miercuri, 27 septembrie 2023
27.1 C
Buzău

România

27.1 C
Buzău
miercuri, 27 septembrie 2023
27.1 C
Buzău
Ești aiciLA ZIVești proaste de la meteorologi. Ce se va întâmpla în România după...

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Vești proaste de la meteorologi. Ce se va întâmpla în România după ce trece ciclonul. “Nu întrevedem o ameliorare!”

România se află sub influența unui ciclon format în Marea Neagră care a adus precipitații abundente în zonele de est și sud ale țării. Veștile proaste sunt că fenomenul meteorologic va continua să-și facă simțită tot weekendul, iar ploile vor continua chiar și după trecerea acestui ciclon.

Vești proaste de la meteorologi. Directorul Școlii Naționale de Meteorologie, meteorologul Florinela Georgescu, a explicat ce ne așteaptă din punct de vedere meteorologic după o lună de ploi aproape neîntrerupte.

Specialistul spune că lunga perioadă de precipitații nu este un fenomen ieșit din comun pentru finalul primăverii și începutul verii, luna iunie fiind statistic cea mai ploioasă, însă această perioadă vine cu pericole din punct de vedere hidrologic.

Citește și: Bătaie într-o școală din Constanța. Un elev de generală, înregistrat când își lovește colegul cu pumnii şi picioarele

”Este adevărat că, pe de o parte, luna iunie este cea mai ploioasă din punct de vedere statistic și deci era de așteptat să plouă în această lună mai mult decât a plouat în lunile precedente, dar ploile nu au fost uniforme. Cantitățile mai importante s-au acumulat pe partea de est și de sud a teritoriului.

Nu este ceva cu totul ieșit din comun, au mai fost astfel de primăveri. De primăveri și început de vară practic, pentru că suntem oarecum în continuarea a ceea ce s-a întâmplat în a doua parte a lunii mai. Mai recent, ceva similar s-a întâmplat în 2019, luna iunie de atunci fiind a doua cea mai ploioasă din 1961 și până acum.

Deci, chiar dacă toate ploile acestea generează pericole din punct de vedere hidrologic, deci sunt zone în care s-au semnalat inundații și se vor mai produce în zilele viitoare, nu este totuși tot acest ansamblu de fenomene și toată această evoluție nu este totuși ieșită din comun”, a declarat Florinela Georgescu.

Citește și: PSD vrea „să arunce cu bani” în funcționarii din primării: cei care au încasat salarii ilegal nu vor mai da banii înapoi. Deciziile Curții de Conturi, anulate prin lege

Ciclonul format deasupra Mării Negre este cauza principală a ploilor care afectează zona de est a țării, ne-a mai spus meteorologul, care a ținut să sublinieze că apariția acestor fenomene în zona țării noastre nu este un fapt excepțional, acestea fiind specifice situării țării noastre între Ecuator și Pol.

”El (ciclonul n.r.) evoluează deasupra Mării Negre deja de câteva zile, este cauza principală a ploilor din partea de est a țării pentru că circulația aerului este dinspre mare spre uscat, spre țara noastră, favorizată de prezența acestui ciclon. 

Trebuie însă să subliniem faptul că nu este nimic excepțional în apariția unui ciclon în zona țării noastre, sunt cicloni de latitudini medii, specifici deci zonei în care se află țara noastră la jumătatea distanței între Ecuator și Pol.  Și, în general, cantitățile mai importante de apă de la noi se acumulează în urma ploilor generate de un astfel de ciclon sau de un ciclon care se formează în partea de sud-est a Europei sau deasupra Mării Negre.

Citește și: Consiliul Local Focşani, ședință ca-n mahala! Misăilă, acuzat de instigare la acte de huliganism. S-a lăsat cu dosare penale pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, amenințare, șantaj și lipsire de libertate

Mai atenți trebuie să fim din punct de vedere hidrologic pentru că circulația aceasta staționară pe care o avem deasupra țării noastre și deasupra Mării Negre a făcut ca această formațiune ciclonică să își mențină aportul de umezeală înspre noi. Deci practic avem o staționaritate a masei de aer foarte umede dinspre Marea Neagră spre România”, a explicat Florinela Georgescu.

Pe lângă cantitățile mari de apă, în această perioadă a anului trebuie să ne așteptăm și la ploi torențiale, potențial însoțite de intensificări ale vântului și grindină, a mai spus directorul Școlii Naționale de Meteorologie.

”Pe de o parte suntem atenți la cantitățile importante de apă, așa cum spuneam, care încă se mai cumulează pe această structură în regiunile estice, sud-estice ale țării, sunt acele zone care, până sâmbătă seară, vor fi în cod portocaliu – codul portocaliu este tocmai pentru ploi abundente -, iar pe de altă parte, oriunde în țară pentru că este totuși luna iunie, este vară, este destul de cald, pot apărea fenomene de instabilitate, adică acele ploi torențiale, eventual însoțite de intensificări ale vântului și căderi de grindină, care iarăși pot fi generatoare de pericol pe durată scurtă și atunci, dacă astfel de situații devin mai grave, mai intense decât se anticipa, atunci vor fi emise acele avertizări pentru fenomene severe imediate”, a precizat meteorologul.

