marți, 25 martie 2025
13.6 C
Buzău

România

13.6 C
Buzău
marți, 25 martie 2025
13.6 C
Buzău

Revoltă la Focșani. Cristi Misăilă a pus taxă pe...

O taxă specială introdusă de primarul Cristi Misăilă la Focșani a creat revoltă în rândul localnicilor: impozitul pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă,...
Ești aiciPolitici și penaliPSD refuză alegerile pentru primari în două tururi. Ce lideri de partide...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

PSD refuză alegerile pentru primari în două tururi. Ce lideri de partide cer acest lucru și al cui vot va fi decisiv

Liderii ALDE, ai USR și PLUS au cerut în acest weekend revenirea la alegerile pentru primari în două tururi, în timp ce liderii PSD au anunțat că susțin alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. PMP și Pro România susțin și ele votul în două tururi, în timp ce UDMR vrea rămânerea la un singur tur. Având în vede că în Parlament există un proiect de lege pentru modificarea legislației, aritmetica parlamentară arată că votul PNL va fi decisiv.

Alegerile pentru primari în două tururi, o necesitate

Alegerile pentru primari în două tururi este o necesitate a politicii electorale de azi. Experiența ultimilor ani arată că cele mai mari șanse de câștig la alegerile într-un singur tur le au primarii în funcție care candidează pentru realegere, precum și parlamentarii marilor partide.

Citește și: Compania Națională de Investiții va construi un nou sediu pentru Tribunalul Vrancea, s-a lăudat azi, la Focșani, Tudorel Toader. Nu a suflat, însă, nici un cuvințel despre demolarea justiției

Or, PSD e partidul care are cei mai mulți primari în funcție, așa că partidul lui Liviu Dragnea e de departe cel mai avantajat. Pe de altă parte, și PNL are sute de primari, mai ales în marile orașe din Transilvania, mulți dintre ei opunându-se revenirii la alegerile în două tururi.

Lideri care vor alegerile pentru primari în două tururi

Primul care a deschis subiectul în weekend a fost Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE a spus sâmbătă la Constanţa că partidul său susţine alegerile pentru primari în două tururi de scrutin, alegerile într-un singur tur fiind un handicap.

În aceeași conferință de presă, preşedintele ALDE Constanţa, senatorul Ion Popa, a susținut că Dacian Cioloș, în mandatul său de premier, putea să modifice Legea alegerilor locale şi primarii să fie aleși în două tururi de scrutin, dar nu a vrut să facă acest lucru, potrivit Agerpres.

Citește și: După ce zilele trecute se apucase de respectabilitate, Dragnea Teleormăneanul s-a apucat fix ieri și de construit autostrăzi! Ce valoare au aceste cuvinte în gura fleșcăită de mustață a profetului din PSD

Dacian Cioloș a reacționat duminică, tot la Constanța, spunând că „avem nevoie de alegerile pentru primari în două tururi. Îl invit pe domnul Tăriceanu să susțină alături de PNL, alături de USR, alături de PMP, alături de UDMR şi ce partide mai avem în Parlament, că eu cred că numai PSD-ul nu e de acord cu două tururi așa cum stau lucrurile acum. Păi atunci ce discuție mai avem? Hai să votăm legea, săptămâna viitoare poate să fie gata votată legea şi avem alegeri în două tururi şi o susțin, mă duc şi îl felicit pe domnul Tăriceanu dacă face lucrul ăsta. Dar să îl facă”, potrivit Agerpres.

Și Dan Barna, președintele USR, vrea alegerile pentru primari în două tururi: „Primul punct ca importanță şi ca impact la nivel național este exact revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pentru că în prezent reprezentativitatea unor primari din ţară se bazează pe votul a 8 sau 12% din electorat, ceea ce era de-a dreptul ridicol. Am folosit şi folosim toate instrumentele legale la nivel parlamentar şi la nivel de inițiativă cetățenească pentru modificarea legii”, a declarat liderul USR, Dan Barna, într-o conferință de presă susținută la Constanţa, citat de Agerpres.

