miercuri, 18 septembrie 2024
19.5 C
Buzău

România

19.5 C
Buzău
miercuri, 18 septembrie 2024
19.5 C
Buzău
Ești aiciDezvăluiriSecția specială, apărată la baionetă de anti-europenii din CSM. Cui i-a folosit...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Secția specială, apărată la baionetă de anti-europenii din CSM. Cui i-a folosit și îi folosește SIIJ, o instituție pentru care Statul cheltuie 6 milioane de lei pe an, cu toate că procurorii ei nu au finalizat până acum decât 2 rechizitorii

Cei mai mulți dintre membrii actualului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) au demonstrat încă o dată, săptămâna aceasta, ceea ce se știa din momentul în care au aprobat unele modificări aberante operate de Liviu Dragnea și PSD la legile justiției şi legislația penală: unii judecători şi procurori nu dau doi bani pe normele europene în materie. Ei au rămas cu buchiseala de acasă, din curtea proprie, cu ce au învățat în cei patru ani de facultate şi refuză să ia în considerare opiniile Comisiei de la Veneția, recentele rapoarte ale Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi ultimele rapoarte Greco, documente care susțin la unison că Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) reprezintă un instrument de presiune asupra magistraților, că există riscul ca secția să afecteze independența judecătorilor şi procurorilor şi că ar trebui desființată.

Mulți, nu proști, dar probabil cu alte interese. Pentru că nu putem explica altfel votul de săptămâna aceasta din plenul CSM care a emis aviz negativ cu privire la proiectul legislativ depus de USR în Parlament pentru desființarea SIIJ, secția specială inventată de Liviu Dragnea și penalii din PSD în lupta lor disperată împotriva Justiției.

Secția specială, un SS în blană de oaie

Citește și: Constantin Toma, primarul orașului Buzău, se plânge, pe la cine îl mai crede, de „abuzurile” la care îl supune DNA: am zece dosare penale, dar NU AM FURAT un leu. Buzăul îl am de la o mătușă!

Cu 10 voturi pentru menținerea SIIJ în actuala formă de organizare, 8 împotrivă şi unul nul, tabăra anti-europeană din CSM şi-a impus punctul de voință. Singurul vot nul a fost al procurorului general Gabriela Scutea, în timp ce ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a votat pentru desființarea SIIJ.

Avizul CSM pe proiectul de lege inițiat de USR pentru desființarea SIIJ, secția specială inventată de Liviu Dragnea și penalii din PSD în lupta lor disperată împotriva Justiției, e consultativ, dar el transmite un mesaj puternic Parlamentului, acolo unde proiectul va fi votat.

Statul cheltuie cu Secția specială 6 milioane de lei pe an, procurorii ei au finalizat doar 2 rechizitorii

Secția din cadrul Parchetului General care anchetează magistrați costă statul jumătate de milion de lei în fiecare lună, potrivit unui răspuns al Ministerului Public. Cei șapte procurori ai SIIJ au finalizat două rechizitorii în 2019.

Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) primesc pe lângă salariu, diurnă, decontarea chiriei și a transportului. Ei sunt ajutați de polițiști plătiți la fel de bine. Acest lucru face ca efortul bugetar al statului cu menținerea acestei Secții să fie de 468.000 de lei pe lună doar pentru cheltuieli de personal.

Veniturile totale lunare ale celor șapte procurori care lucrează în cadrul SIIJ au fost în luna martie 2020 în sumă de 191.210 de lei, adică o medie de 27.000 de lei net pe lună de procuror.

Secția specială și oameni de încredere

Procurorii secției care anchetează magistrați nu lucrează singuri. Ei sunt ajutați de ofițeri ai poliției judiciare din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) și din IGPR. Cei mai mulți dintre ei au fost aduși de la Constanța de fosta adjunctă a Secției, Adina Florea. Până și omul de bază al structurii, procurorul Sorin Eugen Iasinovschi, cel care a clasat mai multe plângeri penale împotriva șefei sale, și-a adus un polițist judiciar de la Suceava, locul său de baștină.

Potrivit Parchetului General, cheltuielile administrative cu palatul în care funcționează Secția ajung la 48.000 de lei pe lună, cheltuieli distribuite astfel:

  •  800 lei – consumuri utilități (apă, canal, salubritate, energie electrică și termică)
  • 1.100 lei – telefonie fixă și mobilă
  • 400 lei – servicii rețea comunicații date
  • 4.000 lei – servicii de întreținere (contract prestări servicii încheiat cu SAIFI – iulie 2019)
  • 1.200 lei – servicii service auto
  • 1.500 lei – carburant auto
  • 34.950 lei – chirie imobil

Conform documentului citat, media lunară a cheltuielilor cu personalul care deservește SIIJ este de 468.613 de lei, totalul cheltuielilor fiind de 516.563 de lei pe lună.

Sediu de la RAAPPS

Secția funcționează într-un imobil situat în centrul Bucureștiului, imobil care aparține Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) și a fost preluat în folosință de Parchetul General în baza unui contract de locațiune încheiat în luna noiembrie 2018. Înainte de a fi predat Parchetului, imobilul a fost renovat și reamenajat. Potrivit obiceiului, RAAPPS nu ne-a comunicat care au fost cheltuielile regiei cu amenajarea imobilului, solicitare legitimă, având în vedere că regia a folosit bani publici pentru amenajarea sediului.

