vineri, 11 octombrie 2024
20.4 C
Buzău

România

20.4 C
Buzău
vineri, 11 octombrie 2024
20.4 C
Buzău

Consiliul Judeţean Buzău transformă o școală din Smeeni în...

Consiliul Judeţean Buzău este implicat într-un proces administrativ pentru identificarea a două locaţii/imobile, eliberate de sarcini administrative, care ar putea face obiectul reorganizării structurale...
Ești aiciOPINIIAtenționare: în România ar putea avea loc un cutremur devastator, care ar...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Atenționare: în România ar putea avea loc un cutremur devastator, care ar afecta „toată Europa”. Date care ar putea confirma acest lucru, autoritățile pregătindu-se intensiv pentru un astfel de dezastru

În Vrancea, au loc tot timpul succesiuni de cutremure, cu o anumită periodicitate, în într-o zonă foarte periculoasă – şi la o adâncime de asemenea foarte periculoasă – circa 70 kilometri. Directorul INFP, Constantin Ionescu, consideră că următorul mare cutremur în România ar putea avea până la 8 grade şi ar fi afectată „toată Europa”.

Un cutremur important a avut loc, acum două zile, la miezul nopții, epicentrul fiind localizat în Vrancea, transmite Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citește și: Cum arată, în plină caniculă, ștrandul din Galați. Anii trecuți, o țară întreagă a râs de primarul Pucheanu care a inaugurat singurul ștrand din oraș fără să pună și apă în bazine. Acum, zace închis de 5 ani şi e plin de ruine, gunoaie şi bălării

Datele prezentate nu sunt de natură să liniștească: magnitudine a fost 4.1 grade pe scara Richter, însă adâncimea a fost de numai 70 de kilometri.

Seismul a avut loc la ora 00:05:08 şi a fost localizat în apropiere de Năruja – la mică distanță de Andreiașu de jos, acolo unde a fost stabilit epicentrul marelui seism din 1977.

Acum două luni, pe 28 mai, în același loc s-a declanșat un seism cu magnitudinea de 3.7 grade, situat cam la aceeași adâncime: 67 kilometri.

Cu alte două luni înainte, pe 5 aprilie, tot în același loc a avut loc un seism cu magnitudine a de 3.4 grade – şi o adâncime apropiată: 76 kilometri.

Deci, o succesiune de cutremure în într-o zonă foarte periculoasă – şi la o adâncime de asemenea foarte periculoasă – circa 70 kilometri.

Mai mult, crescendo-ul magnitudinilor cutremurelor majore din acea zonă epicentrală – 3.4, 3.7, 4.1 grade – şi intervalul relativ constant, de circa 2 luni, poate duce la o concluzie îngrijorătoare: o acumulare de energie în zona aceea, care a generat şi marele cutremur din 1977.

Citește și: RowmaniaFEST aduce AUR pe faleza din Tulcea. Ivan Patzaichin: Stăm sub semnul AUR-ului, pentru că vrem să discutăm apăsat și aplicat despre „râurile noastre toate”, despre Apele Unite ale României – AUR.

Ne putem aștepta la un seism major cu epicentrul în punctul Năruja – Andreiașu? De remarcat că adâncimea epicentrului seismului din 1977 a fost de 93 kilometri – ori în cazul unui seism la 70 de km, efectele pentru zonele apropiate pot fi mai mari chiar în condițiile unei magnitudini mai mici decât în 1977.

Repet, acestea sunt simple analize, nu previziuni, cu atât mai puțin date certe că va veni un mare seism. Repetabilitatea, periodicitatea seismelor catastrofale nu este confirmată nici statistic, nici științific. Dar, sunt observații pe care le facem – şi întrebări pe care le punem.

Oricând se poate produce un seism de 8,1 grade în România!

Directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat că a fost realizată o hartă specială a Bucureștiului, din punct de vedere seismic.

