marți, 15 octombrie 2024
13.9 C
Buzău

România

13.9 C
Buzău
marți, 15 octombrie 2024
13.9 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciPolitici și penaliCCR, mână în mână cu penalii României! Curtea Constituțională a amânat ieri...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

CCR, mână în mână cu penalii României! Curtea Constituțională a amânat ieri pentru a șasea oară pronunțarea pe obiecțiile de neconstituționalitate formulate de PNL – USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală

După ce toate dosarele de corupție din ultimii 15 ani au fost aruncate în aer de decizia controversată a CCR de săptămâna trecută, asaltul PSD-ALDE asupra justiției merge mai departe, intrând în sfera dreptului comun. CCR ezită însă să dea o decizie în urma sesizării formulate de Klaus Iohannis și de opoziție.

Curtea Constituțională a amânat pentru a șasea oară o decizie pe tema codurilor penale. Președintele CCR Valer Dorneanu a absentat, astfel că judecătorii au decis să amâne pentru joi deliberările. Sunt însă și judecători care ar vrea să amâne o decizie până în toamnă.

Citește și: Aflată într-o vizită „de lucru” în orașele de la Dunăre, premierul Viorica Dăncilă s-a trezit că este în campanie electorală! Drumul expres Galați-Brăila, cică, ar fi luat-o într-o direcție bună

Curtea Constituțională amânase deja de cinci ori până acum pronunțarea pe obiecțiile de neconstituționalitate formulate de PNL – USR și de președintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Cel mai important dosar care ar putea sări în aer în cazul unei decizii favorabile la CCR este Tel Drum, în care Dragnea este cercetat pentru abuz în serviciu, grup infracțional organizat și fraudarea fondurilor europene.

Opoziția reclamă peste trei sute de modificări „nocive” aduse Codului penal și Codului de procedură penală care vin „în contradicție nu doar cu statul de drept, șubrezind politica penală a României şi favorizând infractorii, dar și cu Legea fundamentală”.

Codurile penale, modificate pe repede înainte

Președintele Klaus Iohannis a atacat pe 10 mai la CCR modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Cu două săptămâni înainte de acel moment, și partidele de Opoziție au trimis la CCR cele două coduri care își propun să rezolve cele mai multe probleme ale celor aflați după gratii pentru fapte de corupție.

Citește și: Cum să-i alungi pe țânțari din viața ta. 3 metode infailibile prin care poți să scapi de nenorociți în mod elegant

Este vorba de modificările făcute pe repede înainte de Comisia Iordache din Parlament și care au fost votate după două săptămâni de dezbatere. Ambele legi i-au fost transmise președintelui pentru promulgare la începutul lunii.

Și principalele partide de Opoziție, PNL și USR, au anunțat încă din data de 25 aprilie că au transmis Curții Constituționale o sesizare de neconstituționalitate pe cele două legi votate de PSD și ALDE, cu ajutorul UDMR.

Modificările Codului Penal și Codului de procedură penală au fost adoptate, în 24 aprilie, de Camera Deputaților, care era Cameră decizională.

Proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală a fost adoptat cu 181 de voturi „pentru” și 83 „împotrivă”, iar cel de modificare a Codul Penal a fost adoptat cu 180 de voturi „pentru” și 81 „împotrivă”.

Citește și: Veste extraordinară pentru Români. Candidatura Laurei Codruța Kovesi, în cursa pentru șefia Parchetului European, la un pas de a fi acceptată. Jean-François Bohnert, contracandidatul său, este favorit să preia șefia Parchetului Național Financiar francez

Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgență, dat fiind că ordonanțele de urgență care ar fi trebuit să pună în acord codurile cu deciziile Curții Constituționale nu au fost emise de ministrul de atunci Tudorel Toader.

”Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curții Constituționale”, a spus, după adoptarea proiectelor, liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea.

”Sunt favorizați direct infractorii”

”În ciuda declarațiilor puterii, aceste articole nu reprezintă transpuneri ale deciziilor CCR, ci doar voința politică a coaliției PSD-ALDE, a cărei unică preocupare este, de aproape doi ani şi jumătate, destructurarea sistemului judiciar şi albirea dosarelor corupților, pentru ca infractorii să poată fura liniștiți în continuare, să nu răspundă pentru faptele lor și să rămână și cu banii furați”, a transmis USR, la momentul depunerii sesizării.

”Sunt favorizați direct infractorii, printr-un text de lege”, a spus, la momentul adoptării modificărilor, deputatul liberal Raluca Turcan, care a adăugat că ”dublul condamnat definitiv Liviu Dragnea a coordonat votul colegilor săi de partid”.

Citește și: Escrocherii în lanț în Primăria Buzău! Pe modelul Metalurgica, primarul Constantin Toma și gașca de penali din PSD falimentează orașul, înglobându-l în datorii și părăduind tot ce se mai poate părădui

”Nimic mai grav, nimic mai descurajant pentru orice om de bună credință. (…) Au dat acest vot astăzi în Parlamentul României împotriva tuturor cerințelor din partea Uniunii Europene, Parlamentul European, Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, dar, mai ales, împotriva așteptărilor oamenilor corecți din această țară care își doresc ca legea să fie aceeași pentru toată lumea și în România și să pot să trăiești în respect față de lege”, a mai spus Raluca Turcan.

CCR, decizie bombă pentru Dragnea, Vâlcov și Mazăre

CCR a avut pe ordinea de zi, în 22 mai, în 28 mai, în 4 iunie, 26 iunie și 4 iulie, obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum și a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

Citește și: Aflată într-o vizită „de lucru” în orașele de la Dunăre, premierul Viorica Dăncilă s-a trezit că este în campanie electorală! Drumul expres Galați-Brăila, cică, ar fi luat-o într-o direcție bună

Obiecțiile au fost formulate de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România, precum și de Președintele României.

De asemenea, CCR a avut pe ordinea de zi, în aceleași ședințe, obiecțiile de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară. Obiecțiile au fost formulate de deputați aparținând Grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal și Uniunii Salvați România, precum și de președintele României.

De fiecare dată dezbaterile au fost amânate.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...