marți, 25 martie 2025
17.5 C
Buzău

România

17.5 C
Buzău
marți, 25 martie 2025
17.5 C
Buzău

Revoltă la Focșani. Cristi Misăilă a pus taxă pe...

O taxă specială introdusă de primarul Cristi Misăilă la Focșani a creat revoltă în rândul localnicilor: impozitul pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă,...
Ești aiciEvenimentCCR și-a pierdut „obiectul muncii”! Constituția a fost încălcată chiar de către...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

CCR și-a pierdut „obiectul muncii”! Constituția a fost încălcată chiar de către garantul ei, a stabilit oficial şi definitiv Curtea de Apel București

CCR și Constituția! Atâtea interpretări au dat ăștia legislației și de atâtea ori au fost părtași la măcelărirea ei că poți spune că nu mai au „obiectul muncii”, Constituția fiind mai mult de decor. Altfel, sub conducerea lui Valer Dorneanu, Curtea Constituțională a suferit o umilință greu de îndurat pentru instituția teoretic garant al respectării Constituției: Curtea de Apel București a stabilit oficial şi definitiv că CCR a încălcat practic Constituția.

CCR a încălcat Constituția! Curtea de Apel București (CAB) a decis definitiv că pârâta Curtea Constituțională se face vinovată de restricționarea accesului la informații de interes public, drept statuat prin art. 31 din Constituție. Iar motivul acestei opacități ar putea fi acoperirea unei posibile fapte penale comise în sânul CCR, spune jurnalista Ioana Ene Dogioiu într-un editorial intitulat „CCR nu e mai presus de lege: Hotărâre definitivă fără precedent. Curtea Neconstituțională a României„, publicat în ziare.com.

Citește și: Fondul de Dezvoltare şi Investiții, o ESCROCHERIE cât PSD-ul de MARE! Ce ascunde manipularea de 10 miliarde de euro a teleormăneanului Dragnea

„Este o premieră absolută, un precedent obținut de o avocată strălucită, Elenina Nicuţ, în procesul pe care l-am intentat anul trecut Curții Constituționale. Este pentru prima dată în istoria CCR când o instanţă de judecată îi demonstrează prin hotărâre definitivă că puterea ei nu este discreționară, ci este strict supusă legilor din România. Grav este că CCR nu a fost până acum conștientă de această limitare.

Povestea începe pe 1 august 2017, când scriam că în Dosarul Bombonica – cel prin care CCR uzurpa rolul legiuitorului şi îi impunea acestuia stabilirea unui prag al prejudiciului în infracțiunea de abuz în serviciu – s-a întâmplat un fapt straniu: procurorul Cosmin Grancea, reprezentatul PICCJ, a cerut CCR să corecteze o eroare materială din cuprinsul Deciziei 392/2017, susținând că, așa cum a fost ea publicată în Monitorul Oficial şi pe site-ul CCR, afirmațiile sale în cadrul dezbaterilor din acest dosar au fost greșit redate.

În baza Legii 544, am cerut CCR să îmi precizeze ce anume solicită concret procurorul Grancea şi cum a fost soluționată cererea domniei sale, aparent o respingere, având în vedere că nu a apărut nicio îndreptare de eroare materială în acest caz. CCR a refuzat. Atunci am cerut CCR să îmi remită înregistrarea ședinței de judecată ca să mă lămuresc singură. CCR a refuzat şi asta. Am revenit cu o reclamație administrativă. Răspunsul, semnat nu de un funcționar pe care să se dea acum vina, ci de judecătorul constituțional Ştefan Minea, a fost tot negativ.

Citește și: Sărbătorile de Paști. Despre Paștele nostru și paștele lor de mafioți! Și despre un cimitir din Kiseleff în care este un mormânt pe care scrie: “Aici se odihnește România”…

Și atunci am decis să dau în judecată CCR, fiind reprezentată de avocata Elenina Nicuţ. Instanța Tribunalului Municipiului București (TMB) a decis că CCR trebuie să se supună Legii 544, ceea ce CCR a refuzat şi a contestat hotărârea. Adică şi-a prelungit propria situaţie de neconstituționalitate şi ilegalitate. Curtea de Apel București n-a avut nevoie decât de câteva ore pentru a confirma decizia TMB, că CCR a încălcat Constituția României prin încălcarea dreptului la informare.

În ceea ce mă privește, sunt decisă să merg până la capăt şi să obțin copia înregistrării ședinței, chiar dacă asta va însemna un executor judecătoresc care să pună în aplicare hotărârea. CCR are la dispoziție exact 30 zile să îmi remită copia. După care, mă voi adresa unui executor judecătoresc, dacă Curtea Constituțională nu va înțelege să se supună hotărârii judecătorești. De asemenea, atunci când o voi primi, voi expertiza copia pentru a vedea dacă nu a fost prelucrată în vederea ascunderii unui fals.

Pentru că trebuie lămurit dacă CCR a făcut prin refuzul corectării erorii materiale şi refuzul de a-mi remite copia înregistrării un simplu exercițiu de aroganță sau este vorba despre acoperirea unui fals la întocmirea Deciziei 392/2017, eventual pentru a acoperi argumentele care contravin obligației impusă de CCR legiuitorului în privința pragului.

Citește și: Carmen Adriana Ichim, o DĂNCILĂ înfiptă cu sula în fruntea JUDEȚULUI BUZĂU, informează: TOT ce se scrie de RĂU despre BARAJUL SIRIU e FAKE NEWS! Planul secret al dănciloaiei de la Buzău

Dar dincolo de acest aspect, cred că există niște chestiuni grave, care trebuie avute în vedere:

1. CCR, ultima apărătoare a Constituției, a încălcat Constituția României. Instanța chemată să judece conflicte de încălcare a Constituției a încălcat Constituția. Și nu vreun funcționar oarecare. Încălcarea Constituției a fost comisă sub semnătura unui judecător al CCR, dl Ştefan Minea. Ce abordare are CCR faţă de Constituție în aceste condiții? Cum mai poate fi CCR credibilă când împarte dreptatea constituțională prin conflicte?