Citește și: Aprozarele lui Dragnea Teleormăneanul sau despre cum să sifonezi zeci de milioane de euro de la buget și să dai vina pe „bunăstarea” cetățeanului-votant-pesedist

Victor Ponta a declarat duminică că Pro România susține, de asemenea, alegerile pentru primari în două tururi: “Toți cei 20 de deputați ai Pro România vor vota PENTRU legea privind alegerile în 2 tururi.

În replică, vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale, a declarat duminică la Brăila că PSD susţine în continuare alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. „Este opinia președintelui ALDE, noi susținem în continuare alegerea primarilor dintr-un singur tur. A fost o dezbatere şi în Parlament, acest lucru nu a fost adoptat, lucrurile rămân, din punctul nostru de vedere, așa cum sunt acum. Pe orice partid, indiferent cum îl cheamă, îl votează oamenii şi mărimea unui partid este dată de susținerea oamenilor. Din fericire pentru PSD, acest partid este unul mare, pentru că oamenii îl votează”, a declarat Suciu, citat de Agerpres.

Și Eugen Tomac, președintele PMP, s-a pronunțat pentru revenirea la alegerile pentru primari în două tururi, partidul său depunând la Parlament o inițiativă cetățenească în acest sens.

Context 

Modalitatea alegerii președinților de consilii județene într-un singur tur de scrutin (modalitate introdusă în 2007 de guvernul Tăriceanu), de asemenea a primarilor (modalitate adoptată pe 31 mai 2011 de guvernul Boc), a fost criticată de societatea civilă, care a arătat că ea favorizează partidele mari și împiedică înnoirea administrației locale.

Citește și: Compania de Apă Buzău, o schimbare cu aceeași putoare. După ce l-a lăsat pe TESCARU fără Companie pe motiv că salariul directorului și prețul apei erau prea mari, primarul CONSTANTIN TOMA mai bifează o „realizare”: prețul apei crește, cică, cu doar 2%. Ca și salariul…

Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat și el pe 24 ianuarie 2016 în favoarea alegerii primarilor și președinților de consilii județene în două tururi de scrutin.[2] Legea însă nu mai putea fi schimbată cu mai puțin de un an înaintea alegerilor. Ziaristul Liviu Avram a dus chestiunea alegerii primarilor într-un singur tur în fața Curții Constituționale, dar aceasta a evitat să se pronunțe pe fondul argumentelor lui Avram, menținând legea în vigoare.

Conform unei legi noi adoptate în 2015, președinții de consilii județene nu mai sunt aleși prin vot popular, ci de către membrii consiliilor județene, din acest motiv partidele întârzie sau refuză să nominalizeze persoana susținută pentru această funcție, de asemenea nominalizarea anumitor candidați pentru această funcție nu reprezintă o garanție că acestea vor fi susținute de partidele lor pentru accederea în această poziție, ci doar o declarație politică.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Bolojan și „mănăstiruțele” din PNL

Eram convins că toate reformele începute de Ilie Bolojan atât în PNL, dar şi la locul de muncă din Senat, nu vor fi primite cu aplauze nici măcar în propriul partid. Mă aşteptam însă ca, o perioadă de timp, cârcotelile să aibă loc pe la colţuri, prin birturi conspirative sau prin vreo toaletă frumos mirositoare din Bruxelles. Fiindcă PNL-iştii au mare nevoie de Bolojan, măcar la nivel de imagine, fostul primar al Oradiei scoţându-i pur şi simplu din gunoi, după calamitatea de la alegerile prezidenţiale. Iată, însă că deja o voce s-a ridicat public împotriva lui Bolojan, şi încă pe un ton foarte vehement, ca să nu spun mitocănesc. Mă refer la Silviu Mănăstire, fost secretar general adjunct al PNL...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, la un pas de pușcărie. Ce acuzații i se mai aduc

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, a fost trimis în judecată, alături de un consilier PSD al comunei, după ce din fondurile primăriei ar fi fost achitată contravaloarea energiei electrice consumate de o societate economică aparținând consilierului local, în cuantum de peste 66.000 lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Dumitru Mitroiu și respectivul consilier PSD al comunei Cislău au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de delapidare şi complicitate la delapidare. Dumitru Mitroiu a plătit facturile unui asociat în...

- A word from our sponsor -

spot_img

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...