miercuri, 18 septembrie 2024
19.5 C
Buzău

România

19.5 C
Buzău
miercuri, 18 septembrie 2024
19.5 C
Buzău
Ești aiciEvenimentGuvernul PSD-ALDE vrea să șteargă datoria de 1,4 miliarde USD a Cubei...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Guvernul PSD-ALDE vrea să șteargă datoria de 1,4 miliarde USD a Cubei către România. “Va fi una dintre reușitele majore ale acestei guvernări”, susțin „specialiștii” guvernului

Un document elaborat de Ministerul Finanțelor și difuzat de Secretariatul General al Guvernului (SGG) indică intenția Cabinetului Dăncilă de a renunța să ceară restituirea datoriei istorice a Cubei față de România.

Ce experiență are Cuba în domeniul tratamentelor anti-cancer?

Specialiștii cubanezi au descoperit o serie de molecule chimioterapeutice cu rezultate deosebite împotriva diferitelor tipuri de cancer și au experiență în tratarea de afecțiuni oncologice şi diabetologice. În acest domeniu, s-a negociat deja un acord între Ministerele  Sănătății din România şi din Cuba.

Mai are România șanse reale să-și recupereze datoria din partea Cubei?

Regimul de la Havana susține că datoria față de România trebuie anulată pe motiv că moneda denumită rublă transferabilă nu mai există și că orice colaborare între România și Cuba trebuie discutată fără legătură cu această restanță financiară.

Ministrul Eugen Teodorovici a propus Cubei o modalitate de compensare a datoriei istorice a acestei țări faţă de România.

Citește și: Poliția din Caracal și orgiile sexuale de la Belina. Liviu Dragnea și Paul Stănescu s-ar fi „distrat” cu fete racolate de poliția caracaleană. Declarație incendiară a unui localnic, în direct la Antena 1: Polițiștii furnizau „fetițe” pentru plăcerile liderilor PSD

Propunerea a fost înaintată regimului condus de Raul Castro cu prilejul vizitei pe care Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, și Sorina Pintea, ministrul Sănătății, au efectuat-o la Havana, la data de 2 decembrie 2018.

Un document postat pe site-ul SGG atestă că 12 țări ale lumii au, împreună, o datorie de peste 716 milioane de dolari SUA față de România, iar separat, Cuba are către România o datorie de peste 1,5 miliarde de ruble transferabile:  1.522.725.577,78 ruble transferabile, adică aproximativ 1,4 miliarde de dolari.

Transformarea se poate realiza, de exemplu, pe baza unei Hotărâri a Guvernului României din anul 1995, potrivit căreia coeficientul de conversie era de 0,877 USD pentru o rublă transferabilă. Dar întrucât rubla transferabilă a dispărut, ca monedă, în momentul desființării CAER, datoria Cubei față de România se poate stabili precis doar după o negociere între cele două Guverne, negociere pe care partea cubaneză n-o acceptă.

Documentul elaborat de Ministerul Finanțelor precizează că scopul vizitei din 2 decembrie 2018 a miniștrilor Teodorovici și Pintea a fost “de a debloca problema datoriei Cubei faţă de România şi de a identifica proiecte comune de cooperare în domeniul economic şi al sănătății”. Concret, oficialii români au propus „să fie valorificate unele facilități medicale şi de cercetare din țara noastră prin realizarea unor proiecte comune în domeniul oncologiei, diabetologiei şi farmaceutic, care să permită României să realizeze venituri compensatorii faţă de datoria Cubei şi să găsească soluții pentru tratamentele contra cancerului”.

Să fie luată în considerare ca o compensare a datoriei

Documentul sugerează că partea română s-a declarat dispusă să anuleze datoria istorică a Cubei, în cazul în care regimul Castro ar semna un asemenea parteneriat.

Citește și: De ce NU a funcționat Serviciul 112 al Telecomunicațiilor Speciale (STS) la Caracal? Pentru că INFRACTORII din PSD-ALDE nu au niciun interes în a le fi localizate apelurile telefonice, ei putând astfel să scape de răspunderea penală pentru infracțiunile comise

„În condițiile în care partea cubaneză va fi de acord cu propunerea de cooperare în domeniul medical şi alte domenii identificate de ambele părți, va fi necesar să se identifice o soluție din punct de vedere juridic, astfel încât operațiunea respectivă să fie luată în considerare ca o compensare a datoriei Republicii Cuba faţă de România, cu respectarea legislației în vigoare din România privind reglementarea drepturilor valutare provenite din activitatea de comerț exterior şi cooperare economică internațională desfășurată înainte de 31 decembrie 1989 şi din conturile de cliring şi barter. În acest sens, este necesară clarificarea poziției autorităților cubaneze”, precizează documentul difuzat de SGG.

Dar conform aceleiași surse, „ulterior vizitei ministrului Teodorovici în Cuba, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorul României, vice-preşedintele Cabrisas a arătat că partea cubaneză dorește să se mențină linia de separație între problema datoriei Cubei faţă de România şi cooperarea bilaterală”. Altfel spus, regimul de la Havana acceptă să discute despre o colaborare bilaterală, dar de pe urma căreia să câștige bani, nu în schimbul anulării datoriei istorice.

„Politica actuală a guvernului cubanez este de ștergere în totalitate a datoriilor exprimate în ruble transferabile, având în vedere că această monedă nu mai există”, explică documentul postat pe site-ul SGG.

Citește și: Poliția din Caracal și orgiile sexuale de la Belina. Liviu Dragnea și Paul Stănescu s-ar fi „distrat” cu fete racolate de poliția caracaleană. Declarație incendiară a unui localnic, în direct la Antena 1: Polițiștii furnizau „fetițe” pentru plăcerile liderilor PSD

Ideea unui parteneriat România – Cuba era cunoscută și de alți membri ai Guvernului. De exemplu, Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, prezenta și ea detalii ale acestui proiect.

„Va fi una dintre reușitele majore ale acestei guvernări”

„Ministrul Finanțelor şi ministrul Sănătății au dezvăluit de ce au fost plecați in Cuba. România își dorește o cooperare cu partea cubaneză pentru aducerea în România a mai multor medicamente care vindecă diferite forme de cancer şi care împiedică amputarea membrelor bolnavilor de diabet în stadiu avansat. Cuba a investit foarte mult în cercetarea medicală, cu rezultate extraordinare. Dacă se reușește ca în România să se găsească aceste medicamente în farmacii, va fi una dintre reușitele majore ale acestei guvernări”, a scris, pe o rețea de socializare, Lia Olguța Vasilescu.

Se poate remarca însă că fostul ministru al Muncii nu făcea nicio aluzie la anularea datoriei Cubei față de România.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...