Senatul şi Camera Deputaților s-au reunit, joi, în ședințe comune succesive pentru angajarea răspunderii Guvernului pe fiecare din cele trei proiecte adoptate de Cabinetul Orban. În urma angajării răspunderii, opoziția poate depune o moțiune de cenzură, iar dacă aceasta este adoptată, atunci pică Guvernul.
Ședințele comune ale Parlamentului au început la ora 12,00.
Citește și: Dacă USL nu e, nimic nu e! Deputatul Cristina Burciu devine al treilea parlamentar PSD care a ales să treacă la liberali în ultimele zile. Ea și-a anunțat, miercuri, afilierea la grupul parlamentar al PNL. Cine e Cristina Burciu
Conform programului, în prima ședință comună Guvernul își asumă răspunderea asupra proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcționări a instanțelor judecătorești şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, cea de a doua ședință comună vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, iar în cea de a treia ședință comună Guvernul își va asuma răspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.
Potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, parlamentarii pot depune amendamente la aceste proiecte de lege până joi dimineața, la ora 10,00, iar Guvernul urmează să decidă, în ședință, dacă şi le însușește.
Social-democratul Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului, a declarat miercuri că va depune amendamente prin care va solicita Guvernului să își retragă proiectul de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcționări a instanțelor judecătorești şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020. El a spus că „deja această chestiune a fost soluționată așa cum cere Constituția”, având în vedere că Senatul a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect de lege cu prevederi similare şi care a fost transmis la promulgare la președinte.
Citește și: „Mită la PSD Arad”, un dosar penal în care toate drumurile duc la grupul mafiot care s-a instalat la conducerea partidului, Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea fiind vârfurile de lance: „Este ordin direct de la doamna premier”. Numiri politice chiar și pentru necalificați iar funcționarii erau obligați să plătească taxă la PSD
Executivul a adoptat, marți seara, proiectele de lege pentru care urmează să își asume răspunderea în Parlament.
Constituția prevede la articolul 114 că Executivul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților şi a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moțiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.