miercuri, 4 decembrie 2024
2.4 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

2.4 C
Buzău
miercuri, 4 decembrie 2024
2.4 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciDezvăluiriRoșia Montană în UNESCO. Decizia PNL pune practic capăt unui proiect minier...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Roșia Montană în UNESCO. Decizia PNL pune practic capăt unui proiect minier care ar fi adus 2,4 miliarde de dolari statului român şi ar fi creat 2.300 de locuri de muncă

Roșia Montană e „salvată” de ea însăși. Prin decizia guvernului Orban de a înscrie comunitatea pe lista pentru antecamera UNESCO se pune practic capăt unui proiect minier care ar fi adus 2,4 miliarde de dolari statului român şi ar fi creat 2.300 de locuri de muncă.

Pe toate rețelele sociale se anunță victoria. Sigur că Roșia Montană milenaristă s-a înfrânt. Probabil definitiv.

O știe şi un copil de grădiniță. UNESCO nu dă bani. E doar un blazon.

Cine câștigă la Roșia Montană?

Prin decizia Ministerului Culturii, statul român le-a umflat pupa avocaților Gabriel Resources. După cum se știe, investitorii canadieni au deschis un litigiu la Curtea Internațională de Arbitraj de la Washington (ICSID) cu statul român, după ce oficialii români au refuzat orice solicitare de mediere. Avocații acestora invocă încălcarea obligațiilor din tratatele de investiții bilaterale, cerând daune în valoare de 4,4 miliarde de dolari pentru pierderi legate de blocarea cu bună știință a proiectul minier.

Citește și: Guvernul Orban a căzut, trăiască anticipatele! Analfabetul Ciolacu, pe cai mari în PSD. Cine câștigă și cine pierde dacă se ajunge la alegeri parlamentare anticipate

Astăzi, prin înscrierea pe lista de așteptare a UNESCO, guvernul României face un favor uriaș avocaților Gabriel Resources. Cu mâna ministrului culturii, cei din urmă au mai scos o probă irefutabilă că România nu-şi respectă acordurile semnate.

Acțiunile Gabriel Resources au crescut în săptămâna sfințirii cu tămâia UNESCO a vestigiilor romane cu 14%. Încă un motiv indubitabil de bucurie şi de succes financiar.

Arbitrii de la ICSID pot fluiera rapid sfârșitul partidei. Golurile din bugete sunt valide. Vârfurile de atac ale echipei de salvare pot să-şi primească, pe merit, bonusurile de succes. Guvernul s-a înfrânt. Localnicii sunt liberi la sărăcie.

Cine pierde?

În primul rând, comunitatea Roșia Montană. Pusă în genunchi nu se mai poate ridica. E condamnată să reziste prin fel de fel de intreprinderi sociale, în care împletitul de ştrimfi nu rezolvă lipsa pițulelor din buzunar.

Citește și: OUG, noaptea, ca liberalii. Guvernul a adoptat 25 de ordonanțe de urgență într-o ședință maraton, care s-a terminat la miezul nopții

Al doilea mare looser e guvernul României, care imediat la finalizarea arbitrajul va fi bun de plată. Dacă pentru plătirea despăgubirilor pentru frații Micula s-au cutremurat finanțele, păi să vezi cum va veni apocalipsa peste buget la scadență. Poate că Orban știe că nu va mai fi custode al Palatului Victoria în ziua de după. Sau dacă va mai fi va mări deficitul şi va răbufni: „asta e viața.”

Cea mai mare mină de aur din Europa e declarată oficial închisă. Cineva nu vrea să ne alimentăm bugetele, să ne folosim de resurse. Poate că suntem planificați să fim doar o ţară de consum, nu de industrie şi de producție. O ţară turistică în care să vină să se închine cuvioasele lire englezești sau înnobilații yeni japonezi. Monedele Botswanei fi-vor prea mici pentru ofertele turistice prea mari.

Care e scopul bătăliei pentru Roșia Montană?

Cum nu știți? Se cumpără 100 de milioane de Euro cu 4,4 miliarde. Istoria finanțelor publice romanești va putea consemna cea mai scumpă tranzacție de la per Scorilo încoace. Care e faza cu suta de milioane? Atât costă reabilitarea centrului istoric, minele romane şi programul de punere în valoare a vestigiilor istorice.  

Cine sunt fericiții câștigători ai tragerii speciale?

Într-adevăr va fi o tragere specială. Să nu vă închipuiți că la masa bogată a fondurilor de patrimoniu, miruite cu duhul salvării, vor sta minerii sau odraslele lor.

Echipa e demult organizată şi cu roluri distribuite din timp. Păi credeți că s-au luptat umbrele lui Cioloș pentru salvarea liliecilor din mine? Nu. Pentru bani. Bani pentru ONG-urile de arhitectură şi firmele grupului de acțiune organizată, adunate sub flamurile #unitisalvam.

Credeți că salvarea e pe inima goală?

