Liviu Dragnea și valetul său Șerban Nicolae au pus ochii și pe aurul României! Ei au depus miercuri la Senat un proiect care prevede modificarea Legii de funcționare a BNR. Inițiatorii vor ca 95% din aurul României să fie repatriat. România deține aproape 104 tone de aur. Un caz similar s-a mai întâmplat în Venezuela, când, încercând cu disperare să rămână la putere, dictatorul Nicolas Maduro a vrut să retragă aur în valoare de 1,2 miliarde de dolari din rezervele depozitate în Banca Angliei.
„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare şi alte operațiuni specifice. Aurul României în depozitele constituite de Banca Națională în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabilește un articol al proiectului.
Proiectul este înregistrat la Senat pentru dezbatere în procedură de urgență
În expunerea de motive, Liviu Dragnea şi Șerban Nicolae susțin că „evoluția economiei românești din ultimii ani indică o tendință pozitivă, cu creștere economică constantă, solidă şi sustenabilă, cu inflație moderată, în limite controlabile şi cu o stabilitate predictibilă a monedei naționale“. Ei spun că, în acest context, se poate modifica politica BNR privind constituirea şi administrarea depozitelor de aur.
Citește și: TVR, cenzura și audiența! Cât de mare este puterea penalilor lui Dragnea în televiziunea publică ori despre cum PSD-ul minte poporul cu televizorul!
„Nimic din situația economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantități de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condițiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din țară”, apreciază Dragnea şi Nicolae, care spun că deținerea unei cantități de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie, în mod necesar, interzisă, dar „aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiționată de obținerea unor venituri prin tranzacționare şi alte operațiuni specifice“.
Isărescu: Credeți că euro şi dolarii stau în beci la Banca Națională?
„Am fost acuzat că de ce țin rezervele în străinătate. De parcă le țin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreți nene să le ținem? Sunt rezerve internaționale, credeți că euro şi dolarii stau în beci la Banca Națională? Stau în conturi”, a spus guvernatorul.
Citește și: OUG 7 și FILMELE făcute de PROȘTI pentru PROȘTI. Ori despre cum a început să bată prin PSD un vânt rece de baltă, cu spaimele lui reci, de sfârșit pe undeva, pe la Poarta Albă
Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2019 au fost de 35,765 miliarde euro, față de 36,8 miliarde euro la 31 decembrie 2018. Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,843 miliarde euro.
BNR menține aurul în custodie la Banca Angliei. Aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparține în continuare României – şi nu poate fi folosit decât la instrucțiunile exprese ale Băncii Naționale a României. Decizia de trimitere în custodie a aurului la Banca Angliei a fost făcută cu informarea Parlamentului, Președinției şi Guvernului de la acea dată. Ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp înaintea crizei financiare internaționale.
Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administrație al BNR, a comentat, la Digi24, pe tema proiectului de lege depus de PSD
„Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate şi ca valoare, şi fizic. Viața unei țări poate cunoaște şi momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziție într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european. Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poți să faci cu aurul operațiuni mai mult sau mai puțin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operațiuni. Eu cred că important pentru România e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine”, a spus Dăianu la Digi 24.
Dragnea, inspirat de Maduro. Dictatorul din Venezuela a încercat să retragă aur în valoare de 1,2 miliarde de dolari din Banca Angliei
Încercând cu disperare să rămână la putere, președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a încercat să retragă aur în valoare de 1,2 miliarde de dolari din rezervele depozitate în Banca Angliei, însă Londra a refuzat, potrivit Bloomberg.