vineri, 22 septembrie 2023
22.6 C
Buzău

România

22.6 C
Buzău
vineri, 22 septembrie 2023
22.6 C
Buzău

Ciolacu tot împărat rămâne

Împăratul din Simileasca, Ion-Marcel Ciolacu I, al tuturor romînilor, trebuie să înțelegeți asta, a cerut zilele astea cu câinele legat de căruță - Câciu,...
Ești aiciOPINIICele 5 mari urgențe ale Guvernului Orban. De la presiunea pentru creionarea...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Cele 5 mari urgențe ale Guvernului Orban. De la presiunea pentru creionarea unui buget sustenabil pentru 2020, până la întărirea statului de drept

Guvernul Orban are câteva puncte fierbinți pe care ar trebui să le rezolve în perioada următoare, de la presiunea pentru creionarea unui buget sustenabil pentru 2020, până la întărirea statului de drept, au explicat, pentru Europa Liberă, experți pe domenii.

  • Bugetul pentru 2020

Cu o situație complicată în 2019 – un deficit ajuns la 4,3% – și cu perspectiva majorării salariilor și mai ales a pensiilor, care ar urma să crească cu 40% din septembrie anul următor, creionarea bugetului pentru 2020 pare un exercițiu dificil.

Citește și: PSD-istul Marian Oprișan a câștigat procesul cu IPJ Gorj, proces deschis ca urmare a primirii unei sancțiuni rutiere. Cică, aparatul radar era defect. Dacă puteți, faceți și voi la fel

Dacă planurile de sporire a salariilor și pensiilor pentru 2020 se mențin și in anii următori, atunci deficitul pe anul viitor explodează. Poate să ajungă la 4,8% din PIB”, explică economistul Aurelian Dochia.

Guvernul are la îndemână câteva instrumente pe termen scurt: împrumuturile, care devin obligatorii, vânzarea licențelor 5G, amânată de anul acesta și care ar fi adus 2 miliarde de lei la buget, sau listarea unor companii de stat la Bursa de la București.Chiar și așa, situația rămâne îngrijorătoare, subliniază economistul citat, căci ultimele două posibilități sunt punctuale, în timp ce obligațiile cu pensiile și salariile sunt pe termen lung.

De altfel, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a cerut „corectarea dezechilibrelor în mod înțelept”, de la Banca Națională venind, în mai multe rânduri, semnale că ar fi necesară o amânare a creșterii pensiilor.O altă soluție este revizuirea cheltuielilor cu salariile personalului din instituțiile publice, fie prin reducerea personalului, deși este „o măsură extrem de nepopulară în an electoral”, fie prin blocarea sau eliminarea posturilor neocupate, însă pentru care sunt alocate sume de la buget.

„Șansele ca majoritatea în Parlament să se evapore după votarea bugetului este foarte mare pentru că acum nu există buget și atunci aceasta este prioritatea”, explică analistul politic Cristian Pârvulescu.

  • OUG 114

„Obiectivul nostru este modificarea OUG 114 până la sfârșitul anului”, a spus premierul Ludovic Orban. Cunoscută sub numele de „ordonanța lăcomiei”, OUG 114 a fost considerată unul dintre riscurile la adresa economiei autohtone de către banca Națională a României și a fost aspru criticată de mediul de afaceri. OUG 114 afecta, prin introducerea unor taxe, operatorii telecom, sistemul bancar, fondurile de pensii private, dar și sectorul energetic.

Citește și: Lista celor care vor să „reformateze” PSD, un partid de hoți! De la șuțul de portofele Marian Oprișan, până la „doctorul” SRI Marcel Ciolacu. „La vremuri noi, tot noi”, sloganul care le vine mănușă așa zișilor reformatori

Comisia Europeană a decis atunci începerea procedurii de infringement, din cauza prevederilor ordonanței privind obligarea producătorilor de gaze să vândă la prețuri plafonate, timp de trei ani, care este contrară legislației europene. Ulterior, guvernul PSD a decis „îndulcirea” ordonanței, însă mediul de afaceri susține în continuare că ar fi mai bună abrogarea ei.

