miercuri, 24 iulie 2024
27.4 C
Buzău

România

27.4 C
Buzău
miercuri, 24 iulie 2024
27.4 C
Buzău

Seceta a ucis zeci de mii de hectare de...

Temperaturile extreme din ultimele zile au uscat de-a binelea culturile agricole. Dacă luna trecută porumbul și floarea soarelui promiteau producții bune, mulți fermieri lăudând...
Ești aiciOPINIIUrsul Arthur, împușcat și de AUR. „Noi suntem Arth(a)ur” este noul „hit”...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Ursul Arthur, împușcat și de AUR. „Noi suntem Arth(a)ur” este noul „hit” pe care îl țipă – lovit și el în cap – George Simion | Planul PSD

Ursul Arthur și împușcarea lui sunt puternic speculate politic de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). George Simion promovează o postare în care ursul reprezintă imaginea României care este exploatată de străini. În siajul propagandei AUR se află și piesa „Terorist”, lansată de La Familia.

„Ursul Arthur sunt toate industriile, băncile și mințile românești furate de străini. Ca și Arthur, unele erau unice în Europa, erau grase și frumoase. Dar le stăteau lor în cale. Uciderea lui Arthur, cel mai mare urs carpatin românesc are o semnificație mult mai mare decât pare. Pe lângă faptul că este o crimă împotriva naturii, această barbarie este o parabolă perfectă pentru felul în care s-au petrecut lucrurile în țara noastră, în ultimii 30 de ani”, este mesajul postat de George Simion pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Ursul Arthur, ucis pentru o sumă de trei ori mai mare decât cea vehiculată în în presă. Ce măsuri s-ar putea lua pentru a stăvili abuzurile în vânătoarea de trofee

Precizează că nu el a scris acele rânduri, dar le-a distribuit la câteva ore după ce în mass media a apărut informația despre soarta tragică a ursului împușcat de Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein. Într-un alt fragment al postării, apare următorul mesaj.

„Cine e prințul austriac? Prințul este simbolul „investitorilor” care promiteau să rezolve problemele economice ale țării, sunt inspectorii de la FMI care ne spuneau că singura soluție pentru companiile de stat este „privatizarea”. Am scris între ghilimele pentru în realitate privatizarea a însemnat trecerea unui activ din mâinile unei companii a statului român, în mâinile unei companii ale altor state”, se arată în textul scris de Mihai Șomănescu și distribuit de George Simion.

Ursul Arthur și noul hit „Noi suntem Arth(a)ur”

Textul este însoțit de poza ursului Arthur și mesajul „Noi suntem Arthur”.
Cu două zile înaintea acestei postări avându-l în prim plan pe ursul Arthur, George Simion propunea un alt hit: „Terorist”, al trupei La Familia.
„Melodia următoarea e un statement, nu entertaiment!”, este textul care precede clipul în care se cere să fie folosită doar limba română.

Cristian Pârvulescu: „Gândiți-vă la serviciul pe care AUR îl face Rusiei”

Politologul Cristian Pârvulescu susține că asistăm la „forme grosiere de propagandă” pentru mobilizarea electoratului, care e „fragilizat de criza economică și de problemele legate de pandemie”. „Cine iubește rușii, apără urșii!”, ironizează mesajul celor de la AUR după omorârea lui Arthur.

Profesorul avertizează că „mesajele sunt de un naționalism exacerbat” și sunt folosite stereotipuri împotriva străinilor.

„Combinația pe care AUR o reprezintă între fundamentalism religios și naționalism are o capacitate de dezvoltare. Stereotipuri împotriva străinilor, ca și cum președintele ar fi un străin, ca și cum maghiarii din România nu ar fi toți cetățeni români. Se încearcă sădirea urii unora împotriva celorlalți. E un mesaj îndreptat împotriva Occidentului, e un mesaj tipic al propagandei rusești”, a declarat Cristian Pârvulescu pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, înscrierea AUR în cursa electorală din Republica Moldova reprezintă tot un serviciu pe care îl face Rusiei”.

„Toate datele economice arată că România este în cea mai bună perioadă din întreaga ei istorie. E suficient să ne uităm la ce se întâmplă economic cu țările din jurul nostru care nu au intrat în UE: Ucraina, Serbia, Moldova. Naționalismul, dublat de ortodoxism, neo-legionarism încearcă să profite de nemulțumirile celor care nu au putut beneficia de această deschidere”, subliniază analistul politic.

