16.1 C
Buzău
duminică, 9 mai, 2021
duminică, 9 mai, 2021
16.1 C
Buzău

GEORGE SIMION și AUR-ul serviciilor de informații

express sud-estSPECIALDezvăluiriGEORGE SIMION și AUR-ul serviciilor de informații
spot_img

GEORGE SIMION și AUR, ascensiune fulminantă, în doar două luni, de la 0,77% la 9%. O astfel de creștere explozivă a unui partid politic NU a mai fost întâlnită niciodată în istoria post-decembristă. Deci cei care n-au auzit de AUR, n-au auzit pentru că până în seara zilei de 6 decembrie n-a existat din punct de vedere politic. O explicație despre această ascensiune fulminantă, cât și indicii despre implicarea în această așa zisă afacere a serviciilor speciale românești, dar și a celor rusești, găsim într-un articol pe SPOT MEDIA al jurnalistului Emilian Isăilă.

E normal ca mulți oameni să fie intrigați de scorul obținut de țigănușul unionist George Simion și partidul său AUR (Alianța pentru Unirea Românilor). E o formațiune nouă care a strâns 500.000 de voturi la cele mai apăsătoare alegeri parlamentare de după 1990, desfășurate în mijlocul unei crize sanitare globale.

AUR este un partid care nu exista în urmă cu jumătate de an, iar acum e o formațiune extremistă, menită să pună în discuție democrația din România, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană și care va controla mai mult de 10% din Parlament.

AUR apare în urmă cu șase luni în mediul online. Este o creație născută pe platforme sociale ca Facebook și YouTube

„La mijlocul anului trecut, vrând să am o antenă în afara bulei, am fost băgat în grupuri obișnuite din orașe de provincie din Ardeal (mi se părea mai interesant acolo, pentru că era mai multiconfesional). Nici urmă de AUR, până pe la mijlocul anului acesta. Când au apărut brusc”, a scris pe pagina sa de Facebook, a doua zi după alegerile parlamentare, Șerban Alexandrescu, partener Headvertising, specialist în comunicare. 

„Senzația mea, la vremea respectivă, a fost că foarte mulți postaci (până atunci pro-PSD) au fost brusc re-rutați către AUR.

Conturi care publicau 10 postări anti-PNL pe zi și rar de tot câte una sau două vag favorabile PSD, plus 2-3 nostalgice – ce bine era în comunism, Ceaușescu, un băiat mișto, aveam slujbe și eram respectați (pe plan) mondial – peste noapte au devenit fervent și intens pro AUR”, a explicat Șerban Alexandrescu, descriind amestecul temelor și persoanele către care erau îndreptate postările respective. 

„Repet, nu e vorba de oameni obișnuiți, ci de conturi cu minim 7 postări zilnice, din acelea cu 5 like-uri pe post… pentru că e vorba de reach-ul de pe grupurile uriașe (de Facebook), și nu de interacțiune. Mă tot întrebam unde se duce toată informația aia… Ei bine, … am aflat”, a concluzionat Șerban Alexandrescu, Headvertising.

Modul de operare atât de comun Rusiei a atras atenția

Strategia descrisă mai sus arată că această formațiune a fost “ajutată” să capete tracțiune, să strângă adepți pe rețelele sociale, folosindu-se rețeta clasică, marca FSB, cea a fabricii de troli.

Acesta e motivul pentru care mulți jurnaliști și experți în comunicare au spus că în spatele AUR sunt reprezentanți ai Rusiei. E un mod de operare pe rețele sociale care a debutat în campania pentru Brexit, a continuat în cea a lui Donald Trump, a dus la formarea mișcării italiene 5 Stele și a multor alte formațiuni populiste din Europa.

Imagine postată pe contul de Facebook al AUR și care însoțește un mesaj în care formațiunea se luptă cu „presa” sistemului. O astfel de retorică prin care se creează inamici imaginari seamănă mult cu postările generate de fabricile de troli – Foto: Facebook/AUR

Discursul AUR este unul profund anti rusesc, dar asta nu ar trebui să păcălească pe nimeni.

Este cea mai la îndemână strategie folosită de serviciile secrete pentru a ascunde un agent de influență.

