marți, 11 martie 2025
19.6 C
Buzău

România

19.6 C
Buzău
marți, 11 martie 2025
19.6 C
Buzău

Revoltă la Focșani. Cristi Misăilă a pus taxă pe...

O taxă specială introdusă de primarul Cristi Misăilă la Focșani a creat revoltă în rândul localnicilor: impozitul pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă,...
Ești aiciPolitici și penaliCine sunt deputații care au propus alegerea perioadei de suspendare a carnetelor...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Cine sunt deputații care au propus alegerea perioadei de suspendare a carnetelor de șofer. Adrian Mocanu și Alexandru Băișanu aveau permisele suspendate când au scris legea

Adrian Mocanu și Alexandru Băișanu, ambii deputați ALDE, aveau carnetele de conducere suspendate și se judecau cu Poliția atunci când au depus proiectul de lege prin care șoferii pot alege perioada în care să le fie suspendat carnetul. Băiașu e vitezoman și a rămas de mai multe ori fără carnet.

Citește și: Ai noștri, ca brazii! Scandalul din USR Vrancea dă în clocot! Cosmin Timofte, liderul filialei vrâncene își va depune mandatul ca urmare a matrapazlâcurilor și a tensiunilor apărute în partid. Cine salvează USR

În martie 2019, deputatul ALDE Alexandru Băișanu depunea un proiect de lege, în regim de urgență, la Senat, prin care conducătorii auto pot alege perioada în care să le fie suspendat permisul auto în termen de 1 an de la data săvârșirii faptei. S-a alăturat inițiativei și colegul său, deputatul Adrian Mocanu. Pe atunci, Băișanu se judeca cu IPJ Vrancea care i-a reținut permisul de conducere pentru trei luni, după ce a fost prins circulând cu 117 km pe oră în localitate. Decizia a rămas definitivă pe 20 mai 2019 și Băișanu a rămas fără permis pe perioada verii. Adrian Mocanu avea și el permisul suspendat după ce a lovit o fată pe trecerea de pietoni.

În expunerea de motive, cei doi demnitari deplâng soarta șoferilor care ”se aleg cu suspendarea permisului de conducere și pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulație nu mai pot lucra și rămân fără pâine“. Politicianii au omis să precizeze că și ei se afla în aceeași situație din cauza încălcării legislației rutiere.

Ştefan-Alexandru BĂIȘANU, deputat ALDE
Ştefan-Alexandru BĂIȘANU, deputat ALDE

Potrivit judecătorilor tribunalului Vrancea, Alexandru Băișanu a pierdut procesul prin care cerea anularea procesului verbal care l-a lăsat fără permis de conducere pentru 3 luni și i-au dat o amendă de 1040 de lei.

Citește și: Foștii baroni ai Constanței, din nou în vizorul procurorilor! Nicușor Constantinescu a fost dus cu duba la DNA, fiind audiat de procurori într-un nou dosar de corupție

”Fapta petentului are un grad de pericol social ridicat, punând în pericol siguranței celorlalți participanți la trafic. Ca atare apreciem că prima instanță a pronunțat o soluție temeinică și legală, că nu putem primi ca întemeiat nici unul din motivele invocate și vom respinge apelul ca neîntemeiat”, se arată în motivarea tribunalului. În apărarea sa, Băișanu a arătat ”că prin procesul verbal de contravenție nu s-a indicat localitatea unde s-a săvârșit contravenția, că limita de viteză era de 80 km/h și că în acest caz nu trebuie să i se suspende dreptul de a conduce pentru 90 zile”.

Magistrații nu i-au dat dreptate. Mai mult, au constatat că senatorul nu se află la prima abatere de acest fel. ”Pe de altă parte din istoricul de sancțiuni al petentului (fila 10-11 în dosarul cauzei) Tribunalul reține că acesta în nenumărate rânduri a săvârșit același gen de contravenții fiind sancționat de mai multe ori”, se mai arată în motivare.

Citește și: Liviu Dragnea și copiii săi au interdicție de a intra în SUA. Alexandra Dragnea, cea mai afectată de decizia Departamentului de Stat, fiica lui Dragnea locuind deja cu iubitul pe teritoriul Statelor Unite

Conform datelor din dosar, în ianuarie 2017, senatorul a fost amendat cu 1040,80 lei și cu permisul suspendat deoarece, pe când circula pe drumul E85, a fost ”înregistrat de aparatul radar cu viteza de 117 Km/h de aparatul radar montat pe auto aparținând MAI. De asemenea, petentul avea plăcuțele cu numărul de înmatriculare murdare. (…) S-a constatat că filmarea s-a efectuat pe timp de zi pe un tronson de drum asfaltat cu 4 benzi de circulație, la intrare în localitate”. Până să intre în localitate, politicianul circula cu 147 km pe oră. ”Din procesul verbal de contravenție coroborat cu vizualizarea filmării înregistrate pe CD Tribunalul reține că viteza înregistrată cu care circula petentul pornește de la 147 km/h scade la 145 km/h apoi la 144 km/h”, se mai arată în decizia instanței.

