luni, 11 noiembrie 2024
8.7 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img

România

8.7 C
Buzău
luni, 11 noiembrie 2024
8.7 C
Buzău
spot_img
spot_img
spot_img
Ești aiciOPINIICercul vicios al intereselor personale și de „partid”. Guvernul Orban are toate...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Cercul vicios al intereselor personale și de „partid”. Guvernul Orban are toate șansele să pice la vot, în Parlament. Ce se va întâmpla mai departe

Premierul desemnat, Ludovic Orban, trebuie să strângă, până săptămâna viitoare, acea majoritate parlamentară care să dea votul guvernului său liberal, iar calculele arată că acesta are o mare problemă în a mulțumi toate pretențiile partidelor.

Situația politică actuală seamănă foarte mult cu cea din 2009, când cădea, în Parlament, primul premier desemnat, Lucian Croitoru.

Cu o lună înainte de prezidențiale, la fel ca şi acum, Parlamentul a decis, atunci, să ignore a doua propunere de premier, prin încălcarea Regulamentului, care îi impunea un termen limită pentru votul în Parlament. După prezidențiale, s-a venit cu altă propunere de premier, iar Liviu Negoiță a rămas în istorie ca premierul desemnat care nu a reușit nici măcar să își audieze miniștrii în comisii.

Citește și: Deniz Taniure Dumitrache, directorul medical al Spitalului Județean Tulcea, arestată preventiv pentru luare de mită. A fost prinsă marți în timp ce lua mită de la soțul unei paciente

Ținând cont că moțiunea de cenzură a trecut la cinci voturi diferență, șansele ca noul Guvern să treacă sunt, cel puțin teoretic, mici. Asta pentru că un partid care a votat moțiunea, Pro România, pare decis să nu îi dea votul lui Ludovic Orban.

Ce vor partidele și partidiștii

PSD a anunțat deja că nu va vota Guvernul, deci Ludovic Orban nu se poate baza decât pe cel mult 2-3 voturi de la social democrații care ar riscă să fie dați afară din partid. Până în acest moment, doar cei 17 parlamentari ai minorităților au anunțat că vor vota Guvernul. Astfel, Orban mai are nevoie de 122 de voturi pe care trebuie să le adune de la USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE.

Negocierile se anunță unele destul de dure, mai ales pentru că fiecare partid în parte cere ceva ce altui partid nu îi convine.

Pro România (35 de voturi) cere garanții că nu vor fi tăiate pensiile și salariile, nu este de acord cu alegerea primarilor în două tururi, iar Victor Ponta a anunțat deja, înaintea negocierilor, că formațiunea sa, de centru stânga, nu va vota un guvern de dreapta. De voturile oamenilor lui Ponta depinde însă soarta viitorului Guvern.

Citește și: „Regimul Dragnea“ a murit! Trăiască „Regimul Dragnea“! Ori despre cum, deși Dragnea este de luni de zile la închisoare, „regimul Dragnea“ este încă în funcție și în plină activitate malignă

USR (40 de voturi) cere ca până la votul de învestitură, adică până săptămâna viitoare, Parlamentul să adopte modificarea legislației electorale astfel încât primarii să fie aleși în două tururi, să fie anulat recursul compensatoriu și să fie votată inițiativa „Fără Penali”. Imposibil să fie adoptate toate aceste modificări până la momentul votului pentru Guvern, chiar dacă Dan Barna susține că se pot face „într-o zi”. De asemenea, USR solicită un calendar clar pentru alegeri anticipate, condiție esențială pentru susținerea unui Guvern de tranziție PNL.

PMP (18 voturi) vrea să intre la guvernare alături de PNL, fiind singurul partid dispus să facă parte din noul Executiv. Pentru că au solicitat acest lucru și au contribuit decisiv la demiterea Guvernului Dăncilă, cei din PNL se simt datori să le ofere unul sau două portofolii în noul Guvern. Aici apar însă problemele.

UDMR (30 de voturi) a anunțat public, prin Kelemen Hunor, că nu vor susține un guvern din care face parte partidul lui Traian Băsescu. Cu intrarea la guvernare a celor din PMP nu sunt de acord nici oamenii lui Călin Popescu Tăriceanu. UDMR se opune vehement modificării legislației electorale și vrea ca primarii să fie aleși în continuare într-un singur tur de scrutin și își condiționează susținerea pentru guvern de acest lucru. UDMR nu susține nici varianta alegerilor anticipate.

