duminică, 26 mai 2024
14.6 C
Buzău

România

14.6 C
Buzău
duminică, 26 mai 2024
14.6 C
Buzău
Ești aiciDezvăluiriGEORGE SIMION și AUR-ul serviciilor de informații

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Securiștii n-or muritu', doar un pic s-or hodinitu'... Și unde s-or hodinitu', numa' AUR o-nfloritu'!

GEORGE SIMION și AUR-ul serviciilor de informații

GEORGE SIMION și AUR, ascensiune fulminantă, în doar două luni, de la 0,77% la 9%. O astfel de creștere explozivă a unui partid politic NU a mai fost întâlnită niciodată în istoria post-decembristă. Deci cei care n-au auzit de AUR, n-au auzit pentru că până în seara zilei de 6 decembrie n-a existat din punct de vedere politic. O explicație despre această ascensiune fulminantă, cât și indicii despre implicarea în această așa zisă afacere a serviciilor speciale românești, dar și a celor rusești, găsim într-un articol pe SPOT MEDIA al jurnalistului Emilian Isăilă.

E normal ca mulți oameni să fie intrigați de scorul obținut de țigănușul unionist George Simion și partidul său AUR (Alianța pentru Unirea Românilor). E o formațiune nouă care a strâns 500.000 de voturi la cele mai apăsătoare alegeri parlamentare de după 1990, desfășurate în mijlocul unei crize sanitare globale.

AUR este un partid care nu exista în urmă cu jumătate de an, iar acum e o formațiune extremistă, menită să pună în discuție democrația din România, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană și care va controla mai mult de 10% din Parlament.

AUR apare în urmă cu șase luni în mediul online. Este o creație născută pe platforme sociale ca Facebook și YouTube

„La mijlocul anului trecut, vrând să am o antenă în afara bulei, am fost băgat în grupuri obișnuite din orașe de provincie din Ardeal (mi se părea mai interesant acolo, pentru că era mai multiconfesional). Nici urmă de AUR, până pe la mijlocul anului acesta. Când au apărut brusc”, a scris pe pagina sa de Facebook, a doua zi după alegerile parlamentare, Șerban Alexandrescu, partener Headvertising, specialist în comunicare. 

„Senzația mea, la vremea respectivă, a fost că foarte mulți postaci (până atunci pro-PSD) au fost brusc re-rutați către AUR.

Conturi care publicau 10 postări anti-PNL pe zi și rar de tot câte una sau două vag favorabile PSD, plus 2-3 nostalgice – ce bine era în comunism, Ceaușescu, un băiat mișto, aveam slujbe și eram respectați (pe plan) mondial – peste noapte au devenit fervent și intens pro AUR”, a explicat Șerban Alexandrescu, descriind amestecul temelor și persoanele către care erau îndreptate postările respective. 

„Repet, nu e vorba de oameni obișnuiți, ci de conturi cu minim 7 postări zilnice, din acelea cu 5 like-uri pe post… pentru că e vorba de reach-ul de pe grupurile uriașe (de Facebook), și nu de interacțiune. Mă tot întrebam unde se duce toată informația aia… Ei bine, … am aflat”, a concluzionat Șerban Alexandrescu, Headvertising.

Modul de operare atât de comun Rusiei a atras atenția

Strategia descrisă mai sus arată că această formațiune a fost “ajutată” să capete tracțiune, să strângă adepți pe rețelele sociale, folosindu-se rețeta clasică, marca FSB, cea a fabricii de troli.

Acesta e motivul pentru care mulți jurnaliști și experți în comunicare au spus că în spatele AUR sunt reprezentanți ai Rusiei. E un mod de operare pe rețele sociale care a debutat în campania pentru Brexit, a continuat în cea a lui Donald Trump, a dus la formarea mișcării italiene 5 Stele și a multor alte formațiuni populiste din Europa.

Imagine postată pe contul de Facebook al AUR și care însoțește un mesaj în care formațiunea se luptă cu „presa” sistemului. O astfel de retorică prin care se creează inamici imaginari seamănă mult cu postările generate de fabricile de troli – Foto: Facebook/AUR

Discursul AUR este unul profund anti rusesc, dar asta nu ar trebui să păcălească pe nimeni.

Este cea mai la îndemână strategie folosită de serviciile secrete pentru a ascunde un agent de influență.

George Simion, un fel de iurieroșca

Mulți au uitat de Iurie Roșca, o stea a politicii din Republica Moldova, unionist convins în anii ’90, luat în brațe și susținut de clasa politică de la București, care s-a dovedit a fi în realitate un propagandist al Kremlinului. Profilul lui seamănă mult cu cel al lui George Simion, liderul AUR. 

