duminică, 3 noiembrie 2024
9.3 C
Buzău

România

9.3 C
Buzău
duminică, 3 noiembrie 2024
9.3 C
Buzău
spot_img

Șanse mari ca două comune din județul Buzău să...

O asociere de două comune din judeţul Buzău este foarte aproape să obţină semnătura pe contractul de finanţare din partea Ministerului Dezvoltării pentru implementarea...
Ești aiciOPINIISputnik-uța Mircea Diaconu și filmul ei cu proști: cică „zboară” independentă, iar...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Sputnik-uța Mircea Diaconu și filmul ei cu proști: cică „zboară” independentă, iar Ponta și Tăriceanu doar o susțin, cântându-i în strună. Cum a ajuns actorul care a jucat roluri celebre de prostovani să creadă că salvează România cu resturile împrăștiate ale PSD

Deși e susținut de două partide – ALDE și ProRomânia -, actorul Mircea Diaconu se prezintă apolitic. „Sunt singurul independent cu ștate. Din 2014 am candidat independent, în Parlamentul European am activat ca independent”, spune Diaconu. Dar cum a ajuns, în urmă cu cinci ani, să candideze independent – de fapt susținut politic și atunci – e o poveste în sine.

Mircea Diaconu în balconul revoluției
În balconul revoluției

În decembrie 1989, actorul Mircea Diaconu, cu o bască de proletar pe cap, ia cuvântul pe balconul Comitetului Central, imediat după fuga lui Ceaușescu. A fost primul său rol politic.

În 1990, se numără printre fondatorii Alianței Civice, așadar e împotriva sistemului. Se implică într-o relație la distanță cu politica, fără mari interese, se împrietenește cu Varujan Vosganian (veșnicul parlamentar), ia în calcul să candideze la Primăria Capitalei în 1996, dar renunță.

Citește și: Averile ilicite, CONFISCATE printr-o lege specială! Stați liniștiți, nu la noi, în Ucraina! Legea a fost promulgată la sfârșitul lui octombrie și făcea parte dintr-un program ambițios al președintelui Vladimir Zelenski de eradicare a corupției din Ucraina. Se aude, domnule președinte Iohannis?

Între timp, Mircea Diaconu a jucat și într-unul dintre cele mai marcante filme românești, Filantropica, din regia lui Nae Caranfil. Sigur, personajul lui – Ovidiu, un profesor cu venituri modeste, prins în mafia cerșetorimii din București – n-ar avea nicio șansă să ajungă președinte, dar rămâne un rol memorabil. Se întâmpla în 2002. Altfel s-ar fi uitat oamenii astăzi la Mircea Diaconu dacă își vedea de actorie în continuare.

Însă, în 2008, prinde un rol principal în distribuția politică, când devine senator PNL de Argeș, apoi vicepreședinte al partidului. Obișnuit cu scena, e scos în față la mitingurile anti-Băsescu. E vremea USL. Și USL îl face ministru al Culturii. Nu rezistă nici măcar două luni, căci îl prinde trecutul din urmă. Între 2008 și 2011, în timp ce era parlamentar, Mircea Diaconu conducea și Teatrul Nottara, așa că Agenția Națională de Integritate (ANI) și instanța îl declară incompatibil. „Cobor din tramvai. Mă retrag din Guvern, nu sunt dat afară de nimeni”, spunea Diaconu în 2012. Prim-ministru era Victor Ponta. Azi, cei doi fac din nou echipă: Mircea Diaconu candidează la alegerile prezidențiale, iar Victor Ponta, în calitate de lider al ProRomânia, îl susține, pentru că așa a văzut el la vecini.

Mircea Diaconu se crede Vladimir Zelenski

Dacă în Ucraina un actor de comedie, care interpreta un rol de președinte într-un serial TV, chiar a ajuns președinte, de ce n-am avea și noi actorul nostru la Cotroceni? Peste 13,5 milioane de oameni (73%) au pus ștampila pe Vladimir Zelenski, în primăvară. A fost cel mai votat președinte din Ucraina, după căderea URSS. La doar 41 de ani, protagonistul din Slujitorul Poporului a reușit să convingă o țară întreagă că valorile personajului transcend filmul și se înfig în realitatea ucraineană.

