PSD este pregătit pentru ruperea Coaliției de guvernare prin plecarea ALDE, susțin surse din vârful partidului, care afirmă că păstrarea guvernării o să fie posibilă deoarece „nimeni nu vrea să preia puterea în acest moment”. Viorica Dăncilă a recunoscut că nu știe ce „ce are de gând ALDE”.
Cu două luni înaintea alegerilor prezidențiale, contrele dintre Dăncilă și Tăriceanu se înmulțesc, ruperea Coaliției de guvernare părând un scenariu posibil, fiind luat în calcul în discuțiile din PSD. Totul a plecat de la faptul că social-democrații au refuzat să accepte o candidatură comună la prezidențiale, ceea ce i-a nemulțumit pe cei din ALDE. PSD a insistat cu varianta Dăncilă prezidențiabil, iar ea urmează să fie validată mâine în cadrul Congresului extraordinar.
Citește și: Dreptatea și Meritocrația PSD. În timp ce pentru cazurile cutremurătoare de la Caracal și Săpoca se caută țapi ispășitori, Viorica Dăncilă a numit un șofer în funcția de vicepreședinte al ANFPISD
După ultima ședință a Coaliției, PSD și ALDE au ieșit cu mesaje contradictorii legate de viitorul guvernării. Starea de spirit din PSD este că cei din ALDE nu vor avea curajul să părăsească Palatul Victoria. Oamenii lui Tăriceanu au început însă să lanseze atacuri la adresa partenerilor de guvernare, pe care îi critică pentru deciziile luate în ultima perioadă.
„Noi nu credem că pleacă de la guvernare până nu îi vedem că iau această decizie. Dar, dacă pleacă, nouă ne convine. Nimeni nu va dori să preia puterea în acest moment, cine va fi responsabil pentru ținta de deficit? Cel puțin până în decembrie, rămânem la putere. Dacă depun moțiune de cenzură și pică Guvernul, măcar nu pot spune că am fugit de la guvernare. PNL și USR vor avea probleme dacă vin la putere înainte de locale și parlamentare”, susțin surse de la vârful PSD.
Dăncilă și Tăriceanu se vor întâlni luni
Conducerea social-democraților mizează pe faptul că un Guvern minoritar, cu sprijin în Parlament, va reuși să fie menținut până în 2020.
Citește și: Cine e Viorica Mihălașcu, doctorița cu proptele care „mânăgeria” Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca. Legăturile primejdioase cu PSD, crimele din Buzău având la bază și clientelismul politic promovat cu asiduitate de haita pesediștilor de la Buzău
„Noi l-am ținut pe Tăriceanu la putere în 2007 și 2008 și el avea 20% în Parlament, iar Guvernul a rezistat. Putem să încercăm această formulă dacă ALDE pleacă de la guvernare. Plus, că putem prelua în PSD nemulțumiții din ALDE și Pro România”, afirmă sursele citate.
Viorica Dăncilă le-a vorbit în spatele ușilor închise celor din PSD de varianta racolării celor care au fost dați afară din partid în ultimii ani. Social-democrații vor încerca să atragă de partea lor orice parlamentar care îi poate ajuta să rămână la putere.
Discuția finală între Dăncilă și Tăriceanu urmează să aibă loc luni. ALDE va convoca săptămâna viitoare structurile de conducere pentru a decide dacă pleacă din Guvern și se aliază cu partidul condus de Victor Ponta.
Singura dilemă pentru actuala conducere a PSD este de unde vor lua votul pentru învestirea noului Guvern în Parlament. Cu toate acestea, ei mizează pe sprijinul parlamentarilor din alte partide. ALDE are, în acest moment, 19 voturi în Camera Deputaților și 12 în Senat.
Majoritatea în Parlament este de 233 de voturi, iar PSD are singur 207 parlamentari. De partea social-democraților, mai vin aproape 10 voturi de la reprezentanții minorităților naționale. Celor de la PSD le lipsesc astfel 16 voturi pentru a guverna singuri.
Dăncilă, în CEX: „Ne jucăm ultima carte”
Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut tuturor șefilor de organizații implicare totală în campania prezidențială.
„Este foarte important să obținem un scor bun. Va fi un dezastru dacă vom avea un scor sub 25%, scorul de la prezidențiale reflectă capacitatea partidului. Este ultima carte a acestui partid, trebuie să o jucăm bine. Trebuie să arătăm că suntem un partid puternic, trebuie să ieșim printre oameni, să vorbim cu ei. Trebuie să atragem tinerii de partea noastră”, a fost mesajul lui Dăncilă în cadrul Comitetului Executiv, potrivit unor surse participante la ședință.
Liderii de organizații au fost informați că se vor face sondaje în toate județele și, în funcție de acestea, vor primi ținta pe care trebuie s-o atingă la prezidențiale.
„La europarlamentare a fost ca la o negociere, ne-am pus noi singuri targetul, apoi, de la centru, ne-au cerut să punem mai mult. Noi am pus, dar nu am obținut”, a povestit un lider de organizație pentru Europa Liberă.
Coaliții rupte înainte de prezidențiale
PSD a jucat la fel ca ALDE, în 2009, când a forțat ieșirea de la guvernare cu două luni înainte de prezidențiale. PSD-ul condus de Mircea Geoană a depus cu succes și o moțiune de cenzură împotriva guvernului Boc, dar totul s-a lămurit după câștigarea alegerilor prezidențiale de către Traian Băsescu.
Marea construcție politică USL s-a rupt și ea înaintea campaniei prezidențiale din 2014. Totul a plecat de la teama lui Crin Antonescu că nu o să fie susținut de PSD, așa cum era scris în protocolul USL. Ruperea USL și scorul slab de la europarlamentare l-au adus în joc pe Klaus Iohannis, care a reușit să se impună în fața lui Victor Ponta în bătălia pentru Palatul Cotroceni.
Alianța DA s-a rupt și ea în 2007, după puternicul conflict între Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu. PD a ieșit de la guvernare, iar liberalii au reușit să-și mențină puterea doi ani cu ajutorul voturilor PSD.