George Simion, un fel de iurieroșca

Mulți au uitat de Iurie Roșca, o stea a politicii din Republica Moldova, unionist convins în anii ’90, luat în brațe și susținut de clasa politică de la București, care s-a dovedit a fi în realitate un propagandist al Kremlinului. Profilul lui seamănă mult cu cel al lui George Simion, liderul AUR. 

“Moldova, națiune în care politologic vorbind, trăiesc moldoveni, trebuie să fie o zonă de pacificare și cooperare între România și Rusia. Roșca este astăzi împotriva votului direct și repetă obsesiv că democrația de masă e un sistem politic al minciunii”, scrie acesta într-o carte lansată în România în martie 2020, conform Pressone.ro.

“Ce vrem noi de fapt? Să fim mai bine mâna LGBT-ului decât mâna Moscovei? E mai important să protejăm copiii de LGBT, să fim categorici împotriva lui Soros în acest război nevăzut. S-a terminat cu stânga politică, dreapta, social-democrație… acum este noi vs. ei!”, a spus Iurie Roșca la lansarea cărții pentru ca în final să susţină că “Putin e un cruciat” al zilelor noastre, conform sursei citate.

Strategia Kremlinului n-a fost niciodată să creeze o mișcare pro-Rusia în România, ci una anti-UE și anti-NATO

În afară de subiectul Rusia, discursul liderilor AUR și programul politic al formațiunii rimează perfect cu discursul Sputnik. Iar strategia Kremlinului nu a fost niciodată să creeze în România o mișcare pro-Rusia, ci să creeze o mișcare anti Uniunea Europeană și anti-NATO.

“Scopul propagandei ruse este de a slăbi Uniunea Europeană prin polarizarea societății în interiorul statelor membre individuale”, se arată într-un studiu publicat de Institutul Carnegie Europe despre obiectivele Kremlinului în raport cu statele membre UE.

“Cel mai adesea, postările pe rețelele sociale (Twitter, Facebook, Telegram) și alte platforme online (YouTube, Google) pun sub semnul întrebării legitimitatea democratică a UE și abordează subiecte sensibile în dezbaterile publice, cum ar fi migrația, suveranitatea națională și valorile.

Canalele și strategiile de dezinformare pe care le utilizează depind de țara țintă și de grupul țintă al mesajului lor, iar eficacitatea acestuia depinde de abilitatea societăților respective de a contracara informațiile, manipularea și provocarea.

Cu diferitele sale metode și canale, dezinformarea rusă rămâne un instrument puternic pentru contestarea ordinii în Europa”, scrie Agnieszka Legucka, cercetător al Institutului Polonez de Afaceri Interne, în studiul citat, publicat de Carnegie Europe.

Mădălin Hodor: George Simion a fost folosit o perioadă de SIE

Pe de altă parte, Mădălin Hodor, cercetător CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) și istoric, scrie că între AUR și propaganda rusă nu există nicio legătură, iar că o parte dintre analiștii politici și jurnaliști au venit cu această teorie pentru a găsi rapid o explicație succesului electoral al AUR.

„Dacă nu te-ai fi grăbit să scrii și să iei primul link de pe Google, ai fi aflat că băiatul ăsta, (George) Simion, care e doar un golănete aproximativ, a fost folosit o perioadă în jocurile operative ale SIE (Serviciul de Informații Externe) în Republica Moldova, pe vremea când se făceau mari strategii la București cu privire la această chestiune… de s-a ales praful de ele.

Cu Plahotniuc, dacă ați auzit de el. De unde (și) voturile pentru AUR (venite) de la frații moldoveni și de unde și interdicția respectivului de a mai călca pe acolo. Deci are Putin legătură cu AUR câte șanse sunt să ne luăm AUR-ul înapoi de la ruși”, a scris Mădălin Hodor pe pagina sa de Facebook. 

AUR, un amestec de dacopatism, naționalism, legionarism și fanatism religios

În ciuda acestor contradicții evidente, mișcarea extremistă AUR e construită cu instrumente de propagandă care seamănă mult cu cele folosite de Moscova, fiind indicii că evoluția mișcării a fost accelerată de agenți ai serviciilor de informații.

AUR e un rezultat al anilor de propagandă dacopată, naționalism, legionarism și fanatism religios. Terenul era pregătit de ani de zile de bombardamentul constant cu fake news și propagandă.

