luni, 24 martie 2025
6.9 C
Buzău

România

6.9 C
Buzău
luni, 24 martie 2025
6.9 C
Buzău

Revoltă la Focșani. Cristi Misăilă a pus taxă pe...

O taxă specială introdusă de primarul Cristi Misăilă la Focșani a creat revoltă în rândul localnicilor: impozitul pe iluminatul public. Mulți locuitori consideră taxa abuzivă,...
Ești aiciSocietateRezultate alegeri europarlamentare 2019. Românii, marii câștigători indiferent de clasamentul final. Dragnea...
George Lixandru
George Lixandruhttps://expresssud-est.ro
Sunt mândru, ăsta este Oscarul meu! E grozav să trăiesc într-un județ pesedizat, iar niște imbecili, Dumnezeu știe de ce, să considere că, dacă nu sunt cu PSD, nu merit să fiu, sanchi, cineva!

Despre Express Sud-Est


New York Times: „Cine sunt băieții ăștia? Niște mâzgălitori obosiți de pe net?”
The Guardian: „Nu am auzit niciodată de Express Sud-Est. Nu ne interesează.”
Le Monde: „Ăștia care scriu sunt români? Ce au furat?”

Rezultate alegeri europarlamentare 2019. Românii, marii câștigători indiferent de clasamentul final. Dragnea și Tăriceanu, out

O nouă estimare a votului la europarlamentare arată că PNL își consolidează poziția pe locul întâi, depășind cu 3 procente PSD, în timp ce patru partide se bat în continuare pentru pragul electoral

rezultate alegerile ue #românia

Marele câștigător al alegerilor europarlamentare din 2019 este Alianța USR PLUS, formată dintr-un partid care abia a intrat în Parlament în urmă cu doi ani și altul care n-a reușit să se înregistreze decât în urmă cu câteva luni. Mai important, scorul mare, încă nu e clar dacă puțin sub sau puțin peste cele două mari partide tradiționale, PSD și PNL, l-a obținut fără o structură de primari în teritoriu și cu discurs asumat anticorupție, pro-occidental și reformist. Creșterea rapidă a partidului indică o schimbare majoră în structura electoratului.

Citește și: Ai belin-o, Baroane!

Un alt mare câștigător este președintele Klaus Iohannis. Referendumul pe tema justiției a trecut fără emoții, fiind validat cu o prezență de peste 40%. Victoria este cu atât mai importantă cu cât referendumul pe tema familiei tradiționale inițiat de Dragnea și PSD, puternic susținut de BOR și alte culte, n-a trecut în două zile și a strâns o prezență de 20%, la jumătate de cea pentru justiție. Este o gură de aer pentru tot sistemul de justiție aflat sub asalt continuu în ultimii doi ani.

Dacian Cioloș și Dan Barna au devenit și ei lideri validați prin vot pentru prima oară, iar liderului PLUS i se deschide calea spre prezidențiale. Și încă ceva: rezultatul Alianței îngroapă pentru moment orice eventuală dispută internă, tensiune mocnită sau latentă între cele două formațiuni.

La PNL s-a validat ca om politic Rareș Bogdan. Fostul realizator de la Realitatea TV a adus un aer proaspăt în partid, cu discursul său mobilizator, cu accente naționaliste și radical anti-PSD. A mai reușit  performanța de a fi acceptat rapid de electorat iar cele câteva procente în plus obținute de liberali se datorează și prestației lui. PNL a câștigat pe ansamblu un scor bun, dar este la un pas de a pierde statutul de cel mai mare partid de opoziție. Încă nu știm dacă nu cumva l-a pierdut deja. Liberalii au mare nevoie de sânge proaspăt și de un nou discurs dacă vor să supraviețuiască pe termen lung.

