă extremă avem Olt, Buzău, Neamț și Dolj. În aceste județe, PSD pare să cumpere loialitatea unora pentru a preveni mișcările spre Pro România. Iarăși, o pură coincidență, nu-i așa?

Citește și: Felix Stroe, liderul PSD Constanța, crede că Dăncilă face parte din patrimoniul național cultural! „Nu e vorba de vreo asemănare cu Ceaușescu, să ai un tablou al liderului PSD pe peretele unui birou înseamnă cultură instituțională”, behăie Felix

Practic, PSD oferă din banii noștri pe care statul îi ia prin taxe și impozite mari finanțări pentru firmele de casă ale politrucilor care sunt dispuși să meargă către cine dă mai mult. La ce „investiții” să ne așteptăm? Exact la acele investiții pe care le-am văzut și cu PNDL. Oameni care nu sunt în stare să ia fonduri europene gratuite, pentru că nu pot ciupi din ele, nu vor face altceva decât tone de studii de fezabilitate la supra preț, terenuri de fotbal în pantă sau drumuri și canalizare pe hârtie. Ca să realizăm ce înseamnă încă o creștere a cheltuielilor cu 10 miliarde de lei. Vorbim de 1 punct procentual din PIB în condițiile în care deja facem deficite de criză”, a mai declarat Năsui.

Bani pentru baroni

Ca să îi țină aproape pe baronii locali, Eugen Teodorovici a anunțat că în şedinţa de Guvern de vineri, la o zi după moțiune, se va adopta o hotărâre prin care se vor aloca 1,4 miliarde de lei pentru funcționarea UAT-urilor (unități administrativ-teritoriale).

“Este o alocare de fonduri în baza Ordonanței 12, care se referă la rectificarea bugetară către UAT -uri. Sunt cele 1,4 miliarde de lei pe care le-am menționat de mai multe ori şi care se distribuie către UAT-urile din România. Nu este o rectificare, este o hotărâre de guvern care va avea o anexă cu toate comunitățile locale şi cu sumele. Au fost discuţii şi cu o parte din comunitățile locale, dar noi am colaborat foarte mult cu colegii din teritoriu de la finanțele publice locale, pentru că dânșii, practic, au centralizat din fiecare județ în parte şi au trimis către centru situaţia centralizată. Este nevoie de o hotărâre de guvern pentru că ordonanța privind rectificarea asta prevede: prin hotărâre de guvern se alocă fondurile necesare comunităților locale”, a spus  Teodorovici.

Prin această hotărâre de guvern, a adăugat ministrul, sunt acordate sumele necesare funcționării comunităților locale – salarii, partea socială legată de persoanele cu dizabilităţi, însoțitori.

Teoria: După noi, potopul

Tot Teodorovici a spus că bugetul de anul viitor nu va putea fi “închis” fără măsuri dure de austeritate, în cazul în care moțiunea de cenzură va trece, iar la guvernare vor ajunge reprezentanții opoziției, “acești netoți ai zonei economice”. “Ce am promis pentru anul viitor şi anii care urmează va fi aplicat. Dar, cu siguranță, vă spun sigur că, dacă ea (moțiunea de cenzură – n.r.) va trece, anul viitor nimeni nu va închide bugetul”, a spus Teodorovici.

Se măresc pensiile

Desele declarații ce apar în spațiul public de la diverși politicieni sau alte persoane cum că Guvernul nu va avea bani pentru plata pensiilor în condițiile în care de la 1 septembrie s-a mărit punctul de pensie au provocat o reacție a ministrului Muncii, Marius Budăi.

”Am spus tot timpul că vom avea bani de toate majorările pe care le-am anunțat, fie că vorbim de Legea salarizării unitare fie că vorbim de Legea pensiilor. Nu am susținut niciun moment că Legea pensiilor este o lege facil de pus în practică. Dar nici nu este o lege la care să renunțăm pentru că și românii trebuie să ajungă cu veniturile spre media Uniunii Europene”, a precizat Budăi la România TV.

Pensiile au crescut de la 1 septembrie și urmează să fie majorate de la 1 ianuarie. Astfel, de anul viitor, punctul de pensie va ajunge la 1265 de lei. ”La anul, data de 1 ianuarie va fi cu noua valoare a punctului de pensie care e promovată de la 1 septembrie, adică 1265 de lei. La 1 septembrie 2020, noua valoare a punctului de pensie va fi de 1775 de lei. Avem nevoie de aceste creșteri. Nu este o lege ușor de pus în aplicare. Suntem extrem de atenți la ce se întâmplă în jurul nostru și în țară. Discutăm săptămânal cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, avem specialiști în artid și avem și determinare și știință să o facem”, a mai declarat Budăi.

Se promit funcții

Liderul Pro România, Victor Ponta, unul dintre principalii adversari ai conducerii actuale a PSD, a declarat că Viorica Dăncilă a promis, în weekend, 18 posturi de miniștri parlamentarilor din afara PSD.

„Vreau să spun că astăzi, mai devreme, am numărat numărul de miniștri. De la Pro România au primit patru propuneri să fie miniștri: Mocioalcă, Daniel, Bănicioiu, Sorin, de la ALDE au mai primit vreo trei să fie miniștri. Acum, zilele astea, sunați direct de doamna Dăncilă. Mă gândeam că o să mă sune şi pe mine să-mi propună şi mie ceva. Eu i-am numărat, deci în acest weekend a promis parlamentarilor din afara PSD 18 miniștri, rămâne Dăncilă singură cu 18 de la Pro România. ALDE şi PMP. Cine crede minciunile astea? Cine își merită soarta, evident, că de aia nu fac rectificarea miercuri, că le dau țeapă, nu le dau bani, de unde să le dea dacă nu au bani nici pentru pensii”, a afirmat Ponta, la Parlament.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

TOPUL DE AZI

ULTIMA ORĂ

- Reclama ta poate fi aici! -

spot_img

ATENȚIONARE

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:
1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

DE ACELAȘI AUTOR

EDITORIAL

Consiliul Județean Buzău și clanurile mafiote din filiala locală a PSD. Buzăul ca o pradă

PSD Buzău rezistă la șefie. De aproape 32 ani, clanurile din PSD împărățesc peste județul Buzău prin interpuși precum Marcel Ciolacu, Petre Emanoil Neagu, Constantin Toma etc.. Săptămâna trecută vă promiteam că vom începe un proiect în care sa vă...
Într-o zonă controlată la sânge de PSD, o presă independentă nu poate supraviețui decât cu sprijinul dumneavoastră. Pentru cine dorește să susțină acest proiect, un "LIKE" nu credem că o să coste prea mult. ARĂTAȚI LUMII CĂ VĂ PASĂ!