sâmbătă, 5 octombrie 2024
23.6 C
Buzău

România

23.6 C
Buzău
sâmbătă, 5 octombrie 2024
23.6 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciOPINIIDespre legalizarea regimului politic instaurat de PSD în Românica. Ori despre cum...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Despre legalizarea regimului politic instaurat de PSD în Românica. Ori despre cum vrea Liviu Dragnea să câștige și să-și consolideze puterea invocând la fiecare pas litera unei legi mutilate și prin intermediul CCR ori ÎCCJ

Regimul politic instaurat de Liviu Dragnea la București are nevoie de aparentă de legalitate, pentru a corupe instituțiile statului bob cu bob și la foc mic. Este ceea ce vedem că se petrece, la scena deschisă, cu CCR, Guvern și ICCJ, instituții de la care șeful de facto al Guvernului așteaptă nu doar salvarea de la închisoare, ci și cauționarea unei puteri discreționare.

Regimul politic instaurat de Liviu Dragnea la București e greu de perceput de o populație neinformată, fără un discernământ tranșant al realității înconjurătoare. Nicio construcție autoritară de putere nu a fost brutală în istorie, acolo unde nu vorbim despre cuceriri militare. Regimurile iliberale nu cuceresc nici ele instituții, nu își numesc generalii la conducere și nu falsifică grosolan rezultatele alegerilor, ci compromit instituțiile, le denaturează de la rolurile lor politice și sociale și manipulează sensul scrutinurilor, astfel încât votul să fie dominat de false necesități și de un sentiment de autoapărare.

Sunt două paliere pe care Dragnea își consolidează această nouă paradigmă de putere:

  1. Instituțional, prin numirea propriilor oameni în instituțiile politice – comisii parlamentare, Guvern, CCR, ICR. Procedurile de numire sunt democratice, astfel încât se obține aceasta pseudo-legalitate care poate legitima abuzurile și derapajele de putere. Litera legii este invocată la fiecare pas.
  2. Comunicațional, prin impunerea temelor de pe agenda publică. Atunci când Viorica Dăncilă i-a reproșat lui Tudorel Toader, ministrul demis demisionar, că a lăsat prea mult să se vorbească în spațiul public despre justiție, ea formula, de fapt, nevoia Partidului de a controla cu propriile subiecte și cu propriul limbaj preocupările societății. Or, societății i s-a dat să mestece și să vorbească despre dublul standard al UE, despre străinii care ne otrăvesc fructele și copiii, despre Augustin Lazăr – torționar, despre fondurile europene pe care românii le merită și pe care numai prin Guvernul lui Liviu Dragnea le poate obține.

Atunci când discursul politic dominant – al doilea palier – este preluat de instituțiile statului, putem vorbi despre propagandă și controlul statului de către partidul de la putere.

Citește și: Cum poate scăpa Liviu Dragnea de închisoare! Avocatul Elenei Udrea explică de ce amânările ICCJ îl vor salva pe Liviu Dragnea

Pentru a ajunge cu totul aici, Liviu Dragnea are nevoie să rămână în libertate și să aibă un certificat de „nepenal”.

La prima vedere, jocul aceasta de-a trece mingea de la Guvern la CCR și de acolo la ICCJ și tot așa pare a fi un fel de rezistență subversivă a instituțiilor sau măcar o eschivare de la responsabilitate, ca și cum știu cu toții ca Liviu Dragnea ajunge la liman, dar sa fie celălalt cel care semnează. De fapt, nici nu contează cine semnează, e limpede că responsabilitatea este una comună și că miza este aceeași: securizarea puterii lui Liviu Dragnea.

Ce se va întâmpla până în 20 mai, cu șase zile înainte de alegerile europene, când CCR se va pronunța pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupție, iar Liviu Dragnea are ultimul termen de la Înalta Curte în Dosarul Angajărilor fictive de la Direcția Copilului Teleorman?

Sunt două scenarii de lucru:

  • Guvernul își va asuma ordonanța buclucașă, cel mai probabil trecând înainte printr-o restructurare, pentru a scăpa de tergiversările președintelui Iohannis în numirea ministrului Justiției.

Vulnerabilitatea, aici, vine de la UDMR, care a anunțat că nu va vota o eventuală restructurare, cel puțin nu pe datele pe care le are în acest moment.

  • PSD va întări campania de manipulare a agendei, astfel încât decizia CCR în favoarea lui Dragnea (prin trimisul Florin Iordache) va trece în registrul secundar.

Curtea Constituțională însăși are nevoie de relegitimare și așa se explică scrisoarea lui Daniel Morar, în care își compară meritele cu păcatul lui Augustin Lazăr de a fi fost procuror comunist, într-o comisie de eliberări condiționate de la Aiud.

Citește și: Mândria de a fi infractor! Despre cum, până să intre în conflict cu legea, penalul definitiv era un pesedist oarecare, iar acum contribuie decisiv la reabilitarea PSD

E un plan riscant, pentru că ar putea zgândări un mare potențial de revoltă, tocmai în preajma alegerilor pentru Parlamentul European și a referendumului pentru Justiție.

Acesta este rostul insistenței PSD pe tema alimentelor de mâna a doua pe care Europa le trimite copiilor români – e un subiect care vizează fricile elementare și care vizează mai multe categorii sociale decât o face o eventuală scăpare a lui Dragnea de justiție.

Iar odată scăpat, Liviu Dragnea are deja instituțiile pregătite să îi cauționeze un regim de putere mult mai discreționar decât ce i-a ieșit în ultimii doi ani. În plus, Uniunea Europeana, cea care a denunțat prima, prin instituțiile sale, abuzurile Guvernului PSD, va ieși din alegeri și va fi mult mai puțin motivată în vigilența ei față de București.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...