vineri, 25 aprilie 2025
12.3 C
Buzău

România

12.3 C
Buzău
vineri, 25 aprilie 2025
12.3 C
Buzău
Ești aiciOPINIICine mai apucă să-și mănânce pensia? Despre reforma pensiilor, „speciali” și batjocura...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Cine mai apucă să-și mănânce pensia? Despre reforma pensiilor, „speciali” și batjocura la adresa românilor

Reforma pensiilor așa cum a apărut în presă e un dezastru. Creșterea vârstei de pensionare pentru bărbați la 68-69 de ani, creșterea stagiului minim de cotizare, eliminarea pensionării anticipate. În ceea ce privește pensiile speciale nu s-a făcut nimic, se găsesc permanent scuze și motive. Până la urmă ar trebui întrebat poporul dacă este de acord cu toate aceste derogări abuzive de la o lege unitară a pensiilor. Să se facă un referendum și să se transpună imediat în practică de absolut toate organele statului. Am senzația că anumite instituții lucrează numai în interesul unor grupuri de interese, fără să țină cont deloc de restul populației. Dacă nu sunt în stare să înțeleagă asta, să fie desființate acele instituții. Să se scrie în Constituție că nu se dau niciun fel de derogări de la legea pensiei pentru niciun fel de categorie socială.

Reforma pensiilor așa cum a apărut în presă e un dezastru

Reforma pensiilor așa cum a apărut în presă e un dezastru. Speranța de viață în România este de 75 de ani la femei, 73 de ani la bărbați. Dacă se mărește vârsta de pensionare la 69 de ani înseamnă că un om care a muncit toată viața lui primește o pensie timp de 4 ani, statistic vorbind. O generație întreagă e pusă să plătească jaful din banul public produs de guvernările care au mărit pensiile și salariile fără nicio noimă. Să nu uităm că părinții și bunicii noștri au ieșit la 55/60 de ani la pensie, acum au 70-80 de ani. Păi unde este echitatea și solidaritatea între generații?

Citește și: Emil Sămărtinean, un vânzător de telefoane, a fost numit vicepreședinte la ANAF. Noii politicieni ai USR-PLUS, mai incompetenți decât cei ai lui Dragnea

Toate studiile făcute arată că după vârsta de 50 de ani astăzi este foarte greu să-ți găsești un loc de muncă. Înseamnă că toți cei care rămân pe drumuri după această vârstă nu mai au niciun mijloc de trai, până la o pensionare ipotetică mai au aproape 20 de ani și nu există niciun venit. Sărăcie, foame și moarte, cam asta se prevede în noile modificări ale legii pensiilor.

Ca și cum nu era suficient, a venit și pandemia de coronavirus. Foarte multe firme s-au închis, cele care au mai rămas au diminuat drastic salariile angajaților, iar revenirea la „normal” e foarte departe. În timpul ăsta, bugetarii și pensionarii și-au încasat veniturile integral. Guvernanții nu au făcut nici cel mai mic gest nici să corecteze greșelile anterioare și nici să ajute sectorul privat copleșit de criză. Toată povara a fost pusă în spatele angajaților din domeniul privat. Din ceea ce se vede în piață, sectorul nu mai poate, e la limita existenței, lucrează cu motoarele turate la maximum și tot nu face față.

Pentru generația copiilor noștri situația este și mai gravă, ei nu au posibilitatea să se angajeze, pentru că nu există locuri de muncă, atunci când găsesc ceva sunt plătiți mizerabil, salariul minim pe economie care a devenit un fel de salariu unic. Cum pot ei să-și întemeieze o familie, să se încumete la a-și lua responsabilitatea unor copii, când în fața lor se întinde un deșert? Nu e de mirare că foarte mulți pleacă din țară, până la urmă e cea mai bună decizie în condițiile date.

Noi o să rămânem în țară să plătim pensii și salariile bugetarilor până când ne vom săvârși din viața asta muncind stahanovist. Nici nu o să mai fie cine să ne îngroape.

Reforma pensiilor, „specialii” și bătaia de joc la adresa românilor

În același timp, există în România o minoritate tot mai întinsă, care pretinde semenilor să o întrețină. Sunt ,,pensionarii speciali” de care nu prea vorbește nimeni. Niciun post tv nu abordează acest subiect, e tabu. În Franța magistrații ies la pensie la 65 de ani, unii chiar mai târziu. La noi se iese la 45 de ani, după 20 de ani de magistratură și, în plus, ei mai primesc și o pensie imensă plătită de la buget. La fel cei din poliție sau din alte domenii privilegiate.

