vineri, 21 martie 2025
13.9 C
Buzău

România

13.9 C
Buzău
vineri, 21 martie 2025
13.9 C
Buzău

Revoltă la Focșani. Cristi Misăilă a pus taxă pe...

O taxă specială introdusă de primarul Cristi Misăilă la Focșani a creat revoltă în rândul localnicilor: impozitul pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă,...
Ești aiciDezvăluiriSorin Oprescu este liber în Grecia, complicii lui sunt liberi în Italia....
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Sorin Oprescu este liber în Grecia, complicii lui sunt liberi în Italia. Cine îi „protejează” pe infractorii români fugiți în străinătate

Politicieni șpăgari, afaceriști doldora de bani furați, o procuroare coruptă, un bastard cu aere de prinț, un fost ofițer SRI și soția unui măscărici-magician au dispărut ca prin minune, înainte să fie condamnați definitiv, iar de atunci autoritățile române se chinuie să-i aducă înapoi în țară, fără prea mare succes. Ei nu vor fi, însă, extrădați niciodată. Cauza? Condițiile de detenție din închisorile din România, acolo unde stau închiși doar fraierii de rând?

Lista penalilor care au fugit din România este tot timpul deschisă. De exemplu, Sorin Oprescu, fostul primar al Capitalei, nu va fi extrădat din Grecia și va rămâne în libertate. Complicii lui – fostul șef de la Administrația Cimitirelor, Bogdan Popa, și afaceristul Romeo Albu – stau liniștiți în Italia pentru că instanțele de acolo refuză să-i trimită în România.

Sorin Oprescu și ceilalți „greci” ai noștri pot răsufla ușurați

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu – condamnat definitiv, în 13 mai, la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție și prins în Grecia, după ce a fugit din țară – nu va fi extrădat în România, a decis joi Curtea de Apel din Atena. După ce a fost prins, Oprescu a fost dus în arest și eliberat pe cauțiune, în 31 mai.

Magistrații eleni au luat această decizie considerând că în închisorile românești Sorin Oprescu nu poate fi tratat de bolile de care suferă și nu i se poate asigura mâncarea de regim. Iar mâncarea adusă de familie nu poate fi păstrată din lipsă de frigider în celulă. Motive temeinice ca domnul doctor să se bronzeze sine die în însorita Eladă.

În cazul altui fugar celebru, Dragoș Săvulescu de la Dinamo, judecătorii Curții de Apel din Napoli au motivat decizia de a nu-l extrăda în România și de a-i permite să execute în Italia pedeapsa de 5 ani de închisoare cu executare primită în România prin faptul că acesta este integrat social în Italia (vorbește limba italiană, locuiește, are afaceri și plătește taxe în Italia).

Cu această decizie „în buzunar” a plecat Dragoș Săvulescu în vacanță în Grecia, unde a fost prins de polițiștii eleni în data de 9 august 2021 pe insula Mykonos. După o scurtă vreme petrecută după gratii, Săvulescu a fost pus în libertate, sub control judiciar. Reamintim că Dragoș Săvulescu a fost condamnat în România la 5 ani de închisoare cu executare în Dosarul retrocedării frauduloase a plajelor din Constanța, alături de Radu Mazăre și de Nicușor Constantinescu.

Complicii lui Sorin Oprescu dorm liniștiți în Italia

Sorin Oprescu
Cei doi condamnați, urmăriți internațional, și-au făcut și o poză după ce au fost puși în libertate. Primul (încercuit) este Romeo Albu, al doilea este Bogdan Popa

Pe de altă parte, fostul șef de la Administrația Cimitirelor, Bogdan Popa, și afaceristul Romeo Albu, urmăriți internațional pentru executarea pedepsei cu închisoarea în România, așteaptă în libertate, în Italia, o decizie definitivă de extrădare. Judecătorii italieni le plâng de milă.

Ambii primiseră în România, la fel ca Sorin Oprescu, pedepse grele cu executare. Ei așteaptă, în libertate, o decizie definitivă cu privire la extrădare, conform deciziei judecătorilor italieni. La fel și Sorin Oprescu, numai că în Grecia.

Conform unor surse judiciare din cadrul Curții de Apel din Napoli, judecătorii italieni au analizat joi documentele CEDO care privesc condițiile precare din penitenciarele românești, astfel că au stabilit să reanalizeze pe data de 6 octombrie cererea de extrădare formulată de autoritățile române cu privire la cei doi.

În plus, magistrații italieni consideră că viața celor doi ar fi în pericol în penitenciarele românești.

În dosarul de corupție de la Primăria Capitalei, directorul Cornel Bogdan Popa primise în România 11 ani și 6 luni de închisoare, iar omul de afaceri Romeo Albu, 6 ani. Cei doi s-au predat Italia la începutul lunii iunie. Popa şi Albu au plecat în Italia chiar în timpul procesului din România. S-au stabilit în Napoli, unde și-au dezvoltat afaceri înfloritoare.

Condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită și grup infracțional organizat, Sorin Oprescu este și el liber în Grecia, unde, de asemenea, se judecă extrădarea solicitată de instanțele din România. Şi Oprescu așteaptă o decizie definitivă cu privire la extrădare tot în libertate.

Condamnații români, protejați de magistrații italieni

Italia tinde să devină destinația favorită a fugarilor din România, după ce instanțele din peninsulă au pronunțat decizii favorabile inculpaților condamnați definitiv în România. Printre infractorii români condamnați sau cercetați și dați în urmărire internațională, dar care stau liniștiți în Italia se numără: omul de afaceri Dragoș Săvulescu, fosta șefă DIICOT, Alina Bica, fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, fostul europarlamentar PDL, Marian Zlotea, omul de afaceri Ioan Bene și Mario Iorgulescu și interlopul Mircea Băluș, zis Nebunu.

Toți au beneficiat de clemența sistemului juridic italian care a refuzat să-i extrădeze. Asta pentru că Italia are o prevedere legislativă care le permite și celor care sunt rezidenți în peninsulă să nu fie predați statelor solicitante.

Altfel, pe lista celor căutați prin Interpol se află 160 de persoane. Pentru a fi extrădate, ele trebuie găsite şi reținute. Schimbul de informații cu inspectoratele de poliție din străinătate se face prin intermediul Poliției Române, iar formalitățile de extrădare şi încheierea de acorduri sunt realizate de Ministerul Justiției şi cel de Externe.
Dacă formalitățile/actele de extrădare sunt întocmite defectuos, este absolut normal ca țările de rezidență ale penalilor fugiți să refuze cooperarea. Astfel, se ajunge în situația, ridicolă pentru un stat de drept, ca aceștia să nu fie niciodată trași la răspundere.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

12 COMENTARII

  1. Cînd au furat au știut de condițiile din închisoare??!Cînd ai o vîrstă și se presupune o anumită pregătire și nu ești conștient de riscuri meriți de două ori pedeapsa.

  2. Nicolae Săcăcian
    Cat timp parlamentari corupti fac legi pentru hoti si corupti ,asa o sa vedem incontinuare,hotii si coruptii depun bani in offsoruri,sau isi cumpara case in tari,care desi sunt membre UE,protejaza asemenea oameni,ca fac fifti,fifti!

  3. O javra obișnuită sa ia bani de la bonlavi și a continuat cu furaciuni în primărie .Un ordinar.Pe ce bani deschide clinica în Grecia ,pe banului fisu ?Pe bani publici din România.

  4. Cu banii furați din Romania alimentează alte țări!! Așa fac toți politicienii!! Scot banii din Romania ducandu-i în alte bănci din Europa!!! Diaspora baga banii in tara!!! Politicienii ii scot din tara!!!!….

  5. Să fim serioși! Atâta timp cât există un mandat european (sau internațional) de aducere în țară, nici un stat membru n-ar trebui să se opună! Se vede clar că totul este doar o fantasmagorie ca să vadă prostimea că DNA-ul și forurile (in)competente sunt „cinstite” și „corecte”! Cum p…a m…ii lor pun toți vina pe condițiile de detenție? Când au băgat mâna, nu tot alea erau oare condițiile din pușcării? Există vreun stat european membru al UE în care nu există extrădare? La bulău cu ei și confiscarea averilor!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Bolojan și „mănăstiruțele” din PNL

Eram convins că toate reformele începute de Ilie Bolojan atât în PNL, dar şi la locul de muncă din Senat, nu vor fi primite cu aplauze nici măcar în propriul partid. Mă aşteptam însă ca, o perioadă de timp, cârcotelile să aibă loc pe la colţuri, prin birturi conspirative sau prin vreo toaletă frumos mirositoare din Bruxelles. Fiindcă PNL-iştii au mare nevoie de Bolojan, măcar la nivel de imagine, fostul primar al Oradiei scoţându-i pur şi simplu din gunoi, după calamitatea de la alegerile prezidenţiale. Iată, însă că deja o voce s-a ridicat public împotriva lui Bolojan, şi încă pe un ton foarte vehement, ca să nu spun mitocănesc. Mă refer la Silviu Mănăstire, fost secretar general adjunct al PNL...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, la un pas de pușcărie. Ce acuzații i se mai aduc

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, a fost trimis în judecată, alături de un consilier PSD al comunei, după ce din fondurile primăriei ar fi fost achitată contravaloarea energiei electrice consumate de o societate economică aparținând consilierului local, în cuantum de peste 66.000 lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Dumitru Mitroiu și respectivul consilier PSD al comunei Cislău au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de delapidare şi complicitate la delapidare. Dumitru Mitroiu a plătit facturile unui asociat în...

- A word from our sponsor -

spot_img

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...