marți, 25 martie 2025
13.6 C
Buzău

România

13.6 C
Buzău
marți, 25 martie 2025
13.6 C
Buzău

Revoltă la Focșani. Cristi Misăilă a pus taxă pe...

O taxă specială introdusă de primarul Cristi Misăilă la Focșani a creat revoltă în rândul localnicilor: impozitul pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă,...
Ești aiciPolitici și penaliCum „construiește” PSD spitale pe bandă rulantă. Singura secție de „arși” din...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Cum „construiește” PSD spitale pe bandă rulantă. Singura secție de „arși” din Mureș a fost desființată, fiind înlocuită cu una de reconstrucție mamară, în condițiile în care mai există o astfel de secție în județ

Spitalul Clinic Județean (SCJ) Mureș a anunțat desființarea singurului compartiment pentru tratarea arșilor din județ, pe motiv că instituția sanitară nu s-a adaptat cerințelor Ordinului Ministrului Sănătății nr. 476 din 2017 pentru tratamentul și îngrijirea pacienților cu arsuri de gravitate redusă, în locul acestuia fiind înființat un compartiment de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, cu specializare pe reconstrucție mamară.

Personalul medical specializat care lucra pe partea de arși acuză conducerea SCJ Mureș că, timp de doi ani, nu a investit nimic pentru conformarea compartimentului la normele prevăzute în Ordinul 476/2017, iar în cele din urmă a decis înființarea unui compartiment cu specializare pe reconstrucții mamare, în condițiile în care mai există o astfel de secție la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș.

Pacienții cu arsuri de la SCJ Mureș, de 20 de ori mai numeroși

Medicii și asistentele de la fostul compartiment de arși susțin că nu înțeleg rațiunea pentru care conducerea SCJ Mureș a optat pentru o astfel de specializare, în condițiile în care la secția similară de la SCJU Târgu Mureș se fac cel mult 5-6 reconstrucții mamare pe an, pe când fluxul de pacienți cu diferite arsuri este destul de mare, cel puțin 120 de pacienți pe an, atât în ambulatoriul de specialitate, cât și pe internările de zi și pe cele continue.

Citește și: „Omul lui Putin”, în Guvern și la vârful PSD? Acuzații explozive pentru Teodorovici, un pesedist pe care-l doare în Sulina de dezvăluirile noastre de pe Facebook

De cealaltă parte, managerul SCJ Mureș, dr. Ovidiu Gârbovan a declarat că spitalul nu a putut îndeplini condițiile prevăzute în Ordinului Ministrului Sănătății nr. 476/2017 privind tratamentul şi îngrijirea pacienților cu arsuri de gravitate redusă şi că, în perspectivă, la Târgu Mureș va fi construit un centru de arși, pentru care ar exista finanțare, dar încă nu a fost identificat un teren.

„În primul rând acest compartiment nu era exclusiv pentru arși, era un compartiment de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și arși. Ulterior, în 2017 a apărut un ordin al ministrului Sănătății, care definea foarte bine secțiile de arși, centrele de arși, mai ales după accidentul de la Colectiv. Dar trebuia să îndeplinească standarde, lucru pe care spitalul nostru nu îl putea îndeplini şi nici în perspectivă nu se putea face, ca dovadă că la nivelul Ministerului Sănătății s-a luat decizia ca să construim un centru de arși la Târgu Mureș, conform standardelor actuale, care înseamnă foarte multe investiții și condiții speciale pentru arși.

Noi putem trata ca și într-o secție de chirurgie, conform ordinelor în vigoare, bolnavul cu arsuri mai mici de 10% din suprafață și mai mici de 2% profunzime, cu excepția feței, mâinilor, organelor genitale, căilor aeriene superioare sau suspiciuni de arsuri chimice, electrice și alte substanțe.

Citește și: Bate un vânt rece de baltă dinspre Bruxelles peste corupția de la București. Franța NU-ȘI RETRAGE candidatul, dar O VA SUSȚINE pe Kovesi pentru șefia Parchetului european

Din acest motiv, un compartiment sau mai bine-zis paturi pentru arși noi nu putem asigura și nu își poate nimeni asuma o responsabilitate de a trata un ars (…) Sigur că personalul rămâne pe loc, nu este nicio problemă, numai că nu mai tratăm arşii mai mari de gradul 1/2 și 10% din suprafață. Nu înțeleg ce alarmare a fost”, a declarat dr. Gârbovan, potrivit Agerpres.

Procedura în cazul pacienților cu arsuri: se anunță Bucureștiul, unde sunt probleme cu paturile

Managerul SCJ Mureș susține că niciun spital din țară nu are spațiile prevăzute de Ordinul Ministrului Sănătății nr. 476 din 2017 și că nici spitalul său nu își mai asumă îngrijirea pacienților cu arsuri grave.

„Când se va face acel centru de arși vor fi și paturi pentru arși”, a susținut dr. Ovidiu Gârbovan, care a precizat că, în cazuri deosebite, se va recurge la procedura standard, aceea de a anunța Bucureștiul, și se vor acorda primele îngrijiri până se va elibera un pat la Centru de Arși din capitală sau până se va face transferul în străinătate.

Citește și: „Afacerea” Apă Canal SA Galați. Cum au reușit autoritățile gălățene să scumpească apa potabilă și canalizarea de două ori în trei zile. Detaliile unei „afaceri” care umflă facturile cu 13,37%

Medicii specializați în arsuri susțin că procedura de transfer este foarte greoaie și pune în pericol viața pacienților arși, ultimul caz, transferat la București în data de 9 iulie, fiind cât se poate de elocvent.

