miercuri, 18 septembrie 2024
19.5 C
Buzău

România

19.5 C
Buzău
miercuri, 18 septembrie 2024
19.5 C
Buzău
Ești aiciLA ZIMomirea lui Ludovic Orban cu funcția de premier. Ori despre cum vrea USR...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Momirea lui Ludovic Orban cu funcția de premier. Ori despre cum vrea USR PLUS să-l arunce la lada de gunoi pe premierul Florin Cîțu

Cei de la USR PLUS s-au trezit, la prima criză politică majoră pe care o au de gestionat, într-o fundătură. Din acest motiv încearcă, pe canale neoficiale, să lanseze o ofertă către Ludovic Orban, președintele PNL, și anume că la ședința Coaliției care va avea loc probabil luni, cu nervii calmați, l-ar putea propune pe el pentru funcția de prim-ministru, în locul lui Florin Cîțu.

Astfel, momirea lui Ludovic Orban cu funcția de premier este singura posibilitate a celor de la USR PLUS de a scăpa de Florin Cîțu, cel care, în opinia lor, este singurul vinovat pentru această criză politică, dar și de a ieși din fundătura în care s-au trezit după o decizie luată în pripă ca urmare a unui orgoliu nemăsurat.

Citește și: Hop și nea Ion că și el e om! S-a trezit și Marcel Ciolacu să-și dea cu părerea despre scandalul momentului

Așadar, după anunțul retragerii sprijinului politic acordat de către USR PLUS lui Florin Cîțu, a rămas neclar modul concret în care cei de la USR PLUS au de gând să pună în practică acest lucru, și chiar și dacă au de gând în mod real să iasă de la guvernare, având în vedere că în interiorul celor două partide, care și-au instalat deja sute de membri în funcții din administrația centrală și locală, există un larg curent de opinie care se opune părăsirii Guvernului acum, în mijlocul crizei de sănătate publică generată de pandemie.

Momirea lui Ludovic Orban cu funcția de premier

Tehnic, retragerea sprijinului politic acordat de un partid care se află la guvernare premierului se poate concretiza prin demisia în bloc a miniștrilor, secretarilor de stat și a tuturor reprezentanților partidului din toate funcțiile obținute la negocierile pentru formarea Guvernului, sau prin depunerea unei moțiuni de cenzură. Ambele gesturi ar duce la un vot în Parlament, și, deci, la posibilitatea demiterii premierului, laolaltă cu întreg Cabinetul. Un vot riscant, având în vedere că majoritatea actuală este fragilă și încropită numai după negocieri extrem de dure în urmă cu patru luni, când situația politică era destul de diferită de cea de astăzi.  

Citește și: Tupeu de borfași! Deși sunt plătiți cu 8.000 € pe lună, magistrații din CSM cer în instanță un spor de 25% din salariu pentru că lucrează cu secrete de stat

Cei de la USR PLUS nu au clarificat lucrurile pentru că nici lor nu le este foarte clar ce trebuie și ce vor să facă, trezindu-se, la prima criză politică majoră pe care o au de gestionat, într-o fundătură. Din acest motiv încearcă, pe canale neoficiale, să lanseze o ofertă către Ludovic Orban, președintele PNL, și anume că la ședința Coaliției care va avea loc probabil luni, cu nervii calmați, l-ar putea propune pe el pentru funcția de prim-ministru, în locul lui Florin Cîțu. Sau, dacă PNL va decide să îl propună pe Ludovic Orban, USR PLUS ar accepta această variantă, pe care în urmă cu patru luni a respins-o vehement, susținând că Orban nu este un partener de încredere și că nu se ridică la înălțimea principiilor morale impuse de noua guvernare reformistă. 

Orban devine dezirabil pentru USR PLUS

Acum Orban devine dezirabil ca șef al Guvernului pentru că, așa cum și-au făcut cei de la USR PLUS socoteala, în acest moment ar fi singura soluție pentru rezolvarea problemei lor: Orban să accepte prietenia USR PLUS, să decidă să îi retragă lui Cîțu sprijinul propriului partid și să îl convingă pe președintele Klaus Iohannis (cum s-a mai întâmplat), să îl nominalizeze din nou pe el pentru postul de prim ministru. 

