vineri, 13 decembrie 2024
3.6 C
Buzău

România

3.6 C
Buzău
vineri, 13 decembrie 2024
3.6 C
Buzău

Petre Emanoil Neagu: Aș putea vorbi mult despre proiectele...

  https://www.facebook.com/watch/?v=584573647454057&t=12 „Despre proiectele de suflet pe care le-am implementat ca președinte al Consiliului Județean Buzău aș vorbi mult. În fiecare proiect am pus suflet. Am ales...
Ești aiciConstanțaDumitru Florea, tatăl procuroarei Adina Florea de la SIIJ, unul dintre...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Dumitru Florea, tatăl procuroarei Adina Florea de la SIIJ, unul dintre cei care au pus umărul la devalizarea celei mai mari bănci românești. El datorează BANCOREX, în fapt, statului român, 80 milioane de lei în urma unui așa zis împrumut

Dumitru Florea, consilier județean din partea PSD Constanța și tatăl procuroarei Adina Florea, adjuncta controversatei Secții Speciale pentru investigarea magistraților, a făcut în numele IAS Topraisar un împrumut la Bancorex în 1995 pe care nu l-a restituit nici azi.

Firma lui care administrează fosta întreprindere agricolă de producție este în insolvență de 11 ani, datoriile acesteia fiind uriașe: 70 milioane de lei la AVAS, 11,5 milioane de lei la DGFP Constanța, 390.000 de lei către Agenția Domeniilor Statului (ADS), 400.000 de lei către primăria Topraisar și 81.000 de lei către SC Semper Florens, o societate la care Dumitru Florea este acționar cu 40 procente.

Citește și: CEx și opulență! În țara în care PSD e partidul săracilor, liderii social-democrați dezbat soarta partidului la un restaurant de 5 stele din Mamaia

De 11 ani în insolvență, fostul IAS condus de Dumitru Florea încearcă să scape de faliment, fiind administrat judiciar de o firmă de specialitate. Astfel, potrivit unei decizii civile a Curții de Apel Constanța și publicată în Monitorul Oficial, Buletinul procedurilor de insolvență al firmei SC Toplacer SA, societatea are următorii creditori definitivi în ordinea valorii creanțelor acestora: „AVAS București cu AVAS București – 70.111.129 de lei (cesiune creanță Bancorex), DGFP Constanța – 11.495.559 de lei, ADS – 390.546,15 de lei și SC Semper Florens SRL – 81.000 de lei”.

În ianuarie 2009, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), fostă AVAS, a făcut publică lista datornicilor preluați de la Bancorex cu obligații către AAAS. La poziția 109, figurează și societatea Toplacer SA Topraisar din Constanța cu un împrumut de 2.001.251 de dolari la nivelul anului 1995 (vezi aici).

Afacere păguboasă

În acest moment, potrivit termene.ro, acționarii firmei Toplacer SA, înființată în 1991, sunt Asociația Toplacer cu 72,72% acțiuni, Fondul Proprietății Private (FPP) Transilvania cu 27,26 la sută și Dumitru Florea cu 0,02% acțiuni.

Citește și: Culmea executării silite în județul lui Oprișan! Judecătoria Focșani a încuviințat executarea silită a unui mort pentru o datorie de 90.000 de lei

La rândul ei, Asociația Toplacer a fost înființată în anul 2000. Potrivit Registrului Național al Asociațiilor, asociația are 12 membri fondatori, foști angajați ai IAS-ului, printre care și Dumitru Florea, consiliul director fiind format din Traian Bajdechi, partenerul de afaceri al lui Florea în firma Semper Florens. Scopul declarat al asociației este ”dobândirea dreptului de proprietate asupra acțiunilor emise de SC Toplacer SA”.

De 11 ani în insolvență la Tribunalul Constanța, cu activele vândute în mare parte, fostul IAS îi plătește salariu directorului Florea. Astfel, potrivit declarației de avere din 2018, acesta a primit de la SC Toplacer un salariu anual de 50.000 de lei care se adaugă la pensia anuală de 60.000 de lei.