“Moldova, națiune în care politologic vorbind, trăiesc moldoveni, trebuie să fie o zonă de pacificare și cooperare între România și Rusia. Roșca este astăzi împotriva votului direct și repetă obsesiv că democrația de masă e un sistem politic al minciunii”, scrie acesta într-o carte lansată în România în martie 2020, conform Pressone.ro.

“Ce vrem noi de fapt? Să fim mai bine mâna LGBT-ului decât mâna Moscovei? E mai important să protejăm copiii de LGBT, să fim categorici împotriva lui Soros în acest război nevăzut. S-a terminat cu stânga politică, dreapta, social-democrație… acum este noi vs. ei!”, a spus Iurie Roșca la lansarea cărții pentru ca în final să susţină că “Putin e un cruciat” al zilelor noastre, conform sursei citate.

Strategia Kremlinului n-a fost niciodată să creeze o mișcare pro-Rusia în România, ci una anti-UE și anti-NATO

În afară de subiectul Rusia, discursul liderilor AUR și programul politic al formațiunii rimează perfect cu discursul Sputnik. Iar strategia Kremlinului nu a fost niciodată să creeze în România o mișcare pro-Rusia, ci să creeze o mișcare anti Uniunea Europeană și anti-NATO.

“Scopul propagandei ruse este de a slăbi Uniunea Europeană prin polarizarea societății în interiorul statelor membre individuale”, se arată într-un studiu publicat de Institutul Carnegie Europe despre obiectivele Kremlinului în raport cu statele membre UE.

“Cel mai adesea, postările pe rețelele sociale (Twitter, Facebook, Telegram) și alte platforme online (YouTube, Google) pun sub semnul întrebării legitimitatea democratică a UE și abordează subiecte sensibile în dezbaterile publice, cum ar fi migrația, suveranitatea națională și valorile.

Canalele și strategiile de dezinformare pe care le utilizează depind de țara țintă și de grupul țintă al mesajului lor, iar eficacitatea acestuia depinde de abilitatea societăților respective de a contracara informațiile, manipularea și provocarea.

Cu diferitele sale metode și canale, dezinformarea rusă rămâne un instrument puternic pentru contestarea ordinii în Europa”, scrie Agnieszka Legucka, cercetător al Institutului Polonez de Afaceri Interne, în studiul citat, publicat de Carnegie Europe.

Mădălin Hodor: George Simion a fost folosit o perioadă de SIE

Pe de altă parte, Mădălin Hodor, cercetător CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) și istoric, scrie că între AUR și propaganda rusă nu există nicio legătură, iar că o parte dintre analiștii politici și jurnaliști au venit cu această teorie pentru a găsi rapid o explicație succesului electoral al AUR.

„Dacă nu te-ai fi grăbit să scrii și să iei primul link de pe Google, ai fi aflat că băiatul ăsta, (George) Simion, care e doar un golănete aproximativ, a fost folosit o perioadă în jocurile operative ale SIE (Serviciul de Informații Externe) în Republica Moldova, pe vremea când se făceau mari strategii la București cu privire la această chestiune… de s-a ales praful de ele.

Cu Plahotniuc, dacă ați auzit de el. De unde (și) voturile pentru AUR (venite) de la frații moldoveni și de unde și interdicția respectivului de a mai călca pe acolo. Deci are Putin legătură cu AUR câte șanse sunt să ne luăm AUR-ul înapoi de la ruși”, a scris Mădălin Hodor pe pagina sa de Facebook. 

AUR, un amestec de dacopatism, naționalism, legionarism și fanatism religios

În ciuda acestor contradicții evidente, mișcarea extremistă AUR e construită cu instrumente de propagandă care seamănă mult cu cele folosite de Moscova, fiind indicii că evoluția mișcării a fost accelerată de agenți ai serviciilor de informații.

AUR e un rezultat al anilor de propagandă dacopată, naționalism, legionarism și fanatism religios. Terenul era pregătit de ani de zile de bombardamentul constant cu fake news și propagandă.

Epidemia de coronavirus a funcționat ca un liant pentru toate frustrările acumulate ale unor indivizi dezamăgiți de clasa politică și care au văzut în măsurile de protecție împotriva epidemiei un atentat la adresa libertății individuale.

A fost greșit să-și imagineze cineva că milioanele de susținători ai lui Vadim și Funar au dispărut în neant.

Mai degrabă, a fost invers, au ieșit din scenă actorii, ideile și susținătorii le-au supraviețuit, iar acum au fost împachetați într-o versiunea nouă, strălucitoare, printr-o campanie fulger pe Facebook, YouTube și Instagram.