Citește și: Sute de turiști români, blocați pe o insulă grecească. Feribotul care asigura legătura cu Grecia continentală s-a defectat

„La noi, până la realizarea acestei hărți, cutremurul maxim posibil a fost de 7,8 grade. În urma ultimelor cercetări pe care le-am făcut am reconsiderat cutremurul maxim posibil la 8,1 grade Richter. Vrancea poate să producă un astfel de cutremur”, a spus Ionescu.

Directorul INFP a explicat şi care sunt cutremurele cele mai periculoase pentru România.

„În România, cutremurele care pot provoca pagube sunt cutremurele cu magnitudini peste 7, şi nici atunci. Practic, ar trebui să îndeplinească mai multe condiții pentru a provoca pagube. Cutremurul din 77 a avut 7,4 grade, s-a produs la o adâncime de 90 de km, a avut un anumit mecanism de rupere. Şi propagarea contează. Cutremurele care se produc în zona 90 de km adâncime se propagă spre București, celelalte, la adâncimi mai mari, au directivitate către nord-estul României”, a mai spus Constantin Ionescu.

Autoritățile se pregătesc intens pentru un MARE CUTREMUR

Ministerul Afacerilor Interne va achiziționa în acest an 60 milioane de euro din fonduri europene pentru dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență. Afirmația a venit în urmă cu puțin timp și vine din partea secretarului de stat Raed Arafat.

Astfel, ministerul are în vedere achiziția de tehnică pentru căutare și salvare urbană și dotare specifică pentru intervențiile la cutremure.

Anul trecut, potrivit lui Arafat, ministerul a cumpărat tehnică pentru intervenții pe apă și în caz de inundații.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-ne un „LIKE” pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

BIȘNIȚARI DE SIMILEASCA

N-am crezut niciodată că viața politico-socială a unui țărișoare precum Românica poate ajunge să semene cu bălăcăreala promiscuă a unor țațe de Simileasca. Şi încă Simileasca are un avantaj: are regulile ei, ștaiful ei şi, mai ales, locul ei. Nu se dă drept altceva decât este. Or sunt zile când, privind de la Primăria Buzău, sau răsfoind ziarele lu’ Toma de la primărie ori ale lui Neagu de la CJ, mi se pare că m-am născut într-o țărișoară incertă, fără legi, fără consistență, fără sens: un fel de șir de căruțe cu coviltir, cu o șleahtă de bulibași care joacă barbut continuu, nemaiștiind când e zi și noapte. Mi-e scârbă și sunt trist. Trist pentru că niște bișnițari de Simileasca...

Dezvăluiri

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Teodorescu, le au cu statul

Suma astronomică a contractelor pe care firmele președintelui Consiliului Județean Tulcea, pesedistul Horia Tedorescu, le au cu statul: 32 de milioane de lei, doar în ultimii doi ani. Majoritatea contractelor sunt cu primării din propriul județ. Teoretic, primăriile nu au o relație de subordonare cu Consiliul Județean, dar localitățile mici, care nu dispun de bani suficienți, depind de sumele dirijate de Consiliul Județean. În total, contractele care figurează în declarația de interese a lui Teodorescu sunt de 55 de milioane de lei. Aproape...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...

- A word from our sponsor -

spot_img

Buzău, orașul înglodat în datorii. Drumul lui Constantin Toma, de la o căruță cu pepeni, la falimentarea unui oraș. Ascensiunea unui escroc

Constantin Toma a pozat, ani de zile, în „milionar”. Să ne aducem aminte cât de mult timp s-a lăudat și s-a folosit de această etichetă ca să se strecoare în Primăria Buzău. Șmecheria a ținut pentru că buzoienii, ca orice alți românii de fapt, preferă să creadă în iluzii şi să uite ce nu le place. În fapt, statutul lui Constantin Toma din top Forbes a ținut doar o vară. Odată cu obținerea funcției de primar al Buzăului, și...