Statul nu a recuperat mai nimic din datoriile uriașe ale firmei. Raportul buletinului procedurii de insolvență din februarie 2019, arată că în ultimii șase ani, SC Toplacer a vândut active în valoare de 38.500 de lei, cheltuielile aferente procedurii de lichidare fiind de 28.000 de lei. ”Valoarea totala a fondurilor obținute din lichidarea judiciara a averii debitoarei sunt în valoare de 44.188 de lei, din care se va distribui suma de 17.000 de lei către creditorul A.V.A.S. – având ipoteca rang 1, contract gaj fără deposedare”.

Dumitru Florea neagă orice datorie

Contactat telefonic, tatăl procuroarei Adina Florea a negat vehement că ar avea vreo datorie către AVAS. „N-am nicio datorie domle, vedeți-vă de treabă. Am achitat tot, toate le-am plătit la scadență. E ciudat, dar eu vă spun ce e real, nu ce-i ciudat. Lunile astea le-am achitat, anii trecuți nu aveam de unde. Am avut bani de luat, i-am luat și i-am dat acolo unde aveam datorie. Puteți să veniți la contabilitate să vedeți. Dar eu nu mai am acum contabilitate, sunt pensionat și încet, încet am lichidat, de asta spun că nu mai am datorii. E o eroare acolo undeva”, ne-a declarat Florea.

Citește și: CSM s-a gârbovan sub PSD. Șmecheria prin care Lia Savonea a salvat-o pe Dana Gârbovan. Aprobarea demisiei din magistratură nu a fost trimisă de CSM la Iohannis

Întrebat cine a avut ideea împrumutului la Bancorex, Florea a continuat: „Nu înțelegeți că n-am niciun împrumut la nicio bancă? Nici asociația dumneavoastră? Păi nici asociația, că eu sunt asociația!”, a completat consilierul județean.

Am întrebat lichidatorul judiciar care are grijă de activele SC Toplacer SA care este adevărul. Societatea Dăscălescu & CO SPRL ne-a transmis tabelul definitiv actualizat al obligațiilor debitoarei Toplacer SA din care rezultă clar că firma are datorii totale de 82,9 milioane de lei.

Declarațiile aiuritoare ale lui Dumitru Florea

Dumitru Florea s-a remarcat printr-o serie de declarații ciudate, făcute la televizor. Astfel, pe 6 septembrie 2018, în contextul în care fiica sa, Adina Florea a fost nominalizată de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader pentru șefia DNA, consilierul județean de șase mandate a sugerat, la B1Tv, că președintele Iohannis „poate avea probleme” cu DNA, dacă fiica lui va conduce instituția. „Eu cred că va pune mâna și va încerca să le rezolve. Nu știu dacă le va rezolva așa de repede. Sunt diferite probleme. Problemele sunt ale lui Kovesi, ale lui Iohannis și alții ca ei”, a declarat Dumitru Florea, consilier județean la Constanța, aflat la al șaselea mandat

Când moderatorii i-au atras atenția că președintele Klaus Iohannis nu are probleme penale, Florea a replicat: „Nu a avut, dar poate să aibă”, a continuat Dumitru Florea.

Citește și: Proiectul construirii unui cartier care să unească orașele Brăila și Galați a căzut în dizgrație. Curtea de Apel București va tranșa pe 11 septembrie războiul dintre cele două orașe

Deși este consilier județean de șase mandate, CV-ul lui Dumitru Florea nu este de găsit. Am întrebat la Consiliul Județean Constanța de ce nu publică informații minime despre aleșii locali. ”CV-urile consilierilor județeni nu sunt postate pe site-ul Consiliului pentru că legea nu cere acest lucru. Ei practic nu sunt angajați ai CJ, din acest motiv nu există un dosar de personal. Există un dosar personal al fiecărui consilier județean, dar doar cu actele necesare conform legii. Atât.”, ne-a declarat Ovidiu Chirca, inspector în cadrul departamentului de Comunicare și Protocol al CJ Constanța.

