duminică, 3 decembrie 2023
11.4 C
Buzău

România

11.4 C
Buzău
duminică, 3 decembrie 2023
11.4 C
Buzău
Ești aiciEvenimentMoțiunea de cenzură depusă de PSD-UDMR, citită citită azi în plenul Parlamentului....
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Moțiunea de cenzură depusă de PSD-UDMR, citită citită azi în plenul Parlamentului. Ce șanse au social-democrații să dea jos Guvernul Orban

Azi, plenul Parlamentului se va reuni pentru prezentarea moțiunii de cenzură depuse de PSD. Social-democrații îi acuză pe liberali că au încălcat standardele europene prin angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi.

Plenul Parlamentului se reunește, azi, de la ora 14:00, pentru prezentarea moțiunii de cenzură depusă de PSD, în urma angajării răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Data dezbaterii şi votării moțiunii de cenzură vor fi stabilite într-o ședință ulterioare a Birourilor permanente ale camerelor.

Este prima moțiune la adresa Executivului Ludovic Orban, care a preluat puterea executivă pe 4 noiembrie şi a fost depusă în urma angajării răspunderii Guvernului pe legea alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Citește și: Cutremure serioase în Vrancea și Marea Neagră! Când se preconizează că va veni următorul seism uriaș în România. Detalii „cutremurătoare”!

Conducerea Parlamentului a decis, săptămâna trecută, ziua citirii moțiunii dar nu şi ziua în care se va dezbate şi se va vota, ceea ce arată că nici PSD şi nici PNL nu doresc să se grăbească. Astfel, după citirea moțiunii, se va convoca o nouă ședință a Birourilor reunite, pentru a se stabili ziua votului. Pentru că moțiunea a venit ca urmare a angajării răspunderii, PSD mai are șansa să depună, în această sesiune parlamentară, o nouă moțiune de cenzură.

Parlamentarii PSD și UDMR acuză Guvernul că a modificat legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Totodată, social democrații susțin că premierul Orban vrea privatizarea sistemului de sănătate.

Puteți descărca de aici textul integral al moțiunii de cenzură, în format PDF.

PSD ar mai avea nevoie doar de câteva voturi

Pentru a trece moțiunea este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari iar matematic, PSD mai are nevoie doar de câteva voturi. PSD și UDMR împreună, au 228 de parlamentari, dar se bazează și pe sprijinul a patru deputați din tabăra lui Teodor Meleșcanu.

La polul opus, PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au anunțat că nu vor vota schimbarea premierului Ludovic Orban. Însă toate aceste partide nu au decât 209 voturi.

Diferența o vor face parlamentarii minorităților naționale și independenții. Data dezbaterii şi votului în cazul moțiunii de cenzură va fi stabilită într-o ședință a Birourilor permanente.

Ce se întâmplă dacă moțiunea va fi votată

Odată cu demiterea Guvernului, s-ar deschide calea spre alegeri anticipate, pe care atât liberalii, cât și președintele Klaus Iohannis și le doresc. Dacă moțiunea nu va trece, PSD a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.

Citește și: Șantierul celui mai scump pod din România lasă în urmă găuri uriașe. Cum arată zona dintre Brăila și Galați unde va fi construit podul ce va lega Moldova şi Muntenia de Dobrogea și care va costa circa 500 milioane de euro

Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moțiune de cenzură.

Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.

Pe câte voturi pentru moțiune poate conta PSD în acest moment

Pentru a trece moțiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 198 de parlamentari şi UDMR – 30, în total fiind 228 parlamentari care ar vota pentru. În 16 ianuarie, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formațiunea sa va vota moțiunea de cenzură, dacă Guvernul Ludovic Orban își va angaja răspunderea în parlament în privința alegerii primarul în două tururi de scrutin.

După depunerea moțiunii de cenzură urmează ca Birourile permanente reunite să se întrunească să stabilească calendarul dezbaterii. Potrivit regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un „Like”, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Cislău, mica Românie a PSD Buzău. De ce n-am scris până azi despre Cislău, comuna mea natală, pe EXPRESS SUD-EST

De ce nu am scris de prea multe ori despre Cislău pe EXPRESS SUD-EST, deși mi s-a cerut, ba chiar mi s-a reproșat acest lucru? Pentru că n-am putut moral să mă motivez. Pentru că toate scandalurile din ultimii doi ani din țara asta, dar și de la Cislău, m-au aruncat într-o depresie profesională. Stați liniștiți, cu capul sunt foarte bine, dar la capitolul motivație profesională sunt muci. Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani în țara asta m-a schimonosit la suflet. Mi-ați scris mulți dintre Voi: „De ce nu scrii despre Cislău? Ne e dor de ideile tale, de felul tău de a vedea lucrurile…” Mi-e rușine că nu am scris și sper să mă iertați pentru asta. N-am vrut să particip...

Dezvăluiri

Cherecheș și-a pregătit cu minuțiozitate fuga din țară. Povestea seifului cu bani din Germania

Cătălin Cherecheș și-a pregătit cu minuțiozitate fuga din țară, dovadă fiind și faptul că a transferat pe numele mamei sale, fostă deputat PNL, toate casele și terenurile pe care le mai deținea, încă de la finalul anului trecut. În afară de condamnarea pe care primarul municipiului Baia Mare a primit-o vineri, Cherecheș mai are un litigiu greu în care Agenția Națională pentru Integritate cere confiscarea sumei de 600.000 de euro, pe care acesta nu o poate justifica. Primarul din Baia...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...

- A word from our sponsor -

spot_img

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost reținut de DNA pentru o șpagă de peste 1,2 milioane de lei

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost prins vineri seară în flagrant de DNA. Președintele Consiliului Județean Vaslui a ajuns în custodia ofițerilor și procurorilor anticorupție după ce a fost prins primind o șpagă de peste 1,2 milioane de lei. Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist...