miercuri, 6 decembrie 2023
3.6 C
Buzău

România

3.6 C
Buzău
miercuri, 6 decembrie 2023
3.6 C
Buzău
Ești aiciOPINIICongresul PNL, orgoliile și ruperea de realitate. Cum au pus liberalii între...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Congresul PNL, orgoliile și ruperea de realitate. Cum au pus liberalii între paranteze vaccinarea, inundațiile și criza din justiție

Campania electorală internă dezlănțuită de Congresul PNL, care ar fi trebuit să fie un exercițiu firesc de democrație, i-a provocat lui Florin Cîțu abdicarea totală de la echilibrul necesar unui premier, mai ales în această perioadă de criză. „Festivalul” de poze, ode și selfie-uri pentru acesta, cerut de angajați la guvern, s-a transformat în week-end într-un festival al ruperii de realitate. Goana cu ochii scoși în cursa pentru șefia PNL angajează inclusiv resursele guvernului – de la banii din rectificare până la strategiile politice, ca în dulcele stil PSD. Nu doar Cîțu e rupt de evenimentele zilei. Șeful statului e și el plecat din peisaj – ce diferență față de personajul de anul trecut, în priză permanent, iar șeful Camerei Deputaților, în loc să caute soluții la criza din justiție, bate și el congresele locale de partid, scrie jurnalistul pe G4Media.ro..

Congresul PNL și ruperea de realitate. Nimic mai relevant decât vizita întârziată trei zile la sinistrații din Alba, răstimp în care premierul a participat la câteva ședințe de partid fix în Ardeal și a sorbit liniștit și o cafea Rwanda în cochetul centru al municipiului Oradea. Iohannis a găsit timp pentru un mesaj de condoleanțe după inundațiile catastrofale din Germania, dar catastrofele din Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureş şi Suceava nu l-au mișcat prea tare.

Citește și: Mafia magistraților care au pus umărul la eliberarea din penitenciar a fostului lider PSD Liviu Dragnea. Istoria unei eliberări ale cărei încrengături duc până la Tel Drum
  • ”Ardealul este cu premierul, trebuie să punctăm ca imagine foarte bine la acest capitol. Iar zilele acestea, și mai ales ziua de duminică, la Cluj, trebuie să fie festival pe Facebook. Poze, mesaje etc.” – așa arată cererea de la guvern către oamenii de partid. O cerere trimisă într-un document cu antetul Guvernului, către partid. Cu alte cuvinte, oamenii angajați pe bani publici la guvern se ocupă de chestiunile private de la partid.

Și tot în documentul cu antetul guvernului, presa e împărțită între susținătorii premierului și susținătorii lui Ludovic Orban. Dincolo de stupizenia argumentelor din micro-analiza politică, de remarcat ”îmblânzirea” Antenei 3, care nu apare acolo unde era locul său tradițional, la presa anti-guvernamentală. E o schimbare ce se vede cu ochiul liber de luni bune, de când postul fondat de Dan Voiculescu a evacuat aproape total orice critică la adresa președintelui Klaus Iohannis și a favoritului său, Florin Cîțu.

Congresul PNL a dezlănțuit orgoliile, arătîndu-i pe unii liberali așa cum sunt

Înapoi la comportamentul lui Florin Cîțu în această perioadă. Campania electorală internă dezlănțuită de Congresul PNL, care ar fi trebuit să fie un exercițiu firesc de democrație, i-a provocat acestuia abdicarea totală de la echilibrul necesar unui premier, mai ales în perioadă de criză.

Negocierile pentru banii alocați baronilor din teritoriu,  aduși în București la guvern cu autocarele din Teleorman și Bacău, a amintit de comportamentul lui Dragnea din perioada de glorie a PSD. Și demiterea intempestivă a ministrului Finanțelor, Alexandru Nazare, fără un motiv clar și exact în momentul când se face rectificarea bugetară, e din același film: eu, premierul Cîțu, împart banii din PNDL, așa că atenție pe cine votați la congresul din 25 septembrie. Pe scurt, mită electorală dată pe față în cursa internă din bani publici.

Citește și: Gabriela Otilia Romașcanu, nevasta senatorului chiloților, a luat bani de la stat în calitate de consilier la Parlament, MApN, Guvern, CA Teletrans și Adm. Porturi. Românii au luat, vorba soțului doamnei, o p… în kur!

Metoda nu e brevetată însă de Cîțu. Ludovic Orban a folosit și el banul public anul trecut, când a alocat 200 de milioane de lei pentru cumpărarea presei în an dublu electoral, tot cu bani de la buget. O operațiune complet lipsită de sens, cât timp presa – mai ales cea centrală, a prosperat în 2020 și nu avea nevoie de ajutor de stat. Au fost bani necesari însă pentru a cumpăra tăcerea unei părți a presei în fața dezvăluirilor despre corupția accelerată tolerată de Ludovic Orban, ba chiar încurajată prin racolarea unor personaje precum Mihai Chirica.

