joi, 17 aprilie 2025
22.6 C
Buzău

România

22.6 C
Buzău
joi, 17 aprilie 2025
22.6 C
Buzău
Ești aiciPolitici și penaliCriză politică | USR-PLUS îi retrage încrederea premierului Cîțu. PSD-ul prinde aripi

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Criză politică | USR-PLUS îi retrage încrederea premierului Cîțu. PSD-ul prinde aripi

Dan Barna a declarat că Alianța USR PLUS nu îl mai susține pe premierul Florin Cîțu și că guvernarea nu mai poate continua în acest fel. Va urma o întâlnire a Coaliției pentru noi discuții.

Dan Barna declanșează prima criză politică postOrban! El a declarat că o coaliție de guvernare nu poate funcționa decât pe bază de respect și a spus că cere o întâlnire cu Ludovic Orban și Kelemen Hunor pentru a discuta despre retragerea încrederii pentru Florin Cîțu.

Declarațiile vin după decizia premierului Florin Cîțu de a-l demite pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, decizie pe care Dan Barna a catalogat-o drept „imatură politic”. Liderul USR PLUS a mai declarat că a discutat în prealabil și cu președintele Iohannis a cărui mediere ar putea fi necesară.

Principalele declarații:

  • Demiterea de către premier a lui Vlad Voiculescu e o decizie unilaterală și imatură politic. Ridică mari semne de întrebare asupra capacității premierului Cîțu de a conduce coaliția;
  • Am fost invitat de premier la o discuție la care mi-a comunicat o decizie deja luată și transmisă președintelui Românie. Nu a existat nici o discuție înainte de această decizie care mi-a fost anunțată;
  • Anunțul din această dimineață legat de preluarea de către mine a interimatului, fără consultarea mea. E o decizie care confirmă iar imaturitate. Am discutat cu președintele României și vom găsi o soluție;
  • Demiterea din această dimineață nu se bazează pe nici o evaluare a ministrului Vlad Voiculescu pe care premierul și-a asumat-o unilateral;
  • O coaliție de guvernare nu poate funcționa decât pe bază de respect;
Citește și: De ce și de cine îi protejează MApN pe actualii generali? Ce conțin dosarele din arhiva „capturată” în zilele Revoluției
  • Cerem o întâlnire de urgență a coaliției pentru a avea un dialog responsabil cu președinții Orban și Kelemen Hunor pentru a discuta retragerea premierului Cîțu;
  • I se reproșează lui Vlad Voiculescu lucruri pe care nu le-a avut nici un moment sub control. Campania de vaccinare e direct sub controlul premierului și suntem pe locul 25 din 27 în UE, în ciuda unui start bun;
  • USR PLUS rămâne asumat pe responsabilitatea de a face reforme;
  • Vom avea o discuție în coaliție astăzi pentru a vedea cum continuăm;
  • Am avut o discuție cu președintele Iohannis acum câteva ore, vom vedea dacă e necesară medierea sa;
  • Am toată încrederea în înțelepciunea și maturitatea coaliției pentru a continua guvernarea. Răspunsul e foarte simplu, ni l-a dat chiar premierul azi: coaliția nu stă într-o singură persoană;
  • Vom avea o discuție în coaliție pe subiectul retragerii încrederii premierului Cîțu.

Cum s-a ajuns la decizia retragerii sprijinului politic

Demiterea ministrului Vlad Voiculescu a crescut tensiunea în Alianța USR PLUS, care s-a reunit într-o ședință de urgentă pentru a vedea care este ieșirea din această situație. Nemulțumirile au pe două fronturi: în primul rând față de premierul Florin Cîțu care a impus practic această demitere în mod unilateral, fără a se consulta cu liderii USR PLUS și fără a ține cont de faptul că a anunțat că orice schimbare se va face doar după o evaluare.

