luni, 28 aprilie 2025
17.7 C
Buzău

România

17.7 C
Buzău
luni, 28 aprilie 2025
17.7 C
Buzău
Ești aiciOPINII„Regimul Dragnea“ a murit! Trăiască „Regimul Dragnea“! Ori despre cum, deși Dragnea...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

„Regimul Dragnea“ a murit! Trăiască „Regimul Dragnea“! Ori despre cum, deși Dragnea este de luni de zile la închisoare, „regimul Dragnea“ este încă în funcție și în plină activitate malignă

În fapt, fesenismul își reconfirmă extraordinara abilitate de regenerare. De câte ori este confruntat cu o opoziție divizată şi ezitantă, așa cum este cazul şi acum, fesenismul redescoperă rețeta prin care ține în captivitate o națiune întreagă.

Citește și: Laura Codruța Kovesi a dat lovitura! Este omul momentului! Anunț oficial din Parlamentul European

N-am fost până acum adeptul opiniei că opoziția condusă de PNL ar trebui să preia guvernarea altfel decât prin alegeri – anticipate sau la termen. O schimbare a majorității înseamnă, practic, a cumpăra voturi din partea unor pesediști nemulțumiți, înseamnă a-l lăsa pe Victor Ponta – cu duplicitățile și minciunile lui bine cunoscute și pe care nu avem voie să le uităm – să devină „marele maestru combinator“. Ca „Regimul Dragnea”, în fapt, fesenismul să revină în forță! Guvernul nou rezultat ar avea o marjă de manevră redusă, iar erorile sale ar fi imediat contabilizate de opoziția PSD.

Iar a repeta din nou scenariul „guvern tehnocrat“, sabotat din toate părțile, ar fi un coșmar care nu mai trebuie trăit. E necesar, pentru o însănătoșire de durată a țării, nu numai ca PSD să piardă guvernarea, dar și să piardă decisiv cele trei rânduri de alegeri care urmează.

„Regimul Dragnea“ este încă în funcție

Totuși, în lumina dezastrului generalizat numit guvernarea Dăncilă – vezi eșecurile în serie în politica externă, situația Internelor, a DIICOT-ului, precaritatea finanțelor publice, cu un stat care se împrumută cu dobânzi tot mai mari, cu inflația ce erodează câștigurile salariale din ultimul timp –, cred că actuala guvernare a devenit într-atât de nocivă și de iresponsabilă, încât e necesar să cadă.

În fapt, deși Dragnea este de luni de zile la închisoare, „regimul Dragnea“ este încă în funcție și în plină activitate malignă. Ceea ce a devenit intolerabil. De aceea am sperat ca moțiunea de cenzură să aibă succes.

Pentru a nu cădea însă în „capcana Cioloș“ din 2016, cred că la formarea noului guvern de coaliție, condus desigur de PNL, acesta ar trebui să pună aliaților săi vremelnici și nestatornici (ALDE, ProRomânia, UDMR) minimum trei condiții ca preț al colaborării. În caz că aceștia n-ar accepta, liderul PNL (d-l Orban) poate returna președintelui mandatul de premier desemnat și astfel poate deschide calea către alegerile anticipate. Cred că aceste condiții minimale ar trebui să fie:

Citește și: AUDIO. Barna se dă iar în stambă într-o discuție internă cu USR-știi: Liberalii ne vor da orice. Ideea că am intra la guvernare ar însemna pentru ei raiul pe pământ

1) Desființarea Secției Speciale – cerută de GRECO, de rapoartele UE, criticată sever în țară, condiție aproape indispensabilă pentru îmbunătățirea relațiilor României cu UE și SUA.Pentru a nu cădea însă în „capcana Cioloș“ din 2016, cred că la formarea noului guvern de coaliție, condus desigur de PNL, acesta ar trebui să pună aliaților săi vremelnici și nestatornici (ALDE, ProRomânia, UDMR) minimum trei condiții ca preț al colaborării. În caz că aceștia n-ar accepta, liderul PNL (d-l Orban) poate returna președintelui mandatul de premier desemnat și astfel poate deschide calea către alegerile anticipate. Cred că aceste condiții minimale ar trebui să fie:

2) Anularea celor mai multe dintre prevederile OUG 114, care au afectat grav mai ales domeniul energetic și al telecomunicațiilor.

