PSD a fost de-a lungul timpului un critic aspru al Guvernului Boc, pe care l-a acuzat de toate relele din această țară, însă acum că a ajuns la fundul sacului Guvernul a început să adopte măsuri de criză pe care le condamna cu ani în urmă.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, recent, că în buget există o „gaură“ de 7 miliarde de lei, bani pe care Guvernul trebuie să îi găsească pentru a acoperi deficitul. Drept urmare, atât ministrul, cât și premierul Viorica Dăncilă au anunțat recent o serie de măsuri prin care plănuiesc să taie din cheltuieli. Ele vor fi prezentate, cel mai probabil, la rectificarea bugetară.
Citește și: CCR, mână în mână cu penalii României! Curtea Constituțională a amânat ieri pentru a șasea oară pronunțarea pe obiecțiile de neconstituționalitate formulate de PNL – USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală
Interesant este faptul că PSD „împrumută“ acum câteva din ideile pe care le-a avut și Guvernul Boc, măsuri de criză, deși guvernanții insistă că România nu este în prezent în criză.
Interzis la cumularea pensiei cu salariul de la stat
Una dintre măsurile pe care ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, le analizează este ca pensionarii care lucrează la stat să nu mai poată cumula pensia cu salariul pe care încă îl încasează pentru că nu s-au retras din activitate. „Dacă te-ai pensionat din sistemul de stat, mai lucrezi la stat? Eu spun că nu. Mergi în privat!“, afirma recent Teodorovici.
Interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat a fost introdusă prima dată de Guvernul Boc, care a dat o ordonanță în acest sens, la finalul anului 2008. Ulterior, măsura a fost declarată neconstituțională de către CCR.
Atac la pensiile speciale
O altă idee luată în considerare de Guvern pentru reducerea cheltuielilor este impozitarea progresivă a pensiilor speciale. Guvernul Boc a desființat pensiile speciale, dar ulterior PSD le-a reintrodus, începând cu anul 2015.
Citește și: Aflată într-o vizită „de lucru” în orașele de la Dunăre, premierul Viorica Dăncilă s-a trezit că este în campanie electorală! Drumul expres Galați-Brăila, cică, ar fi luat-o într-o direcție bună
Acum, PSD nu poate să le elimine, pentru că ar încălca o decizie a CCR care a stabilit că pensiile nu pot fi tăiate. Soluția pe care a găsit-o este să le supraimpoziteze, recunoscând de facto că pensiile speciale sunt o povară pentru buget.
Concedieri de bugetari
Tot ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că rectificarea bugetară va fi însoțită de concedieri ale bugetarilor. „Nu pentru că nu sunt bani, ci sunt măsuri de bun-simț“, explica Teodorovici, recent, deși PSD critica Guvernul Boc, în criză, pentru faptul că dădea afară bugetari, deși la acea vreme tăierile de posturi erau o necesitate.
Angajări la stat înghețate
Încă de la finalul anului trecut Guvernul a decis ca în 2019 angajările la stat să fie înghețate. „Începând cu 1 ianuarie 2019, până la 31 decembrie 2019, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice”, arată o ordonanță aprobată de Executiv în decembrie.
Citește și: Escrocherii în lanț în Primăria Buzău! Pe modelul Metalurgica, primarul Constantin Toma și gașca de penali din PSD falimentează orașul, înglobându-l în datorii și părăduind tot ce se mai poate părădui
Ea prevedea de asemenea că instituțiile pot angaja oameni numai pe jumătate din posturile care se eliberează pe parcursul anului, prin demisie, pensionare, deces, emigrare etc.
Această soluție a fost aplicată și de guvernul Boc, în plină criză, când ocuparea posturilor eliberate natural a fost limitată la o angajare la patru plecări.
Impozit forfetar
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a lansat recent și ideea reintroducerii impozitului forfetar, respectiv o sumă fixă stabilită anual de către stat pe care să o plătească circa 1,1 milioane de firme.
Impozitul forfetar a fost o măsură aplicată timp de un an și jumătate de Guvernul Boc, între mai 2009 şi octombrie 2010, responsabilă la această vreme pentru falimentul a peste 150.000 de firme.