Citește și: De dragul puterii, REFORMA a ajuns la mâna UDMR. Alegerea primarilor în două tururi, ținută la sertar pentru liniștea coaliției

În al doilea rând e vorba de disensiunile între USR și PLUS, dar și de nemulțumirea față de prestația lui Dan Barna care ar fi cedat prea ușor în fața lui Cîțu. Funcția de ministru al Sănătății revine PLUS, potrivit negocierilor care au avut loc la formarea guvernului. Numele care se vehiculează pentru preluarea ministerului Sănătății este cel al medicului Adrian Wiener, care este însă membru USR.

În ședința USR PLUS, cele mai radicale propuneri, printre care cea a ieșirii de la guvernare, au venit în principal din partea reprezentanților PLUS. De altfel, Dacian Cioloș a avut o reacție fermă pe Facebook „​Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil”.

USR PLUS a avut pe masa trei variante pentru rezolvarea situației:

  • Rămânerea la guvernare în Coaliția cu PNL și UDMR, însă fără Cîțu premier.
  • Ieșirea de la guvernare.
  • Renunțarea la Ministerul Sănătății în favoarea PNL.

Cea mai serioasă a fost, potrivit informațiilor Europei Libere, cea a plecării lui Florin Cîțu din fruntea guvernului. Ca dovadă, la orele prânzului, Ludovic Orban, liderul PNL a declarat ferm că partidul îl susține pe Cîțu și că este dreptul acestuia de a revoca un ministru. „Nu există altă soluție politică decât actuala coaliție”.

„​Decizia de susținere ca premier a lui Florin Cîțu a fost o decizie a PNL și a partidelor din coaliție. Schimbarea premierului nu poate fi decisă decât tot de coaliție. În ce privește PNL, îl sprijin în continuare pe Florin Cîțu, care reprezintă PNL. Decizia clară a PNL e de a menține această coaliție de guvernare”, a spus Orban.

Supărarea în interiorul Alianței USR PLUS este însă mare. Ministrul Economiei Claudiu Năsui a acuzat într-o postare pe Facebook „​mafia din sistemul de sănătate” care a avut câștig de cauză:

„​Azi mafia din sistemul de sănătate de stat a câștigat din nou. Demiterea unui ministru nu pare mare lucru, dacă ne uităm la ultimii 31 de ani. Pleacă unul, vine altul, iar sistemul acesta de cumetrii, și numesc aici, din păcate, statul român, merge „tot înainte, că înainte era mai bine”, lejer, spre pensia specială. Din banul muncit de dumneavoastră trăiesc acești paraziți. Acești hibrizi între hidră și căpușă, pe care îi știm cu toții. Ne-am obișnuit să le zicem generic „mafie”.

Citește și: Belina lui Chițac. Cum vrea primarul Vergil Chițac să aducă lacul Tăbăcărie la Primărie. Ori despre cum Constanța ALTFEL se dedulcește tot cu „delicatesele” lui Mazăre

Iată că mafia din sănătate a câștigat și azi. A câștigat pe linie toate luptele, nu ne mirăm. Presiunea infernală la care a fost supus Vlad Voiculescu a fost făcută de acest sistem, care, vă zic din proprie experiență, se urcă pe cadavre să rămână mufat la banii din taxele și impozitele plătite de fiecare om care lucrează în România. Bani ai nimănui, bani dați sub semnături din acest sistem grotesc”.

Și președinta Senatului, Anca Dragu, a mers pe aceeași idee, spunând că Voiculescu a început la minister lupta împotriva corupției.

În ultimii ani acest minister a fost condus de oameni urmăriți penal sau de oameni care au fost obiectul jocurilor politice pentru câteva luni ca mai apoi să fie schimbați. Vlad Voiculescu și-a asumat un parcurs pe care puțini l-ar fi putut ține în frâu. A început lupta împotriva corupției înrădăcinate în sistem”, a scris Anca Dragu pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, la întrunirea Alianței nu au lipsit criticile la adresa lui Dan Barna, acuzat că ar fi cedat prea ușor la presiunile lui Cîțu și că nu s-a consultat înainte de întâlnirea din această dimineață cu partidul.