Aceștia susțin că un pacient cu arsuri grave, survenite în urma unui accident de muncă petrecut la Târgu Mureș, a ajuns abia după o săptămână la București fiindcă doar atunci s-a eliberat un pat, după ce a stat câteva zile la SMURD Târgu Mureș într-o boxă, apoi transferat în stare gravă la ATI de la SCJ Mureș, în acest interval victima contactând o infecție cu acinetobacter, iar starea sa s-a agravat.

România are foarte puține paturi pentru arși

Managerul SCJ Mureș a arătat că faptul că ultimul pacient cu arsuri grave a stat o săptămână la Târgu Mureș a fost din cauza lipsei de locuri de la centrele de arși din țară.

Citește și: Nicușor Constantinescu o să-i țină de urât, mult timp, lui Mazăre. Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța a fost condamnat, azi, la 10 ani de închisoare cu executare. Decizia ICCJ este definitivă

„Sunt puține și așa câte sunt. Un ars necesită spitalizare îndelungată și nu a fost loc și atunci când a fost loc ni l-au preluat (…) Orice ars este infectat de la început, el nu mai are capacitatea de a se apăra, fiindcă pielea este un organ al nostru de a apără de aceste bacterii. Explozia a avut loc într-un mediu insalubru, a fost adus în niște condiții până la UPU SMURD, a stat acolo 3-4 zile. Principala complicație a arsului este infecția, tocmai de aceea trebuie să avem o procedură specială pentru arși cu personal supra calificat şi infrastructură, în primul rând. Despre asta vorbim în România la ora actuală (…)

Pentru a nu pune în pericol viața bolnavului și a scurta acest timp, tocmai din cauza aceasta sunt acele proceduri, se anunță la București, se găsește un loc într-un centru de arși, până atunci noi suntem obligați să asigurăm primele îngrijiri. Bolnavul este în primul rând, nu orgoliul profesional sau interesele personale de obținere a unui spor (…) Ultimul pacient care a fost preluat de Spitalul de Arși din București era cu arsuri de căi superioare și arsuri pe față, membrele superioare, care a fost introdus la noi, în acest compartiment ca prim-ajutor. Conform ordinului, acest pacient s-a transferat la Spitalul de Arși din București pentru îngrijiri de specialitate”, a spus dr. Gârbovan.

Managerii de la SCJ Mureș, acuzați că nu au făcut nimic pentru pacienții cu arsuri

Medicii susțin că, de mai mulți ani, au solicitat ultimilor doi manageri ai SCJ Mureș să investească în îmbunătățirea condițiilor pentru tratarea pacienților arși, dată fiind adresabilitatea crescută, însă au impresia că intenționat domeniul respectiv a fost ignorat.

Personalul medical specializat în îngrijirea pacienților arși a primit o înștiințare scrisă potrivit căreia prin Dispoziția 826 din 7 mai 2019, Consiliul Județean Mureș, în subordinea căruia se află spitalul, a aprobat structura organizatorică și organigrama SCJ Mureș și că astfel „Compartimentul de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și arși” se modifică în „Compartiment de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă”, începând din data de 1 iunie 2019.

Angajații SCJ Mureș au angajat un apărător și au deschis o serie de acțiuni în instanță împotriva conducerii spitalului.

SCJ Mureș a rămas și fără aparat de radioterapie pentru bolnavii de cancer

De asemenea, începând de luna trecută, SCJ Mureș a rămas și fără aparatul de radioterapie de la Clinica oncologică, din cauza unei defecțiuni, potrivit unui anunț de pe pagina de Facebook a spitalului.

„Începând cu data de 21.06.2019 a fost oprită activitatea serviciilor de radioterapie din cadrul Clinicii oncologie datorită unor defecțiuni apărute la câteva componente principale ale aparatului de radioterapie din dotarea Spitalului Clinic Județean Mureș; defecțiuni datorate gradului de uzură ale acestui aparat (18 ani de vechime). Ne cerem scuze pentru disconfortul și neplăcerile create pacienților și totodată îi informăm că depunem eforturi pentru remedierea situației în cel mai scurt timp. În acest sens, recomandăm pacienților de a lua legătura cu medicii curanți în vederea obținerii sfaturilor și recomandărilor de specialitate”, a anunțat spitalul.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Bolojan și „mănăstiruțele” din PNL

Eram convins că toate reformele începute de Ilie Bolojan atât în PNL, dar şi la locul de muncă din Senat, nu vor fi primite cu aplauze nici măcar în propriul partid. Mă aşteptam însă ca, o perioadă de timp, cârcotelile să aibă loc pe la colţuri, prin birturi conspirative sau prin vreo toaletă frumos mirositoare din Bruxelles. Fiindcă PNL-iştii au mare nevoie de Bolojan, măcar la nivel de imagine, fostul primar al Oradiei scoţându-i pur şi simplu din gunoi, după calamitatea de la alegerile prezidenţiale. Iată, însă că deja o voce s-a ridicat public împotriva lui Bolojan, şi încă pe un ton foarte vehement, ca să nu spun mitocănesc. Mă refer la Silviu Mănăstire, fost secretar general adjunct al PNL...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, la un pas de pușcărie. Ce acuzații i se mai aduc

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, a fost trimis în judecată, alături de un consilier PSD al comunei, după ce din fondurile primăriei ar fi fost achitată contravaloarea energiei electrice consumate de o societate economică aparținând consilierului local, în cuantum de peste 66.000 lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Dumitru Mitroiu și respectivul consilier PSD al comunei Cislău au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de delapidare şi complicitate la delapidare. Dumitru Mitroiu a plătit facturile unui asociat în...

- A word from our sponsor -

spot_img

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...