Viteza pare a fi marea pasiune a lui Băișanu din moment ce, și în mai 2017, poliția l-a prins cu 142 de kilometri la oră prin localitate, depășind astfel viteza legală admisă în localitate cu 92 km/h. Și atunci i-a fost suspendat permisul pentru 90 de zile. Document care era oricum expirat de doi ani. A contestat în instanța sancțiunea primită, dar fără succes. Pe 15 ianuarie 2018, judecătoria Bacău i-a respins contestația.

Citește și: Mai bine pesedist, decât nătăfleț! Paul Claudiu Cotîrleț, un NIMENI care s-a apucat de politică pentru că nu putea ajunge fotbalist de top, a fost numit de Dăncilă subprefect al județului Bacău

Atunci, Băișanu a fost sancționat cu 14 puncte amendă și avertisment, amendă de 2030 de lei și reținerea permisului de conducere.În motivarea deciziei se arată că ”petentul rula în localitate cu o viteză de 142 km/h, o viteză mai mult decât excesivă, iar permisul de conducere era expirat de aproape 2 ani, ambele contravenții prezentând un grad ridicat de pericol social și dovedind o atitudine de dispreț din partea petentului față de dispozițiile legale, având drept scop asigurarea desfășurării fluente și în siguranță a circulației pe drumurile publice, precum si ocrotirea vieții, integrității corporale și a sănătății persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, protecția drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor respective, a proprietății publice și private”.

Conform portalului instanțelor de judecată, în vara lui 2016 Băișanu a mai primit o amendă de 1125 ce lei si avertisment pentru ca a fost prins circuland cu 120 km/h tot pe E85. Politicianul s-a apărat atunci și a susținut că ”a fost sancționat întrucât în afara localității a fost surprins circulând cu o viteză de 120 km/h, deși în realitate viteza era mult mai mică”. Cerea lui a fost respinsă în decembrie 2017 pe motiv de tardivitate.

Adrian Mocanu, deputat ALDE
Adrian Mocanu, deputat ALDE

La rândul său, deputatul ALDE Adrian Mocanu a rămas fără permisul de conducere după ce, în februarie 2019, a accidentat o tânără pe o trecere de pietoni din Buzău.

Citește și: Sebastian Ghiță ar putea fi rejudecat în dosarul în care a fost achitat! Ce au decis ieri judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție

El ar fi transportat victima la Spitalul Judeţean Buzău dar permisul i-a fost suspendat deoarece a părăsit locul accidentului, deși aceasta putea fi transportată de alte autoturisme aflate în zonă.

Cei doi inițiatori ai proiectului de lege nu au putut fi contactați pentru a explica dacă demersul lor are legătură cu sancționarea lor de către organele de poliție.

În ciuda faptului că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește accidentele rutiere mortale, având o medie de 98 de decese la un milion de locuitori, parlamentarii modifică neîncetat Codul Rutier, încercând să îmblânzească condițiile în care pot fi recuperate mai repede permisele de conducere suspendate de poliției în urma unor abateri în trafic.

Inițiativa legislativă a celor doi a trecut tacit de Camera Deputaților, ea urmând să fie analizată de Senat în calitate de cameră decizională.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Bolojan și „mănăstiruțele” din PNL

Eram convins că toate reformele începute de Ilie Bolojan atât în PNL, dar şi la locul de muncă din Senat, nu vor fi primite cu aplauze nici măcar în propriul partid. Mă aşteptam însă ca, o perioadă de timp, cârcotelile să aibă loc pe la colţuri, prin birturi conspirative sau prin vreo toaletă frumos mirositoare din Bruxelles. Fiindcă PNL-iştii au mare nevoie de Bolojan, măcar la nivel de imagine, fostul primar al Oradiei scoţându-i pur şi simplu din gunoi, după calamitatea de la alegerile prezidenţiale. Iată, însă că deja o voce s-a ridicat public împotriva lui Bolojan, şi încă pe un ton foarte vehement, ca să nu spun mitocănesc. Mă refer la Silviu Mănăstire, fost secretar general adjunct al PNL...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, la un pas de pușcărie. Ce acuzații i se mai aduc

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, a fost trimis în judecată, alături de un consilier PSD al comunei, după ce din fondurile primăriei ar fi fost achitată contravaloarea energiei electrice consumate de o societate economică aparținând consilierului local, în cuantum de peste 66.000 lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Dumitru Mitroiu și respectivul consilier PSD al comunei Cislău au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de delapidare şi complicitate la delapidare. Dumitru Mitroiu a plătit facturile unui asociat în...

- A word from our sponsor -

spot_img

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...