Dan Barna a declarat că nu există niciun dubiu că USR va vota „da” la moțiunea de cenzură pe care PNL a anunțat-o. De asemenea, liderul USR a spus că partidul său nu va intra la guvernare dacă guvernul Dăncilă pică și a precizat că USR va intra în guvern doar după alegeri, anticipate sau la termen.
„După 3 ani de abuzuri, în sfârșit se întâmplă ce trebuia să se întâmple de mai mult timp. Vedem că această majoritate e în descompunere. ALDE încearcă în disperare de cauză să salveze ce se mai poate salva. (…) Dacă doamna Dăncilă va veni în fața parlamentului să solicite un vot de încredere probabil că vom vota împotrivă . PSD nu mai are legitimitatea să guverneze în România, e mesajul pe care îl dăm de trei ani”, a spus Dan Barna, președintele USR, la Digi24.
Citește și: Ca la Videle. Ciprian Florescu, un fost reporter sportiv din Gorj, a dat iar lovitura. Dăncilă l-a numit secretar de stat la Ministerul de Interne
Legat de alegerile anticipate, Dan Barna a declarat că acestea „nu sunt imposibile dacă intrăm într-o logică de responsabilitate politică”. „După ce s-a întâmplat în România e nevoie de alegeri anticipate. Ele ar putea fi organizate odată cu localele”, precizează liderul USR.
„USR va susține parlamentar variantele de guvern generate după căderea guvernului PSD. Va fi un guvern de tranziție, care nu va putea să angajeze reformele mari. Poziția noastră e tranșantă acum. Participarea la guvernare presupune legitimitatea din partea cetățenilor. (…) Ideea că am putea guverna alături de Tăriceanu și Ponta e de neacceptat pentru electoratul nostru”, spune Dan Barna.
Legat de cine ar trebui să fie guvernarea de tranziție, Barna a spus: „Domnul Ludovic Orban își dorește să fie premier, poate fi una dintre opțiuni. Pot fi alte opțiuni, în funcție de decizia pe care o va avea președintele. Până la urmă și președintele trebuie să aibă un rol important în nominalizarea premierului”.
Cei de la USR, mai cu moț
Altfel, există riscul ca România să nu mai poată aștepta 1 an până la alegerile anticipate cu guvernarea PSD la conducere, iar partidele din Opoziție ar trebui să găsească o strategie pentru țară.
Citește și: Adio, PSD! Criza guvernamentală îi îngroapă pe pesediști. Trădare, pierderea încrederii, minciună, acuzații verbale reciproce și un vot de neîncredere anunțat de opoziție – un peisaj sumbru pentru un partid aflat de 30 de ani în fruntea bucatelor
De aceea, și noi ne întrebăm dacă nu este de o ipocrizie maximă să spui că doar PNL ar fi obligat să preia guvernarea făcută praf de PSD, și să îi condamni pe liberali că nu vor să își asume singuri ”greaua moștenire”, în timp ce USR-iștii ar fi spălați de responsabilitate și chiar de apreciat că sunt deștepți și abili în evitarea decontării dezastrului.
Cei de la USR ce au, sunt mai cu moț? Au luat un scor uriaș la europarlamentare, deci poporul îi vrea la guvernare. De ce să nu îi vedem ce pot? De ce să nu știm și despre ei ce măsuri concrete au pentru însănătoșirea României pe care o tot clamează? De ce să nu știm ce echipă de oameni pun în locul ”PSD-PNL=aceeași mizerie”? De ce să așteptăm până la anticipate care – altă gogoriță populistă mestecată pentru cei care nu cunosc procedurile – nu se pot face decât peste un an? și USR să stea pe bară, să dea cu pietre?
Întrebăm și noi, așa, ca să nu rămânem „înțepeniți” în ideea că ei sunt doar niște șmecheri.