vineri, 12 iulie 2024
39.2 C
Buzău

România

39.2 C
Buzău
vineri, 12 iulie 2024
39.2 C
Buzău
Ești aiciOPINIIO țară bolnavă și o nouă lege a educației pe măsură

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

O țară bolnavă și o nouă lege a educației pe măsură

Într-un context extrem de haotic, greva profesorilor plus faptul că nimeni (sau aproape nimeni) nu mai știe ce va aduce ziua de mâine, PSD și PNL au o singură obsesie: o lege a educației naționale. Mai grav este că deputații coaliției PSD-PNL-UDMR privesc plagiatul ca pe un fapt care „nu constituie abateri de la normele de etică diferențele de concepție teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferențele de interpretare a datelor, precum și diferențele de opinie”. Cam la asta vor escrocii ăștia să ducă prăfuitul lor proiect de țară, pretențios intitulat „România educată”: inocularea în genele elevilor încă de la o vârstă fragedă a ideii că furtul este un fapt normal, într-o țară în care corupția este la ea acasă.

„Aceste legi este despre viitor”, zice Monica Anisie, fost ministru al Educației, iar noi o credem. Noua lege a educației și proiectul „România educată” rămân doar un slogan având la bază doar ipocrizia, indolența și analfabetismul. Ori, mai pe înțelesul tuturor, Iohannis și ai lui ne vor proști!

Spitalul Județean Buzău, mediocritatea și nepăsarea. Cel mai bun doctor buzoian rămâne tot trenul de București…

Cât de instruiți și de educați sunt românii o știm cu toții, iar profesia de ziarist mă pune în fața unor mari tristeți în această privință. Majoritatea studenților de anul I nu înțelege sensul primar a mai bine de două treimi din cuvintele care se vehiculează în cadrul orelor de curs. Cei mai mulți dintre tinerii bacalaureați scriu prost, nu au lecturi, iar textele fundamentale — dificile, cum altfel? — îi intimidează până la lacrimi.

Noua lege a educației și sloganul „țara ne vrea proști”

De cele mai multe ori, ceea ce îmi este dat să văd pe rețelele de socializare, unde sunt grupuri de elevi/studenți, sunt văicăreli, tânguiri, vaiete și plânsete, determinate de faptul că fie au prea mult de citit, fie le este foarte greu să învețe ceea ce pretinde programa aferentă disciplinei predate, fie pur și simplu se simt depășiți de îndatoririle pe care le au în calitate de învățăcei înscriși într-o instituție de învățământ superior. În aceste condiții, dlui Președinte K.W. Iohannis îi trebuie musai o nouă lege a educației, deși cea astăzi în vigoare — bună, la data adoptării ei, dar ulterior batjocorită de nevertebratele parlamentare și guvernamentale care au atins-o într-un fel sau altul — a fost adoptată cu mai puțin de 15 ani în urmă.

Marcel Ciolacu, impostorul impostorilor / Caracatița firmelor lui Marcelică fără frică

Noua lege a educației naționale — ce glumă bună! — este un bun exemplu de deturnare de putere, în cea mai periculoasă și perfidă formă a ei: deturnarea de procedură legislativă. Folosești un procedeu de drept public cât se poate de legitim — legiferarea — spre a atinge un scop ori pentru a obține un rezultat ilegitim sau imoral.

Noua lege a educației și proiectul „România educată” rămân doar un slogan având la bază doar ipocrizia și indolența

Ce urmăresc „oamenii Președintelui” prin adoptarea unei noi legi a educației? În esență, două lucruri: „reificarea” sau, dacă vreți, „viețificarea” rectorilor și revenirea la un sistem gerontocratic de tristă amintire, pe care sistemul național de învățământ — îndeosebi, la nivel universitar — l-a cunoscut încă de dinainte de căderea regimului comunist și care s-a perpetuat până târziu, după anul 2010. Proiectul susținut de Președinte — acest viteaz profesoraș, căzut peste noi de pe plaiurile Sibiului — încununează perfect rateul absolut al celor două mandate care, în curând, (i) se vor încheia, dacă nu altfel, măcar prin ajungerea lor la termen.

