Lia Savonea nu a trimis la Administrația Prezidențială decizia CSM privind propunerea de eliberare a Danei Gârbovan din funcția de magistrat, astfel încât Președintele Klaus Iohannis să nu poată semna decretul de scoatere din magistratură, în contextul în care Gârbovan se aștepta să nu fie acceptată pentru funcția de ministru al Justiției, au declarat pentru Digi24.ro surse juridice.
CSM s-a pronunțat luni în 30 de secunde în privința demisiei anunțate de Gârbovan, astfel încât Viorica Dăncilă să poată trimite la Palatul Cotroceni propunerea scrisă de numire în funcția de ministru al Justiției, dar a omis să trimită și propunerea de eliberare din funcție la Palatul Cotroceni, astfel încât procedura să nu fie finalizată și Gârbovan să poată invoca acest lucru și să își retragă demisia în cazul în care ar fi urmat să fie respinsă, ceea ce s-a și întâmplat.
Citește și: Proiectul construirii unui cartier care să unească orașele Brăila și Galați a căzut în dizgrație. Curtea de Apel București va tranșa pe 11 septembrie războiul dintre cele două orașe
Gârbovan a anunțat miercuri seara, pe Facebook, că renunță la demisie și cere CSM să ia act de renunțarea la demisie.
„Am luat act de decizia președintelui României, Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea în funcţia de ministru al Justiției. Voi răspunde public, punctual, motivelor președintelui, inclusiv aceluia că propunerea ce mă vizează este ‘total împotriva valorilor democratice’, după ce acesta îşi va motiva în scris şi publica hotărârea. (…) Mi-am înaintat demisia către Secția de judecători a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. În noul context, aceasta nu mai este necesară, motiv pentru care îmi voi retrage demisia depusă şi voi cere Secției pentru judecători a CSM să ia act de acest fapt”, a scris Gârbovan, de Facebook.
Dana Gârbovan nu mai poate fi primită în magistratură
Retragerea demisiei este controversată, din cauză că procedura legală nu s-a finalizat. Dana Gârbovan nu ar mai putea fi primită în magistratură pentru că, dacă se consideră că încă era judecător în momentul în care propunerea de ministru a ajuns pe masa lui Klaus Iohannis, este afectat principiul separației puterilor în stat. Asta înseamnă că Gârbovan făcea parte și din puterea judecătorească și din cea executivă, a declarat surse din magistratură pentru G4Media.ro.
CSM îl atacă pe Klaus Iohannis
CSM-ul condus de Lia Savonea a emis, miercuri, un comunicat în care îl acuză pe Președintele Klaus Iohannis de ingerințe ”deosebit de grave” în justiție și o apără pe Dana Gârbovan.
Citește și: Șefa PSD, Viorica Dăncilă a devenit „ținta tuturor bărbaților din România”. Toți sunt pe cai mari, unul singur fiind în pușcărie
”În raport de afirmațiile Președintelui României formulate în data de 28 august 2019, cu ocazia respingerii propunerii de numire în funcția de ministru al justiției a unui judecător, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii condamnă public astfel de acte ca fiind ingerințe deosebit de grave la adresa independenței justiției.
Secția pentru judecători subliniază în mod ferm că motivarea prezentată public de către Președintele României pentru justificarea respingerii propunerii în funcția de ministru al justiției a unui judecător, prin referiri nejustificate și nedovedite cu privire la independența și probitatea sa profesională, reprezintă o încălcare gravă a independenței și prestigiului justiției.
Consiliul Superior al Magistraturii și puterea judecătorească, prin instanțele judecătorești, sunt singurele autorități îndreptățite prin dispozițiile expres prevăzute în Constituție și în legislația organică să decidă dacă un judecător are sau nu toate calitățile cerute de dispozițiile legale pentru exercitarea funcției.
Citește și: ORIBIL! Sorina, fetița din Baia de Aramă, a „donat” un rinichi tatălui vitreg! Cel mai execrabil fake news despre fetița din Mehedinți, adoptată de o familie din SUA
Afirmațiile Președintelui României la adresa persoanei propuse pentru funcția de ministru al justiției, persoană care a îndeplinit funcția de judecător mai mult de 19 ani, reprezintă, în lipsa oricărei constatări a veridicității acestora în cadrul mecanismelor legale și constituționale anterior amintite, un vădit atac la adresa independenței și prestigiului justiției. Secția pentru judecători a subliniat în nenumărate ocazii și reiterează în circumstanțele actuale că, indiferent de climatul social și politic, reprezentanții instituțiilor statului trebuie să dea dovadă în discursul public de echilibru și prudență, iar nicio situație nu poate justifica încălcarea garanției constituționale a independenței justiției.
Nu în ultimul rând, Secția pentru judecători consideră că programul propus de candidatul respins pentru Ministerul Justiției ar fi contribuit la îmbunătățirea condițiilor din justiție și este condamnabil că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiție mai bun în folosul cetățeanului”, se arată în comunicatul CSM.