Criza politică îi dă PSD-ului aripi: ar vrea alegeri anticipate

În contextul anunțului potrivit căruia Alianța USR PLUS nu îl mai susține pe premierul Florin Cîțu, și al poziției PNL, care continuă să facă acest lucru, Partidul Social Democrat precizează că nu ar susține, în Parlament niciun eventual guvern minoritar.

În absența unei înțelegeri în coaliție, PSD propune organizarea de alegeri anticipate.

„Dacă Iohannis nu e în stare să își facă treaba de mediator, singura soluție este să ne întoarcem la popor prin alegeri anticipate, pentru că actualul Parlament nu mai răspunde voinței populare, iar românii s-au lămurit cât de nocivi sunt PNL și USR+ pentru întreaga societate”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD.

Dacă vă plac materialele publicate, vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

4 COMENTARII

  1. Anu trecut cand a trebuit sa plece Costache de la PNL, a plecat imediat, cu eleganta. Fara atata drama. M-am saturat de drame si isterii, sincer nu mi se pare perioada potrivita pt asa ceva.

  2. avantaj psd -aur…Vai de noi,parcă suntem blestemați…îmi este silă de asa oameni care nu vin cu ceva real,transparent pentru țărișoara asta😢😢😢

  3. Mafia politică+mafia sistemului medical+mafia-tv și-au dat mâna pt a-l elimina pe Voiculescu. Si-au reusit!
    Lui Cîțu i-au pus mafioții din PNL un pistol în mînă și i-au cerut să-l execute pe Vlad Voiculescu care-a avut curajul de a-i debranșa de la cele 10 miliarde de euro din sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

GARGARAGII

Ei sunt gargaragii acestei țări. Îi doare-n cur de ce se întâmplă cu viețile voastre, dar vă plâng pe umeri, în campanie, că așa și pe dincolo. Gargaragii George Simion fără politică ar fi nevoit să vândă petarde căci în rest nu are niciun fel de experiență pe piața muncii. Nici măcar un gargaragiu talentat nu e și, aici, oricum, competiția e mult prea mare. Eu nu l-aș lăsa pe Simion nici să aibă grijă de pisicile mele la ce experiență managerială are. Simion fără politică ar fi indiscutabil un om care s-ar zbate la limita sărăciei. Unul care nu știe să facă nimic. La fel și Ponta care ar trebui să intre în pământ pentru banii primiți de la tot...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Ținutul Buzăului, gardul și leopardul

Avem o țară frumoasă, cu minunății pe care nu știm cum să le arătăm străinilor, la care ajungem greu, pentru că nu construim autostrăzi. Nici măcar nu ne asfaltăm drumurile… Fără strategii, fără promovare, doar cu planuri care rămân pe hârtie și bani cheltuiți fără rost, România rămâne o comoară îngropată adânc în nepăsarea celor care o conduc. Astăzi, EXPRESS SUD-EST vă arată provocările prin care trece un turist care vrea să vadă minunile din Ținutul Buzăului despre care...

- A word from our sponsor -

spot_img

Filip Andrei Ciolacu a ajuns medic la București, în departamentul lui Rafila, deși a luat notă mică la rezidențiat și fusese repartizat în Tg....

La examenul de rezidențiat, fiul lui Ciolacu a ocupat locul 4.503 din 6.243 de candidați. Punctajul lui: 579. Punctajul minim de trecere: 562. Cu toate astea, Filip Andrei Ciolacu a ajuns la Spitalul „Matei Balș”, din Capitală, sub coordonarea ministrului Alexandru Rafila, dezvăluie snoop.ro. Filip Andrei Ciolacu a fost repartizat, conform punctajului, la Târgu Mureș. Apoi, medicul s-a detașat în București, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. Potrivit listei oficiale a UMF, în spitalul Balș, singurul coordonator de...