Citește și: DNA a pus tunurile pe Misăilă, primarul municipiului Focșani! Căminul pentru Persoane Vârstnice cu care ar avea legătură audierea primarului focșănean a fost de-a lungul vremii centrul mai multor scandaluri, chiar și cu conotații sexuale

„Eu sunt rezultatul greșelilor voastre”, i-a spus actorul Vladimir Zelenski fostului președinte Poroșenko, în campania electorală. Nici nu mai contează dacă a fost sau nu marioneta unui alt oligarh, așa cum s-a speculat. Un actor ajunge președinte. Scenariu bun pentru cvasi-distopia din Years and Years. Doar că nu în România.

Sputnik-uța Mircea Diaconu

Candidatura lui Mircea Diaconu a fost testată mai întâi de propaganda rusă. La mijlocul lunii iunie, publicația sputnik.md titra: „Mircea Diaconu, candidatul PSD pentru prezidențiale. Primul cu șanse, după Iliescu”. La final, i se făcea un laudatio cu motive tradiționale:

„E un român adevărat, provenind chiar din inima românismului – Câmpulungul de Muscel, prima capitală românească, acolo unde s-a scris prima dată în română și de unde provine primul voievod și prima dinastie din istoria noastră. Poate contează asta, totuși…”. Poate. Vedem peste o săptămână, la vot.

Seara în care Diaconu a plecat din PNL

În 2012, Curtea Supremă l-a declarat pe Mircea Diaconu incompatibil și i-a interzis să mai ocupe o funcție publică timp de trei ani. În 2014, PNL l-a pus în fruntea listei pentru alegerile europarlamentare, numai că ANI a trimis o scrisoare către Biroul Electoral Central (BEC) în care amintea că actorul nu are dreptul să candideze. Nu trecuseră anii de interdicție. 2012+3= 2015. După ce a calculat mai bine, Crin Antonescu, la acea vreme lider PNL, l-a scos pe Mircea Diaconu de pe lista liberalilor pentru Bruxelles.

În replică, Mircea Diaconu a demisionat în acea seară din partid. „Pe la ora 22.00, am plecat de la sediul PNL. Am plecat umilit, jignit. Nu mai contează şi m-am oprit o clipă la Ana, fiica mea. Eram căzut. În timp ce eu eram căzut, aproape că nu vorbeam, nu spuneam aproape nimic, ea s-a uitat pe Internet, s-a uitat la legea electorală, capitolul independenți, şi mi-a zis: Hai! Am citit şi am decis să pornim”, a povestit Mircea Diaconu la Antena 3, televiziune care l-a susținut frenetic în campania electorală pentru europarlamentarele din urmă cu cinci ani.

După ce și-a luat bani de la Bruxelles, s-a întors împotriva UE

Diaconu a contestat în instanță interdicția de a candida pentru o altă funcție publică și a câștigat procesul. Imediat, Antena 3 a titrat „Abuzurile împotriva lui Mircea Diaconu trebuie pedepsite”, iar Jurnalul Național a făcut o petiție prin care cerea demiterea șefului ANI de atunci, Horia Georgescu. Toate vedetele postului, ba chiar și patronul Dan Voiculescu, au strâns semnături pentru independentul Mircea Diaconu, iar actorul din filmul Buletin de București a obținut buletinul de Bruxelles, deci un loc de europarlamentar.

După cinci ani de mandat, Mircea Diaconu s-a întors acasă mai bogat cu nouă sute de mii de euro, „absorbție” de fonduri europene și cu mult hate pe UE. Ce a rămas în urma lui? „Ca europarlamentar, Mircea Diaconu nu a reușit să obțină prea multe pentru români, însă a fost pe aceeași linie de discurs cu Dragnea şi PSD”, spunea europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.

Toamna trecută, în timp ce Comisia Europeană avertiza Guvernul Dăncilă să nu mai torpileze Justiția, altfel nu va mai ridica în vecii vecilor Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), Mircea Diaconu răspundea: „Este enorma noastră prostie că am acceptat și acceptăm chestia asta cu MCV-ul. În documentele inițiale nu există procedură de ridicare a MCV-ului. Deci, când vrea mușchiul cuiva din Europa, ceva de genul ăsta, când se plictisesc (îl pot ridica –n.r.). E o aiureală”.

Tot o aiureală i s-au părut și protestele din 10 august, de anul trecut, așa că anul ăsta a avut opinii ferme de tipul Ion Cristoiu: „de unde au protestatarii bani de steaguri” sau „nu trebuie să faci protestul chiar la poarta omului”, referindu-se la spațiul din fața Guvernului. Atât poate Diaconu în rolul de politician. Uite, de-asta îmi e dor mie de Ovidiu! Ăla din Filantropica!

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...