Omul potrivit, la locul potrivit

Programul electoral al formațiunii, care se intitulează “România are proiect de țară” și este semnat de George Simion, președintele partidului, e un amestec ciudat de eseu personal cu program politic.

“Puteam să mor acolo dacă mă opuneam mai mult sau vreunul dintre ei era beat sau avea vreun cuțit la el. Puține dăți în viață m-am simțit atât de neputincios, fizic, să fac ceva, de mai multe ori am fost blocat de zidurile astea puse de sistem în calea realizării idealurilor pentru care luptăm”, a scris Simion, rememorând confruntarea cu etnici maghiari de la cimitirul din Valea Uzului, episod în urma căruia actualul lider AUR devine cunoscut în grupurile naționalist-extremiste.

De la eseul personal trece la obiective politice de genul: “Vom împiedica mall-ul și cultura lui să țină loc de educație pentru copiii noștri”, scrie noua vedetă a patriotismului românesc în broșura electorală intitulată “România are proiect de țară”.

Deși pare că a apărut de nicăieri, George Simion a fost mereu, în ultimul deceniu, în prima linie a confruntărilor și a protestelor violente în care a servit, într-un fel sau altul, interesul imediat al Rusiei în raport cu Republica Moldova.

George Simion și marșul pentru Igor Dodon

Un episod ciudat se petrece cu o săptămână înainte de primele alegeri prezidențiale din Republica Moldova, 30 octombrie 2016, când George Simion, liderul Alianței 2012 de atunci, organizează un marș al unirii în mijlocul campaniei electorale, spulberând șansele Maiei Sandu și ajutându-l indirect pe Igor Dodon, omul Moscovei să câștige alegerile.

“Nu înțeleg de ce exact în acest moment avem această intensificare a acțiunilor unioniste în Republica Moldova. Mi se pare cumva că Simion și cei din jurul lui au apărut de nicăieri și brusc au devenit actori centrali ai scenei politice. Ideea lor de unificare cu paru’ mi se pare extrem de periculoasă…”, a comentat la acea vreme Iulian Fota, analist politic, fost consilier prezidențial.

Trebuie subliniat că și atunci, ca și acum, George Simion apare, cumva, de nicăieri, brusc și cu forță. S-a întâmplat la Chișinău, în octombrie 2016, s-a întâmplat la Valea Uzului, în iunie 2019, s-a întâmplat la București, în decembrie 2020.

AUR n-a existat la alegerile locale

Cea mai mare anomalie în legătură cu AUR și scorul electoral obținut e că a crescut de la 0.77%, adică 56.286 de voturi obținute la alegerile locale din 27 septembrie (scor politic, adică voturi pentru consiliile județene), la 8,7%, adică 515.000 de voturi la alegerile parlamentare.

O astfel de creștere explozivă a unui partid politic în doar două luni nu a mai fost întâlnită niciodată în istoria post-decembristă. Deci cei care n-au auzit de AUR n-au auzit pentru că până în seara zilei de 6 decembrie n-a existat din punct de vedere politic. 

E un partid apărut din neant, iar asta îngrijorează deja mulți oameni aflați în diverse poziții din statul român.

Campanie uriașă pe rețelele sociale

Nu spune nimeni că votanții AUR nu există sau că a fost o fraudă electorală. Așa cum arătam mai sus, într-o perioadă scurtă de timp, sute de mii de oameni cu profil adecvat, naționaliști, conspiraționiști, militanți anti mască, nostalgici ai regimului comunist, rasiști, toți au fost bombardați cu mesaje perfect țintite pe rețelele sociale, dar și direct printr-o campanie uriașă de distribuit materiale electorale, astfel încât s-a reușit o mobilizare suficientă pentru ca AUR să primească suficiente voturi și să intre în Parlament.  

Un singur eveniment major s-a petrecut în această perioadă care ar fi putut declanșa o acțiune de o asemenea anvergură și care are legătură cu trecutul lui George Simion, cu România, Rusia și Republica Moldova – Maia Sandu, un lider pro-european, câștigă alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Vladimir Putin, între turul unu și doi al alegerilor din Moldova, amenință că nu acceptă „intervenția” forțelor străine în zonele de influență rusești – Foto: Hepta.ro

„Încercările de a impune din afară anumite decizii Belarusului, Kîrgîzstanului sau Moldovei sunt inacceptabile, aceste țări trebuie să-și determine în mod independent situația”, a declarat Vladimir Putin în data de 11 noiembrie, cu patru zile înainte ca Maia Sandu să câștige confruntarea cu Igor Dodon din Republica Moldova.

GEORGE SIMION și AUR, o creație a agențiilor de informații din România?