Citește și: Penalii din PSD sunt chitiți să îi fure partidul lui Marcel Ciolacu! „Facem un nou partid cu Codrin, Olguța, Șerban, Pleșoianu, Nicolicea, Iordache. Nu-l mai vrem pe securistul Marcel Ciolacu!”, fredonează aria vânătorilor puciștii din PSD

Raportul de activitate al Parchetului General arată că pe parcursul anului 2019 procurorii din cadrul SIIJ au soluționat 417 dosare, în 2 cauze, privind 3 inculpați, dispunându-se trimiterea în judecată iar în 415 cauze dispunându-se soluții de clasare.

CSM ar fi vrut șef nou la Secția specială

În ciuda eficacității reduse și a acestor cheltuieli uriașe, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a pus în discuție, recent, organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de șef al SIIJ. Propunerea a fost respinsă în plenul CSM cu 11 voturi la 8. Anterior, fosta conducere a Consiliului, reprezentată de Lia Savonea, a încercat de șapte ori să o impună pe Adina Florea la șefia Secției.

Practica uzuală a SIIJ de închidere a dosarelor șefilor de către subordonați a determinat o asociație a procurorilor să ceară procurorului general Gabriela Scutea să verifice soluția de clasare primită de Adina Florea, acuzată de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu pentru că ar fi cerut copia unui document clasificat care i-a fost înmânat lui Darius Vâlcov care l-a făcut public.

Deși de la înființare și până în prezent, instanțele de judecată nu au dispus nicio soluție de condamnare, nici măcar nedefinitivă, în dosarele soluționate de procurorii SIIJ, fapt care constituie un argument în sensul desființării acestei structuri, atrage atenția în mod deosebit soluția din data de 15 mai 2019, prin care s a dispus clasarea cauzei față de procurorul șef adjunct al SIIJ, la acel moment, Adina Florea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, în temeiul art.16 lit. a) C. proc. pen.(fapta nu există în materialitatea ei)Soluția de clasare a vizat sustragerea din sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a unui document clasificat secret de stat (protocolul din 2016 încheiat între PICCJ și SRI), document care apoi ar fi fost divulgat opiniei publice de Darius Vâlcov”, se arată într-un comunicat al asociației „Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor”.

Soluții contradictorii

Închiderea urmării penale a fost dispusă de procurorii secției speciale și în cazul unui grefier de la Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, care a înmânat copia protocolului în cauză procurorului Adina Florea. Instanța care a confirmat soluția cerută de procurori a subliniat însă că în cazul grefierului sunt întrunite „elementele constitutive ale infracțiunii”.

„În acest context, atât timp cât o instanță de judecată a reținut cu caracter definitiv faptul că grefierul N. I. a săvârșit o infracțiune, la solicitarea expresă a procurorului Adina Florea, iar S.I.I.J a pronunțat o soluție de clasare, reținând faptul că procurorul Adina Florea nu a săvârșit în materialitatea ei vreo faptă penală în legătură cu aceleași împrejurări, se constată o contradicție flagrantă între cele două soluții (cea de renunțare la urmărirea penală dispusă de PICCJ si confirmată de instanță, respectiv cea de clasare dispusă de S.I.I.J.), fiind practic ireconciliabile”, se mai arată în comunicatul AMASP.

Vâlcov, salvat de DIICOT

Darius Vâlcov a fost și el cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de divulgarea secretului care periclitează securitatea națională prin publicarea respectivului protocol, dar DIICOT a anunțat în februarie că a renunțat la urmărirea penală.

În prezent candidat pentru un post de execuție în cadrul Inspecției Judiciare, procurorul Adina Florea a fost, în 2018, la scurt timp după episodul publicării protocolului de către Darius Vâlcov, propunerea cu care Tudorel Toader, pe atunci ministrul al Justiției, a insistat pentru șefia DNA dar a fost refuzat în repetate rânduri de președintele Iohannis.

Cine vrea desființarea SIIJ

Un proiect de lege inițiat de USR prevede desființarea SIIJ. Proiectul a fost semnat şi de deputatul independent Ana Birchall, fost ministru al Justiției în guvernarea Dăncilă, dar care s-a pronunțat public în ultimii doi ani împotriva modificărilor operate de social-democrați la legile justiției şi legislația penală.

Desființarea urgentă a Secției speciale nu doar că este în linie cu cerințele Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția, dar se impune și prin prisma rezultatelor obținute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluționate în 2019, 415 au fost clasate și doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpați. Încă o amânare a desființării SIIJ nu este acceptabilă. Justiția trebuie repusă urgent pe făgașul ei normal și este de datoria Guvernului PNL să o facă”, este argumentul invocat de USR.

Ministrul justiției Cătălin Predoiu a inițiat, la rândul lui, o consultare cu magistrații privind desființarea acestei secții, rezultatul fiind covârșitor pentru eliminarea acestei structuri de parchet. Predoiu susține că nu poate desființa Secția Specială prin Ordonanță de urgență, acest lucru urmând să fie stabilit printr-o lege, și invocă rezultatul referendumului inițiat de Klaus Iohannis care îi interzice să folosească ordonanțele de urgență în domeniul justiției.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...