miercuri, 4 decembrie 2024
1.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

1.2 C
Buzău
miercuri, 4 decembrie 2024
1.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciAncheteLiderul USR, Dan Barna, și Dragoș Pîslaru, europarlamentar PLUS, au continuat afacerile...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Liderul USR, Dan Barna, și Dragoș Pîslaru, europarlamentar PLUS, au continuat afacerile cu „Ciuma Roșie” și pe ultima sută de metri a regimului „Dragnea”! Unul dintre contracte este semnat chiar de Rovana Plumb, lider PSD Dâmbovița, apropiat de Liviu Dragnea, fost șef PSD

Firmele înființate de liderul USR, Dan Barna, și de Dragoș Pîslaru, europarlamentar PLUS, au continuat afacerile cu „Ciuma Roșie” și în perioada în care Guvernul PSD-ALDE s-a aflat sub controlul lui Liviu Dragnea, fostul președinte social-democrat aflat acum în spatele gratiilor.

Potrivit Bugetul.ro, la 5 iulie 2018, Ministerul Fondurilor Europene, în fruntea căruia se afla Rovana Plumb, a încheiat un contract de prestări servicii cu asocierea SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA (lider asociere) – firma fondată de Dragoș Pîslaru -, SC GRUPUL DE CONSULTANȚĂ PENTRU DEZVOLTARE DCG SRL – firma înființată de Dan Barna, SC ARCHIDATA SRL și SC NTSN CONECT SRL.

Valoarea contractului încheiat între MFE și cele patru firme este de 2.382.165,78 de lei cu TVA – aproximativ jumătate de milion de euro.

În schimbul acestei sume, firma fondată de Dragoș Pîslaru și cea înființată de Dan Barna, dar și celelalte două societăți, oferă servicii de consultanță pentru realizarea evaluărilor în domeniul transporturilor prevăzute în Planul de Evaluare a Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, potrivit art. 56 al RDC nr. 1303/2013, în cadrul proiectului „Implementarea Planului de Evaluare pentru Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020”.

Execuția contractului este de 65 de luni, calculat de la data semnării, dar nu mai târziu de 15 octombrie 2023.

După cum se poate observa mai jos, contractul este semnat chiar de Rovana Plumb, lider PSD Dâmbovița, apropiat de Liviu Dragnea, fost șef PSD.

Dragoș Pîslaru, contracte cu Liviu Dragnea și Darius Vâlcov

În 2010, firma lui Pîslaru a primit 153.510 RON de la Consiliul Județean Teleorman, condus la acel moment de Liviu Dragnea (PSD), pentru „Realizarea Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Teleorman 2008-2013” (data atribuirii: 26.03.2010).

Mai mult, în perioada 2009-2014, el a avut contracte cu Primăria Municipiului Slatina, judeţul Olt, conform Jurnalul Național. În momentul în care a început relația dintre firma lui Pîslaru și Primăria Slatina, instituția era condusă de Darius Vâlcov.

În 2009, firma lui Pîslaru a primit de la primăria lui Vâlcov un contract de 332.312 lei fără TVA. Banii erau pentru servicii de consultanţă acordată în cadrul a două proiecte. În 30 august 2011, firma sa a primit din nou 110.000 lei fără TVA, pentru servicii de consultanţă în managementul proiectului. Un alt contract încheiat de SC GEA Strategy & Consulting SA cu Primăria Slatina a fost derulat în 2014 şi a avut valoarea de 4 milioane de lei fără TVA.

A ieșit din firmă ca să REVINĂ după finalizarea mandatului de ministru

Conform propriei declarații de avere din anul 2016, completate în calitate de ministru al Muncii, în Guvernul Cioloș, document ce a fost verificat de Bugetul.ro, Pîslaru i-a cedat unei persoane fizice acțiunile pe care le deținea la SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA, în schimbul sumei de 339.600 de lei – ce urma să fie achitată pe o perioadă de maximum patru ani.

În mod surprinzător, potrivit declarației de avere completate în acest an, când a candidat la alegerile europarlamentare, îl găsim pe Dragoș Pîslaru acționar minoritar (0.5%) la SC CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA.

