duminică, 8 septembrie 2024
16.4 C
Buzău

România

16.4 C
Buzău
duminică, 8 septembrie 2024
16.4 C
Buzău
Ești aiciLicheleRenate Weber, fufa făcută din coasta lui Tăriceanu. De ce a fost...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Renate Weber, fufa făcută din coasta lui Tăriceanu. De ce a fost demisă și cine se încălzește pentru preluarea șefiei Avocatului Poporului

Renate Weber a fost revocată de Coaliție din funcția de Avocat al Poporului după două ședințe cu scandal şi prin argumente care vor trebui să treacă testul CCR. Partidele Puterii pregătesc audieri ale candidaților săptămâna viitoare, favorit fiind un profesor universitar susţinut de UDMR, susțin surse din Coaliție.

Partidele care asigură majoritatea parlamentară nu s-au lăsat miercuri până nu au demis-o din funcția de Avocat al Poporului pe Renate Weber, după două ședințe – Comisiile juridice reunite şi plenul comun – ținute la foc automat. Dincolo de invocarea faptului că Avocatul Poporului a acționat împotriva Constituției şi a legilor țării, argumentele de revocare nu sunt prea solide, după cum au recunoscut pentru „Adevărul” surse politice din coaliție, fiind emoții în ceea ce privește atacarea demiterii la CCR de către PSD şi decizia judecătorilor constituționali.

Citește și: Giorgiana Hosu, fosta șefă a DIICOT, se pensionează la 48 de ani. Românii gazați în Piața Victoriei îi vor plăti pensie specială

Concret, Puterea îi reproșează lui Weber următoarele: 1) nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal; 2) nu şi-a îndeplinit rolul şi obligațiile legale în domeniul apărării, protecției şi promovării drepturilor copilului; 3) declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii (MPN) cu privire la unitățile sanitare care tratează pacienți COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, ceea ce a dus la confuzie în rândul autorităților şi a afectat buna funcționare a sistemului sanitar. Acest ultim motiv e considerat şi argumentul cel mai puternic.

„M-am uitat pe această cerere de revocare şi vă mărturisesc că nu am găsit nici măcar un singur articol din Constituție care să justifice revocarea”, le-a transmis Renate Weber parlamentarilor din Comisia juridică. De altfel, dezbaterea pe seama raportului de la această comisie a fost fie un rechizitoriu al Puterii la adresa Avocatului Poporului, fie dominat de țipetele unor aleși ai PSD ca Nicușor Halici, Steluța Cătăniciu şi Laura Vicol, privind „execuția politică” a lui Weber. Printre argumente nu a fost şi acela referitor la modul cum Weber a mimat atacarea la CCR a Codului Administrativ, astfel încât aleșii locali au rămas cu pensii speciale în continuare.

Citește și: Reformă și circ politic. Marile eșecuri ale Coaliției de guvernare: legile justiției, pensiile speciale și alocațiile

Potrivit unor surse din Coaliție, nu au introdus argumentul referitor la pensiile aleșilor locali, deși erau încălcate două decizii anterioare ale CCR, pe motiv de oportunitate a Avocatului Poporului în ceea ce privește ce atacă şi ce nu la Curte. Potrivit altor surse din Coaliție, motivul a fost acela că parlamentarii nu vor cu niciun chip să-şi „supere” aleșii locali în așteptarea congreselor şi alegerilor interne pe care toate formațiunile din arcul guvernamental le au în toamna acestui an.

Forțarea votului de la Comisia juridică, acolo unde nu au fost așteptate toate explicațiile lui Weber, a dus şi la un moment tensionat în interiorul coaliției, la finalul ședinței. Exact după terminarea ședinței, cu microfoanele încă pornite, Mihai Badea (USR-PLUS), șeful Comisiei juridice din Cameră, le-a spus colegilor că nu îi convine cum s-a procedat cu audierea şi votul. Întrebat de o colegă de ce, Badea i-a răspuns sincer: „Pentru că am făcut exact ca PSD-ul”.

Renate Weber, fufa făcută din coasta lui Tăriceanu

În 2019, la europarlamentare, electoratul i-a spus d-lui Călin Popescu-Tăriceanu că s-a cam dus baba cu colacii.

Că i-a cam trecut vremea, că ar fi timpul să se retragă, că nimeni nu mai dă nici măcar o ceapă degerată nici pe el, nici pe minciunile sale.

