marți, 25 martie 2025
13.6 C
Buzău

România

13.6 C
Buzău
marți, 25 martie 2025
13.6 C
Buzău

Revoltă la Focșani. Cristi Misăilă a pus taxă pe...

O taxă specială introdusă de primarul Cristi Misăilă la Focșani a creat revoltă în rândul localnicilor: impozitul pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă,...
Ești aiciEvenimentAre Dragnea viză pentru SUA? N-are! Nu ar fi prima oară când...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Are Dragnea viză pentru SUA? N-are! Nu ar fi prima oară când americanii procedează astfel. În 2012, i-au retras viza și fostului prim-ministru Adrian Năstase, înainte chiar să fi fost condamnat

Statele Unite revocă frecvent vize deja acordate, adesea chiar fără explicații, acestea fiind furnizate doar dacă sunt solicitate de cel în cauză. Liviu Dragnea n-ar fi primul lider politic autohton care ar rămâne fără viză pentru SUA.

În cercurile politice se vorbește de mai multă vreme că Liviu Dragnea nu mai are viză de intrare în Statele Unite. Fostul premier Victor Ponta a spus că liderul PSD ar fi vrut să meargă în Statele Unite cu Viorica Dăncilă la sfârșitul săptămânii trecute, că ar fi cerut viză pentru această călătorie și că ar fi fost refuzat.

Citește și: Dosarul Țăndărei. Misterul achitărilor din cel mai monstruos caz privind traficul de copii: Procurorul DIICOT a cerut, cot la cot cu inculpații, schimbarea încadrării în fapte mai ușoare, care erau prescrise! Judecătorul le-a restituit romilor aurul, puștile şi pistoalele, mai puțin mitralierele

La întrebarea dacă Liviu Dragnea are sau nu viză pentru a călători în America, Ambasada Statelor Unite la București a răspuns postului de radio Europa Liberă că „nu comentează cazuri individuale privind vizele”. Pe de altă parte, Dragnea refuză să clarifice această problemă, semn că lucrurile ar putea să nu fie neapărat în favoarea lui

Actualul lider PSD nu ar fi primul politician cu rang înalt care și-ar pierde dreptul de călătorie în SUA. Americanii i-au retras viza fostului prim-ministru Adrian Năstase în 2012 înainte chiar să fi fost condamnat, iar opinia publică a aflat chiar de la el ce i s-a întâmplat.

Statele Unite revocă frecvent vize deja acordate, adesea chiar fără explicații, acestea fiind furnizate doar dacă sunt solicitate de cel în cauză. De-a lungul anilor, miniștri central și sud-americani, din Jamaica și Republica Dominicană, dar și un guvernator din India, și-au văzut suprimat dreptul de a călători în Statele Unite. Măsura este însă provizorie și reversibilă.

Citește și: Inflația tot mai acută bagă sectorul construcțiilor în insolvență: Octagon, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața de construcții, şi-a cerut insolvența

Nu e prima data când Victor Ponta susține că liderul PSD nu mai poate merge în Statele Unite. Fostul șef de guvern a declarat încă din toamna anului 2017, după ce Departamentul de Stat de la Washington s-a arătat îngrijorat că Parlamentul României mizează pe o legislație care ”ar putea afecta independența sistemului judiciar”.

Apoi, acum un an, o investigație apărută în Statele Unite sugera între altele că invitarea liderului PSD, Liviu Dragnea la ceremonia de investire a președintelui american Donald Trump ar fi fost cumpărată prin lobbyistul Elliot Broidy și că imediat după această ceremonie, lobbyistul și-ar fi deschis o filială în România: Cirinus Defense SRL, al cărei acționar cu 99% este Cirinus LLC, firma specializată în servicii high tech pentru armată, deținută de Broidy.