Adina Florea a fost propusă de trei ori de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, pentru funcția de șef al DNA, de fiecare dată aceasta fiind respinsă de președintele Klaus Johannis.

Într-un final, Florea a ajuns să ocupe funcția de adjunct al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). După numirea șefului acestei structuri în funcția de judecător constituțional, Adina Florea a susținut un interviu pentru a deveni șefa Secției, clasându-se pe primul loc. Validarea interviului și numirea ei ca procuror șef al SIIJ s-a izbit de refuzul a șapte membri din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) care au anunțat că nu vor asigura cvorumul în ședința plenului până la punerea în practică a recomandărilor raportului Comisiei de la Veneția și a raportului GRECO.

Bancorex, vacă de muls pentru mahării vremii

Citește și: ORIBIL! Sorina, fetița din Baia de Aramă, a „donat” un rinichi tatălui vitreg! Cel mai execrabil fake news despre fetița din Mehedinți, adoptată de o familie din SUA

Bancorex a fost o bancă de stat care a funcționat până în 1999, când a fost închisă. După ce a acordat peste 1000 de credite neperformante, instituția a intrat în incapacitate de plată. Cauza a fost acordarea unor împrumuturi cu dobânzi foarte mici și credite foarte mari, fără garanții. Clienții Bancorex au fost, în special, oameni politici de după 1990, ofițeri ai fostei Securități și afaceriști „de carton” apăruți imediat după Revoluția din decembrie 1989.

Câteva exemple de afaceriști îmbogățiți de Bancorex: firmele fraților Viorel şi George Constantin Păunescu ar fi luat 200 de milioane de dolari împrumut, Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro, dator cu 80 de milioane de dolari.

Alți datornici: firma omului de afaceri sirian Omar Hayssam, Moldo Drinks (fosta Bucovina Mineral Water), cu 1,33 milioane dolari, dar și firma Ewing Hermes a afaceristului Ilie Alexandru, din Slobozia, care lua de la Bancorex, în 1995, un credit de 12 milioane de dolari. Nu l-a mai înapoiat niciodată. Identic, firma Sanca, a lui Alexandru Răducanu, a primit aproape 60 de milioane de dolari și a garantat cu niște grajduri dărăpănate. Nimic nu s-a recuperat din acest împrumut.

În cele mai multe cazuri, dobânda la împrumuturi a fost de 5%, în condițiile în care dobânda la un credit normal în acea perioada era de circa 100%.

Citește și: Cine este Dana Gârbovan, judecătoarea pesedistă care ar fi vrut să pună laba pe Ministerul Justiției? Pusă la colț, astă seară, de președintele Klaus Iohannis, ea și-a retras demisia din magistratură

De cele mai multe ori, garanțiile depuse de cei care au solicitat creditele nu acopereau nici un sfert din valoarea împrumutului. Devalizarea Bancorex a costat statul român aproximativ 2,5 miliarde de dolari. Acești bani au fost plătiți din buzunarul fiecărui român.

„Creditele se dădeau pe ochi frumoși, ăsta este și motivul pentru care banca a ajuns în faliment. Sunt povești nenumărate în presă demnitari, diverși potentați ai vremii care sunau, încurajau, ghidonau povestea către faliment. Vorbim de o bancă care în vremea respectivă reprezenta undeva spre 30% din activele bancare ale României. O vacă de muls extrem de grasă, pentru diverși. În 2006 când am preluat povestea asta, oamenii din AVAS se temeau să facă executări silite. Când s-au preluat creanțele Bancorex, de 4 miliarde de dolari echivalent, evaluatori independenți au estimat că probabilitatea de recuperare este de 12%”, ne-a declarat Răzvan Orășanu, fost director al AVAS, când au fost publicată pentru prima dată lista datornicilor care au luat credite de la Bancorex.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...