La inițiativa președintelui Vladimir Zelenski, Parlamentul unicameral de la Kiev (Verhovna Rada) a adoptat, la sfârșitul lunii octombrie, textul unor amendamente la Codul Penal privind condamnarea îmbogățirii ilicite.
259 de deputați din totalul de 450 ai Radei, majoritatea provenind din partidul prezidențial Slujba Poporului aflat sub conducerea Vladimir Zelenski, au votat în favoarea legii menite să condamne îmbogățirea ilicită, solicitată de urgenţă, între alții, şi de Fondul Monetar Internațional.
Citește și: DNA a pus tunurile pe Misăilă, primarul municipiului Focșani! Căminul pentru Persoane Vârstnice cu care ar avea legătură audierea primarului focșănean a fost de-a lungul vremii centrul mai multor scandaluri, chiar și cu conotații sexuale
În luna iunie, preşedintele Vladimir Zelenski a prezentat proiectul unei legi menite să condamne pentru corupție pe funcționarii publici care nu își pot justifica averile. Inițiativa prezidențială a venit urmare a deciziei Curții Constituționale de la Kiev, din 26 februarie, care respinsese un text legislativ anterior, care impunea condamnarea averilor ilicite, ca fiind neconstituțional.
Noile reglementări ale Codului Penal din Ucraina desemnează Biroul Național Anticorupție, Procuratura Anticorupție şi Înalta Curte Anticorupție a Ucrainei să aplice legea în ceea ce privește suspiciunile referitoare la dobândirea averilor ilicite în rândul funcționarilor publici, oamenilor politici şi magistraților.
Legea ucraineană incriminează ca fiind ilicite averile care nu pot fi justificate şi care depășesc 6,5 milioane hrivne (262.556 dolari). Aceste sume vor putea fi confiscate de către stat iar deținătorii de proprietăți şi conturi vor putea fi condamnați penal.
Legea confiscării averilor ilicite face parte din programul ambițios al președintelui Vladimir Zelenski de eradicare a corupției din Ucraina. Pe când un astfel de proiect și în programul președintelui Iohannis?
Cine este Vladimir Zelenski şi cum a reușit un actor de comedie să ajungă președintele unui stat european
Citește și: Ion Ștefan, noul ministru al Dezvoltării, șef peste fondurile primarilor și baronilor locali: Începem reconstrucția României, prin muncă, perseverență, corectitudine și transparență!
Vladimir Zelenski s-a născut 25 ianuarie 1978, în orașul Krivoi Rog, într-o familie de intelectuali evrei. Tatăl lui, Aleksandr Zelenski, este matematician, programist, doctor în științe tehnice, iar mama, Rimma Zelenski, a activat în calitate de inginer.
A locuit patru ani cu părinții în Mongolia, orașul Erdenet, unde tatăl său a fost trimis pentru a participa la construcția unei întreprinderi de minerit și prelucrare.
În copilărie a practicat lupte greco-romane, haltere, pian, dans, volei și baschet. S-a remarcat prin diverse activități artistice extra-școlare.
La 16 ani i se oferise o bursă de studii în Israel, însă a tatăl său i-a interzis categoric să plece de acasă.
De pe băncile școlii a visat la o carieră de diplomat, însă, în cele din urmă, a urmat facultatea de drept la Institutul Economie din Krivoi Rog al Universității Naționale de Economie din Kiev. Nu a activat niciodată în calitate de jurist.
Înființarea echipei “Kvartal 95”
În clasa a 11-a a înființat o echipă de KVN – concurs de satiră și umor foarte popular în spațiul ex-sovietic. Echipa a devenit cunoscută sub denumirea “Kvartal 95” (Cartierul 95), care între 1998-2003 a reușit să ajungă în liga superioară, devenind foarte populară la Moscova.