Citește și: Ana Maria Dimitriu, blonda lui Grindă Peneleu, lovește din nou! „Jertfa și recunoștința” unei fetițe de 300 de mii de euro. Alte cazuri de jertfă și recunoștință în PNL Vrancea

În mod corect și normal, lăsând la o parte vârsta la care se iese la pensie, ar trebui ca fiecare să primească o sumă proporțională cu ceea cu care a contribuit cât timp au fost activi. Atunci pensia ar fi si ea proporțională cu salariul, recte cu „importanța” meseriei pe care a avut-o. De asemenea, fiecare are posibilitatea sa contribuie în plus la o pensie privată și să poată beneficia de ea. Însă este imoral ca cei care lucrează până la 65 de ani să achite (de la buget) pensia unor indivizi tineri, care după ce au ieșit la pensie, să primească două pensii – contributivă și specială – și care să mai și lucreze, dacă tot se poate, tot la stat!

Așadar, a ieși la pensie la 45 de ani mi se pare în primul rând un act profund imoral. Nu vorbesc aici despre lipsa oricărei moralități a celor care au putut, direct interesați și egoiști, să imagineze o lege care să îngăduie colegilor lor să se pensioneze după 20 de ani de muncă. Vorbesc doar de aceia care cred că, după ce statul le-a finanțat educația, doisprezece ani de liceu, încă patru sau cinci de facultate, iar ei au lucrat în folosul societății două decenii, aceeași societate ar avea obligația să-i întrețină pentru încă treizeci sau patruzeci, de ce nu încă cincizeci de ani.

Trebuie să ne imaginăm atunci că serviciile făcute celorlalți au fost atât de valoroase, de vitale, în scurta carieră publică, încât noi toți trebuie să o răsplătim cu munca și cu banii noștri timp de aproape șaizeci de ani. Noi toți purtăm pe umeri această minoritate tot mai întinsă și mai imorală, care nu are nicio remușcare să pretindă semenilor să o întrețină.

Solidaritatea socială e un act de reciprocitate și de echilibru. Nu poți pretinde celorlalți să fie solidari cu tine timp de șase decenii dacă tu ai fost solidar, prin munca ta, doar două decenii cu ceilalți.

De aceea, indiferent cât de mult ar funcționa justificarea formală că legea permite și încurajează pensionarea precoce, găsesc că orice pensionare la o vârstă la care pentru mulți viața adevărată abia atunci începe, este o decizie individuală profund imorală.

Las deoparte aici pentru o clipă argumentul contributivității și mă refer doar la modul în care ne raportăm la restul vieții atunci când avem 42 sau 45 de ani, adică atunci când suntem de fapt la jumătatea vieții, când unii aduc pe lume un copil, când se gândesc să-și construiască o casă ori chiar să-și întemeieze o familie. Abia intrați efectiv în tumultul vieții, în deplinătatea puterilor noastre fizice și psihice, decidem brusc că nu mai avem chef să lucrăm pentru ceilalți și le cerem să ne finanțeze cealaltă jumătate a vieții.

Iată, așadar, de ce susțin eu că reforma pensiilor este un dezastru, o batjocură macabră la adresa milioanelor de români umili, care au muncit o viață întreagă, iar acum trăiesc de astăzi pe mâine.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

9 COMENTARII

  1. Tăcerea asta nenorocita a guvernanților,în loc să impoziteze cu 90 la sută mizeria asta numita”pensii speciale”,nu vor,asta este clar,sclavii moderni muncesc 40 ani că să plătească „elita” nemernica din politic servicii și justiție.

  2. Dobitoci care fac legea sau ei se gândesc că nu au vechimea necesară ei fiind numai lichele nor să beneficieze. Într-un cuvânt o sleatca de nenorociți.

  3. Mecanismul de funcționare a celebrei pensii speciale din magistratură: Cetățeanul român – unul dintre cei mai săraci și mai furați cetățeni ai Uniunii Europene – îi plătește salariul celui mai bogat magistrat al Uniunii Europene.Apoi, îl pensionează anticipat, cu 10-15 ani înainte de a ieși el însuși la pensie, și îl plătește cu și mai mulți bani decât îl plătea în perioada activă. O pensie care, în termeni efectivi, este de aproape 30 de ori mai mare decât pensia medie din sistemul public de pensii.Nici o altă țară din Uniunea Europeană în care pensia oferită magistraților să presupună mai multe beneficii decât cea care le este oferită judecătorilor și procurorilor din România.

  4. S-A ABOLIT SCLAVIA?? EU NU CRED , IN VECHIME SCLAVII MUNCEAU PT BOIERI SI PRIMEAU CASA, MÂNCARE SI HAINE, ASTAZI MUNCIM PT ACEȘTI IPOCRIȚI CREATI DE PSD SI NOI CEI MULȚI MUNCIM ,PLATIM TAXE, TAXE SI IAR TAXE, EI NESIMȚIȚI NU PLATESC TAXE, TRANSPORT, MEDICAMENTE ,PLUS SALARII, BONUSURI ( PENSII SPECIALE) ,INTREB PÂNĂ CÂND?? LIBERALII SUNT SI EI NISTE HOȚI SI MINCINOȘI ,CINE POATE DA RASP???!!!