Că parcursul lui de ființă îngâmfată, etern încântată de sine, veșnic bine orientată, care a trecut nepăsătoare și cu nesimțire maximă de la un partid la altul, care, mai mult, a inventat partidulețe pe care mai apoi a știut să le vândă de așa manieră încât el personal să se mai căpătuiască o dată și încă o dată chiar în așa măsură încât să ajungă președintele PNL și prim-ministru, care atunci când nu a avut funcții a făcut bani a ajuns foarte aproape de punctul terminus.

Că și creația mincinoasă numită ALDE care a păcălit o vreme chiar și pe cei din familia europeană cu același nume nu mai înseamnă astăzi pentru români nimic. Că poporul nu o mai vrea și pace. Aleluia!

Citește și: Demisia membrilor Curții Constituționale! 25 de organizații civice cer demisia membrilor CCR după decizia privind Secția specială

Astfel, au rămas atunci cu buzele umflate și silite să stea acasă și cele două dive, altminteri cam supraponderale și binișor îmbătrânite, expirate ale partidulețului în cauză. Dive ce se concurează una pe alta la capitole dezonorante precum cameleonism, gust al parvenirii, traseism politic, imoralitate. E vorba, ați ghicit, desigur, despre Norica Nicolai și Renate Weber.

Numai că Tăriceanu nu s-a lăsat și încă nu se lasă. Obrăznicia lui e fără seamăn. Încurajat de organizațiile de bază, acționează precum Agamemnon Dandanache. Dă și luptă. Nu le uitat nici pe sus-numitele cucoane Weber și Nicolai. Și le-a căpătuit. Pe banii românilor, desigur.

Așa a ajuns Renate Weber să își treacă în cv, fără a avea pentru aceasta nici cel mai mic merit, doar fiindcă a miluit-o partidul, și postul de avocat al poporului.

Poporul? Care popor? El puțin a contat și puțin contează. Pentru total lipsita de scrupule și de bun simț doamnă Renate Weber, care ba l-a slujit și lăudat pe Soros a cărui fundație – filiala românească- a prezidat-o, ba l-a hulit în clipa în care i-a cerut-o dl. Tăriceanu, care ba s-a făcut preș în fața d-lui Băsescu, ba l-a făcut în toate felurile pe la televiziunile famiglie Voiculescu atunci când s-a văzut obligată să părăsească aparatul de lucru al Administrației prezidențiale, importante sunt doar funcția și banii.

Citește și: Valer Dorneanu, președintele CCR, prins cu minciuni grave, prin care lezează statul de drept. „Rechizitoriul” care-l desființează pe Dorneanu, liderul unor „analfabeți funcțional și semidocți în capoate vișinii”

„Avocatul Poporului e al celor de la ALDE”, țipurea atunci analfabeta funcțional Viorica Dăncilă. Anunțând astfel rezultatul încă unei împărțeli politice mizere, menite să perpetueze funcționarea unei alianțe de guvernare care, în mod vizibil, ducea România spre dezastru. Pentru Dăncilă, Tăriceanu și ceata puțin a contat că poporul nu voia un astfel de avocat. În vremea ce pentru doamna Weber importantă era doar sinecura.

Coaliția profită de revocarea lui Weber

După demiterea fufei lui Tăriceanu, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a anunțat că partidul pe care îl reprezintă va ataca la Curtea Constituțională revocarea lui Renate Weber şi l-a acuzat pe Orban că a grăbit demiterea acesteia pentru ca Guvernul să poată da o ordonanță de urgență pentru amânarea creșterii alocațiilor. Iar acest lucru s-a şi întâmplat, în condiţiile în care în ședința de Guvern au fost primele discuții pe tema adoptării unei OUG pe această temă. Cabinetul Cîțu recurge la OUG, cu toate că în Camera Deputaților e la un pas de adoptare exact proiectul de lege care amână creșterea alocațiilor, însă acesta poate fi atacat la CCR de PSD, spre deosebire de ordonanță.

Birourile Permanent reunite se reunesc joi pentru a decide calendarul audierii posibililor candidați pentru funcția de Avocat al Poporului. Potrivit mai multor surse politice din coaliție, UDMR va fi cel care va decide noul Avocat al Poporului. Iar în prezent favorit este Fábián Gyula, lector la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai. Fábián Gyula a fost procuror la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Târgu-Secuiesc, Turda, Cluj-Napoca şi Tribunalul Cluj, iar din 1999 este cadru didactic. Favoritul UDMR nu e înregimentat politic, de altfel aceasta fiind o condiție esențială atât din punct de vedere al legislației, dar şi a discuțiilor din coaliție.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...