Citește și: Didi Băjenaru, individul care i-a spus Vioricăi Dăncilă că este noua Regina Maria, este milițian de profesie. Suma imensă pe care acesta o câștigă fără muncă de la o regie a Consiliului Județean Vrancea aflat sub papucul baronului Oprișan
În anul 2003, postul de televiziune ucrainean „1+1” (aflat în proprietatea omului de afaceri Igor Kolomoiski) i-a propus lui Zelenski și echipei lui să organizeze o serie de concerte din cele mai reușit scene.
În 2004, “Kvartal 95” a început să dezvolte scenariile diverselor show-uri, activând paralel în alte emisiuni pentru a strânge suficiente resurse pentru lansarea propriului proiect. În anul 2005 postul de televiziune Inter a lansat show-ul “Vechernyi Kvartal” (Cartierul de Seară) al cărui autor, regizor și moderator a devenit Zelenski. În scrut timp, emisiunea, în care sunt satirizați toți politicienii ucraineni (atât cei de la putere, cât și cei din opoziție), devine una din cele mai populare din țară.
Până prin 2014 a participat în calitate de actor și producător la realizarea mai multor proiecte TV, seriale și filme în Ucraina și Rusia, reușind să-și creeze un adevărat imperiu media. Mai târziu, această cooperare cu actorii și companiile din Rusia vor servi drept acuzație de „conexiuni cu Moscova”.
Zelenski și echipa lui au sprijinit „Euromaidanul”, manifestațiile din 2014-2015 împotriva președintelui de atunci – Viktor Ianukovici, iar mai târziu au susținut și acțiunile militare ale guvernului de la Kiev în Estul Ucrainei.
Vladimir Zelenski, din serial, în lumea reală
Pe 16 noiembrie 2015 lansează serialul “Sluga Poporului”, o comedie în care personajul central – profesorul de istorie Vasile Goloborodko – ajunge accindetal președinte al țării, declarând război oligarhiei și corupției. Show-ul devine foarte popular, iar în octombrie 2017 are loc premiera celui de-al doilea sezon. Anume în acea perioadă în spațiul public apar zvonuri despre intenția lui de a candida pentru funcția de președinte, însă Zelenski a negat aceste speculații.
Citește și: Europarlamentarul Mihai Tudose, în replică la afirmațiile lui Victor Ponta privind excluderea din partid a celor care au votat Guvernul Orban, îi cere acestuia demisia de la conducerea Pro România: “Ca să nu te mai deranjăm”
Pe 2 decembrie 2017 a fost înregistrat partidul “Sluga Naroda” (Sluga Poporului), care preia denumirea serialului lui Zelenski. Președintele noii formațiuni devine omul de afaceri Ivan Bakanov, directorul studioului „Kvartal 95” din 2013. Acest pas a întărit suspiciunile legate de planurile de viitor ale lui Zelenski.
De altfel, transferul de imagine de la un serial de mare audiență, la o nouă formațiune politică a fost un mare succes. Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în aprilie 2019, partidul “Sluga Naroda” se află pe primul în topul preferințelor, cu 12,4 la sută. În sondajul companiei “Socioprognoz” din martie 2019, formațiunea era cotată cu 19,3 la sută. În perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare, „Sluga Naroda” are toate șansele să devină principala forță în noul legislativ.
În noaptea de revelion, 31 decembrie 2018, în timpul transmiterii discursului tradițional al președintelui Petro Poroșenko, Vladimir Zelenski își anunța oficial intenția de a candida pentru funcția de președinte al Ucrainei.
Este căsătorit cu Elena Zelenski (nume după mamă Kiyașko), are o fiică – Alexandra (născută în 2004) și un băiat Kirill (născut în 2013).
Sprijinul pe care l-a primit din partea imperiul mediatic al oligarhului Igor Kolomoiski (fugit peste hotare) a servit drept prilej pentru acuzațiile de conexiuni cu cercurile oligarhice. Totuși, Vladimir Zelenski a susținut de fiecare dată că este o figură independentă, iar în cadrul dezbaterilor din 19 aprilie a promis chiar să trimită după gratii toate persoanele care vor fi găsite vinovate de delapidări sau corupție, inclusiv Kolomoiski.