Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, deschide lista candidaților PSD la alegerile europarlamentare, aceasta fiind urmată de jurnalista Carmen Avram şi de vicepreședintele Senatului Claudiu Manda, a anunțat, luni, președintele PSD, Liviu Dragnea. Lista candidaților PSD, cea mai așteptată, probabil, pentru europarlamentare, se dovedește însă o cacealma: o însăilare de învârtiți locali, silicoane mediatice, persoane cu priză doar printre postacii pesediști, dar total nepotrivite într-o cursă cu o asemenea miză – și peste toate… nici o viziune electorală!
După lungi eforturi și manevre de culise, Liviu Dragnea, președintele PSD, a anunțat lista candidaților PSD pentru europarlamentare.
Citește și: Explicațiile lui Dragnea la declarațiile lui Dăncilă privind mutarea ambasadei din Israel: România trebuie să ia o decizie „într-un timp rezonabil”
Analizând primele 15 nume de pe lista candidaților PSD, cei care au șanse în alegeri, nu ne putem abține să nu remarcăm câteva ciudățenii.
PSD pleacă la drum cu „experimentata” Rovana Plumb, aducătoare modestă de voturi și de imagine, la fel de modestă lobbystă. Păcat, un politician de turmă, mult mai potrivit să fie trimis la pensie deși nu a împlinit vârsta.
Pe locul doi pe lista candidaților PSD o vedetă TV, Carmen Avram, o surpriză, așa cum nu se prea face într-o asemenea cursă electorală. Avram are vocea binecunoscută printre pesediști, nu și figura – și cu siguranță nu e un aspirator de voturi. Fiind, în concepția PSD, o profesionistă de prim rang în TV, de ce nu a fost ea propusă pentru președinția CA al TVR – sau pentru șefia CNA? Nu era mai bine să-i fie folosit „profesionalismul” acolo, decât ca mileu pentru o mobilă de lux europeană?
Pe trei, Claudiu Manda – unul dintre cei mai iubiți politicieni – de pesediști, firesc -, dar care nu deschide lista, el fiind capabil de mult mai multă „tracțiune” decât… Plumb. În plus, în Manda s-a investit mult, a câștigat cu greu credibilitate în bătăliile cu „serviciili”, cu „Statul paralel”, și acum trimis să se piardă pe la Bruxelles?!
Citește și: Laura Codruța Kovesi a câștigat definitiv procesul cu Inspecția Judiciară. Decizia instanței este definitivă
Preotul Chris Terhes s-a remarcat ca un fervent militant anti PSD și pro-justiție până la alegerile din 2014, după care pozițiile sale publice s-au schimbat treptat. Fără dubii, un „luptător” în acest domeniu, mai ales pe spațiile generos oferite de A3. Dar, nu prea văd ce legătură are părintele Chris cu socialismul sau cu lobby-ul european, omul îmi place, dar ca partid mare, cu ceva ani acolo, nu prea vii cu „vedete” puțin cunoscute. De ce nu părintele Chris la CEDO, la ceva specific lui? Iar electoral, Terhes nu aduce nici voturi, nici nu mobilizează poporul pesedist – e o altă „progenitură” de tip Dragnea.
Următorul e încă un europarlamentar „experimentat”, Dan Nica, dar mai presus de toate un șmecher experimentat. Care au fost și sunt meritele lui Dan Nica? Ei, vedeți, ați ajuns la definiția omului politic actual – trebuie să fie gol, ca să plutească.
Maria Grapini a dovedit, în cele mai multe ocazii, că e o luptătoare versată și că și-a însușit cu brio toate păcatele politicii dâmbovițene. Un minus pentru România, un plus poate doar pentru dobitocia PSD.
Citește și: Mihaela Iuliana Șerban, judecătoarea din Constanța moartă în urma unui cumplit accident rutier, era o împătimită a curselor de motoare. Ce a făcut cu doar câteva zile înainte să moară
Pe șapte, pe lista candidaților PSD, un alt bizar, Tudor Ciuhodaru, modestul medic ieșean ridicat de Dan Diaconescu și care s-a evidențiat prin intervențiile sale pline de vervă, dar și printr-un puhoi de propuneri legislative, mare parte supralegiferări și alte inutilități. Mai mult un bondar, decât o albină, Ciuhodaru nu e nici aducător de voturi, nici valoare din punct de vedere al prezenței la Bruxelles de unde, fără intervențiile sale de la UPU, nu are nicio valoare nici măcar pentru presă.
Dragoș Benea este un parlamentar de Bacău, cu o prestație parlamentară modestă, fără intervenții în plen, fost președinte al CJ Bacău, cu controverse locale. Deci, un om de pluton, posibil să atragă voturi pe plan local, inutil în Parlamentul European.
Victor Negrescu este, din punct de vedere al activității și experienței europene, una dintre non valorile propuse de PSD, un om care nu lipsește niciodată din listele cu proști ale PSD.
Citește și: Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă și despre strategiile pe care le are la îndemână liderul ALDE. Ce se poate câștiga din decăderea PSD
La fel, Andi Cristea, cel plasat pe locul 10, Natalia Intotero, de pe locul 11, Gabriela Zoană pe 12.
Pe locul 13 o găsim pe deputata Bianca Gavriliță, o altă figură greu identificabilă, care apare înaintea lui Emilian Pavel – unul dintre europarlamentarii care s-au remarcat, cel puțin prin România.
În fine, pe locul 15, celebra „Fă” Doina Pană, multilaterala propusă a PSD-ului pe diverse funcții, un om serios, relativ incolor și inodor.
Așadar, lista candidaților PSD NU e mulțumitoare nici în proporție de 30%, dovedindu-se mai mult o cacealma: o însăilare de învârtiți locali, silicoane mediatice, persoane cu priză doar printre postacii pesediști, dar total nepotrivite într-o cursă cu o asemenea miză – și peste toate… nici o viziune electorală! Ce vrea PSD? Voturi? Cu cine, cu Rovana și cu vocea lui Carmen Avram? Lobby european? Cu patrafirul lui Chris Terhes sau cu „anchetele” lui Claudiu Manda?
Nu, din păcate lista cea mai așteaptă pentru europarlamentare s-a dovedit o dezamăgire, ceea ce duce la un gând sumbru – există degringoladă în PSD, iar ce va urma după aceste alegeri este greu de anticipat.