În Vrancea, au loc tot timpul succesiuni de cutremure, cu o anumită periodicitate, în într-o zonă foarte periculoasă – şi la o adâncime de asemenea foarte periculoasă – circa 70 kilometri. Directorul INFP, Constantin Ionescu, consideră că următorul mare cutremur în România ar putea avea până la 8 grade şi ar fi afectată „toată Europa”.
Un cutremur important a avut loc, acum două zile, la miezul nopții, epicentrul fiind localizat în Vrancea, transmite Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.
Citește și: Cum arată, în plină caniculă, ștrandul din Galați. Anii trecuți, o țară întreagă a râs de primarul Pucheanu care a inaugurat singurul ștrand din oraș fără să pună și apă în bazine. Acum, zace închis de 5 ani şi e plin de ruine, gunoaie şi bălării
Datele prezentate nu sunt de natură să liniștească: magnitudine a fost 4.1 grade pe scara Richter, însă adâncimea a fost de numai 70 de kilometri.
Seismul a avut loc la ora 00:05:08 şi a fost localizat în apropiere de Năruja – la mică distanță de Andreiașu de jos, acolo unde a fost stabilit epicentrul marelui seism din 1977.
Acum două luni, pe 28 mai, în același loc s-a declanșat un seism cu magnitudinea de 3.7 grade, situat cam la aceeași adâncime: 67 kilometri.
Cu alte două luni înainte, pe 5 aprilie, tot în același loc a avut loc un seism cu magnitudine a de 3.4 grade – şi o adâncime apropiată: 76 kilometri.
Deci, o succesiune de cutremure în într-o zonă foarte periculoasă – şi la o adâncime de asemenea foarte periculoasă – circa 70 kilometri.
Mai mult, crescendo-ul magnitudinilor cutremurelor majore din acea zonă epicentrală – 3.4, 3.7, 4.1 grade – şi intervalul relativ constant, de circa 2 luni, poate duce la o concluzie îngrijorătoare: o acumulare de energie în zona aceea, care a generat şi marele cutremur din 1977.
Citește și: RowmaniaFEST aduce AUR pe faleza din Tulcea. Ivan Patzaichin: Stăm sub semnul AUR-ului, pentru că vrem să discutăm apăsat și aplicat despre „râurile noastre toate”, despre Apele Unite ale României – AUR.
Ne putem aștepta la un seism major cu epicentrul în punctul Năruja – Andreiașu? De remarcat că adâncimea epicentrului seismului din 1977 a fost de 93 kilometri – ori în cazul unui seism la 70 de km, efectele pentru zonele apropiate pot fi mai mari chiar în condițiile unei magnitudini mai mici decât în 1977.
Repet, acestea sunt simple analize, nu previziuni, cu atât mai puțin date certe că va veni un mare seism. Repetabilitatea, periodicitatea seismelor catastrofale nu este confirmată nici statistic, nici științific. Dar, sunt observații pe care le facem – şi întrebări pe care le punem.
Oricând se poate produce un seism de 8,1 grade în România!
Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat că a fost realizată o hartă specială a Bucureștiului, din punct de vedere seismic.
Citește și: Sute de turiști români, blocați pe o insulă grecească. Feribotul care asigura legătura cu Grecia continentală s-a defectat
„La noi, până la realizarea acestei hărți, cutremurul maxim posibil a fost de 7,8 grade. În urma ultimelor cercetări pe care le-am făcut am reconsiderat cutremurul maxim posibil la 8,1 grade Richter. Vrancea poate să producă un astfel de cutremur”, a spus Ionescu.
Directorul INFP a explicat şi care sunt cutremurele cele mai periculoase pentru România.
„În România, cutremurele care pot provoca pagube sunt cutremurele cu magnitudini peste 7, şi nici atunci. Practic, ar trebui să îndeplinească mai multe condiții pentru a provoca pagube. Cutremurul din 77 a avut 7,4 grade, s-a produs la o adâncime de 90 de km, a avut un anumit mecanism de rupere. Şi propagarea contează. Cutremurele care se produc în zona 90 de km adâncime se propagă spre București, celelalte, la adâncimi mai mari, au directivitate către nord-estul României”, a mai spus Constantin Ionescu.
Autoritățile se pregătesc intens pentru un MARE CUTREMUR
Ministerul Afacerilor Interne va achiziționa în acest an 60 milioane de euro din fonduri europene pentru dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență. Afirmația a venit în urmă cu puțin timp și vine din partea secretarului de stat Raed Arafat.
Astfel, ministerul are în vedere achiziția de tehnică pentru căutare și salvare urbană și dotare specifică pentru intervențiile la cutremure.
Anul trecut, potrivit lui Arafat, ministerul a cumpărat tehnică pentru intervenții pe apă și în caz de inundații.