Epidemia de coronavirus a funcționat ca un liant pentru toate frustrările acumulate ale unor indivizi dezamăgiți de clasa politică și care au văzut în măsurile de protecție împotriva epidemiei un atentat la adresa libertății individuale.

A fost greșit să-și imagineze cineva că milioanele de susținători ai lui Vadim și Funar au dispărut în neant.

Mai degrabă, a fost invers, au ieșit din scenă actorii, ideile și susținătorii le-au supraviețuit, iar acum au fost împachetați într-o versiunea nouă, strălucitoare, printr-o campanie fulger pe Facebook, YouTube și Instagram.

Omul potrivit, la locul potrivit

Programul electoral al formațiunii, care se intitulează “România are proiect de țară” și este semnat de George Simion, președintele partidului, e un amestec ciudat de eseu personal cu program politic.

“Puteam să mor acolo dacă mă opuneam mai mult sau vreunul dintre ei era beat sau avea vreun cuțit la el. Puține dăți în viață m-am simțit atât de neputincios, fizic, să fac ceva, de mai multe ori am fost blocat de zidurile astea puse de sistem în calea realizării idealurilor pentru care luptăm”, a scris Simion, rememorând confruntarea cu etnici maghiari de la cimitirul din Valea Uzului, episod în urma căruia actualul lider AUR devine cunoscut în grupurile naționalist-extremiste.

De la eseul personal trece la obiective politice de genul: “Vom împiedica mall-ul și cultura lui să țină loc de educație pentru copiii noștri”, scrie noua vedetă a patriotismului românesc în broșura electorală intitulată “România are proiect de țară”.

Deși pare că a apărut de nicăieri, George Simion a fost mereu, în ultimul deceniu, în prima linie a confruntărilor și a protestelor violente în care a servit, într-un fel sau altul, interesul imediat al Rusiei în raport cu Republica Moldova.

George Simion și marșul pentru Igor Dodon

Un episod ciudat se petrece cu o săptămână înainte de primele alegeri prezidențiale din Republica Moldova, 30 octombrie 2016, când George Simion, liderul Alianței 2012 de atunci, organizează un marș al unirii în mijlocul campaniei electorale, spulberând șansele Maiei Sandu și ajutându-l indirect pe Igor Dodon, omul Moscovei să câștige alegerile.

“Nu înțeleg de ce exact în acest moment avem această intensificare a acțiunilor unioniste în Republica Moldova. Mi se pare cumva că Simion și cei din jurul lui au apărut de nicăieri și brusc au devenit actori centrali ai scenei politice. Ideea lor de unificare cu paru’ mi se pare extrem de periculoasă…”, a comentat la acea vreme Iulian Fota, analist politic, fost consilier prezidențial.

Trebuie subliniat că și atunci, ca și acum, George Simion apare, cumva, de nicăieri, brusc și cu forță. S-a întâmplat la Chișinău, în octombrie 2016, s-a întâmplat la Valea Uzului, în iunie 2019, s-a întâmplat la București, în decembrie 2020.

AUR n-a existat la alegerile locale

Cea mai mare anomalie în legătură cu AUR și scorul electoral obținut e că a crescut de la 0.77%, adică 56.286 de voturi obținute la alegerile locale din 27 septembrie (scor politic, adică voturi pentru consiliile județene), la 8,7%, adică 515.000 de voturi la alegerile parlamentare.

O astfel de creștere explozivă a unui partid politic în doar două luni nu a mai fost întâlnită niciodată în istoria post-decembristă. Deci cei care n-au auzit de AUR n-au auzit pentru că până în seara zilei de 6 decembrie n-a existat din punct de vedere politic. 

E un partid apărut din neant, iar asta îngrijorează deja mulți oameni aflați în diverse poziții din statul român.

Campanie uriașă pe rețelele sociale

Nu spune nimeni că votanții AUR nu există sau că a fost o fraudă electorală. Așa cum arătam mai sus, într-o perioadă scurtă de timp, sute de mii de oameni cu profil adecvat, naționaliști, conspiraționiști, militanți anti mască, nostalgici ai regimului comunist, rasiști, toți au fost bombardați cu mesaje perfect țintite pe rețelele sociale, dar și direct printr-o campanie uriașă de distribuit materiale electorale, astfel încât s-a reușit o mobilizare suficientă pentru ca AUR să primească suficiente voturi și să intre în Parlament.  