Nu. Doar mitingiştii scoși pe stradă cred că prin împădurire şi repopularea ţării că noii croitori cenușii, patriei îi va fi mai bine. Rămașii în ţară vor fi condamnați să supraviețuiască din ciozvârta rămasă din city-break-uri, tot mai ieftine. Doar nu vă închipuiți că britanicii își vor lăsa Stonehengii în bălării ca să descopere liliacul din grota romană? Şi mai e ceva. De la Cluj sau Sibiu, infrastructura e praștie.

Revenind la fericita echipă câștigătoare a marii extrageri Loto “100 din 4,4 miliarde,” ea are jucători bine pregătiți, chiar dacă numerele lor de pe tricou sunt scrise cu cerneală simpatică, să fie văzute doar de scufițele pădurii, locul din care s-au selecționat jucătorii partidei de vis. Rețineți miza! Un euro achiziționat cu 44 de Euro. Nu e asta o Divizie fantastică?

Dar ca să nu o mai lungim că se închid tranzacțiile jucăușe de pe bursa din Toronto, poate e timpul să aflăm componenții lotului de aur (aur din patrimoniu, nu cel din dinți n.a.). Dispunerea în terenul financiar nu e musai în ordinea numerelor de pe tricou. Ei se salută între ei cu întrebarea: „ce ești la bază? Dar la vârf?”  Salutul „se lucri?” e doar în Banat.

Partida împotriva bugetului național nu ar fi fost câștigată dacă prestigioșii componenți ai echipei nu s-ar fi antrenat îndelung şi nu ar fi făcut moluri repetate în mijlocul societății în civil.

Ce mai atâta așteptare?

În UNESCO nu se dă cu târnăcopul, nici nu se fac placaje la vedere. Lista marcatorilor eseurilor (din centrul de comandă) nu poate începe fără Sergiu Nistor, preşedintele ICOMOS şi consilier al lui Iohannis (ICOMOS este societatea “civilii şi asociații”, inițiatoarea demersului de acreditare în antecamera UNESCO), Ştefan Bâlici, preşedintele Institutului National al Patrimoniului (organism statal în acte, parastatal la simpla verificare de prostată), Vlad Alexandrescu, fost ministru al culturii, actual senator USR, asociația ARA şi OPUS. Vedeți cât de simplă orientare au în teren băieții? Jucători puțini, la o miză mare. Asta da un joc cu țintă fixă: marele gol din buget, pentru marea debarcare a FMI sau altor creditori de geniu.

Câteva steaguri cu #unitsalvam au convins guvernul să dea lovitura finală.

Cine împarte banii la Roșia Montană?

Banii vor veni la mijlocașul la deschidere Ştefan Bâlici, care într-o altă viaţă servea Gold Corporation, dar a fost extras la timp şi azi i se etalează plenar rostul. De la Institutul Național al Patrimoniului se vor dirija sumele (tot ai statului, că de la UNESCO vin doar diplomele) pentru reabilitări.

Ştefan Bâlici este jucătorul cheie. În jurul lui roiesc pilierii de la ARA şi OPUS, simple sifonării din lacrimile răstignirii patrimoniului.  

Pe linie civilă (adică în afara terenului de joc), mijlocașul la deschidere, Ștefan Bâlici, e lector în cadrul Departamentului de Istorie şi Teoria Arhitecturii şi Conservarea Patrimoniului din cadrul Universității de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu”, unde șef de catedră este Sergiu Nistor. Aţi ghicit. Puteți fi fericiții câștigători ai biletelor virtuale spre abisul din munții auriferi. Bâlici, altă dată goldist în acte, dar sorosist la simțământ, este în subordinea lui Sergiu Nistor în cadrul ICOMOS România, afiliat ICOMOS Internațional, organism consultativ care analizează dosarele de înscriere şi face propunerile de listare în lista patrimoniului mondial UNESCO. Vedeți cum se leagă? Vă mai întrebați de ce Iannis Hagi nu e Gheorghe Hagi? Succesul nu se bazează pe filiații, ci prin decorații şi legături doar de inițiați știute.

Tare greu va fi jetoanelor de pe tabla strategică să sugă 100 de milioane de euro? În urma lor vor rămâne vestigii romane lustruite şi făcute bec. Asta dacă fabrica de sifoane nu-şi schimbă principalul obiect de activitate. 

Cu patru jucători în teren şi câțiva taloneri, o trupă de gălăgie pe străzi, a biruit cogeamitea bugetul de stat. O adevărată echipă fantastică. Poate fi felicitată. Şi dată ca model. Românii să învețe cum civilii știu să scoată bani din stropul de rouă. Nu din povești cu miligrame le tonă.   

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un „Like”, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

1 COMENTARIU

  1. 2,2 miliarde pe luna , pe an ,sau in total ? Daca sunt in total , chiar nu merita ! Poate calculati si cat ne-ar costa ecologizarea zonei in cazul unei deversari de cianuri din iazul de decantare , ca a fost o asemenea deversare pe la Baia Mare si poluarea a ajuns pana la Dunare . Nu stim care au fost costurile ,ca nu s-a vorbit decat foarte putin despre subiect . Vad ca sunteti de acord si cu defrisarile , doar bani sa iasa .Un rinichi ,un plaman , un copil , nu scoateti la vanzare ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...