Soluția pe care o ia în calcul guvernul Orban pentru modificarea OUG 114 este angajarea răspunderii Guvernului. Însă asumarea răspunderii și pentru OUG 114, dar și pentru alte legi este o sabie cu două tăișuri, pentru că poate duce la declanșarea alegerilor anticipate, atrage atenția Cristian Pârvulescu.

  • Numirea șefilor principalelor parchete

Parchetul General, DNA și DIICOT sunt conduse în prezent de interimari, după ce Augustin Lazăr, Laura Codruța Kovesi și Felix Băncilă au părăsit, din diverse motive, aceste funcții. Pe lângă tot ceea ce ține de buget, „statul de drept, de la Secția Specială la modificarea legislației, întărirea independenței justiției, toate sunt priorități din prima linie”, mai subliniază Cristian Pârvulescu. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că pe 2 decembrie va declanșa procedura de numire în funcții a procurorilor-șefi pentru cele trei instituții.

Citește și: MARCEL CIOLACU este noul PREȘEDINTE interimar al PSD. Dar, chiar dacă Marcelică i-a luat gâtul Veoricăi, LUPTA pentru CIOLACu continuă! În PSD nu se „schimbește” nimic!

Elena Calistru, președinte și cofondator al asociației Funky Citizens, explică că „baza legală pentru aceste numiri există, dacă ne uităm la legile justiției”, doar că raportul MCV a recomandat „de nenumărate ori să fie o procedură transparentă și un sistem robust”. Ea mai amintește că procedura în sine „poate fi trasată doar de ministru, fără o altă modificare legislativă care să aibă nevoie de un parcurs lung în Parlament, însă felul în care se dezbate această procedură va fi importantă”. Cu toate acestea, procedurile se vor finaliza abia anul viitor, astfel încât parchetele vor avea șefi plini abia în 2020.

  • Secția Specială

Una dintre principalele critici în rapoartele MCV a fost Secția specială, acuzată că a intervenit pentru a schimba cursul unor anchete sau a demarat proceduri împotriva magistraților care s-au opus modificărilor sistemului judiciar. Ultimul raport MCV pentru România nu propunea însă și soluții pentru o eventuală desființare a secției.

La rândul lui, președintele Iohannis atrăgea atenția, între cele două tururi că, își menține opinia de a desființa această secție care „poate fi transformată în ceva cu care se poate exercita control neconstituțional asupra magistraților”.

Citește și: Sediul PSD din Kiseleff s-a transformat marți într-o șatră din care au lipsit doar săbiile ninja. De la smiorcăielile gen „Ne linșează ăștia, Eugen!” (Dăncilă) și până la strigătul războinic al lui Teodorovici „Unde e șobolanul ăla?”, planul lui Ciolacu, noul Bulibașă al PSD, a fost excelent executat. CEx-ul poate ajunge la Tribunal 

Ministrul de Justiție, Cătălin Predoiu, a explicat că „nu își poate asuma o desființare peste noapte” a acestei secții, și că discuțiile referitoare la acest subiect vor începe anul viitor în Parlament. Cătălin Predoiu a spus că este nemulțumit de activitatea Secției speciale de investigare a magistraților, dar așteaptă și opiniile din sistemul judiciar.

Elena Calistru subliniază necesitatea redeschiderii dialogului cu „profesioniștii și cu asociațiile profesionale din domeniu, cu procurori, judecători”, după ce timp de câțiva ani au încercat să se facă auziți în România, însă părerile lor „au contat mai mult la nivel european”.