  5. Da, cum s a putut ajunge în Ro. la asemenea enormități, inechitatea socială ne mai întâlnită in Ro. ? Magistrații și alte categorii de șpăgari, funcționari la STAT să iasă la pensie începând cu vârsta de 45 de ani ! De ce nu se acționează, mai repede, de către noii aleși (pnl – usr + udmr) ? Da fiindcă totul este o prosteală a populației, mulți din toate partidele beneficiază de avantajele pe care le au legiferat în favoarea lor ? De ce nu se gândește nimeni la gospodarii din zona Munților Apusenii și a altora crescători de animale și producători de bunuri materiale de la deal și munte din Ro. care trudesc o viață întreagă în gospodării individuale în condiții vitrege și care nici la vârsta pensionării de peste 65 de ani nu beneficiază, din partea națiunii Ro. cel puțin de o pensie minimă din Ro. de cca 800 lei ca să nu ajungă muritori de foame la bătrânețe ? DE CE EXISTĂ ATÂTA NE DREPTATE ÎN RO. ??? De ce există această categorie de îmbuibați cu salarii nesimțite, LA STAT, pensii speciale, ilegale, pensionare de la 45 ani, etc, etc, pt. care mâncarea o asigură tot pălmașii printre care și producătorii de carne și alte produse, cei din zona de deal și munte care, după 65 de ani nu beneficiază de pensia minimă din Ro. de cca 800 lei ? Eu cred că toată populația, oamenii de bine din Ro. în frunte cu președintele Ro., p. ministrul cu guvernul, parlamentul, justiția loială, etc, ar trebui să elimine aceste inechități sociale din Ro. și să se asigure tuturor agricultorilor cu gospodării individuale de la deal și munte, crescători de animale și de alte produse să beneficieze de pensia minimă de 800 lei după vârsta de 65 de ani ca să nu ajungă muritori de foame și pentru ca să nu dispară gospodăriile individuale de la deal și munte care, încă, mai există ! Aș dori să aflu cum ar dori Ro. să actioneze ! Doamne ajută Ro. !

  6. RUȘINE DE O MIE DE ORI AM 53 DE ANI COTIZAȚI ÎN CAMPUL MUNCII DINTRE CARE 30 DE ANI GRUPA 2 ALTII NU AU VÂRSTA CÂT EU AM LUCRAT LA STAT DIN ANUL 1970 PÂNĂ ÎN 2020 IAR PENSIA MEA ESTE FOARTE MICA RAPORTAT LA VECHIMEA MEA SUNTEM AI NIMANUI V OM DEVENI CESETORII LUMII HUO CELOR CARE GUVERNEAZA

  7. Pai la noi ministrul muncii are ca prima grija prelungirea varstei de pensionare si nu debransarea de la asa zisele pensii speciale cu sume uriase si varste de pensionare adolescentine. Rusine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

spot_img
spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

GARGARAGII

Ei sunt gargaragii acestei țări. Îi doare-n cur de ce se întâmplă cu viețile voastre, dar vă plâng pe umeri, în campanie, că așa și pe dincolo. Gargaragii George Simion fără politică ar fi nevoit să vândă petarde căci în rest nu are niciun fel de experiență pe piața muncii. Nici măcar un gargaragiu talentat nu e și, aici, oricum, competiția e mult prea mare. Eu nu l-aș lăsa pe Simion nici să aibă grijă de pisicile mele la ce experiență managerială are. Simion fără politică ar fi indiscutabil un om care s-ar zbate la limita sărăciei. Unul care nu știe să facă nimic. La fel și Ponta care ar trebui să intre în pământ pentru banii primiți de la tot...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Ținutul Buzăului. Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul!

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu construim autostrăzi. Nici măcar nu ne asfaltăm drumurile… Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă minunile din Ținutul Buzăului despre care...

- A word from our sponsor -

spot_img

Filip Andrei Ciolacu a ajuns medic la București, în departamentul lui Rafila, deși a luat notă mică la rezidențiat și fusese repartizat în Tg....

La examenul de rezidențiat, fiul lui Ciolacu a ocupat locul 4.503 din 6.243 de candidați. Punctajul lui: 579. Punctajul minim de trecere: 562. Cu toate astea, Filip Andrei Ciolacu a ajuns la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală, sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila, dezvăluie snoop.ro. Filip Andrei Ciolacu a fost repartizat, conform punctajului, la Târgu Mureș. Apoi, medicul s-a detașat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Potrivit listei oficiale a UMF, în spitalul Balș, singurul coordonator de...