Avem o nouă opoziție. Nu va fi ca fosta opoziție reprezentată de PNL care avea prin Klaus Iohannis un sprijin puternic. Președintele este, în orice situație, la putere. PSD va fi total în opoziție.
În opoziție fiind, indiferent de rezultatele obținute de Viorica Dăncilă, PSD va avea de rezolvat propriile probleme interne. Fără să mai fie în fruntea guvernului, Dăncilă nu mai poate spune „Cad eu, cădeți și voi”.
Citește și: A început lupta pentru ciolan între „liberalii” buzoieni. Penelistul Cristinel Romanescu, acuzat că a prezentat dezastrul liberal din primul tur ca fiind un succes. Alde-istul Dorin Bădulescu reunifică tot ce prinde
După prezidențialele pierdute, primul om care este tras la răspundere este candidatul.
Opoziție fără Dăncilă
Până acum, în moduri diferite, au căzut în dizgrație toți foștii candidați prezidențiali PSD. Viorica Dăncilă nu va face excepție. Așadar, trebuie să ne imaginăm un PSD în opoziție fără actualul lider.
PSD, mai ales perioada Dăncilă, nu a avut o putere efectivă. A guvernat haotic, sub presiune, acordând cu disperare creșteri de salarii și pensii din dorința de a se salva pe sine.
După ce președintele și guvernul s-au ținut în șah creându-se astfel un „vid de putere”, va apare în viitorul apropiat un „vid de opoziție”. Astfel își vor face apariția partide noi. Teodor Meleșcanu vede o oportunitate și își înființează un partid în care își vor găsi locul exclușii din ALDE.
Încurajat de succesul de la prezidențiale, bazat pe nu mai puțin de 15 milioane de lei, Mircea Diaconu și-a câștigat dreptul de a deveni lider. Victor Ponta a simțit că este un moment propice pentru lansarea unui partid care să ocupe bazinul electoral al PSD.
Citește și: Lunga listă a curățeniei în MAE. Diplomați cu proptele, promovați în diplomație fără să aibă tangență cu acest domeniu extrem de important pentru țara noastră, maziliți de premierul Orban
Fărâmițarea dreptei se mută pe stânga. După alegerile prezidențiale în centrul atenției vor fi problemele din PSD. Astfel guvernul Orban va beneficia de o perioadă de grație. Nu prea lungă, pentru că lumea se plictisește repede de scandaluri.
Care va fi atitudinea președintelui Iohannis? Principala direcție de atac a candidatului PNL este distrugerea PSD, scoaterea lui din rândul partidelor importante.
Fără să o spună în mod explicit, Klaus Iohannis se înscrie în rândul politicienilor de la începutul anilor ’90 care luptau împotriva FSN, împotriva partidului criptocomunist considerat continuatorul în spirit al fostului partid unic de dinainte de 1989, scos în afara legii, dar activând sub un alt nume.
Klaus Iohannis nu merge atât de adânc în istorie, limitându-se să critice guvernările din ultimii trei ani. Nerealizările primului său mandat le pune pe seama PSD.
Citește și: 10 august 2018: misterele marii desecretizări. „Nu am de unde să știu ce s-a întâmplat atunci”, face pe proasta Viorica Dăncilă, în privința întrebărilor legate de acea zi, deși s-a plâns instituțiilor europene de o tentativă eșuată de lovitură de stat
Intervențiile lui ar fi salvat țara de la un dezastru și mai mare. Este doar meritul lui că s-a menținut direcția pro-europeană și pro-americană? Este puțin exagerat.
CEL MAI MARE DUȘMAN AL PSD A FOST PSD!
Greșelile enorme pe care le-a făcut PSD sunt în domeniul justiției, dar cel mai grav lucru este că a distrus echilibrele macro-economice.
În justiție doar a încercat să facă modificări. În economie a reușit cele mai „copioase” dezastre. Prea multe amănunte despre greșelile guvernelor PSD nu prea oferă președintele Iohannis. El face o critică generală, dar prinde și asta.
PSD s-a învins singur. Demonstrații de stradă anti-guvern, anti-PSD nu au fost nici înainte, nici în timpul campaniei electorale. PSD s-a putut manifesta liber, dar prea ocupat să rămână la guvernare după moțiunea de cenzură nu s-a mai putut concentra pe campania electorală. Se poate spune că PSD s-a înecat în suc propriu. Semnalul decăderii a fost desemnarea candidatului prezidențial în persoana premierului Viorica Dăncilă. A fost o greșeală fatală, cu consecințe pe termen lung.
Partea bună este că PSD ne oferă posibilitatea să vedem cum va guverna un partid de dreapta, cu un președinte de dreapta, susținut exclusiv de partide ce se revendică de la doctrine de dreapta ori de centru-dreapta.