Și tot Ludovic Orban a lansat în această campanie internă din PNL o temă perfect paralelă cu realitatea, în care nici măcar nu a crezut vreo secundă din viață: exaltarea valorilor tradiționale, întoarcerea la sat, la biserică, cruce și familie, sub asaltul inventat al hoardelor de gay care vor să ne fure copiii.

Congresul PNL și mizele puse în joc

Miza la Congresul PNL din toamnă e rămânerea ca premier încă cel puțin trei ani, plus gestionarea celor mai mari bugete din istoria României, plus o eventuală candidatură la prezidențiale în 2024, plus un cuvânt decisiv la alcătuirea listelor PNL la alegerile europarlamentare, locale și parlamentare din același an. Nu e de mirare că o asemenea miză face ca 100% din eforturile premierului Cîțu și ale președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, să se ducă spre bătălia internă, în detrimentul unor probleme arzătoare, cum ar fi inundațiile, sau alte chestiuni care țin de administrarea curentă a țării. Și la pachet cu asta vine și ruperea de realitate.

Un simptom l-am văzut cu ocazia inundațiilor din Alba, începute încă de joia trecută. Premierul, deși era în zonă, la alegerile din filialele liberale din Ardeal, a ajuns în județ abia duminică. Până atunci a bătut Bihorul, Sălajul, Clujul, și-a prezentat armatele de susținători, a ieșit la o cafea în centrul Oradiei – singur, fără Ilie Bolojan, cam singurul lider local care nu a căzut în admirație față de probabil viitorul nou președinte al partidului.

Sigur că prezența premierului la scena unui dezastru nu repară dezastrul. Dar le transmite oamenilor mesajul  speranței că statul român e aproape de ei și mai are și darul de a impulsiona autoritățile locale.

Citește și: Războiul gunoaielor. Miza conflictului care se împute din ce în ce mai tare, îngropându-i pe bucureșteni sub munți de deșeuri. Interesele PSD versus interesele USR-PLUS
Dar cea mai mare decuplare de problemele comunității e la capitolul vaccinare. Exact misiunea pe care Florin Cîțu și-a asumat-o singur, de bunăvoie. Și-a subordonat total campania de vaccinare, a pus la conducere militari, a evacuat din proces total Ministerul Sănătății și alte instituții din domeniul sanitar. Comanda la mine, a spus Florin Cîțu când a preluat mandatul.

Cu comanda la el, campania s-a împotmolit mai ceva ca turcii la Rovine. Explicațiile sunt multiple: rata mare de antivaxeri, lipsa educației științifice, dezinteresul în comunitățile rurale izolate. Toate se regăsesc, în proporții mai mici, în cam toate țările lumii. Dar peste tot guvernele centrale, autoritățile locale, societatea civilă și mediul de afaceri caută activ, febril, soluții. Fie campanii de informare pe scară largă, fie campanii de persuasiune, fie mari tombole, fie pur și simplu premii pentru a ajunge la ținta de 70% din populație.

Premierul Florin Cîțu este angajat și el într-o campanie febrilă, însă una de uz personal, pentru care, așa cum arătam mai sus, pare să angajeze toate resursele guvernamentale de care dispune.

Doar în România dezinteresul guvernului e total. După ce UE ne-a pus în brațe toate vaccinurile posibile, Palatul Victoria a considerat că și-a încheiat misiunea. A produs o campanie media mediocră, cu un slogan metaforic din care mai nimeni nu pricepe nimic (”Ce conține vaccinul”), și îi ceartă pe români că nu pun umărul la vaccinare.

Ba, culmea aroganței, medicul militar Valeriu Gheorghiță enunță lipsa încrederii românilor în autorități drept cauză pentru scăderea vaccinării: păi nu el a creat centrele speciale de vaccinare pentru înstelații din Armată, Poliție și servicii, când restul românilor băteau jumătate de țară ori stăteau ore întregi pe platformele de programare pentru o doză?

Nicio tresărire de spaimă pe fața premierului că suntem, alături de Bulgaria, la coada clasamentului, și se anunță o toamnă grea, mai ales pentru bătrânii de la țară la care acum nu ajunge vaccinul. Nicio urmă de rușine că am început să vindem vaccinurile altor țări care acum vaccinează pe bandă rulantă. Niciun semn de întrebare legat de justețea deciziei de a da pe mâna armatei – o instituție care are totuși un alt obiect al muncii.