2. Până în ultima secundă, până la ultimul termen în fața Curții de Apel București,CCR a susținut că nu poate fi judecată de o instanţă a acestei ţări, deci că este deasupra legii, altă încălcare a Constituției potrivit căreia nimeni nu este deasupra legii.

Reprezentanta CCR, precizând explicit că așa a fost instruită de preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a stupefiat judecătorii susținând că o instanţă a acestei ţări își depășește atribuțiile dacă analizează conduita CCR. Cu alte cuvinte, dl Dorneanu şi-a trimis reprezentanta să le spună judecătorilor că nu au dreptul să judece. Rezultă de aici că CCR, în frunte cu preşedintele îndrumător Dorneanu, se consideră deasupra oricărei legi şi asupra oricărui control chiar în deciziile sale administrative, cum este aplicarea Legii 544.

Citește și: Despre legalizarea regimului politic instaurat de PSD în Românica. Ori despre cum vrea Liviu Dragnea să câștige și să-și consolideze puterea invocând la fiecare pas litera unei legi mutilate și prin intermediul CCR ori ÎCCJ

Discuția nu a fost atât în jurul caracterului de informație publică a copiei solicitate, cât în jurul obligației CCR de a respecta legile acestei ţări şi de a fi supusă controlului justiției. În acest caz, discutăm totuși despre o conduită care a putut fi clarificată, dar ce ne facem când e vorba despre decizii care într-adevăr sunt general obligatorii şi inatacabile? Când mentalitatea Curții este profund neconstituțională, când CCR consideră că nu se supune niciunei legi şi nici măcar Constituției, după cum arată clar speţa pierdută la CAB, cum să nu fie deciziile sale abuzive şi arbitrarii?

Câte ilegalități şi neconstituționalități avem în deciziile CCR, semnalate de opinii separate, dar imposibil de corectat? Și nu mă refer doar la cazurile foarte mediatizate, ci şi la deciziile mai puțin cunoscute în care CCR judecă în locul instanțelor toată speța şi le trimite hotărârea gata decisă? Culmea este că această Curte Neconstituțională a României cere să devină instanţă de judecată cu acte în regulă. Adică să poată desființa orice hotărâre judecătorească definitivă.

3. Precedentul creat este că CCR poate fi, totuși, readusă, măcar parțial, în limite constituționale şi legale. Măcar acum, după ce breșă a fost creată şi intangibilitatea CCR a fost demontată, grație unor judecători care nu s-au lăsat intimidați şi au apărat independența puterii judecătorești.

Citește și: Berca, localitatea care renaște din cenușă. Ori despre cum a făcut comuna buzoiană pași importanți spre orașul care se visa odată

Pe rolul instanțelor mai există o speță extrem de importantă. Aceeași avocată Elenina Nicuţ se bate cu CCR pentru anularea Hotărârii 1 din 2017 prin care preşedintele Dorneanu primește atribuția de a decide arbitrar dacă o decizie a CCR poate sau nu să fie publicată în Monitorul Oficial şi pe site-ul CCR după cum îi convine. Instanța Curții de Apel București a apreciat în primă instanţă că Hotărârea 1 este de o vădită nelegalitate şi enumeră prevederile din Legea 47 şi din Regulamentul CCR pe care le încălca aceasta. Mai mult decât atât, potrivit instanței CAB, prin Hotărârea 1/2017, CCR încalcă însăși Constituția, mai precis art 31 din legea fundamentală.

Avem așadar o Curte Constituțională care s-a îmbolnăvit de propria putere, care legiferează prin uzurparea rolului Parlamentului, care încalcă legi şi chiar Constituția, care crede că nu se supune instanțelor de judecată, care mai pe românește face numai ce o taie capul, indiferent de legalitate şi constituționalitate.

Este probabil cel mai grav fenomen cu care se confruntă România din 1989 încoace. O Curte Constituțională corectă, reper, este fundamental necesară într-un stat de drept. Curtea Neconstituțională a României poate distruge o ţară.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Bolojan și „mănăstiruțele” din PNL

Eram convins că toate reformele începute de Ilie Bolojan atât în PNL, dar şi la locul de muncă din Senat, nu vor fi primite cu aplauze nici măcar în propriul partid. Mă aşteptam însă ca, o perioadă de timp, cârcotelile să aibă loc pe la colţuri, prin birturi conspirative sau prin vreo toaletă frumos mirositoare din Bruxelles. Fiindcă PNL-iştii au mare nevoie de Bolojan, măcar la nivel de imagine, fostul primar al Oradiei scoţându-i pur şi simplu din gunoi, după calamitatea de la alegerile prezidenţiale. Iată, însă că deja o voce s-a ridicat public împotriva lui Bolojan, şi încă pe un ton foarte vehement, ca să nu spun mitocănesc. Mă refer la Silviu Mănăstire, fost secretar general adjunct al PNL...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, la un pas de pușcărie. Ce acuzații i se mai aduc

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, a fost trimis în judecată, alături de un consilier PSD al comunei, după ce din fondurile primăriei ar fi fost achitată contravaloarea energiei electrice consumate de o societate economică aparținând consilierului local, în cuantum de peste 66.000 lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Dumitru Mitroiu și respectivul consilier PSD al comunei Cislău au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de delapidare şi complicitate la delapidare. Dumitru Mitroiu a plătit facturile unui asociat în...

- A word from our sponsor -

spot_img

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...