3) Reintroducerea alegerii în două tururi de scrutin a primarilor – măsură legitimă democratic, pe de o parte, și care ar slăbi mult șansele la locale ale PSD, pe de alta. Toate cele trei măsuri sunt, cum se vede, reparatorii, eliminând fie și ceva din răul comis de guvernările PSD. Prima și cea de-a treia pot fi realizate imediat ce guvernul nou își intră în atribuții, prin ordonanțe de urgență. În cazul desființării Secției Speciale, rezultatul referendumului din mai oprește moralmente guvernul să procedeze prin OUG, așa încât rămâne doar calea parlamentară – preferabil printr-o rapidă asumare a răspunderii guvernului.

Citește și: REGIUNEA DE SUD-EST A ROMÂNIEI, LA COADA CLASAMENTULUI PRIVIND COMPETITIVITATEA REGIONALĂ ÎN UE

Ceea ce propun aici e, firește, numai un minimum. Mai rămân multe măsuri reparatorii (mai curând decât reformiste) atât la nivel național, cât și la cel departamental și local (de exemplu, abandonarea politicii „interimarilor“ în funcțiile de conducere din administrație și agenții, organizarea de concursuri serioase și înlăturarea din funcții a celor care nu trec concursurile, indiferent de apartenența lor politică). Dar esențialul este ca deopotrivă electoratul opoziției de acum, dar și partenerii externi să fie convinși că, deși de tranziție și pe durată scurtă, noul guvern nu este impotent și prizonierul unor aliați duplicitari și că e capabil să acționeze rapid în direcția eliminării celor mai nocive măsuri luate de „regimul Dragnea“.

Nu mă erijez în dătător de lecții și în expert. Totuși cred că, dacă viitorul guvern PNL+aliați (inclusiv USR-PLUS) nu va acționa mai mult sau mai puțin în acest sens, își va pierde rapid popularitatea și credibilitatea deopotrivă înaintea electoratului și a partenerilor externi. E preferabil ca, dacă întâmpină greutăți în coaliția viitoare, primul ministru să prezinte demisia cabinetului, explicând pentru ce o face, decât să renunțe la măsurile reparatorii anunțate. Sunt conștient că un asemenea guvern nu va putea realiza prea mult în materie de reforme mai largi. E limitat în timp și are o susținere parlamentară precară. Poate totuși face ceva esențial: inversează cursul actual.

În caz contrar, nici nu vreau să mă gândesc la ce se va întâmpla la alegerile parlamentare de peste un an.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

EXPRESS SUD-EST

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Republica de la Ploiești

O zi. Atât le-a luat magistraților să dea replica la votul Parlamentului cu pensionarea la 65 de ani. Un pulică al sistemului este scos în față și declară Republica de la Ploiești. Astfel, judecătorul Alexandru Vasile (foto) de la Curtea de Apel Ploiești, cică, anulează decizia CCR și le dă sugeraniștilor Turul 2 ânapoi! Nu avea nicio competență individul ăsta fătat judecător la apelul bocancilor. Dar cine să-l împiedice să facă legea cum vrea el? Mâine poate să te condamne la 10 de pușcărie. Fără să aibă procesul legătură cu tine. Republica de la Ploiești Altfel, în România de azi se desfășoară ceva consternant. Deoarece, aici nu e despre reluarea vreunui tur sau anularea altuia care vine. E despre un joc politic care...

Dezvăluiri

Alexandru Vasile, judecătorul cu anularea deciziei CCR, a fost detașat la Ministerul Justiției în mandatele a cinci miniștri și voia să revină în minister...

Alexandru Vasile, judecătorul care a dat sentința bizară de suspendare a deciziei Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, este magistrat în cadrul Curții de Apel Ploiești. Dosarul a fost deschis de o femeie, Gheorghița Popescu, înregistrat în 10 aprilie și soluționat două săptămâni mai târziu. Decizia lui Alexandru Vasile nu este definitivă și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție, citește mai multe detalii pe G4Media. Printr-o adresă din 23 decembrie 2020, Ministerul Justiției a cerut...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Ținutul Buzăului. Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul!

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu construim autostrăzi. Nici măcar nu ne asfaltăm drumurile… Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă minunile din Ținutul Buzăului despre care...

- A word from our sponsor -

EXPRESS SUD-EST

Filip Andrei Ciolacu a ajuns medic la București, în departamentul lui Rafila, deși a luat notă mică la rezidențiat și fusese repartizat în Tg....

La examenul de rezidențiat, fiul lui Ciolacu a ocupat locul 4.503 din 6.243 de candidați. Punctajul lui: 579. Punctajul minim de trecere: 562. Cu toate astea, Filip Andrei Ciolacu a ajuns la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală, sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila, dezvăluie snoop.ro. Filip Andrei Ciolacu a fost repartizat, conform punctajului, la Târgu Mureș. Apoi, medicul s-a detașat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Potrivit listei oficiale a UMF, în spitalul Balș, singurul coordonator de...