sâmbătă, 19 aprilie 2025
19.4 C
Buzău

România

19.4 C
Buzău
sâmbătă, 19 aprilie 2025
19.4 C
Buzău
Ești aiciOPINIIFlorin Cîțu, la mâna PSD. Cine e principalul responsabil pentru criza politică

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Florin Cîțu, la mâna PSD. Cine e principalul responsabil pentru criza politică

Perspectiva de a câștiga poziția de președinte al PNL i-a luat mințile driverului lui Iohannis. La indicațiile președintelui, Cîțu le-a forțat mâna tuturor, Iohannis neașteptând-se ca USR-PLUS să renunțe la guvernare și să accepte sprijinul AUR pentru o moțiune de cenzură, susțin mai multe surse politice.

Astfel, Cîțu, păpușat de Iohannis, în afara bătăliei din propriul partid pentru a câștiga poziția de președinte al PNL, a declanșat și un conflict total cu USR-PLUS, partenerul de guvernare.

Să punctăm principalele erori ale cîțului guvernamental în războiul declanșat în PNL și în guvern. În încercarea de a-și asigura întreaga susținere a „baronilor” locali din PNL, Cîțu impune o hotărâre de guvern prin care lansează programul „Anghel Saligny”, în realitate o modalitate de a distribui către primari, fără criterii clare, 10 miliarde de euro într-o perioadă de șase ani.

Citește și: PNL, în pragul revoltei. 32 de parlamentari pro-Orban îi cer lui Cîțu să nu facă înțelegeri cu PSD

Încercarea de adoptare a acestui program a fost întâmpinată cu critici din partea USR-PLUS, care a refuzat prin ministrul Justiției Stelian Ion să avizeze proiectul.

Demiterea acestuia de către Florin Cîțu a aruncat în aer coaliția de guvernare, Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii USR și PLUS, anunțând că vor depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Ar fi pentru a doua oară după 1990, de când în România funcționează sistemul pluralist, în care un partid se întoarce împotriva guvernului din care face parte.

În urmă cu patru ani, Liviu Dragnea, președintele PSD de atunci, a decis să depună moțiune de cenzură împotriva guvernului format de propriul partid din cauza unei rupturi dintre el și Sorin Grindeanu, cel care deținea poziția de prim-ministru.

Precedentul fiind creat, astăzi ne aflăm în fața unei revolte a USR-PLUS împotriva premierului Cîțu din cauza revocării unui ministru al acestei alianțe, încălcându-se astfel protocolul coaliției de guvernare.

Iohannis e principalul responsabil pentru criza politică

Jocul „la rupere”, cum se spune în fotbal, e riscant în politică, la fel de riscant ca și în sport. Cartonașul roșu îl poate scoate din joc chiar și pe Florin Cîțu.

După mai multe declarații și luări de poziție ale liderilor politici, reiese că premierul le-a forțat mâna tuturor, la indicațiile președintelui Iohannis, care nu s-a așteptat ca USR-PLUS să renunțe la guvernare și să ceară/primească susținerea AUR pentru o moțiune de cenzură.

Citește și: Țara lu’ Șoșoacă. Senatoarea urlătoare și fanii ei au atacat un centru de vaccinare. 12 pacienți netransportabili – nevoiți să se imunizeze în localitățile vecine

“Noua alianță creată în aceste zile între USR PLUS și AUR este un afront adus românilor care, la alegerile parlamentare de anul trecut, au decis prin votul lor drumul pe care trebuie să meargă țara noastră. Prin alianța cu un partid care nu respectă valorile occidentale, USR PLUS trădează voința cetățenilor care și-au pus speranțele într-o coaliție de centru-dreapta, care să dezvolte România”, a scris Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Președintele României nu s-a mai implicat în competiția politică internă din campania electorală pentru alegerile parlamentare, din toamna anului 2020, atunci când într-o serie de conferințe și intervenții ataca PSD.

Faptul că a decis să intervină și să-i ia apărarea lui Florin Cîțu arată, așa cum au sugerat mai mulți oameni politici, că Iohannis a provocat criza politică.

Sunt indicii că PSD va vota moțiunea, dar situația se poate schimba în urma negocierilor

Florin Cîțu, după ce Dan Barna și Dacian Cioloș au depus moțiunea de cenzură, e destul de izolat, singura lui salvare fiind la PSD.

A ajuns în situația lui Călin Popescu Tăriceanu din 2006, dar Cîțu nu mai are “mogulii” în spate, care să-l susțină.

Conform declarațiilor lui Marcel Ciolacu, dar și a discuțiilor din interiorul partidului, PSD va vota moțiunea USR. Interesul principal al formațiunii e să-și refacă legătura cu electoratul și să se profileze ca o alternativă credibilă în 2024, când sunt patru scrutinuri în același an.

