sâmbătă, 2 noiembrie 2024
11.3 C
Buzău

România

11.3 C
Buzău
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
11.3 C
Buzău
spot_img

Șanse mari ca două comune din județul Buzău să...

O asociere de două comune din judeţul Buzău este foarte aproape să obţină semnătura pe contractul de finanţare din partea Ministerului Dezvoltării pentru implementarea...
Ești aiciOPINIITimpul în care dacă nu se întâmplă nimic, nu se va schimba...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Timpul în care dacă nu se întâmplă nimic, nu se va schimba nimic. Ori despre europarlamentare și nu numai

Tabloul care se va realiza în ziua de 26 mai 2019, data alegerilor europarlamentare, va surprinde, în mod sigur, o ipostază neplăcută pentru România. Iohannis hăis, Dragnea hăis. Iar țara, o căruță abandonată la răspântia drumurilor europene și învârtindu-se continuu într-un cerc vopsit magic, pradă bună pentru hoții de cai care vor s-o folosească până la următorul jaf. Cei mulți şi amărâți vor rămâne cu paiele căzute din căruță, pe marginea drumurilor asfaltate de trei ori şi cu două rânduri de bordură.

Îmi amintesc că, acum câțiva ani, în primăvara lui 2014, perioada preelectorală la europarlamentare fusese ca și acum, destul de anostă. O plictiseală împestrițată pe ici, pe colo, cu niscaiva nervi de primăvară și cam atât.

Citește și: E vrăjeală, nu-i vrăjeală…. Bursa de pește de la Tulcea, cică, s-a pus pe treabă! România a scăpat astfel de sancțiunile care se impuneau în cazul nefuncționalității acestui proiect…

Peste mai puțin de două luni votăm. Pe 26 mai, duminică. Întrebarea esențială: ieșim sau nu la vot? Formal, mergem la urne pentru două lucruri: europarlamentarele şi referendumul pentru apărarea justiției. Pe fond, cetățenilor interesați de politică li se întinde o mreajă care îi îndreaptă spre aceeași opțiune politică de tip exterminator. Cine va câștiga în ultima duminică din mai din anul ăsta, în lupta dintre palate? Iohannis sau Dragnea?

Cu ce amintiri am rămas de pe urma ultimelor alegeri europarlamentare? Dar de pe urma celorlalte?

La europarlamentare, cu Maria Grapini și cu Norica Nicolai, la parlamentare cu Dragnea şi teleormănenii. Cu Iohannis. Cu postacii. Cu taberele projustiție Iohannis şi „projustiție” Dragnea. Nicidecum cu informațiile aduse de tinerii politicieni români privind uriașa complexitate instituțională a vremurilor care vin peste noi. Ca membri plini şi pe propria răspundere in Europa lărgită.

Citește și: DARIUS VÂLCOV, unul dintre marii impostori din Guvernul României. Un escroc care evaluează miniștri și prim-miniștrii, inventează taxe și rescrie principiile de bază ale economiei, din patriotism, zice el

Mărturiile publice pregnante ale acestor ani tulburi pentru poporul român vor rămâne șarjele neîntrerupte dintre palate, care au ecranat orice alte dezbateri şi au fost cele mai frecventate de mass-media. Declarații din care am aflat același și același lucru: că Dragnea nu îl place pe Iohannis, iar Iohannis nu îl place pe Dragnea.

Și un paradox care va rămâne in istoria României anilor 2014-2019. Deși au căutat furibund, in mandatul primit, să se elimine reciproc de pe scena politică şi din timpul politic contemporan lor, Iohannis şi Dragnea vor fi evocați mereu împreună în cartea de istorie. În aceeași fotografie. Poate atunci, peste ani, când vor fi deja istorie, își vor da seama că au avut tot timpul nevoie unul de altul. Pentru poporul lor. Altfel, de ce istoria i-a fixat ca exponenți ai aceluiași timp politic, a cărui paternitate şi-au disputat-o cu atâtea pierderi pentru națiunea lor?

Anul politic 2019 are toate șansele să se finalizeze cu o victorie a PSD la europarlamentare, ca și în anul 2016 la parlamentare. Și tot ca în 2016, și acum avem o societate drenată de energii, sleită de puteri, activă în opinii doar pe rețelele de socializare, dar mult mai indiferentă și inactivă în realitatea imediată, care mai curând votează cu picioarele, emigrând.

Spre alegeri, hăis și… hăis

Sunt doi ani și jumătate de când la putere a venit cuplul Liviu Dragnea – Călin Popescu Tăriceanu. Anii ăștia pot însemna pentru fiecare român şi un moment de reflexie. Cinci minute se pot gândi la promisiunile şi realizările actualilor guvernanți. Au timp să se întrebe dacă trăiesc bine. Și dacă felul in care arată acum scena politică îi mulțumește.