Pe de altă parte, analistul Iulian Fota, cel care în urmă cu patru ani a observat alături de alți comentatori politici și jurnaliști comportamentul ciudat al lui George Simion, de această dată sugerează că AUR este o creație a agențiilor de informații din România.

„AUR este un proiect rezultat din laboratoare neaoșe românești. Românești! Din țară și din străinătate, dar românești”, a scris Iulian Fota pe pagina sa de Facebook.

Dar ca o replică la mai multe opinii exprimate în sensul celei a lui Iulian Fota, cum că AUR e o creație a agențiilor de informații românești, Sorin Ioniță, Expert Forum, care a derulat multe proiecte neguvernamentale de democratizare a Republicii Moldova, se întreabă ce agenție românească de informații ar putea fi implicată fără ca liderii politici să afle ceva și să fie luați prin surprindere de ascensiunea fulgerătoare a AUR:

„Cine mai exact? Predoiu-SIE (Silviu Predoiu, fost șef SIE, a devenit consilierul președintelui Pro România – n.red.) a dat chix cu Ponta; iar dacă e SRI, cum puteau să nu afle Dîncu şi chiar Ciolacu de schemă?

Ceva nu se leagă aici. Ori sunt mai multe găști prin serviciile astea decât bănuim noi și deci ajungem la străvechea vorbă a lui Geoană, că nu mai știu nici ei care pe unde sunt?”

CONSENS

Așadar, există un consens printre jurnaliști, experți și comentatorii politici că această ascensiune e rezultatul unei operațiuni de anvergură, în care s-au folosit resurse uriașe, dar discuțiile contradictorii apar când vine vorba despre ce organizație ar putea s-o desfășoare.

Altfel, nu ne rămâne decât să credem AUR a ajuns în Parlament într-un mod miraculos, convingând în doar două luni peste 500.000 de cetățeni români din țară și din străinătate că această formațiune politică îi reprezintă.

Evoluția AUR în viitorul apropiat va face lumină în ce privește adevărații patroni ai acestei mișcări politice și nu putem decât să sperăm că nu va fi prea târziu pentru democrația din România. 

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

PSD Buzău a reluat moda conturilor fantomă de pe Facebook din epoca Dragnea. Cum se manipulează pe rețelele de socializare

Am fost blocat pe Facebook, teoretic, timp de 30 de zile, după ce am publicat un text în care denunțam cum a pus laba PSD pe municipiul Buzău. Motivul: limbajul postărilor mele nu coincide cu standardele comunității și „incită la ură”. Pentru ca PSD Buzău să poată obține așa ceva era nevoie de o mobilizare masivă a firmelor de postaci foarte scumpă si complicată. O asemenea "investiție" nu este o întâmplare. Cum controlează PSD o rețea de socializare La nici o oră după ce am publicat un text în care denunțam mafia și teroarea mafiotă instaurată de PSD la Buzău, am căzut din nou victimă acestei terori. Contul blocat pe Facebook, mesaje și nenumărate telefoane de intimidare... https://expresssud-est.ro/special/anchete/buzau-orasul-inglodat-in-datorii-drumul-lui-constantin-toma-de-la-o-caruta-cu-pepeni-la-falimentarea-unui-oras/ Postarea mea nu incita la...

Dezvăluiri

Sorina Docuz și legăturile periculoase cu comuna Racovițeni din Buzău, epicentrul rețelei de firme care sub protecția premierului Ciolacu sug zeci de milioane de...

O întreagă rețea de indivizi care provin din comuna Racovițeni, județul Buzău, și care are directă legătură cu Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță și apropiată a premierului Marcel Ciolacu, a primit contracte de la primăria Sector 3 condusă de Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei. Numele implicate și firmele din cadrul rețele organizate au fost documentate de G4Media.ro pe parcursul mai multor luni. Un aport esențial l-a avut o sursă apropiată afacerii din Sectorul 3. G4Media a scris că în noiembrie anul trecut, primăria sectorului...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...

- A word from our sponsor -

spot_img

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Doi oameni de afaceri reţinuţi și doi directori din companii de stat, sub control judiciar

”Băieții deștepți” din energie, călcați de DNA. Procurorii DNA au reținut pe 8 februarie, pentru 24 de ore, doi oameni de afaceri pe care îi acuză de săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, trafic și cumpărare de influență și deturnare a unor licitații publice. În dosar sunt cercetate şi directorii CET Sud şi Electrocentrale Rovinari. Iată că și ”băieții deștepți” din energie sunt călcați de DNA. Pe când și un dosar cu șmecheriile samsarilor din domeniul furnizării energiei electrice? https://expresssud-est.ro/editorial/de-doi-bani-speranta-vine-primavara-traiasca-stevia/ Un...