  • Alegeri locale în două tururi

Organizarea alegerilor locale în două tururi era o condiție pusă de USR și PMP pentru a susține guvernul Orban, iar alte două partide, ALDE și Pro România, au anunțat că susțin această variantă. PSD și UDMR, au optat pentru alegeri locale într-un singur tur. Recent, proiectul a fost respins la Senat, însă Camera Deputaților este for decizional. Timpul este relativ scurt deoarece legislația electorală nu poate fi modificată cu șase luni înainte de scrutin, iar alegerile locale ar urma să aibă loc în primăvara anului viitor.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi, așa cum a fost de fapt sistemul de vot până în 2011, este în avantajul cetățenilor, consideră asociația Funky Citizens, pentru că oferă: reprezentativitate şi legitimitate; șanse egale pentru partide noi şi independenți; spațiu pentru crearea consensului.

„Riscurile ca primarul în funcție să dispună de o majoritate clientelară care să îl mențină în funcție sunt foarte mari și atunci sistemul în două tururi ar asigura o competiție mai mare, dacă nu măcar o democrație mai mare”, a argumentat Cristian Pârvulescu.

Cu toate acestea amintește că, neexistând sprijin politic în Parlament este puțin probabil ca această modificare să aibă loc. „În general, practica europeană arată că primarul este ales de consiliu local, ca un fel de guvern. În România, situația este puțin aberantă pentru că duce la un conflict între primar și consiliu”.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Ciolacu tot împărat rămâne

Împăratul din Simileasca, Ion-Marcel Ciolacu I, al tuturor romînilor, trebuie să înțelegeți asta, a cerut zilele astea cu câinele legat de căruță - Câciu, ce dracu’ bă, nu știe regele euroilor ce face împăratul, ia fă-ți ordine în regat – pe când se afla la cort în Victoriei, niște bănuți pentru supusul său Mihai Cristian Ciolacu, aflat momentan sub formă de împrumut, pentru niște treburi europene. Cică, zice împăratul Ciolacu, nepotul ăsta al lui, unii îi zic patron de draperie, ar vrea s-o pună de niscaiva fotovoltaice, să aibă și gura lor ce să mănâncă după ce iese el la pensie. Şi Marcelică, cu coroană fără frică, nu vorbește aiurea sub coviltir, el vine nene şi-ți pune argumentele pe masă,...

Dezvăluiri

Pas cu pas, Ciolacu pune laba pe toate farmaciile din țară

♦ Firma Marcos Provit, care deţine farmaciile Evofarm, este controlată de Marius Gabriel Neagu, Andrei Isac şi Andrei Robert Tănase, potrivit platformei termene.ro ♦ Aceeaşi firmă, Marcos Provit, este şi acţionar majoritar al Evo Nuclear, firmă înfiinţată în 2022, unde acţionar este și Mihai Cristian Ciolacu, nepotul premierului Marcel Ciolacuși interfața acestuia în mafia medicamentelor. Lanţul de farmacii Evofarm, cu 126 de unităţi în mai multe judeţe din ţară, potrivit informaţiilor publice de pe site-ul instituţiei, preia 22 de far­ma­cii...
spot_img

REPORTAJ

Cătina, comuna din Buzău...

În urmă cu doi ani, Express Sud-Est scria un articol în care își exprima speranța că această comună extrem de frumoasă, de altfel, își va schimba statutul de localitate săracă abandonată la cheremul unor borfași politici. Articolul a făcut vâlvă pe rețelele sociale, cu toate că nu era o surpriză. De câțiva ani de zile mai toate știrile care ies din Cătina sunt despre relația primarului cu comunitatea. Știu pentru că am fost acolo de mai multe ori în ultimii ani - inițial să scriu despre scandalurile care parcă...

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul...

Anchete

Cătina, comuna din Buzău în care pesediștii distrug tot ce nu au reușit să distrugă liberalii

În urmă cu doi ani, Express Sud-Est scria un articol în care își exprima speranța că această comună extrem de frumoasă, de altfel, își va schimba statutul de localitate săracă abandonată la cheremul unor borfași politici. Articolul a făcut vâlvă pe rețelele sociale, cu toate că nu era o surpriză. De câțiva ani de zile mai toate știrile care ies din Cătina sunt despre relația primarului cu comunitatea. Știu pentru că am fost acolo de mai multe ori în...

- A word from our sponsor -

spot_img