Firmele înființate de liderul USR, Dan Barna, și de Dragoș Pîslaru, europarlamentar PLUS, au continuat afacerile cu „Ciuma Roșie” și în perioada în care Guvernul PSD-ALDE s-a aflat sub controlul lui Liviu Dragnea, fostul președinte social-democrat aflat acum în spatele gratiilor.
Potrivit Bugetul.ro, la 5 iulie 2018, Ministerul Fondurilor Europene, în fruntea căruia se afla Rovana Plumb, a încheiat un contract de prestări servicii cu asocierea SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA (lider asociere) – firma fondată de Dragoș Pîslaru -, SC GRUPUL DE CONSULTANȚĂ PENTRU DEZVOLTARE DCG SRL – firma înființată de Dan Barna, SC ARCHIDATA SRL și SC NTSN CONECT SRL.
Valoarea contractului încheiat între MFE și cele patru firme este de 2.382.165,78 de lei cu TVA – aproximativ jumătate de milion de euro.
În schimbul acestei sume, firma fondată de Dragoș Pîslaru și cea înființată de Dan Barna, dar și celelalte două societăți, oferă servicii de consultanță pentru realizarea evaluărilor în domeniul transporturilor prevăzute în Planul de Evaluare a Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, potrivit art. 56 al RDC nr. 1303/2013, în cadrul proiectului „Implementarea Planului de Evaluare pentru Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020”.
Execuția contractului este de 65 de luni, calculat de la data semnării, dar nu mai târziu de 15 octombrie 2023.
După cum se poate observa mai jos, contractul este semnat chiar de Rovana Plumb, lider PSD Dâmbovița, apropiat de Liviu Dragnea, fost șef PSD.
Dragoș Pîslaru, contracte cu Liviu Dragnea și Darius Vâlcov
În 2010, firma lui Pîslaru a primit 153.510 RON de la Consiliul Județean Teleorman, condus la acel moment de Liviu Dragnea (PSD), pentru „Realizarea Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Teleorman 2008-2013” (data atribuirii: 26.03.2010).
Mai mult, în perioada 2009-2014, el a avut contracte cu Primăria Municipiului Slatina, judeţul Olt, conform Jurnalul Național. În momentul în care a început relația dintre firma lui Pîslaru și Primăria Slatina, instituția era condusă de Darius Vâlcov.
În 2009, firma lui Pîslaru a primit de la primăria lui Vâlcov un contract de 332.312 lei fără TVA. Banii erau pentru servicii de consultanţă acordată în cadrul a două proiecte. În 30 august 2011, firma sa a primit din nou 110.000 lei fără TVA, pentru servicii de consultanţă în managementul proiectului. Un alt contract încheiat de SC GEA Strategy & Consulting SA cu Primăria Slatina a fost derulat în 2014 şi a avut valoarea de 4 milioane de lei fără TVA.
A ieșit din firmă ca să REVINĂ după finalizarea mandatului de ministru
Conform propriei declarații de avere din anul 2016, completate în calitate de ministru al Muncii, în Guvernul Cioloș, document ce a fost verificat de Bugetul.ro, Pîslaru i-a cedat unei persoane fizice acțiunile pe care le deținea la SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA, în schimbul sumei de 339.600 de lei – ce urma să fie achitată pe o perioadă de maximum patru ani.
În mod surprinzător, potrivit declarației de avere completate în acest an, când a candidat la alegerile europarlamentare, îl găsim pe Dragoș Pîslaru acționar minoritar (0.5%) la SC CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA.
Citește și: Premierul demis Viorica Dăncilă va primi, luni, primele detalii legate de ancheta pe care Corpul de Control o desfășoară la TAROM. „Nu cred că Răzvan Cuc m-ar fi pus pe mine într-o situație neplăcută”!
SC CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA este, de fapt, fosta firmă înființată de Pîslaru, SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA, care și-a schimbat denumirea după ce a fost achiziționată de un grup estonian.