Atunci ar fi îndeplinită condiția „ochi pentru ochi și Cîțu pentru Voiculescu”, iar coaliția ar merge mai departe. 

Citește și: Criză politică | USR-PLUS îi retrage încrederea premierului Cîțu. PSD-ul prinde aripi

Este puțin probabil ca președintele PNL sau președintele României să accepte o astfel de variantă, pentru că ar însemna ca liberalii să se plaseze în raport de inferioritate față de partenerii de guvernare, și că actualul premier ar fi sancționat pentru că a schimbat din funcție un ministru foarte contestat în interiorul PNL și criticat public și de către președintele Iohannis. 

Acest lucru ar însemna însă o prelungire a crizei politice și blocarea activității guvernamentale pentru o perioadă lungă de timp, exact în mijlocul crizei de sănătate publică. 

Cei de la USR PLUS intenționează de altfel să nu își mai lase miniștrii să participe la ședințele de guvern și să nu nominalizeze alt ministru la Sănătate. Fapt care ar duce la blocarea activității la ministerele Sănătății, Transporturilor, Economiei, Justiției, Fondurilor Europene și Digitalizării. 

Consecințele politice și de imagine ale deciziei de astăzi au fost invocate pe larg în interiorul Alianței USR PLUS, unde membrii celor două partide duc de mai multe luni lupte virulente cauzate de controlul prea mare pe care partidul lui Cioloș l-ar avea asupra USR. Miza este dată de Congresul prin care cele două partide vor deveni unul singur, cu o conducere unică și un singur președinte.

Adevărata miză: războiul Cioloș-Barna

Dacian Cioloș și Dan Barna se află în competiție deschisă pentru șefia noului partid și acest lucru este reflectat în viața internă a celor două formațiuni, dar și în deciziile strategice ca cea de astăzi. Respectiv, cei care au insistat foarte mult pentru ieșirea de la guvernare au fost cei de la PLUS, prin vocea lui Dragoș Tudorache (Dacian Cioloș anunțând pe Facebook că este în convalescență), pentru că pe ei i-ar avantaja ca Dan Barna să își piardă funcția de vicepremier.

Odată cu ea ar pierde și orice șansă de a mai fi relevant în partid și deci Cioloș ar fi principalul favorit al Congresului.

În plus, cei din partidul lui Cioloș cer să li se repereze onoarea pentru că Vlad Voiculescu era ministrul lor, nu al celor de la USR, și au refuzat varianta ca medicul Adrian Wiener, oferta USR pentru funcția de ministru al Sănătății, să fie numit în locul lui Vlad Voiculescu, deși este transpartinic apreciat ca un bun profesionist.

Postul de la ministerul Sănătății este al PLUS și așa trebuie să rămână, au argumentat cei din partidul lui Cioloș, deși, pe grupurile interne ale partidului, membrii simpli își exprimau indignarea că pentru o singură persoană care și-a pierdut funcția, partidul vrea să iasă de la guvernare aruncând țara într-o criză politică sau în brațele PSD-AUR.  

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure!

Când suntem tineri, viața noastră e atât de puternică și bogată, încât ce se întâmplă în exterior pălește. Iar pofta de viață și speranța unor visuri împlinite sunt mult mai puternice decât realitatea înconjurătoare. Totuși, ce se întâmplă în exterior – în cazul nostru orașul Buzău, comunele, județul Buzău – ne influențează viața fără să simțim. Și ajungem să intrăm în viață, în viața aia reală, de după facultate, și să avem de-a face cu toate problemele pe care tinerețea noastră le-a neglijat și care, acuma, pac, ne lovesc frontal. Tinere, averea ta e țara de mâine! Ieși la vot! Nu-i lăsa pe martalogii din PSD să ți-o fure! Chiar dacă azi nu te gândești că vei avea nevoie de...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...