Citește și: Nicolae Roman, generalul terorist ajuns azi deputat AUR, i-a dat în judecată pe Dan Barna și Dacian Cioloș pentru că i-ar fi afectat imaginea de „erou” al Revoluției din 1989

Despre melodia promovată de George Simion, Cristian Pârvulescu crede că face parte din propaganda care se adresează electoratului tânăr.

„Se generează un conflict în mod artificial. În clipul celor de la Familia vedem conflictul între apărătorii familiei tradiționale, cu atitudine ireverențioasă față de președinte, și cu tot felul de stereotipuri legate de istoria națională”, explică profesorul Pârvulescu.

În videoclip apar copiii care sunt ținuți cu masca pe față și sunt hipnotizați într-o sală de clasă. Mesajul transmis este că aceștia sunt manipulați pentru a nu înțelege valorile naționale autentice și valorile creștine autentice.

„Pe fundal avem o hartă cu România Mare. Ura este asumată față de minoritățile sexuale. E un tipic îndemn la ură, este un discurs al urii, care vrea să creeze aderenți. AUR încearcă să profite de acest lucru, nu m-aș mira să existe o relație directă între cei de la AUR și cei de la La Familia. Mesajele sunt aceleași, sunt și mesajele Coaliției pentru Familie, decriptează analistul politic asocierea între AUR și La Familia.

Cristian Pârvulescu crede că ar trebui să existe o reacție mai puternică din partea societății civile și a autorităților la acest tip de mesaj naționalist, anti-vaccinare, care este la modă și în India sau Brazilia.

Ovidiu Voicu, Centrul pentru Inovare Publică: Din aceste excese, când se ajunge la violență, vor muri sau suferi oameni nevinovați”

„Ursul Arthur, din păcate, e mort. Din aceste excese, când se ajunge la violență, vor muri oameni nevinovați sau vor avea de suferit oameni nevinovați. Asta ar trebui să ne îngrijoreze. Exploatarea cinică a acestor teme pentru a obține bani sau avantaje politice nu duce decât la suferință pentru oamenii nevinovați”, este opinia lui Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică.

Ursul Arthur, împușcat acum și de campania AUR, nu e decât o formă pentru a-și transmite mesajul. Alianța se pregătește de alegerile din Republica Moldova, dar și pentru anul electoral 2024 din România, crede Ovidiu Voicu. Intenția de vot în sondaje pentru AUR a crescut în ultimele șase luni în România.

Citește și: EXCLUSIV! Petre Emanoil Neagu, Clanul Ciolacilor și Consiliul Județean Buzău. Cum a ajuns instituția buzoiană o afacere de famiglie a PSD Buzău. 99% dintre angajați sunt rude de gradul 1 sau 2

AUR se adresează acelei părți din populație, din cetățenii României, care au fost lăsați la margine în tranziție, dar mai ales în criza pandemică. Sunt oameni care nu văd nici un răspuns coerent, nu văd un mesaj pentru ei din partea partidelor mainstream și din partea Guvernului. Pe această bază electorală s-a construit AUR, încearcă să reînvie întregul simbolism pe care istoricii comuniști l-au inventat”, explică sociologul.

Discursul național comunist nu este nou în politica din România. A fost folosit și de Partidul România Mare și Corneliu Vadim Tudor. A fost preluat ulterior de PSD în timpul mandatului lui Liviu Dragnea, când mai mulți lideri PRM au devenit figuri centrale ale PSD.

AUR a fost cel care a preluat discursul lui Liviu Dragnea. PSD a abandonat temporar discursul naționalist”, subliniază Ovidiu Voicu.

Acesta observă un fenomen îngrijorător de radicalizare, care permite mai ușor ajungerea la violență. El consideră că tendința a fost lansată de modelul politic reprezentat de Donald Trump.

Clipul „Terorist” lansat de La Familia, este descris ca o „chestiune cinică de marketing”, pentru a obține bani, dar și un „îndemn la violență”. Acesta recunoaște în versuri teme promovate de Coaliția pentru Familie, dar și teme promovate de istoriografia comunistă.

Sociologul Vasile Dîncu (PSD): PSD va propune modificarea legii vânătorii. Propunem un naționalism inteligent

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a declarat pentru Europa Liberă că se observă cum în Europa se revigorează naționalisme de toate felurile sau forme de suveranism.

