luni, 2 decembrie 2024
3.1 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

3.1 C
Buzău
luni, 2 decembrie 2024
3.1 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciOPINIIMoartea fericită a doamnei Afganistan | Oficialii occidentali dau din colț în...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Moartea fericită a doamnei Afganistan | Oficialii occidentali dau din colț în colț. C-o fi, c-o păți

Felul în care americanii i-au abandonat în Afganistan pe cetățenii cu vederi democratice, care au contat pe siguranța aparentă oferită de cel mai mare stat occidental, care și-au pus viețile în joc crezând în valorile democratice ale SUA, este o rușine pe care americanii o puteau evita. Ziarele americane vorbeau încă din iunie a.c. despre o eventuală prăbușire a regimului afgan, dar Administrația Biden n-a ținut seama de avertismente, nu a acționat atunci când trebuia și i-a lăsat pe afgani singuri în fața unui destin cumplit. Iar rușinea și injustețea unui astfel de abandon vor cântări greu și pe termen lung în balanța încrederii celorlalte țări ale lumii în SUA.

Scene sfâșietoare la Kabul, în Afganistan: mii de afgani au luat cu asalt aeroportul păzit de bine de rău de americani spre a scăpa de talibanii care au preluat controlul asupra Afganistanului. Sunt nenumărați cei ce merită să scape.

Citește și: România, la mâna serviciilor. Războiul purtat de serviciile secrete în PNL este unul de uzură pentru oricare dintre partidele românești

În focul de avertisment al armelor descărcate pe aeroport de americani sau de alții, afganii încearcă în disperare, cu miile, să prindă un avion care să-i scoată din infernul taliban. Nu puțini și-au pierdut viața pe aeroportul sufocat de mase. Nu era clar luni dimineața cum. Alți oameni cad din avioanele în care s-au ascuns ca să evadeze cu orice preț. Concomitent, curg spre Occident apelurile disperate cerând mai multe trupe apusene și mai multe avioane. Panica crește din oră în oră. Alte sute de mii au pornit pe calea bejeniei de zile și săptămâni. Mulți sunt refugiați interni. Dar și mulți occidentali, surprinși de viteza căderii țării și a Kabulului, rătăcesc cine știe pe unde.

Afganistan și gravele inadecvări occidentale

Întrebați de soarta lor și a miilor, dacă nu a zecilor de mii de afgani care i-au ajutat pe români, pe germani, pe americani și britanici să-și îndeplinească misiunea în Afganistan în ultimele două decenii, ori de soarta fiicelor și soțiilor lor, oficialii occidentali dau din colț în colț. C-o fi, c-o păți.

”Încercăm să-i scoatem de acolo… Facem tot ce e omenește posibil… Viețile lor au prioritate… Am dat dispoziții…” Am făcut ce-am putut. Bla, bla. Filistinism maxim afișează ipocriții care, din parlamente sau guverne, delirează acum despre himera presupusei ”misiuni îndeplinite” a Occidentului. Mai toți politicienii încearcă să se arate edificați. În fapt n-au habar pe ce lume sunt. Dar dau mai toți declarații empatice, știutoare și sforăitoare, ca și cum ar controla o situație care, dată fiindu-le extraordinara ”competență” politică, ”destoinicia” remarcabilă a consilierilor lor, clarviziunea lor personală ”neîntrecută”, precum și ”priceperea”, dacă nu și ”omnisciența” serviciilor lor secrete, le-a scăpat de mult, în mod cu totul misterios, de sub control.

Citește și: Petre Emanoil Neagu, zis „Mucea”, președintele Consiliului Județean Buzău, se leapădă de Satana – PSD

Sigur, de pe aeroportul din Kabul, de unde nu mai decolează avioanele de pasageri, aparatele militare de transport îi scot pe apuseni din țară. La Londra a aterizat dimineața un prim avion. Dar nu-s destule. Sunt mult prea puține. Sunt mult prea lente. Căci, în răstimp, în Afganistan se moare accelerat. Se moare de glonț, de cuțit și de frică. Moartea dansează pe străzi. Moartea s-a prezentat nu doar la aeroport, ci îi pândește pe nefericiți la toate punctele de control edificate de talibani în toată țara. Din care mai-marii afgani de felul președintelui Ghani au fugit de mult, lăsându-și poporul de izbeliște. Cum și militarii afgani au refuzat, fără americani, să lupte.

Ipocrizii progresiste

Extrem de strident se bat acum pentru atenția generală profesioniștii extremiști ai blestemelor la adresa Americii, a vestului, a democrației, a capitalismului, a liberalismului. ”Păi nu v-am spus noi?” Păi ”nu ne-au trădat americanii și pe noi la Yalta”? ”De ce vă mirați”? Păi ”ce-au căutat ei acolo”? Păi ”nu s-au dus ei să le ia caimacul și au plecat” luând cu ei cu averile afgane?

Ar fi cu totul inutil să se încerce să li se replice, evidențiindu-se sărăcia lucie, afgană, de unde nu-i de luat nimic decât cel mult sclavii capturați de talibani. Nicio indignare nu o egalează pe a glasurilor care acum deplâng soarta elevilor și artiștilor afgani. Tot ele au osândit fără oprire, zeci de ani, efortul militar occidental din Afganistan, calificându-l drept ”imperialism”, ori au găsit, conspiraționist, imaginara ”culpă” a SUA: americanii ar fi căutat să se ”aprovizioneze”, chipurile, ”cu heroină”.