Vești proaste de la meteorologi: nu scăpăm de ploi nici după ce trece ciclonul deși vor fi mai puține

Din păcate, nici după ce va trece ciclonul care afectează în prezent România, nu scăpăm de ploi. Vremea se va mai îndrepta pe parcursul săptămânii viitoare, dar precipitațiile nu ne vor ocoli.

”Apreciem că încă această situație staționară despre care vă vorbeam se va menține inclusiv până duminică. Deci abia începutul săptămânii viitoare să vină cu o schimbare mai importantă.

Dar o ameliorare mai de durată, deocamdată, nu întrevedem. Adică apreciem că pe parcursul săptămânii viitoare va fi mai puțină instabilitate, dar nu va lipsi, mai ales în zonele de deal și de munte”, a concluzionat Florinela Georgescu.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Ciolacu tot împărat rămâne

Împăratul din Simileasca, Ion-Marcel Ciolacu I, al tuturor romînilor, trebuie să înțelegeți asta, a cerut zilele astea cu câinele legat de căruță - Câciu, ce dracu’ bă, nu știe regele euroilor ce face împăratul, ia fă-ți ordine în regat – pe când se afla la cort în Victoriei, niște bănuți pentru supusul său Mihai Cristian Ciolacu, aflat momentan sub formă de împrumut, pentru niște treburi europene. Cică, zice împăratul Ciolacu, nepotul ăsta al lui, unii îi zic patron de draperie, ar vrea s-o pună de niscaiva fotovoltaice, să aibă și gura lor ce să mănâncă după ce iese el la pensie. Şi Marcelică, cu coroană fără frică, nu vorbește aiurea sub coviltir, el vine nene şi-ți pune argumentele pe masă,...

Dezvăluiri

Emil Savin zis Farmazon, turnătorul lui Buzatu. Cum au ajuns cei doi tovarăși de prăduială din Vaslui să se toarne la DNA

Emil Savin zis Farmazon este omul de afaceri care l-a denunțat pe baronul PSD de Vaslui, Dumitru Buzatu, potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă. El a primit calitatea de colaborator cu identitate reală și a fost de acord să poarte tehnică de înregistrare audio-video la întâlnirile cu șeful CJ Vaslui, scrie G4media.ro. Emil Savin zis Farmazon este un regele asfaltului din Vaslui Emil Savin zis Farmazon este un rege local al asfaltului. Controlează firmele Transmir și Soragmin care derulează zeci...
spot_img

REPORTAJ

Cătina, comuna din Buzău...

În urmă cu doi ani, Express Sud-Est scria un articol în care își exprima speranța că această comună extrem de frumoasă, de altfel, își va schimba statutul de localitate săracă abandonată la cheremul unor borfași politici. Articolul a făcut vâlvă pe rețelele sociale, cu toate că nu era o surpriză. De câțiva ani de zile mai toate știrile care ies din Cătina sunt despre relația primarului cu comunitatea. Știu pentru că am fost acolo de mai multe ori în ultimii ani - inițial să scriu despre scandalurile care parcă...

Gura Teghii. Cu drag de deasupra lumii

Înfiptă în coasta cea mai de miazănoapte a Buzăului, la hotarele Vrancei și Covasnei, vatra comunei Gura Teghii a fost chiar sub Piatra lui Vișan, unde se unesc cele două Bâsce, aproape de locul unde odată se ținea „înțărcatul mieilor”, străbunul ritual tracic de urcare a turmelor spre pășunile din munți. Şi mai sunt ritualuri vechi: "Noaptea oilor", când baciul stă de veghe până în zorii zilei, invocând duhuri şi pândind pe cer constelația "Ciobanul...

Anchete

Cum a băgat Petre Emanoil Neagu Geoparcul Ținutul Buzăului în… UNESCO. Unde se duc banii CJ Buzău, când se duc

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu ne asfaltăm nici măcar amărâtele noastre de drumuri, darămite să mai construim și autostrăzi. Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă...

- A word from our sponsor -

spot_img

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost reținut de DNA pentru o șpagă de peste 1,2 milioane de lei

Dumitru Buzatu, stăpânul sărăciei din Vaslui, a fost prins vineri seară în flagrant de DNA. Președintele Consiliului Județean Vaslui a ajuns în custodia ofițerilor și procurorilor anticorupție după ce a fost prins primind o șpagă de peste 1,2 milioane de lei. Dumitru Buzatu, șeful Consiliului Județean Vaslui, a fost prins aseară când primea o mită uriaşă pentru atribuirea unui contract. Au urmat percheziţii la vila sa şi apoi audieri nocturne la DNA Iaşi, care s-au încheiat cu reţinerea liderului pesedist...