PSD a pierdut majoritatea parlamentară. Opoziția s-a impus în plenul reunit al celor două Camere şi a reușit să anuleze decizia Birourilor Permanente, care stabilea ca moțiunea de cenzură să fie dezbătută şi votată sâmbătă, 5 octombrie. Cu 194 de voturi împotrivă şi 181 de voturi pentru, noua coaliție din Parlament, PNL-USR-PMP-ALDE-Pro România-UDMR-minoritățile naționale şi o parte dintre foștii parlamentari social-democrați au respins ordinea de zi supusă la vot de Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, şi de Titus Corlăţean, vicepreședintele Senatului.
Moțiunea de cenzură pune PSD pe făraș. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a recunoscut, după votul din plenul reunit că matematic PSD a pierdut majoritatea. El a precizat că în şedinţa Birourilor Permanente Reunite de miercuri dimineața s-a stabilit ca următoarea ședința a Birourilor să fie luni.
Citește și: Semne bune moțiunea are! Moțiunea de cenzură nu a mai fost citită astăzi, așa cum doreau social-democrații, după ce ordinea de zi prin care urma să se aprobe citirea moțiunii a fost respinsă!
În aceste condiții, este posibil ca până săptămâna viitoare să nu mai fie prezentată moțiunea de cenzură. Marcel Ciolacu a anunțat că moțiunea va fi citită astăzi şi va fi votată peste o săptămână, joia viitoare. Dacă inițial susținea că moțiunea trebuie votată în maximum trei zile după citirea în plenul Parlamentului, după votul de ieri Ciolacu a reinterpretat regulile: „În cinci zile de la depunere maxim trebuie citită şi după minim trei zile trebuie votată. Toată lumea a fost de acord”.
Liderul PNL, Ludovic Orban a confirmat ulterior noul program cu privire la moțiunea de cenzură. Aceasta ar urma să fie citită astăzi în plenul Parlamentului, iar dezbaterea şi votul să aibă loc joia viitoare, începând cu ora 10:00.
Victor Ponta, liderul Pro România a declarat: „Avem moțiunea citită mâine(n.r.- astăzi) şi discutată şi votată joia viitoare, pe 10 octombrie. (…) E bine să dezbatem moțiunea, e bine să o şi adoptăm, pentru că vineri, pe 11, se împlinesc 45 de zile de când Guvernul şi-a schimbat structura politică, prin plecarea ALDE, şi practic tot guvernul devine interimar. Faptul că doamna Dăncilă n-a venit la vot în aceste 45 de zile este ceva ce eu nu pot să înțeleg ca fost prim-ministru. Dar, dacă moțiunea trece joi, atunci, practic, criza se încheie şi trebuie să ne gândim cât mai repede să avem un guvern”.
Citește și: Politică nouă cu oameni vechi. Cum arată USR în realitate? Câte funcții poate să dețină un lider USR? Toate. Președintele USR Vrancea este şi liderul USR Focșani. Cine se află în spatele său
El crede că vor fi mai multe voturi în favoarea moțiunii, în afara celor 237 de parlamentari, amintind că trei social-democrați au venit la Pro România.
„Eu cred că, după votul de azi(n.r.-ieri), întrebarea nu mai e dacă trece moțiunea – trece sigur. (…) Cred că putem să avem din nou un guvern de centru-stânga”, a susținut Ponta.
În privința constituirii unui nou guvern, liderul Pro România spune că preşedintele Iohannis trebuie să cheme partidele la consultări şi să găsească cât mai repede o formulă care să treacă prin Parlament.
Secretarul general al PSD, Mihai Fifor a declarat că PSD a pierdut votul din plen, deoarece mai mulți parlamentari social-democrați au absentat de la vot, dar a uitat să precizeze că numărul deputaților şi senatorilor opoziției care au lipsit la şedinţa de ieri a fost aproape de trei ori mai mare decât numărul absenților din rândurile partidului aflat la guvernare.
Citește și: Felix Stroe, liderul PSD Constanța, crede că Dăncilă face parte din patrimoniul național cultural! „Nu e vorba de vreo asemănare cu Ceaușescu, să ai un tablou al liderului PSD pe peretele unui birou înseamnă cultură instituțională”, behăie Felix
Astfel, 26 de social-democrați au fost absenți, iar 3 nu au votat, deși erau prezenți. Aceștia sunt liderul senatorilor PSD, Radu Preda, şi senatorii Paul Stănescu şi Viorel Arcaș. Un al patrulea, deputatul PSD Pop Andrei s-a abținut de la vot.
Configurația votului şi a prezenței la şedinţa de ieri a plenului reunit arată însă un lucru fără drept de tăgadă: PSD a pierdut majoritatea în Parlamentul României.
Astfel, din cele 181 de voturi pentru dezbaterea de sâmbătă a moțiunii de cenzură, 172 au aparținut PSD, iar restul de 9 voturi au venit de la minorităţi (2), neafiliați (6) şi Pro Europa (grupul partidului Pro România – 1 vot).
Așadar, dacă adunăm cele 181 de voturi „pentru” cu cei 26 de parlamentari absenți, rezultă că PSD se mai poate baza în acest moment pe 207 senatori şi deputați, cu 26 mai puțin decât majoritatea de 233.
De cealaltă parte, Opoziția a reușit să contabilizeze 194 de voturi contra dezbaterii moțiunii în ziua de sâmbătă. De asemenea, de la partidele de opoziție au absentat 60 de parlamentari.
Citește și: DAN NICA PROSPERĂ, GALAȚIUL DISPERĂ! Comisarul propus de PSD la Transporturi conduce de 22 de ani filiala Galați, nefiind în stare să construiască nici măcar un pod peste Dunăre
Cu alte cuvinte, dacă adunăm cele 194 de voturi „contra” cu cei 60 de parlamentari absenți, obținem 254 de senatori şi deputați, cu 21 peste majoritatea de 233.
Dezbaterile pe ordinea de zi şi pe regulamentul ședințelor de plen au fost aprinse. Liderul Pro România, Victor Ponta a solicitat „în calitate de fost coleg al PSD” ca moțiunea să fie citită joi, iar votul să fie dat luni. Propunerea sa a stârni un schimb dur de replici între el şi Florin Iordache.
Victor Ponta le-a atras atenția foștilor săi colegi social-democrați că riscă să repete situaţia din primăvara lui 2012, când parlamentarii PD au stabilit ca moțiunea să fie dezbătută şi votată vineri, sperând că guvernul lor nu va pica, dar rezultatul a fost dezastruos pentru politicienii din jurul președintelui Traian Băsescu.
Conform declarațiilor lui Victor Ponta, numărul potențialelor voturi pentru moțiunea de cenzură a ajuns la 247 de parlamentari, odată cu trecerea deputaților social-democrați Cornel Itu şi Horia Nasra în tabăra Pro România. Au mai demisionat din PSD, ieri, senatorii Vasile Ilea şi Iustin Talpoş, care s-au alăturat, în opoziție, colegilor lor Mihăiță Găină şi Emanoil Savin.
Liderul minorităților naționale din Camera Deputaților, Varujan Pambuccian, a anunțat, ieri că jumătate dintre cei 16 deputați ai grupului vor vota moțiunea de cenzură introdusă de opoziția parlamentară.
Astfel, cu cei opt parlamentari de la minorităţi şi cu cei doi deputați plecați ieri din PSD, numărul voturilor potențiale la moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă ajunge la 247. Pentru a fi adoptată, moțiunea are nevoie de minimum 233 de voturi. Documentul a fost semnat de 237 de parlamentari de la toate partidele.