În același document, Dragoș Pîslaru menționează că a împrumutat SC CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA cu 121.368,16 lei.
Totuși, europarlamentarul PLUS a declarat, pentru Libertatea, că el are un rol „onorific” în companie.
Conform sursei citate, Dragoş Pâslaru şi-a vândut acţiunile din firma pe care a înfiinţat-o, reprezentând aproximativ 30% din total, odată ce a devenit ministru al Muncii, în aprilie 2016. Mandatul său a durat mai puţin de un an, iar după finalizarea lui, a revenit în firmă. Când, după un an, ea a fost vândută estonienilor, Dragoş Pâslaru a primit o participaţie de 0,5%, pe care el o numeşte „onorifică”.
„În martie 2017, firma a fost cumpărată. Practic, în acel moment am primit această ofertă, de a lucra pentru firmă o perioadă de timp, ca partener, pe zona de antreprenoriat şi inovare, adică pe sector privat”, a declarat Dragoş Pâslaru.
El a mai precizat că acuzaţiile potrivit cărora afacerile firmei ar avea legături cu politica sunt „tendenţioase şi denigratoare”.
„Contractele cu autorităţile publice sunt gestionate de alţi parteneri. Eu nu am absolut nimic de-a face cu ele. Rolul meu este complet diferit. Nu iau decizii în firmă. Sunt angajat, dar cu o senioritate recunoscută”, a mai spus fostul ministru.
Dan Barna, bani de la prefectura lui Mazăre și de la alți PSD-iști
La 4 septembrie 2013, Ministerul Administrației și Internelor, condus de liberalul Radu Stroe, ajuns ulterior în PSD, i-a oferit firmei pe care o conducea Barna un contract de 992.194 lei cu TVA (220.576,4 euro), pentru servicii de elaborare și tipărire a ghidului de procedură, machetare și tipărire de fluturași, în cadrul unui program denumit „Dezvoltarea Capacității Instituționale a MAI în domeniul gestionării dosarelor europene”, după cum scriam aici.
Citește și: Ramona Bruynseels și afacerile cu candidați ale securistului penal Dan Voiculescu. În ce constă relația Voiculescu – Bruynseels, câți bani sunt în joc și de ce crapă. Detalii incendiare
Al doilea minister care i-a atribuit companiei lui Barna un contract, în valoare de 352.626,2 lei cu TVA (78.361,4 euro), este Ministerul Justiției. Parafarea a avut loc la data de 17 octombrie 2014, când la conducerea Ministerului Justiției se afla PSD-istul Robert Cazanciuc.
Un alt contract a fost primit de societatea respectivă la data de 18 februarie 2010, de la Consiliul Județean Ialomița, condus, atunci, de „baronul” PSD, Vasile Ciprian Ciupercă. Obiectul contractului era prestarea unor servicii, iar valoarea s-a ridicat la 90.528,7 lei cu TVA (22.632,2 euro).
SC Grupul de Consultanţă și Dezvoltare DCG SRL a mai încheiat și contracte prin cumpărare directă. Unul dintre acestea, în valoare de 2.730,2 lei cu TVA, a fost atribuit de Prefectura Constanța, la 7 octombrie 2014, tot sub guvernarea PSD.
Alte contracte similare au fost încheiate cu Asociația Transilvania Nord sau cu Asociația Grup de Afacere Locală Făgăraș. Un alt contract a fost primit de compania în cauză chiar la data de 20 ianuarie 2017, când Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara a achiziționat servicii de consultanță în derularea de proiecte cu fonduri europene în valoare de 129.710 lei cu TVA (28.824,4 euro).
Trebuie precizat că, după ce a fost numit secretar de stat în Guvernul Cioloș, la Ministerul Fondurilor Europene, Dan Barna a părăsit SC GRUPUL DE CONSULTANȚĂ PENTRU DEZVOLTARE DCG SRL.