vineri, 18 aprilie 2025
19.1 C
Buzău

România

19.1 C
Buzău
vineri, 18 aprilie 2025
19.1 C
Buzău
Ești aiciOPINIIDăncilă și Tăriceanu se amenință reciproc cu ruperea coaliției. De ce negociază...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Dăncilă și Tăriceanu se amenință reciproc cu ruperea coaliției. De ce negociază PSD în forță cu ALDE și ce calcule își fac baronii pesediști care trag sforile în spatele Veoricăi

PSD este pregătit pentru ruperea Coaliției de guvernare prin plecarea ALDE, susțin surse din vârful partidului, care afirmă că păstrarea guvernării o să fie posibilă deoarece  „nimeni nu vrea să preia puterea în acest moment”. Viorica Dăncilă a recunoscut că nu știe ce „ce are de gând ALDE”.

Cu două luni înaintea alegerilor prezidențiale, contrele dintre Dăncilă și Tăriceanu se înmulțesc, ruperea Coaliției de guvernare părând un scenariu posibil, fiind luat în calcul în discuțiile din PSD. Totul a plecat de la faptul că social-democrații au refuzat să accepte o candidatură comună la prezidențiale, ceea ce i-a nemulțumit pe cei din ALDE. PSD a insistat cu varianta Dăncilă prezidențiabil, iar ea urmează să fie validată mâine în cadrul Congresului extraordinar.

Citește și: Dreptatea și Meritocrația PSD. În timp ce pentru cazurile cutremurătoare de la Caracal și Săpoca se caută țapi ispășitori, Viorica Dăncilă a numit un șofer în funcția de vicepreședinte al ANFPISD

După ultima ședință a Coaliției, PSD și ALDE au ieșit cu mesaje contradictorii legate de viitorul guvernării. Starea de spirit din PSD este că cei din ALDE nu vor avea curajul să părăsească Palatul Victoria. Oamenii lui Tăriceanu au început însă să lanseze atacuri la adresa partenerilor de guvernare, pe care îi critică pentru deciziile luate în ultima perioadă.

„Noi nu credem că pleacă de la guvernare până nu îi vedem că iau această decizie. Dar, dacă pleacă, nouă ne convine. Nimeni nu va dori să preia puterea în acest moment, cine va fi responsabil pentru ținta de deficit? Cel puțin până în decembrie, rămânem la putere. Dacă depun moțiune de cenzură și pică Guvernul, măcar nu pot spune că am fugit de la guvernare. PNL și USR vor avea probleme dacă vin la putere înainte de locale și parlamentare”, susțin surse de la vârful PSD.

Dăncilă și Tăriceanu se vor întâlni luni

Conducerea social-democraților mizează pe faptul că un Guvern minoritar, cu sprijin în Parlament, va reuși să fie menținut până în 2020.

Citește și: Cine e Viorica Mihălașcu, doctorița cu proptele care „mânăgeria” Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca. Legăturile primejdioase cu PSD, crimele din Buzău având la bază și clientelismul politic promovat cu asiduitate de haita pesediștilor de la Buzău 

„Noi l-am ținut pe Tăriceanu la putere în 2007 și 2008 și el avea 20% în Parlament, iar Guvernul a rezistat. Putem să încercăm această formulă dacă ALDE pleacă de la guvernare. Plus, că putem prelua în PSD nemulțumiții din ALDE și Pro România”, afirmă sursele citate.

Viorica Dăncilă le-a vorbit în spatele ușilor închise celor din PSD de varianta racolării celor care au fost dați afară din partid în ultimii ani. Social-democrații vor încerca să atragă de partea lor orice parlamentar care îi poate ajuta să rămână la putere.

Discuția finală între Dăncilă și Tăriceanu urmează să aibă loc luni. ALDE va convoca săptămâna viitoare structurile de conducere pentru a decide dacă pleacă din Guvern și se aliază cu partidul condus de Victor Ponta.

Singura dilemă pentru actuala conducere a PSD este de unde vor lua votul pentru învestirea noului Guvern în Parlament. Cu toate acestea, ei mizează pe sprijinul parlamentarilor din alte partide. ALDE are, în acest moment, 19 voturi în Camera Deputaților și 12 în Senat.