Citește și: Rezerva de aur a României este pe cale să devină aurul lui Dragnea. Senatorii au aprobat ieri repatrierea rezervei de aur. Băsescu: Nu va veni nimeni să viziteze subsolurile BNR

Pasionali in amor, fotbal şi politică, românii se îndreaptă fără chef spre scrutinul europarlamentar din mai. Al doilea din istoria noastră balcanică şi zbuciumată. Pentru ca miza indiferenței să crească, cireașa de pe tortul electoral este şi un referendum despre justiție. E mai mult decât previzibilă o participare foarte redusă la vot şi o invalidare a „întoarcerii la popor”.

Estimările sunt că aproape 70% din populația României nu va veni în mai la urne. Va fi încă o confirmare (a câta oare?) că agenda puterii este complet diferită de cea a cetățenilor simpli, profund marcați de griji, lipsa banilor, probleme de sănătate şi o birocrație sufocantă oriunde merg.

Sunt doi ani și jumătate de când la putere a venit cuplul Liviu Dragnea – Călin Popescu Tăriceanu. 26 mai poate însemna pentru fiecare român şi un moment de reflexie. Cinci minute se pot gândi la promisiunile şi realizările actualilor guvernanți. Au timp să se întrebe dacă trăiesc bine. Și dacă felul in care arată acum scena politică ii mulțumește.

Citește și: Lista candidaților PSD la europarlamentare se dovedește o cacealma. Cine sunt aleșii lui Dragnea și ce-i mână în luptă

E adevărat că alegerile pentru Parlamentul European nu se referă in mod direct la nivelul de trai din România, la pensii şi liste compensate de medicamente. Dar cele care cer votul sunt tot partidele, iar evaluarea popularității lor se face prin procentele obținute duminică.

Nu se face nimic, iar nimicul costă sume uriașe

În trei ani s-au promis multe şi nu s-a înfiripat mai nimic. Sunt șosele, autostrăzi, bulevarde şi străduțe care se asfaltează an de an. Pe hârtie ori doar în promisiuni. Nu se face nimic, iar nimicul costă sume uriașe. Spitalele suferă in continuare de lipsă cronică de finanțare. Clinicile pentru copii sunt înfricoșătoare prin lipsa de echipamente medicale moderne şi starea clădirilor.

Citește și: Mai crede Tăriceanu în Dragnea? Despre o poveste de iubire pe ducă și despre strategiile pe care le are la îndemână liderul ALDE. Ce se poate câștiga din decăderea PSD

Acum însă, pe ultima sută de metri a campaniei electorale, s-au mărit niște pensii şi ceva salarii la stat. Concomitent, o inflație îngrijorătoare şi-a făcut apariția cu o depreciere gravă a leului, de 10% într-o lună. Bineînțeles, primul afectat e cetățeanul simplu, care cumpără mai puțin și plătește mai mult la întreținere. Ce se dă cu o mână se ia cu două, subtil, prin mecanisme politico-economice consacrate în laboratoarele puterii.

Ceea ce însă a început acum trei ani și nu cred să existe vreo șansă de finalizare este scandalul politic între taberele puterii. Frații de sânge politic roșu se bat din primele zile ale guvernării pentru hălci cât mai mari din stârvul puterii. Pentru hăcuirea justiției și punerea acesteia în imposibilitatea de a mai incrimina vreo infracțiune a posesorilor de mandat imunitaro-penal. Pesediști ori liberali, au trecut mult prea repede la batjocorirea oricărei idei de competență, demnitate ori justiție.

Citește și: Aprozarele lui Dragnea Teleormăneanul sau despre cum să sifonezi zeci de milioane de euro de la buget și să dai vina pe „bunăstarea” cetățeanului-votant-pesedist

Trebuie să recunoașteți că ce trăim în ultimii trei ani este o reîntoarcere la un OTV politic, cu audiență mare la publicul dornic de ciondăneală până in zori, cu dezvăluiri incendiare despre oligarhii personali şi decedații mămicii adversarului.

În această precampanie electorală, președintele Iohannis a tras hăis şi Dragnea, premierul din umbră, tot… hăis. Președintele vorbește numai despre justiție, teleormăneanul Liviu Dragnea s-a concentrat exclusiv pe îmbrobodirea electoratului. Totodată, în disperarea fugii continue de pușcărie, Liviu Dragnea vrea să distrugă orice brumă de încredere a cetățeanului simplu în instituții fundamentale pentru democrație.

Tabloul care se va realiza în ziua de 26 mai 2019, data alegerilor europarlamentare, va surprinde, în mod sigur, o ipostază neplăcută pentru România. Iohannis hăis, Dragnea hăis. Iar țara, o căruță abandonată la răspântia drumurilor europene și învârtindu-se continuu într-un cerc vopsit magic, pradă bună pentru hoții de cai care vor s-o folosească până la următorul jaf. Cei mulți şi amărâți vor rămâne cu paiele căzute din căruță, pe marginea drumurilor asfaltate de trei ori şi cu două rânduri de bordură.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook și, dacă vrei, poți să ne dai Like și mai jos: 

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...