Pentru AUR vine ca o mănușă. Mitologia contemporană: țara care este săracă și curată este abuzată de către străini și ea trebuie apărată. Asta e și o parte din mitologia lui Putin din acest moment. Vine mănușă pentru naționalism, cu un suveranism înțeles medieval. E o atitudine care se propagă și e alimentată prin această poveste ecologică. E povestea perfectă care să producă o emoție colectivă puternică. Va atinge o mare parte din opinia publică”, susține social-democratul.

Potrivit acestuia, emoțiile dezvoltate în jurul morții ursului și ideea vânătorii au un potențial de storytelling fantastic. El crede că nu doar AUR a încercat să speculeze electoral împușcarea ursului, ci și USR PLUS.

Vasile Dîncu consideră că scandalul e „supradimensionat și e dus la limite paroxistice, apelându-se la un imaginar al poporului”.

„E o asociere absolut fantasmagorică și vă dați seama cât de tare ar fi funcționat dacă ursul avea un nume românesc. Noroc că numele nu e prea românesc. Acum e regele urșilor din România. Patriei rănite i-ai ucis chiar regele și asta e o asociere interesantă. Potențialul cel mai mare de scandal l-a avut pentru că vine din zona austriacă și au apărut primele semne ale atacului posibil la președintele României. Am văzut că tatăl prințului l-a decorat la un moment dat pe președintele României. Apoi scandalul cu Schweighofer și originea sa germanică, cu siguranță incită pe mulți să dea un atac chiar la președinte”, comentează situația generată președintele Consiliului Național al PSD.

Întrebat dacă propaganda AUR a prins un culoar liber după ce PSD s-a retras temporar de pe culoarul naționalist, Vasile Dîncu răspunde că social-democrații promovează un alt tip de atitudine, încearcă să construiască un „patriotism sănătos, inteligent”.

Liderul PSD a dezvăluit că partidul său va corecta în Parlament legea vânătorii și că există deja un proiect la care se lucrează în PSD.

Un proiect rațional despre ce trebuie făcut. Nu ne plângem că ne invadează țara prinții străini și ne împușcă animalele”, a declarat Dîncu.

Marii vânători din PSD: A. Năstase, L. Dragnea, M. Ciolacu, I. Sârbu

Președinții PSD s-au manifestat public ca iubitori ai vânătorii. De la Adrian Năstase și Liviu Dragnea, la Marcel Ciolacu și Ilie Sârbu. Actualul președinte al PSD are o poză din perioada în care vâna alături de Omar Hayssam.

„Partidele mari au și cei mai mulți vânători. A fost și o tradiție în PSD, un fel de pasiune comună care se alimentează de la unul la altul. E o formă de mimetism. Când șeful partidului, cum era Adrian Năstase, era un vânător pasionat, există foarte mulți care devin vânători ca o consecință a acestui fapt. PSD are vânători în rândul său. O să avem o atitudine rațională și o să milităm pentru a face o lege de protecție a animalelor modernă, care să țină cont și de interesul comunităților. Pasiunile membrilor nu vor influența atitudinea pe care o vom avea”, explică președintele Consiliului Național al PSD.

Din perspectivă sociologică, nu crede că moartea ursului va bulversa preferințele românilor pentru partide, ci doar s-ar putea să asistăm la o revigorare a mesajului naționalist.

Există și procente importante de public care e educat, hrănit cu asemenea mesaje, i se cultivă teoria conspirației și alte teorii ale patriei rănite și ale complotului mondial. Acești devin receptori și oameni care mobilizează apoi și la vot. Ați văzut creșterea AUR a fost destul de serioasă și rapidă”, completează Vasile Dîncu.

Președintele Consiliului Național afirmă că melodia „Terorist”, dar și modul în care AUR a folosit drama ursului arată că naționalismul oferă o posibilitate fantastică de a se asocia cu diferite evenimente.

Teoria conspirației, teoria complotului au mare trecere în zona social-media, internet”, conchide președintele Consiliului Național al PSD.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

4 COMENTARII

  1. CRIMINALII BOLȘEVICI PSD ȘI AUR FINANȚAȚI ȘI COORDONAȚI DE LA MOSKOVA ȘI CARE SUNT CONDUȘI ȘI ASTĂZI DE CĂTRE GENERALII ȘI COLONEII DIN SECURITATE , ARMATĂ ȘI MILIȚIE CARE AU COORDONAT REPRESIUNEA DIN DECEMBRIE 1989 , SUNT ASASINII POPORULUI ROMÂN !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...