O șosea de 11 kilometri lungime, care șerpuiește prin pădurile din județele Prahova și Buzău, este de puțin timp nu doar o scurtătură pentru turiștii care vor să ajungă mai repede din București către Curbura Carpaților, ci și o rută foarte spectaculoasă.
Șoseaua Trans-Cislău a fost modernizată în urmă cu doi ani cu fonduri de la Consiliul Județean Buzău și leagă localitatea localitatea Cislău de satul Buda Crăciunești, până la hotarul cu județul vecin, Prahova.
Porțiunea de șosea este parte a drumului județean DJ 102 C, șosea de pământ până anul trecut. Lucrările au constat în consolidarea terasamentului, aplicarea unor straturi de asfalt și amenajarea unor podețe și canale betonate de scurgere a apei pluviale.
Locuitorii satelor traversate de șoseaua DJ 102 C nu au avut niciodată asfalt, iar drumul prin pădure era un calvar pentru orice șofer.
Lucrurile s-au schimbat radical după finalizarea proiectului care a avut un grad ridicat de complexitate, cu multe consolidări pe toată lungimea drumului, de peste 11 kilometri. Drumul care ajunge la Buda Crăciunești deschide calea dezvoltării unei zone superbe, cu un mare potențial turistic.
Trans Cislău pornește de pe DN 10, din localitatea Cislău, intră în Scărișoara și urcă spre Buda Crăciunești, pe un drum cu multe curbe și peisaje unice de o parte și de cealaltă. Șoseaua este spectaculoasă în orice anotimp, mai ales acum, după ce a îmbrăcat mantia albă a iernii, pentru prima oară după modernizare.
Drumul conectează județele Buzău și Pravoha, creând o rută nouă pentru locuitori și pentru turiști. Intră în județul Prahova pe la Lapoș și continuă până la Sângeru, coborând apoi prin Apostolache, Iordăcheanu, Urlați, până la Albești, unde se termină la intersecția cu DN 1B.
Turiștii din Buzău care nu vor totuși să treacă în județul vecin pot alege să parcurgă frumosul traseu, coboară spre limita cu județul Prahova, apoi fac stânga pe DJ 235, spre Lăpoșel, merg câțiva kilometri și ajung în comuna Tisău. De aici, pe DJ 100H, își continuă drumul spre municipiul Buzău prin Haleș, Grăjdana, Mierea și Vernești.