Majoritatea în Parlament este de 233 de voturi, iar PSD are singur 207 parlamentari. De partea social-democraților, mai vin aproape 10 voturi de la reprezentanții minorităților naționale. Celor de la PSD le lipsesc astfel 16 voturi pentru a guverna singuri.

Dăncilă, în CEX: „​Ne jucăm ultima carte”

Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut tuturor șefilor de organizații implicare totală în campania prezidențială.

„Este foarte important să obținem un scor bun. Va fi un dezastru dacă vom avea un scor sub 25%, scorul de la prezidențiale reflectă capacitatea partidului. Este ultima carte a acestui partid, trebuie să o jucăm bine. Trebuie să arătăm că suntem un partid puternic, trebuie să ieșim printre oameni, să vorbim cu ei. Trebuie să atragem tinerii de partea noastră”, a fost mesajul lui Dăncilă în cadrul Comitetului Executiv, potrivit unor surse participante la ședință.

Liderii de organizații au fost informați că se vor face sondaje în toate județele și, în funcție de acestea, vor primi ținta pe care trebuie s-o atingă la prezidențiale.

„La europarlamentare a fost ca la o negociere, ne-am pus noi singuri targetul, apoi, de la centru, ne-au cerut să punem mai mult. Noi am pus, dar nu am obținut”, a povestit un lider de organizație pentru Europa Liberă.

Coaliții rupte înainte de prezidențiale

PSD a jucat la fel ca ALDE, în 2009, când a forțat ieșirea de la guvernare cu două luni înainte de prezidențiale. PSD-ul condus de Mircea Geoană a depus cu succes și o moțiune de cenzură împotriva guvernului Boc, dar totul s-a lămurit după câștigarea alegerilor prezidențiale de către Traian Băsescu.

Marea construcție politică USL s-a rupt și ea înaintea campaniei prezidențiale din 2014. Totul a plecat de la teama lui Crin Antonescu că nu o să fie susținut de PSD, așa cum era scris în protocolul USL. Ruperea USL și scorul slab de la europarlamentare l-au adus în joc pe Klaus Iohannis, care a reușit să se impună în fața lui Victor Ponta în bătălia pentru Palatul Cotroceni.

Alianța DA s-a rupt și ea în 2007, după puternicul conflict între Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu. PD a ieșit de la guvernare, iar liberalii au reușit să-și mențină puterea doi ani cu ajutorul voturilor PSD.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

GARGARAGII

Ei sunt gargaragii acestei țări. Îi doare-n cur de ce se întâmplă cu viețile voastre, dar vă plâng pe umeri, în campanie, că așa și pe dincolo. Gargaragii George Simion fără politică ar fi nevoit să vândă petarde căci în rest nu are niciun fel de experiență pe piața muncii. Nici măcar un gargaragiu talentat nu e și, aici, oricum, competiția e mult prea mare. Eu nu l-aș lăsa pe Simion nici să aibă grijă de pisicile mele la ce experiență managerială are. Simion fără politică ar fi indiscutabil un om care s-ar zbate la limita sărăciei. Unul care nu știe să facă nimic. La fel și Ponta care ar trebui să intre în pământ pentru banii primiți de la tot...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Ținutul Buzăului, gardul și leopardul

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu construim autostrăzi. Nici măcar nu ne asfaltăm drumurile… Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă minunile din Ținutul Buzăului despre care...

- A word from our sponsor -

spot_img

Filip Andrei Ciolacu a ajuns medic la București, în departamentul lui Rafila, deși a luat notă mică la rezidențiat și fusese repartizat în Tg....

La examenul de rezidențiat, fiul lui Ciolacu a ocupat locul 4.503 din 6.243 de candidați. Punctajul lui: 579. Punctajul minim de trecere: 562. Cu toate astea, Filip Andrei Ciolacu a ajuns la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală, sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila, dezvăluie snoop.ro. Filip Andrei Ciolacu a fost repartizat, conform punctajului, la Târgu Mureș. Apoi, medicul s-a detașat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Potrivit listei oficiale a UMF, în spitalul Balș, singurul coordonator de...