Citește și: Premierul demis Viorica Dăncilă va primi, luni, primele detalii legate de ancheta pe care Corpul de Control o desfășoară la TAROM. „Nu cred că Răzvan Cuc m-ar fi pus pe mine într-o situație neplăcută”!

SC CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA este, de fapt, fosta firmă înființată de Pîslaru, SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA, care și-a schimbat denumirea după ce a fost achiziționată de un grup estonian.

În același document, Dragoș Pîslaru menționează că a împrumutat SC CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA cu 121.368,16 lei.

Totuși, europarlamentarul PLUS a declarat, pentru Libertatea, că el are un rol „onorific” în companie.

Conform sursei citate, Dragoş Pâslaru şi-a vândut acţiunile din firma pe care a înfiinţat-o, reprezentând aproximativ 30% din total, odată ce a devenit ministru al Muncii, în aprilie 2016. Mandatul său a durat mai puţin de un an, iar după finalizarea lui, a revenit în firmă. Când, după un an, ea a fost vândută estonienilor, Dragoş Pâslaru a primit o participaţie de 0,5%, pe care el o numeşte „onorifică”.

„În martie 2017, firma a fost cumpărată. Practic, în acel moment am primit această ofertă, de a lucra pentru firmă o perioadă de timp, ca partener, pe zona de antreprenoriat şi inovare, adică pe sector privat”, a declarat Dragoş Pâslaru.

El a mai precizat că acuzaţiile potrivit cărora afacerile firmei ar avea legături cu politica sunt „tendenţioase şi denigratoare”.

„Contractele cu autorităţile publice sunt gestionate de alţi parteneri. Eu nu am absolut nimic de-a face cu ele. Rolul meu este complet diferit. Nu iau decizii în firmă. Sunt angajat, dar cu o senioritate recunoscută”, a mai spus fostul ministru.

Dan Barna, bani de la prefectura lui Mazăre și de la alți PSD-iști

La 4 septembrie 2013, Ministerul Administrației și Internelor, condus de liberalul Radu Stroe, ajuns ulterior în PSD, i-a oferit firmei pe care o conducea Barna un contract de 992.194 lei cu TVA (220.576,4 euro), pentru servicii de elaborare și tipărire a ghidului de procedură, machetare și tipărire de fluturași, în cadrul unui program denumit „Dezvoltarea Capacității Instituționale a MAI în domeniul gestionării dosarelor europene”, după cum scriam aici.

Citește și: Ramona Bruynseels și afacerile cu candidați ale securistului penal Dan Voiculescu. În ce constă relația Voiculescu – Bruynseels, câți bani sunt în joc și de ce crapă. Detalii incendiare

Al doilea minister care i-a atribuit companiei lui Barna un contract, în valoare de 352.626,2 lei cu TVA (78.361,4 euro), este Ministerul Justiției. Parafarea a avut loc la data de 17 octombrie 2014, când la conducerea Ministerului Justiției se afla PSD-istul Robert Cazanciuc.

Un alt contract a fost primit de societatea respectivă la data de 18 februarie 2010, de la Consiliul Județean Ialomița, condus, atunci, de „baronul” PSD, Vasile Ciprian Ciupercă. Obiectul contractului era prestarea unor servicii, iar valoarea s-a ridicat la 90.528,7 lei cu TVA (22.632,2 euro).

SC Grupul de Consultanţă și Dezvoltare DCG SRL a mai încheiat și contracte prin cumpărare directă. Unul dintre acestea, în valoare de 2.730,2 lei cu TVA, a fost atribuit de Prefectura Constanța, la 7 octombrie 2014, tot sub guvernarea PSD.

Alte contracte similare au fost încheiate cu Asociația Transilvania Nord sau cu Asociația Grup de Afacere Locală Făgăraș. Un alt contract a fost primit de compania în cauză chiar la data de 20 ianuarie 2017, când Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara a achiziționat servicii de consultanță în derularea de proiecte cu fonduri europene în valoare de 129.710 lei cu TVA (28.824,4 euro).

Trebuie precizat că, după ce a fost numit secretar de stat în Guvernul Cioloș, la Ministerul Fondurilor Europene, Dan Barna a părăsit SC GRUPUL DE CONSULTANȚĂ PENTRU DEZVOLTARE DCG SRL.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un „Like”, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...