Un singur eveniment major s-a petrecut în această perioadă care ar fi putut declanșa o acțiune de o asemenea anvergură și care are legătură cu trecutul lui George Simion, cu România, Rusia și Republica Moldova – Maia Sandu, un lider pro-european, câștigă alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Vladimir Putin, între turul unu și doi al alegerilor din Moldova, amenință că nu acceptă „intervenția” forțelor străine în zonele de influență rusești – Foto: Hepta.ro

„Încercările de a impune din afară anumite decizii Belarusului, Kîrgîzstanului sau Moldovei sunt inacceptabile, aceste țări trebuie să-și determine în mod independent situația”, a declarat Vladimir Putin în data de 11 noiembrie, cu patru zile înainte ca Maia Sandu să câștige confruntarea cu Igor Dodon din Republica Moldova.

GEORGE SIMION și AUR, o creație a agențiilor de informații din România?

Pe de altă parte, analistul Iulian Fota, cel care în urmă cu patru ani a observat alături de alți comentatori politici și jurnaliști comportamentul ciudat al lui George Simion, de această dată sugerează că AUR este o creație a agențiilor de informații din România.

„AUR este un proiect rezultat din laboratoare neaoșe românești. Românești! Din țară și din străinătate, dar românești”, a scris Iulian Fota pe pagina sa de Facebook.

Dar ca o replică la mai multe opinii exprimate în sensul celei a lui Iulian Fota, cum că AUR e o creație a agențiilor de informații românești, Sorin Ioniță, Expert Forum, care a derulat multe proiecte neguvernamentale de democratizare a Republicii Moldova, se întreabă ce agenție românească de informații ar putea fi implicată fără ca liderii politici să afle ceva și să fie luați prin surprindere de ascensiunea fulgerătoare a AUR:

„Cine mai exact? Predoiu-SIE (Silviu Predoiu, fost șef SIE, a devenit consilierul președintelui Pro România – n.red.) a dat chix cu Ponta; iar dacă e SRI, cum puteau să nu afle Dîncu şi chiar Ciolacu de schemă?

Ceva nu se leagă aici. Ori sunt mai multe găști prin serviciile astea decât bănuim noi și deci ajungem la străvechea vorbă a lui Geoană, că nu mai știu nici ei care pe unde sunt?”

CONSENS

Așadar, există un consens printre jurnaliști, experți și comentatorii politici că această ascensiune e rezultatul unei operațiuni de anvergură, în care s-au folosit resurse uriașe, dar discuțiile contradictorii apar când vine vorba despre ce organizație ar putea s-o desfășoare.

Altfel, nu ne rămâne decât să credem AUR a ajuns în Parlament într-un mod miraculos, convingând în doar două luni peste 500.000 de cetățeni români din țară și din străinătate că această formațiune politică îi reprezintă.

Evoluția AUR în viitorul apropiat va face lumină în ce privește adevărații patroni ai acestei mișcări politice și nu putem decât să sperăm că nu va fi prea târziu pentru democrația din România. 

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

TOPUL DE AZI

ULTIMA ORĂ

- Reclama ta poate fi aici! -

spot_img

ATENȚIONARE

EXPRESS SUD-EST dorește ca acest site să fie un spațiu al discuțiilor civilizate, al comentariilor de bun simț. Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:
1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătură cu textul.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.
Abaterile repetate vor avea drept consecință interdicția accesului la aceasta facilitate a site-ului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

DE ACELAȘI AUTOR

EDITORIAL

Consiliul Județean Buzău și clanurile mafiote din filiala locală a PSD. Buzăul ca o pradă

PSD Buzău rezistă la șefie. De aproape 32 ani, clanurile din PSD împărățesc peste județul Buzău prin interpuși precum Marcel Ciolacu, Petre Emanoil Neagu, Constantin Toma etc.. Săptămâna trecută vă promiteam că vom începe un proiect în care sa vă...
Într-o zonă controlată la sânge de PSD, o presă independentă nu poate supraviețui decât cu sprijinul dumneavoastră. Pentru cine dorește să susțină acest proiect, un "LIKE" nu credem că o să coste prea mult. ARĂTAȚI LUMII CĂ VĂ PASĂ!