Azi, plenul Parlamentului se va reuni pentru prezentarea moțiunii de cenzură depuse de PSD. Social-democrații îi acuză pe liberali că au încălcat standardele europene prin angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi.
Plenul Parlamentului se reunește, azi, de la ora 14:00, pentru prezentarea moțiunii de cenzură depusă de PSD, în urma angajării răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Data dezbaterii şi votării moțiunii de cenzură vor fi stabilite într-o ședință ulterioare a Birourilor permanente ale camerelor.
Este prima moțiune la adresa Executivului Ludovic Orban, care a preluat puterea executivă pe 4 noiembrie şi a fost depusă în urma angajării răspunderii Guvernului pe legea alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
Citește și: Cutremure serioase în Vrancea și Marea Neagră! Când se preconizează că va veni următorul seism uriaș în România. Detalii „cutremurătoare”!
Conducerea Parlamentului a decis, săptămâna trecută, ziua citirii moțiunii dar nu şi ziua în care se va dezbate şi se va vota, ceea ce arată că nici PSD şi nici PNL nu doresc să se grăbească. Astfel, după citirea moțiunii, se va convoca o nouă ședință a Birourilor reunite, pentru a se stabili ziua votului. Pentru că moțiunea a venit ca urmare a angajării răspunderii, PSD mai are șansa să depună, în această sesiune parlamentară, o nouă moțiune de cenzură.
Parlamentarii PSD și UDMR acuză Guvernul că a modificat legislația electorală cu mai puțin de un an înainte de alegeri, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția. Totodată, social democrații susțin că premierul Orban vrea privatizarea sistemului de sănătate.
Puteți descărca de aici textul integral al moțiunii de cenzură, în format PDF.
PSD ar mai avea nevoie doar de câteva voturi
Pentru a trece moțiunea este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari iar matematic, PSD mai are nevoie doar de câteva voturi. PSD și UDMR împreună, au 228 de parlamentari, dar se bazează și pe sprijinul a patru deputați din tabăra lui Teodor Meleșcanu.
La polul opus, PNL, USR, PMP, ALDE și Pro România au anunțat că nu vor vota schimbarea premierului Ludovic Orban. Însă toate aceste partide nu au decât 209 voturi.
Diferența o vor face parlamentarii minorităților naționale și independenții. Data dezbaterii şi votului în cazul moțiunii de cenzură va fi stabilită într-o ședință a Birourilor permanente.
Ce se întâmplă dacă moțiunea va fi votată
Odată cu demiterea Guvernului, s-ar deschide calea spre alegeri anticipate, pe care atât liberalii, cât și președintele Klaus Iohannis și le doresc. Dacă moțiunea nu va trece, PSD a anunțat că va ataca legea la Curtea Constituțională.
Citește și: Șantierul celui mai scump pod din România lasă în urmă găuri uriașe. Cum arată zona dintre Brăila și Galați unde va fi construit podul ce va lega Moldova şi Muntenia de Dobrogea și care va costa circa 500 milioane de euro
Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moțiune de cenzură.
Guvernul este demis dacă moțiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.
Pe câte voturi pentru moțiune poate conta PSD în acest moment
Pentru a trece moțiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 198 de parlamentari şi UDMR – 30, în total fiind 228 parlamentari care ar vota pentru. În 16 ianuarie, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că formațiunea sa va vota moțiunea de cenzură, dacă Guvernul Ludovic Orban își va angaja răspunderea în parlament în privința alegerii primarul în două tururi de scrutin.
După depunerea moțiunii de cenzură urmează ca Birourile permanente reunite să se întrunească să stabilească calendarul dezbaterii. Potrivit regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură se prezintă în ședința comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.
Dezbaterea moțiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.