Înalta Curte a anulat condamnarea din primă instanță de 4 ani de închisoare pentru fata baronului PSD de Prahova, Mircea Cosma, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare.
Judecătorii Curții Supreme au anulat condamnarea deputatei PSD Andreea Cosma pe motiv de compunere nelegală a completurilor de 3 judecători de la ÎCCJ, ca urmare a deciziei CCR.
Andreea Cosma fusese condamnată la 4 ani de detenție cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul Ciuperceasca
Citește și: Dosarul Belina, noi audieri! Emoțiile care îl MACINĂ pe Liviu Dragnea, fostul lider al PSD: Tribunalul ar putea audia foștii șefi din Tel Drum în dosarul preluării insulei Belina
În decembrie 2018, Andreea Cosma fusese condamnată de Înalta Curte la 4 ani de închisoare cu executare în primă instanță într-un dosar de corupție instrumentat de DNA. Cosma a fost condamnată pentru complicitate la abuz în serviciu.
În completul de trei judecători de la ÎCCJ, magistrații Horia Şelaru şi Francesca Vasile au decis condamnarea deputatei PSD Andreea Cosma la 4 ani de detenție cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul Ciuperceasca, instrumentat de DNA Ploiești. Judecătorul Daniel Grădinaru a făcut opinie separată în sensul achitării.
Judecătorii Horia Şelaru şi Francesca Vasile au decis condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare şi a fostului deputat PDL şi fost președinte al CJ Prahova, Florin Anghel, tot pentru abuz în serviciu. Judecătorul Daniel Grădinaru a făcut, de asemenea, opinie separată în sensul achitării.
Un alt inculpat, fostul director al parcului industrial Plopeni, Dănuţ Marcel Cornea, a primit 4 ani cu executare. Judecătorul Grădinaru a vrut să îl condamne doar pe acesta, la 3 ani de detenție efectivă.
Consecințele deciziei CCR: Vâlcov, Andreea Cosma, tatăl și fratele acesteia, Udrea şi Bica scapă de condamnări pe termen mediu. Procesele lor se vor rejudeca de la zero. Surse judiciare: „E posibil să intervină prescripția”
Aceasta înseamnă că inculpați precum Darius Vâlcov sau familia Cosma scapă de condamnările primite la fond. În februarie 2018, Vâlcov a fost condamnat la 8 ani cu executare de un complet de 3 judecători al ICCJ nespecializat pe corupție.
Citește și: Cătălin Cristache s-a apucat de spus glume deocheate la TV! Cică, prefectul Gabriel Avrămescu coagulează forțele de dreapta, la Galați. În acest timp, „senatoarele” PMP din Consiliul Local îl „coagulează” vârtos (sâc!) pe primarul Pucheanu. Cine este deputatul PMP
Fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a primit tot 8 ani cu executare şi fiul lui, fostul deputat PSD, Vlăduț Cosma, a primit 5 ani, tot din partea unui complet de 3 judecători nespecializat pe corupție.
„Toți cei care acum sunt în faza de apel vor cere Completului de 5 judecători să caseze condamnarea de la fond de la completul de 3 judecători pe motiv că a fost dată de un complet nespecializat pe corupție, iar C5-ul va trebui să admită în baza deciziei CCR de azi”, au explicat pentru Express Sud-Est surse judiciare.
Comunicatul oficial al CCR: „Cauzele înregistrate pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție și soluționate de aceasta în primă instanță anterior Hotărârii Colegiului de conducere a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.14 din 23 ianuarie 2019, în măsura în care nu au devenit definitive, urmează a fi rejudecate, în condițiile art.421 pct.2 lit.b) din Codul de procedură penală, de completurile specializate alcătuite potrivit art.29 alin.(1) din Legea nr.78/2000, astfel cum a fost modificat prin Legea nr.161/2003”, a transmis ulterior Curtea într-un Comunicat de presă.
Udrea, Bica, Şova, într-o situaţie similară
Citește și: Ministerul Educației, condus de liberala Monica Anisie, implicat într-o megaafacere cu iz penal. A cumpărat, fără licitație, peste 15 milioane de măști pentru elevi, de la o firmă cu zero angajați, administrată de un fost consilier PSD judecat pentru corupție și asociat cu interlopii brașoveni
O situaţie cel puțin interesantă este în cazul Elenei Udrea, Alinei Bica, lui Dan Şova şi Constantin Niță. Condamnările lor definitive au fost deja anulate ca urmare a deciziei CCR din noiembrie anul trecut care a constatat compunerea nelegală a Completurilor de 5 judecători.
Acum, ei beneficiază şi de a doua decizie CCR care a constatat şi compunerea nelegală a completurilor de 3 judecători.
Ponta şi Drăghici, achitați de C3-uri compuse nelegal
Și procesele inculpaților achitați de completurile de 3 judecători nespecializate pe corupție ar trebuie să se rejudece de la zero. În această situaţie este fostul premier, Victor Ponta, şi fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, au mai explicat pentru Express Sud-Est aceleași surse judiciare.
Intervine prescripția!
„Toți acești inculpați nu scapă, procesele lor se vor rejudeca de la zero. Este însă posibil să intervină prescripția specială pentru că unele fapte au fost comise în urmă cu foarte mult timp”, ne-au explicat sursele mai sus menționate.