Citește și: Laura Codruța Kovesi a dat lovitura! Este omul momentului! Anunț oficial din Parlamentul European

ALDE (20 de voturi) condiționează susținerea Guvernului PNL de garanții că „reformele din justiție” nu vor suferi modificări. Aici intră Legile Justiției și mai ales, Secția Specială pentru care cei din ALDE s-au luptat cot la cot cu PSD să o impună. Printre măsurile anunțate de liberali se numără inclusiv desființarea Secției Speciale. Ludovic Orban a precizat totuși că orice modificare în Justiței nu va fi făcută prin OUG ci va trece prin Parlament, acolo unde PSD și ALDE pot împiedica desființarea Secției Speciale.

În calculele PNL intră și 7 deputați și senatori neafiliați unui partid politic, care ar putea vota Guvernul.

Astfel, mai multe condiții puse de unele partide, le anulează pe cele puse de alte formațiuni politice. În acest moment, negocierile pe care trebuie să le poarte Ludovic Orban par mai mult decât dificile, iar succesul acestor negocieri depinde și de compromisul pe care este dispus să îl facă în fața liderilor.

Ce se va întâmpla mai departe

Astfel, sunt toate șansele ca Guvernul Orban să pice, la vot, în Parlament. În acest caz, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să vină cu o altă propunere de premier. Șeful statului îl poate nominaliza tot pe Ludovic Orban, sau poate alege o altă propunere de premier, care să încerce să îşi strângă o majoritate în Parlament.

În cazul în care două propuneri de premier sunt respinse, în Parlament, sunt întrunite condițiile pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să dizolve Parlamentul. Acest lucru nu se poate întâmpla, însă, cu șase luni înainte de alegeri, astfel că anticipatele ar urma să se organizeze doar anul viitor.

În tot acest timp, Guvernul Dăncilă rămâne în funcție, cu un mandat interimar, având atribuții restrânse. Guvernul interimar nu poate adopta bugetul de stat pe 2019 şi nici nu poate încheia bugetul pe 2019.

Cum a ignorat total Parlamentul o altă propunere de premier

Există un precedent, privind respingerea unui Guvern al unui premier desemnat, în Parlament. Este vorba de Lucian Croitoru, în noiembrie 2009. Acesta a fost propus de preşedintele de la acea vreme, Traian Băsescu şi a fost respins la votul din Parlament cu 250 de voturi contra și 189 pentru. În urma votului, a rămas interimar Guvernul condus de Emil Boc, care fusese demis, la rândul lui, de Parlament.

Citește și: Cristi Misăilă și Iulian Nica, primarii PSD ai orașelor vrâncene Focșani și Panciu, au pus-o de-o găinărie și au fentat UEFA, intrând pe blat la meciul de fotbal cu Norvegia: s-au dat drept însoțitori ai copiilor, singurii spectatori permiși la eveniment

Traian Băsescu a venit, atunci, cu a doua propunere de premier, pe 7 noiembrie. Era vorba de Liviu Negoiță, primar pe atunci la Sectorul 3 al Capitalei. Negoiță a chemat partidele la negocieri pentru formarea unui guvern de uniune națională. PSD, PNL şi UDMR au refuzat să participe.

Premierul desemnat Liviu Negoiță a depus pe 9 noiembrie, la Parlament lista miniștrilor și programul de guvernare al Executivului, însă acest Executiv nu a mai fost supus votului.

Urmau alegerile prezidențiale, astfel că întreaga procedură a rămas blocată în Legislativ. Asta deși Regulamentul Camerelor prevedea că „Birourile permanente stabilesc data ședinței comune pentru acordarea votului Guvernului propus la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului”.

Parlamentul a ignorat, astfel, noua propunere de premier, care nu a ajuns nici măcar la audierea miniștrilor.

După ce Traian Băsescu, susținut de Partidul Democrat-Liberal, a obținut un nou mandat de președinte al României, la alegerile din decembrie 2009, Emil Boc a fost din nou desemnat candidat la funcția de prim-ministru și a fost reînvestit în funcție la 23 decembrie, cu 275 de voturi pentru și 135 împotrivă.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Eu cu cine votez? Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României

O serie de nume controversate din sud-estul României deschid listele pentru alegerile parlamentare de mâine. Ciripitori la miliție/securitate, „revoluționari” de frunte, oportuniști, baroni, milițieni, fii de baroni, prieteni cu infractori dovediți, foști miniștri, presupuse ziarizde - lingăi ai Antenei 3, mincinoși patologici, aceasta este oferta parlamentară a partidelor pentru sud-estul României. „Buni” din orice poziție – parlamentari, miniștrii - pe cheltuiala celor care plătesc taxele și impozitele, ei „tac” cu spor lăfăindu-se pe canapelele luxoase ale parlamentului ori ministerelor, pișându-se pe cei cărora, din patru în patru ani, le cer votul. Rubrica „Alegeri 2024” a fost gândită de redactorii EXPRESS SUD-EST ca un fel de „Mic îndrumar pentru alegătorii din sud-estul României” abandonați pe centura politicii românești, pentru ca hahalerele...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...