Clanul Ciolacilor. Cum a ajuns Consiliul Județean Buzău o afacere de famiglie a PSD Buzău. 99% dintre angajați sunt rude de gradul 1 sau 2

În privința transformării rectorilor în veritabili regi ai universităților pe care le conduc, lucrurile sunt clare. Toți rectorii astăzi în funcție (sau cei mai mulți dintre ei) vor spune că noua lege a educației așază o nouă realitate legislativă, care nu are cum să producă efecte juridice pentru trecut, respectiv cu privire la mandatele exercitate sub imperiul Legii nr. 1/2011, indiferent de numărul acestor mandate.

Prin urmare, în baza noii legi, aceiași rectori vor putea să obțină alte două mandate (de câte cinci ani, totalizând încă 10 ani într-o astfel de importantă funcție), pentru că, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a educației, se produce un fel de „resetare” și, astfel stând lucrurile, mandatele ce urmează a fi obținute se numără din nou. Precedentul e verificat la nivel prezidențial. Reamintesc (celor care au uitat) că Ion Iliescu a putut obține alte două subsecvente mandate de Președinte al României, după intrarea în vigoare a Constituției din anul 1991, pentru că primul mandat (cel din perioada 1990–1992) a fost exercitat în baza unor prevederi pre-constituționale, iar noua lege fundamentală nu putea produce efecte decât numai pentru viitor.

Iohannis și ai lui ne vor proști!

Cel de-al doilea scop urmărit de susținătorii noii legi a educației este acela al instalării, mai ales la nivelul universităților, a unei gerontocrații, prin instituirea vârstei de pensionare a cadrelor didactice la 70 de ani. Scuza ar fi aceea că bătrânii au experiență și reprezintă un tezaur pentru instituțiile noastre de învățământ superior. Cea din urmă afirmație este numai în parte adevărată: unii bătrâni — de altfel, foarte puțini — au experiența necesară, dobândită prin consistente acumulări științifice, care poate justifica dorința de a mai rămâne în sistem și după împlinirea vârstei de 65 de ani.

Însă cei mai mulți dintre cei ajunși la 65 de ani și pe care viața i-a prins pe un post universitar nu mai dau de ani buni atenția cuvenită studiului și cercetării științifice, așteptând — într-o înspăimântătoare blazare — să mai culeagă câte o leafă lunară sau câte o suplimentară sumă de bani, dintr-un proiect gestionat cu greu de cei mai tineri. Iată de ce este nevoie ca rămânerea în sistemul universitar, după împlinirea vârstei de 65 ani, să fie aprobată de senatul universității, în baza avizului favorabil dat de directorul de departament și de consiliul facultății.

Toți cei care militează pentru readucerea la viață, în universități, a gerontocrației nu înțeleg cel puțin două lucruri:

  1. că, astăzi, spre deosebire de ceea ce se întâmpla cu 10–20 de ani în urmă, raportat la dinamica științelor, un cadru didactic ajuns la vârsta de 65 de ani nu mai are pur și simplu puterea de a ține pasul cu volumul foarte mare de informații circulat în interiorul disciplinei de care se ocupă, lucru pe care un cadru didactic mai tânăr îl poate face cu mai mult succes;
  2. că mai toți cei care au ajuns la vârsta de 65 de ani ar trebui să se gândească la principiul generozității inter-generaționale, în virtutea căruia un profesor ajuns la 65 de ani nu poate pretinde, în mod rezonabil, să rămână în sistemul universitar, blocând astfel perspectivele de carieră ale unui lector (șef de lucrări) sau ale unui conferențiar de 40 sau de 50 de ani.
Fără oameni care să vadă dincolo de propriile interese, fără bani și fără un proiect de țară viabil, noua lege a educației și proiectul „România educată” rămân doar un slogan având la bază doar ipocrizia, indolența și analfabetismul. Ori, mai pe înțelesul tuturor, Iohannis și ai lui ne vor proști!

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Sorina Docuz și legăturile periculoase cu comuna Racovițeni din Buzău, epicentrul rețelei de firme care sub protecția premierului Ciolacu sug zeci de milioane de...

O întreagă rețea de indivizi care provin din comuna Racovițeni, județul Buzău, și care are directă legătură cu Sorina Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță și apropiată a premierului Marcel Ciolacu, a primit contracte de la primăria Sector 3 condusă de Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei. Numele implicate și firmele din cadrul rețele organizate au fost documentate de G4Media.ro pe parcursul mai multor luni. Un aport esențial l-a avut o sursă apropiată afacerii din Sectorul 3. G4Media a scris că în noiembrie anul trecut, primăria sectorului...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...