McClatchydc.com descrie pe larg contextual: ”în ce-l privește pe Broidy, invitarea românilor (Liviu Dragnea și premierul de atunci Sorin Grindeanu) la ceremonia de inaugurare pare sa fi fost una din numeroasele metode în încercarea de a câștiga mai multe contracte acasă și în străinătate pentru o companie specializata în contracte militare, Circinus LLC, pe care a cumpărat-o discret in 2015”.

Citește și: Seceta a transformat, în sud-estul României, ogoarele în deșert. Produsele care se vor scumpi din această cauză

Retragerea vizei americane sau neacordarea ei poate avea legătură cu anchete juridice aflate în derulare, cu cereri ale parchetului sau cu alte detalii legate de integritatea solicitantului. Liviu Dragnea are două dosare penale, unul aflat în lucru la procurorii anticorupție privitor la Tel Drum și celălalt în pronunțare la Înalta Curte în care a primit în primă instanță trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu.

Mutarea ambasadei României la Ierusalim, un gest disperat

Expertul în probleme de securitate Iulian Fota spune că până și anunțul privind mutarea ambasadei României la Ierusalim este un semn că Dragnea a rămas într-adevăr fără viză, fiind un gest disperat al lui Liviu Dragnea de a câștiga bunăvoința Statelor Unite pentru campania electorală care urmează.   

„Gândiți-vă că domnul Dragnea este într-o situație disperată. El nu are viză de Statele Unite. Sunt voci foarte importante, grele care spun şi poate că aici şi noi ne-am putea lămuri în zilele următoare, că domnului Liviu Dragnea i s-a ridicat viza de Statele Unite. Asta mi se pare un lucru foarte interesant.

Citește și: Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă și despre strategiile pe care le are la îndemână liderul ALDE. Ce se poate câștiga din decăderea PSD

Mai ales că avem o antiteză între acea fotografie faimoasă în care domnul Dragnea dădea mâna cu domnul Trump şi apoi această chestiune cu ridicarea vizei de către Statele Unite. Asta îți arată o schimbare la 180 de grade şi că gest disperat, dar disperarea a dus la costuri pentru România de câștigare a unei relații cu SUA pentru a contrabalansa izolarea asta internațională în care PSD se află pe linia cu UE şi Bruxelles-ul, inclusiv cu Partidul Socialist. În perspectiva celor două campanii care vin a făcut gestul acesta.   

Uitați-vă care este miza. S-a încercat o schemă de-asta românească, ca la Teleorman. A crezut că așa cum rezolvi lucrurile la Teleorman le rezolvi şi în politica internațională. O să ne coste pe toți,” a spus fostul consilier prezidențial pentru securitate națională Iulian Fota la Digi24.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Bolojan și „mănăstiruțele” din PNL

Eram convins că toate reformele începute de Ilie Bolojan atât în PNL, dar şi la locul de muncă din Senat, nu vor fi primite cu aplauze nici măcar în propriul partid. Mă aşteptam însă ca, o perioadă de timp, cârcotelile să aibă loc pe la colţuri, prin birturi conspirative sau prin vreo toaletă frumos mirositoare din Bruxelles. Fiindcă PNL-iştii au mare nevoie de Bolojan, măcar la nivel de imagine, fostul primar al Oradiei scoţându-i pur şi simplu din gunoi, după calamitatea de la alegerile prezidenţiale. Iată, însă că deja o voce s-a ridicat public împotriva lui Bolojan, şi încă pe un ton foarte vehement, ca să nu spun mitocănesc. Mă refer la Silviu Mănăstire, fost secretar general adjunct al PNL...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, la un pas de pușcărie. Ce acuzații i se mai aduc

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, a fost trimis în judecată, alături de un consilier PSD al comunei, după ce din fondurile primăriei ar fi fost achitată contravaloarea energiei electrice consumate de o societate economică aparținând consilierului local, în cuantum de peste 66.000 lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Dumitru Mitroiu și respectivul consilier PSD al comunei Cislău au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de delapidare şi complicitate la delapidare. Dumitru Mitroiu a plătit facturile unui asociat în...

- A word from our sponsor -

spot_img

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...