Citește și: Vaccinarea „la chiuvetă”, o ESCROCHERIE care îi împroașcă cu noroi pe MEDICII ADEVĂRAȚI, cei care au fost de la începutul pandemiei în prima linie a luptei cu COVID-19. Cum se obțin certificatele și cât e șpaga

Din cauza crizei provocate de pandemie și a problemelor economice, social democrații nu vor să guverneze, dar nici nu vor să-și asume susținerea unui guvern minoritar. Erodarea electorală ar fi, relativ, aceeași.

În 2008, după ce au sprijinit Guvernul Tăriceanu pentru o perioadă de trei ani, PSD nu a reușit să formeze guvernul, intrând într-o coaliție alături de PDL, partidul președintelui Băsescu, și Partidul Conservator (Dan Voiculescu).

Marea problemă a lui Florin Cîțu a fost lipsa de experiență politică. Și-a început cariera în 2016, când a ocupat un loc de senator, fiind văzut mai degrabă ca un tehnocrat al PNL, un specialist în economie, nicidecum ca un lider.

A ajuns prim-ministru printr-o conjunctură favorabilă pentru el, în urma unei erori făcute de Ludovic Orban, după ce liberalii au pierdut alegerile din decembrie 2020.

Raționamentul greșit al lui Orban, care a preferat să renunțe la poziția de premier în loc de cea de lider de partid, l-a adus pe Cîțu în fruntea Guvernului.

Un rocker în Palatul Victoria

Acesta a încercat să proiecteze în mentalul colectiv o imagine a sa de lider “cool”, care se duce în hanorac la supermarket, îndrăgește muzica rock și își petrece weekend-ul în Vama Veche.

Într-o bună măsură a reușit. Apariția lui Florin Cîțu a însemnat, atunci, un anumit tip de prospețime adusă pe culoarele prăfuite ale Palatului Victoria.

Dar în scurt timp, în spatele imaginii de băiat bun și-a făcut apariția politicianul cinic, subjugat de o agendă personală, care are drept scop să acumuleze cât mai multă putere.

În goana după popularitate și susținere a mutat o confruntare din interiorul partidului, competiția pentru poziția de președinte PNL, la scară națională, creând tensiune în partid și blocând Guvernul, unul în care munceau liberali din ambele tabere.

Și, exact ca-n viață, atunci când ești convins că ai câștigat și nimic nu se mai poate întâmpla, poți pierde tot.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

1 COMENTARIU

  1. PSD-ul i-a ciuruit. Ca să duci un război (mai ales că toate sunt politice, cu sau fară tancuri, aviație, artilerie și așa mai departe, nu poți să pui să faci un soldat general și să-l pui să conducă „armada” și un om de paie in fruntea statului, care la prima „scânteie” ia foc (îi dau foc „potrivnicii”) și se duce. Asta-i românica de azi, „o armată” condusă de un soldat prost și îngânfat, trecut prin magazia de grade a Cotroceniului (a se citi a unor servicii care au aservit Cotroceniul) și cu o minte încleiată, in fruntea statului, incapabilă de două vorbe pentru nație. Se putea o combinație mai dezastroasă. Prima încercare a fost Dragnea-Tante Aurica. După eșuarea ei a venit asta. Ce o mai urma???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

GARGARAGII

Ei sunt gargaragii acestei țări. Îi doare-n cur de ce se întâmplă cu viețile voastre, dar vă plâng pe umeri, în campanie, că așa și pe dincolo. Gargaragii George Simion fără politică ar fi nevoit să vândă petarde căci în rest nu are niciun fel de experiență pe piața muncii. Nici măcar un gargaragiu talentat nu e și, aici, oricum, competiția e mult prea mare. Eu nu l-aș lăsa pe Simion nici să aibă grijă de pisicile mele la ce experiență managerială are. Simion fără politică ar fi indiscutabil un om care s-ar zbate la limita sărăciei. Unul care nu știe să facă nimic. La fel și Ponta care ar trebui să intre în pământ pentru banii primiți de la tot...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Ținutul Buzăului, gardul și leopardul

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu construim autostrăzi. Nici măcar nu ne asfaltăm drumurile… Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă minunile din Ținutul Buzăului despre care...

- A word from our sponsor -

spot_img

Filip Andrei Ciolacu a ajuns medic la București, în departamentul lui Rafila, deși a luat notă mică la rezidențiat și fusese repartizat în Tg....

La examenul de rezidențiat, fiul lui Ciolacu a ocupat locul 4.503 din 6.243 de candidați. Punctajul lui: 579. Punctajul minim de trecere: 562. Cu toate astea, Filip Andrei Ciolacu a ajuns la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală, sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila, dezvăluie snoop.ro. Filip Andrei Ciolacu a fost repartizat, conform punctajului, la Târgu Mureș. Apoi, medicul s-a detașat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Potrivit listei oficiale a UMF, în spitalul Balș, singurul coordonator de...