Și, mai presus de toate, nu vedem la premier nici o minimă încercare de a găsi soluții: niciun expert în psihologie comportamentală chemat la discuții, nicio comisie de sociologi ori experți în științe medicale, niciun schimb de experiență cu restul statelor care au depășit cumva reticența oamenilor la vaccinare.

Și, culmea nepăsării: a fost nevoie să vină în România comisarul european pentru Sănătate, să meargă pe teren, ca să înceapă o mică discuție despre relansarea campaniei de vaccinare. Ar fi fost un prilej bun pentru premier și responsabilii de vaccinare să înceapă discuțiile cu specialiști. Campania internă a fost însă și de data asta mai importantă, ocazia a fost ratată.

Cine te face om mare

Nici Ludovic Orban nu dă semne că l-ar preocupa prea mult chestiunile de stat. Are, ca lider în funcție al PNL, o responsabilitate mare pentru funcționare coaliției. Iar coaliția e într-un blocaj major din cauza refuzului UDMR de a vota desființarea Secției Speciale din justiție fără crearea unei noi secții la Parchetul General. E și responsabilitatea lui Orban de a arbitra disputa dintre USR și UDMR pentru ca această coaliție să dea un minim semnal reformist în justiție. Nu vedem însă nici cel mai mic efort de mediere, așa cum nu vedem din partea lui Orban nicio încercare de accelerare a reformelor din justiție, așteptate de mai toți votanții PNL și USR.

O rupere tot mai accentuată de realitatea dură, cu ochii doar la cifrele seci din dreptul creșterii economice, nu a făcut niciodată lider politic pe nimeni. Pentru că la alegeri votează oamenii, cu problemele și necazurile lor, nu cifrele.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Ziua Națională și Unirea la Români

E de-a dreptul penibil că serbăm Ziua Națională într-o zi a unirii. Pentru că niciodată nu a fost atâta dezbinare între români. Între român şi familia lui, între el şi semenii lui, între sat şi oraș, între provincii şi capitală, între provincii între ele. Între români şi unguri, între români, unguri și țigani, între români şi restul Lumii… Ca să existe în documentele oficiale, Unirea trebuie făcută mai întâi în spirit. Din păcate, în partea noastră de lume nici măcar Marea Neagră nu mai este bunul vecin de altădată. Până și ea, cu fiecare an mai mult, ne distruge plajele și nu numai. Sunt unul dintre cei (puțini) care cred că poporul român are un spirit al solidarității naționale minunat...

Dezvăluiri

Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a lui Ciolacu, beneficiara unui „cadou” de 27 milioane de euro de la Sectorul 3. DNA...

De la o vreme, DNA se pare că are probleme. Din instituția temută de pe vremea Laurei Kovesi n-a rămas decât numele. Marcel Ciolacu mânărește o licitație de 27 milioane de euro la Sectorul 3, iar DNA se face că nu vede și nici nu aude. Sorina Stan Docuz, amanta de mâna a treia a premierului Ciolacu, este pe punctul de a primi un cadou substanțial de la fostul soț, primarul Sectorului 3 Robert Negoiță. De, vin sărbătorile, vin,...
spot_img

REPORTAJ

Ianca, orașul fantomatic din...

Unitatea de la Ianca a fost 58 de ani elita aviaţiei militare. Acum seamănă cu piramidele mayaşilor din junglă. Ultimii 22 de colonişti de aici merg 5 km ca să-şi cumpere o pâine. E o lungă penitenţă, cea mai plictisitoare din lume. E ca o pedeapsă de 20 de ani la solitudine, pleci capul şi încerci să rezişti, n-ai unde să fugi, n-ai unde să scapi. Câteva familii, le numeri pe degetele de la mâini, îşi contemplă finalul printre ruinele fostei unităţi militare de aviaţie Ianca, într-un decor fantomatic din...

Focurile Vii, locul de baștină a Flăcării olimpice....

Focurile Vii. Un fenomen rar, o locație superbă, un loc cu iz de legendă, chiar mitic dacă este să-i credem pe cei care spun că a inspirat Flacăra Olimpică… Toate acestea sunt ascunse însă de o infrastructură jalnică, fapt ce a dus la o situație caracteristică pentru întreg turismul românesc. Fenomenul natural de la Focurile Vii, din județul Buzău, este puțin cunoscut turiștilor din țară şi străinătate şi nu este deloc promovat în circuitele turistice...

Anchete

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul cu oile şi câinii",...

- A word from our sponsor -

spot_img

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost reținut de DNA pentru o șpagă de peste 1,2 milioane de lei

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost prins vineri seară în flagrant de DNA. Președintele Consiliului Județean Vaslui a ajuns în custodia ofițerilor și procurorilor anticorupție după ce a fost prins primind o șpagă de peste 1,2 milioane de lei. Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist...