miercuri, 4 decembrie 2024
1.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

1.2 C
Buzău
miercuri, 4 decembrie 2024
1.2 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciGalațiDAN NICA PROSPERĂ, GALAȚIUL DISPERĂ! Comisarul propus de PSD la Transporturi conduce...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

DAN NICA PROSPERĂ, GALAȚIUL DISPERĂ! Comisarul propus de PSD la Transporturi conduce de 22 de ani filiala Galați, nefiind în stare să construiască nici măcar un pod peste Dunăre

Unul dintre produsele epocii Năstase, Dan Nica s-a pliat mereu pe politicile penale ale PSD, indiferent de cine a fost la conducerea social-democraților. Județul Galați a cunoscut însă, în 22 de ani, transformări dramatice, nivelul de trai „crescând” în jos și duce o acută lipsă de infrastructură.

Dan Nica a cunoscut consacrarea politică în epoca lui Adrian Năstase. Venea dintr-un fief tradițional al PSD, Galați, furnizor vreme de 30 de ani de voturi care au dat primari, președinți de consilii județene social-democrați și pe Dan Nica, ministru în trei rânduri și eurodeputat la al doilea mandat la Bruxelles.

Citește și: Pesedista Rovana Plumb, fără o lețcaie, i-a anunțat pe cei din COMISIA JURI a Parlamentului European că a „achitat” în weekend împrumutul de 800.000 de lei către Elena Loghin. Chestia nasoală e că acolo nu sunt pesediști să pună botul…

Până în 1996, Dan Nica era inginer de telecomunicații și membru PDSR. Ca președinte al organizației municipale, domnul Nica a fost trimis în Parlament, la primul mandat de deputat, însă nu există inițiative sau prestații care să lege numele său de acea legislatură, când actualul PSD, atunci PDSR, era în opoziție, condus de Adrian Năstase și Ion Iliescu.

În 2000 este reales deputat, iar Adrian Năstase îl numește pe liderul PSD Galați ministru al comunicațiilor. Aceasta este perioada de grație a celui votat de conducerea PSD să devină comisar pentru transporturi în Comisia Ursulei von der Leyen. Nica face parte din toate formulele de conducere ale PSD-Năstase și chiar este principalul comunicator al campaniei electorale din 2004.

Ca ministru al comunicațiilor, Nica era printre cei care gestionau ceea ce a devenit mai târziu dosarul Microsoft, de care miniștrii Cabinetului Năstase au scăpat prin prescripție, după ce au inițiat proiectul cu prejudicii de peste 26 de milioane de euro. Pe scurt este vorba despre afacerea controversată prin care statul român a plătit unei firme, Fujitsu, bani pentru furnizarea licențelor Microsoft, fără vreo licitație, a cărui finanțare s-a scurs și prin firme căpușă.

Citește și: Altă mafie, altă „distracție”. Jăpcuirea Companiei de Apă din Buzău continuă! Simona Săvulescu, o fufă care este unul dintre falimentatorii Grupului Romet, anunță „gradul de creștere al tarifelor la apă şi canalizare până în anul 2025”. Nu și cu cât i-a crescut salariul în ultimele 12 luni

Acuzațiile inițiale – luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu. Șterse anul trecut de trecerea timpului. A fost inculpat și în dosarul EADS, de securizare a granițelor odată cu aderarea României la NATO și UE, dar care a fost închis din lipsă de probe care să dovedească o presupusă mită către partea germană. Este singurul demnitar despre care un șef al Ericsson afirmă că i-ar fi dat mită în contractul pentru înființarea serviciului 112.

Dan Nica prosperă, Galațiul disperă din cauza infrastructurii

În perioada 2001-2004, cât a fost ministru în Guvernul Năstase, Dan Nica a avut timp să scrie o carte și să exceleze în mai multe domenii, de pe urma cărora a primit cinci din cele șase medalii, premii pe care le enumeră pe site-ul său cu o singură pagină.

În 2002, investește pe plaiurile natale, la Panciu, într-o podgorie, în care deține 40% din acțiuni, alături de tatăl său, Vasile. Viticom Panciu există și astăzi, cu crama în casa părintească, are contracte HORECA și produce vinuri ecologice, însă a dispărut din declarația de avere de la alegerile europarlamentare din această primăvară. În 2014, era asumată.

Citește și: Ipocrizie marca USR! Ana Maria Ciceală, vajnica apărătoare a arborilor din București și a pădurilor României, taie pădurile la greu. Ultima ispravă: în Munții Buzăului a defrișat 58 de hectare de pădure

În schimb, în Galați, în răstimpul în care comisarul european candidat din partea PSD era ministru, orașul a cunoscut schimbări dramatice. În acest mandat, Sidex Mital, combinatul siderurgic care avea aproape 30.000 de angajați se vinde cu doar 50 de milioane de euro lui Lakshmi Mittal, într-o tranzacție însoțită de presupuse fapte de corupție decontate politic de premierul britanic de atunci, Tony Blair. Acesta, un prieten al PSD, îi scria o scrisoare lui Adrian Năstase în care îi spunea că România va avea ocazii mai bune să se integreze în UE dacă Mittal investește la Galați. Mittal a cumpărat și, după o perioadă, a plecat, lăsând combinatul în dezolare. Nica era un lider important al PSD în tot acest timp.

Galațiul este însă un oraș fără pod peste Dunăre, iar Dan Nica, ministru în trei rânduri și lider al PSD local, a fost recent obiectul unei declarații destul de evazive a ministrului de Finanțe, Orlando Teodorovici, care spunea că ar exista piedici la Bruxelles să nu se contruiască un pod dunărean la Galați din cauza unor interese locale. Presa locală a scris însă că Dan Nica ar fi apropiat de directorul unei firme deține afacerea de traversare a Dunării cu bacul, unde Viorel Ștefan, discipolul lui Nica, este acționar.

Supraviețuitor în toate epocile post-Năstase

Răsfoind presa locală din Galați, constați că Dan Nica nu este legat de inițiative concrete în fieful PSD, de proiecte finalizate, însă aduce voturi pentru partid și supraviețuiește schimbărilor de conducere la nivel înalt. În epoca Geoană, de pildă, când s-a construit guvernul PDL-PSD, ruperea coaliției, considerată conjuncturală altminteri, a pornit de la demiterea lui Dan Nica de către premierul acelor vremuri, Emil Boc. A părut mai degrabă un pretext pentru ieșirea de la guvernare înaintea campaniei prezidențiale din 2009, în care se confruntau Traian Băsescu și Mircea Geoană.

Citește și: Moțiunea de cenzură aduce vremuri grele pentru Viorica Dăncilă: 4 tabere râvnesc la funcția de președinte al PSD. Planurile baronilor pesediști post-moțiune

Dan Nica a fost al treilea ministru de interne al acelei guvernări, în care a fost și vicepremier, după ce Gabriel Oprea și Liviu Dragnea s-au retras în decursul a câtorva săptămâni de la șefia MAI. Toată nevroza legată de portofoliul MAI s-a desfășurat în jurul serviciului secret al ministerului, DGIPI. Nica a spus că vrea să-l desființeze, după care s-a limitat la afirmația potrivit căreia are nevoie de restructurare, pe care nu a făcut-o, fiindcă a plecat din funcție.

Din aceeași perioadă datează și acuzațiile colegului său pe atunci, Marian Vanghelie, care a spus că Nica ar fi permis mutarea arhivei serviciului secret. Nica a negat. Ulterior, în timpul mai multor dosare ale DNA, s-a dovedit că oameni de la vârful serviciului secret al MAI au fost implicați în rețele și afaceri de corupție, iar șeful DGIPI, Cornel Șerban, alături de alți angajați, a fost reținut de DNA pentru că furniza informații din dosare omului de afaceri Puiu Popoviciu, investigat pentru corupție.

Dan Nica este și în grațiile lui Victor Ponta

Dan Nica și-a petrecut toată perioada dintre 1996 până în 2014 în Parlamentul de la București, iar în 2014 a plecat europarlamentar. Epoca Ponta din PSD a însemnat pentru Dan Nica revenirea la Ministerul Comunicațiilor în ambele Cabinete Ponta, dar și căpătarea de loc eligibil pe listele de europarlamentare. Începuse investigația DNA în dosarul Microsoft, iar cererea de ridicare a imunității sale, înaintată de procurori Parlamentului European, a fost obiectul unei premiere.

Mai exact, Comisia JURI, cea care a respins-o pe Rovana Plumb, și-a declinat competența în privința ridicării imunității lui Nica, după ce a primit scrisoare de la Camera Deputaților de la București (era epoca USL atunci, cu o majoritate de 75%) în care se spunea că Dan Nica și afacerea Microsoft nu se află în jurisdicția Bruxelles-ului, pentru că la vremea săvârșirii faptelor, omul era ministru și deputat autohton, așadar, Parlamentul național se pronunță. Camera dominată de PSD nu s-a mai pronunțat, Dan Nica a rămas cu imunitate și în 2018 faptele s-au prescris.

Linia hard a PSD, alături de penali și împotriva statului de drept

În precedentul mandat de europarlamentar, Dan Nica a fost liderul deputaților PSD, post pe care acum îl deține Rovana Plumb. Din această poziție, toate declarațiile sale din plen se mulează până la virgulă cu linia antieuropeană din epoca Dragnea, când guvernarea PSD a fost criticată și avertizată cu sancțiuni pentru nerespectarea statului de drept și asaltul asupra justiției.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...