Citește și: Scurtă istorie recentă. Cum se implică serviciile secrete românești în politică (1)

Sunt aceleași voci pacifiste, aceiași maeștri alintați ai vituperării ”masculinității toxice”, care acum țipă după bărbați adevărați cu arma-n mână și reclamă războinici și militari luptători afgani și occidentali. Acum li se frânge chipurile inima de soarta fetelor și femeilor. Dar numai vreo 12 ore, cât pare a le fi durata și capacitatea maximă de atenție și de empatie în această epocă tristă a fluxurilor informaționale. Și cât dă bine în rețelele sociale.

Pare futilă și orice tentativă de lămurire a perplecșilor care nu înțeleg în ruptul capului de ce nu e posibil să lași, în lumea globalizată, care e doldora de arme de distrugere în masă și de rachete purtătoare, să existe un stat eșuat la cheremul unor bestii care să-și prefacă țara în bază teroristă.

Cazul operațiunii SUA și NATO în Afganistan e paradigmatic pentru intervențiile americane, care chiar nu s-au făcut, în istorie, cu scopul jafului, ci, de regulă, din reale rațiuni defensive, eliberatoare și umanitare. Dar la ce-a folosit cea din Afganistan, dacă lasă țara în pragul unui genocid?

La ce-a fost bună, dacă, din incompetență și lașitate, occidentalii care au evacuat-o sau sunt pe cale să părăsească țara, îi lasă în urmă, pradă cruzimii islamiste a unui grup barbar, pe nenumărați localnici? Nu sunt fete și băieți, copii și bătrâni, femei și bărbați care i-au ajutat, le-au tradus, le-au slujit de ghizi, au comis alte pentru talibani ”imprescriptibile” crime, de pildă mergând la școală, sau trimițându-și fetele să învețe? De ce au fost trădați? De ce-s lăsați pradă călăilor? Nu s-a știut ce-i paște? De ce nu s-a știut?

Miță Ciolacu, „cadou” de zeci de milioane de euro de la premier. Nepotul lui Marcel Ciolacu e băgat la înaintare pentru fondurile PNRR destinate fotovoltaicelor

Și de ce nu s-a știut că o națiune înrobită nu învață limbajul libertății în 20 de ani, ca să fie în stare să se apere singură de forțe înarmate și finanțate de străini și dirijate din Pakistan sau de aiurea? Unde au fost serviciile secrete apusene? De ce n-au știut nimic de colapsul rapid și total al forțelor militare locale, instruite și înarmate timp de decenii de servicii?

Afganistan: Ipocrizii multilateraliste și justificarea intervenției umanitare

Nu e singura absență din tablou suspectă. Unde sunt acum organizațiile pentru apărarea drepturilor omului? Amnesty International și Human Rights Watch obișnuiesc să se ”bată” viforos cu democrații ca Israelul, când sunt atacate populațiile lor civile de către islamiști, spre a le apăra celor din urmă drepturile. De ce acum tac mâlc? Unde sunt Națiunile Unite, dincolo de pioasele (și total ignoratele) apeluri ale secretarului general? Dar Uniunea Europeană?

Nu știu ONU, UE și ONG-urile de argumentele perfect valabile și azi, circulând de la John Stuart Mill încoace, privind legitimitatea intervențiilor umanitare spre a se pune capăt unor barbarii, comise de inși de la care nu se poate aștepta reciprocitate și respectarea de angajamente, ori spre a se reface state eșuate? Până și gânditori de stânga ca John Rawls și Martha Nussbaum evidențiază necesitatea intervențiilor umanitare fie pentru curmarea suferințelor umane, individuale, fie în sprijinul edificării unor societății ”bine organizate”, care nu practică agresiunea armată, violarea sistematică a drepturilor omului și varii atrocități, ca epurările etnice.

Citește și: Buzăul cu Țintești în frunte. Cum vrea liberalul Bolojan să se unească cu pesedistul Toma San

Întrucât harnica moarte cântă și dansează, fericită, în Afganistan, pe stradă, și nu promite să lase coasa din mână în următorii ani, nimic n-ar fi mai urgent decât exercitarea de presiuni cât mai ample la adresa guvernelor apusene în vederea punerii pe picioare a unei noi intervenții umanitare multilaterale în Afganistan. Una care să fie nu doar eficientă în a sista actuala barbarie și a împiedica edificarea unui emirat islamist terorist, ci și de suficientă și garantată durată, astfel încât să le redea afganilor încrederea în capacitatea redresării și democratizării veritabile a societății și a țării lor.

Nu e cazul să ne facem însă iluzii. Masele de refugiați vin. Alte mase de migranți se vor pune în mișcare. Dar pe prosperii dregători europeni și americani toate acestea nu-i vor afecta.

Cu lideri (nu doar ai SUA, ci și ai Germaniei, sau ai NATO, ca Stoltenberg și Geoană) care au dat atât de jalnic greș ca acum, nu mai e de făcut nimic, decât, cel mult, să li se ceară urgenta demisie și substituire. Astfel ca să se poată reporni fie și de la zero, întru apărarea și reclădirea lumii libere. Dar, tipic, ei se țin de scaun cu dinții. Așa că n-ar fi exclus să se arunce să încheie acorduri cu talibanii, recunoscându-le, vai, emiratul. Ceea ce, în mod clar, dimpreună cu încurajarea și întărirea tuturor mișcărilor și regimurilor islamiste și teroriste, ar fi încoronarea catastrofei.

În loc de epilog

Marele abandon de acum îmi aduce aminte de o poveste tristă a familiei mele, poporul român: Bunicii noștri au murit așteptându-i pe americani…

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...