duminică, 26 ianuarie 2025
4 C
Buzău

România

4 C
Buzău
duminică, 26 ianuarie 2025
4 C
Buzău

Petre Emanoil Neagu: Aș putea vorbi mult despre proiectele...

  https://www.facebook.com/watch/?v=584573647454057&t=12 „Despre proiectele de suflet pe care le-am implementat ca președinte al Consiliului Județean Buzău aș vorbi mult. În fiecare proiect am pus suflet. Am ales...
Ești aiciEvenimentDormi liniștit, penalii veghează pentru tine! Renate Weber, avocatul popoului, pe urmele...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Dormi liniștit, penalii veghează pentru tine! Renate Weber, avocatul popoului, pe urmele lui Dragnea. Ținta: desființarea DNA

Toate dosarele instrumentate de DNA ar putea fi anulate şi toți infractorii condamnați în aceste dosare eliberați, în cazul în care Curtea Constituțională admite sesizarea formulată de Avocatul Poporului. Renate Weber susţine că inculpaților le-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil prin faptul că procurorii DNA nu sunt specializați pe anchetarea faptelor de corupție.

Renate Weber a fost europarlamentar ALDE, iar în prezent este Avocatul Poporului. În sesizarea menționată, Avocatul Poporului susţine că inculpaților le-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil prin faptul că procurorii DNA nu sunt specializați pe anchetarea faptelor de corupție.

Citește și: PNL, O SCHIMBARE CU ACEEAȘI PUTOARE! Costel Barbu, un penal din Teleorman, a fost numit de Ludovic Orban secretar general-adjunct al guvernului. Barbu este un apropiat al președintelui liberal și deține funcția de secretar general-adjunct al PNL
„În cazul în care CCR va admite sesizarea doamnei Renate Weber toate dosarele şi actele de urmărire penală efectuate de procurorii DNA vor trebui anulate. Toate sentințele vor trebui anulate. Toți cei care au fost trimiși în judecată de către Direcție vor trebui eliberați şi rejudecați. Avem deja precedentul cu decizia CCR pe completele specializate, deci, în buna tradiția a justiției din România din ultimii ani, toate dosarele se vor rejudeca. Tot constructul DNA se va dărâma. Tot. Altfel, sesizarea este eronată. Nu există o scoală specială pentru procurorii DNA. Toți procurorii fac aceeași școală. La fel cum nu există judecători specializați pe fapte de corupție așa nu există nici procurori specializați. Nu cred că CCR va da curs acestei sesizări. Vorbim de o ordonanță ce a mai fost atacată în două rânduri, prin anul 2008. Sigur, acum surprizele sunt la tot pasul. Probabil că ne vom întoarce la justiția de pe vremea lui Decebal”, a declarat Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR.

Scopul este să declari nule probele încă din faza de urmărire penală

Alţi magistrați susțin că această nouă sesizare reprezintă o continuare a atacurilor asupra instituțiilor din cadrul sistemului judiciar. „Războiul pentru distrugerea structurilor anticorupție din România continuă în forme mult mai rafinate. Scopul este să ajungi să declari nule probele încă din faza de urmărire penală. Adică să distrugi definitiv ceea ce încă mai există pe rolul DNA. Mă întreb retoric cât de specializată era doamna Weber, fostă membră de partid (ALDE – n.r.), în probleme care țin de Avocatul Poporului?

Citește și: Fragilitatea actualei puteri: Moțiunea simplă împotriva ministrului Finanțelor, adoptată de Senat. Florin Cîțu: Dacă PNL îmi cere, îmi voi da demisia

Nu poți să nu remarci că brusc, atât d-na Avocat al Poporului, cât şi dl. Meleșcanu, preşedintele Senatului, sunt interesați fie de specializarea procurorilor, fie de completurile de 3 judecători de la ÎCCJ. Nu poți să nu remarci cum continuă să fie pus în aplicare un plan foarte inteligent şi diabolic de distrugere a instituțiilor statului din domeniul justiției”, a declarat un magistrat, citat de publicația g4media. „Este încă o dovadă că în România justiția este subminată în continuare de autoritățile statului care, în loc să vegheze la atribuțiile lor legale, inventează găselnițe juridice pentru a distruge dosarele de corupție bine instrumentate”, a declarat presei un alt magistrat.

Renate Weber reclamă că Infractorii sunt nedreptățiți de lipsa specializării anticorupție a procurorilor DNA

Concret, Renate Weber reclamă, după 14 ani, că legiuitorul de la acea dată a scos condiția „pregătirii specializate în combaterea infracțiunilor de corupție” dintre condițiile de numire a procurorilor în DNA așa cum era în legislația de până în 2005. Avocatul Poporului consideră că noua configurare a condițiilor de eligibilitate a procurorilor „generează încălcarea competenței funcționale a organului de urmărire penală şi sunt neconstituționale”. „În consecință, participarea procurorului la actele de procedură trebuie să fie asigurată de către un procuror apt să exercite reprezentarea parchetului în fața instanței, deci un procuror competent din punct de vedere funcțional”, se arată în sesizarea semnată de fostul europarlamentar ALDE. În opinia acesteia, „în cazul în care urmărirea penală este efectuată de către un procuror care nu are specializarea necesară pentru reprezentarea Ministerului Public în actele pendinte, competența materială şi funcțională a acestuia este grav viciată”. 
„Ca atare, în opinia noastră, prevederile art. 87 alin. (2) din Legea 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (prin asumarea răspunderii Guvernului Alianței DA – n.r.), restrâng dreptul la un proces echitabil în cadrul procesului penal, întrucât numirea procurorilor în cadrul DNA nu este condiționată de specializarea acestora pentru fapte de corupție”, concluzionează Avocatul Poporului.

A doua sesizare controversată a Renatei Weber

Reamintim că la începutul lunii noiembrie atât Avocatul Poporului, dar şi Teodor Meleșcanu, în calitate de președinte al Senatului, au sesizat Curtea Constituțională cu privire la modalitatea de constituire a completurilor de apel de 3 judecători de la Curtea Supremă. Cei doi au reclamat faptul că judecătorii din completele de apel de 3 judecători de la ÎCCJ nu sunt stabiliți printr-o lege organică, așa cum cere Constituția, ci prin intermediul unui regulament stabilit de conducerea instanței supreme. Acesta reprezintă cel de-al treilea atac asupra completelor de la Curtea Supremă, după ce în anii precedenți au fost atacate, cu succes, atât completele de apel de cinci cât şi cele de trei judecători.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...