Citește și: Complicii hoților și Ura. Ori despre cum votul de la alegerile din 26 mai, indiferent de rezultat, ne va arăta – pentru a câta oară? – că și pe unii și pe alții ne-a unit ura, dar o să ne despartă agenda personală

Dar de departe cel mai mare câștigător sunt alegătorii, în special românii din diaspora. Mobilizarea exemplară din țară, îndârjirea cu care au stat la cozi ore în șir la ambasadele României din străinătate, au salvat din nou imaginea României în afară. Ei au arătat din nou Europei că România nu este nici Ungaria lui Orban, nici Turcia lui Erdogan, că doar un accident democratic a făcut ca la putere să ajungă vremelnic un grup de infractori. Coaliția PSD – ALDE a reușit să-i umilească chiar și în ziua votului, dar revanșa alegătorilor a fost pe măsură. Să nu-i uităm pe protestatarii care timp de doi ani și jumătate au trezit și întreținut conștiința civică.

Marii perdanți sunt în mod clar Liviu Dragnea, PSD și toate acțiunile lor anti-justiție, anti-UE, anti-economie de piață, anti-occidentale, naționaliste, suveraniste, plus contraselecția practicată la vârful partidului și la guvernare. Este cea mai mare cădere pe care o înregistrează un partid care, deși mărește salarii, crește cheltuielile sociale, promite subvenții majorate către largi categorii sociale, pierde în doar doi ani  20 de procente, aproape jumătate din scorul obținut la parlamentarele din 2016. Guvernul Dăncilă are de acum zilele numărate, iar dacă ar fi să-l credem pe Oprișan, Dragnea este istorie.

Citește și: Ionel Banu, directorul cu portofel pesedist al Colegiului „B.P. Hașdeu” din Buzău, exmatriculează un elev pentru „nesimțirea” de a critica_cântăreața colegiului, dar „fraternizează” cu un profesor condamnat pentru pornografie infantilă!

Scos din circuit este și ALDE, iar Dragnea și-a bătut probabil joc de Călin Popescu Tăriceanu când a spus că ar putea fi candidat la prezidențiale din partea coaliției la concurență cu Gabriela Firea. Datele de la ora 06:44 arată că că ALDE ratează intrarea în Parlamentul European. Cum ar mai putea candida Tăriceanu la prezidențiale din poziția de loser? Liderul ALDE achită factura complicității cu PSD, chiar dacă în ultimele luni a încercat să ia distanță de partenerul de guvernare.

A pierdut răsunător încă o dată tot aparatul mediatic de ventilat minciuni și manipulări, în special Antena 3, devenită organul oficial de propagandă a lui Liviu Dragnea și PSD. Postul lui Voiculescu a fost cointeresat în alegeri prin cei trei candidați promovați de Dragnea pe lista partidului, în frunte cu Carmen Avram, soția lui Adrian Ursu, cel care conduce editorial postul tv. Ineficiente s-au dovedit milioanele de euro pompate în consultanții israelieni, în diverse site-uri, analiști și comentatori puși să ridice ode seară de seară marelui partid și să-i prevadă o mare victorie la alegeri.

Mult mai eficienți decât ei s-au dovedit vloggerii noii generații, rețelele sociale, FB, adică tot ceea ce schimbă din temelii comunicarea în ziua de azi și fața politicii românești.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturați, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Întrucât suntem CENZURAȚI pe FACEBOOK, ne poți urmări investigațiile și reportajele și pe GoogleNews. Nu te costă nimic, dar ajuți astfel niște ziariști idealiști care se încăpățânează, încă, să creadă că își pot face meseria fără patroni și fără interese ascunse. 

Express Sud-Est.ro este un proiect jurnalistic fără apartenență politică, ideologică sau comercială, care nu se finanțează cu fonduri ale statului român și nici cu sume provenite de la partidele politice. Puteți să ne sprijiniți prin donații pentru susținerea jurnalismului independent:

Donează prin Transfer Bancar

CONTURI BANCARE:
IBAN RO34BTRLRONCRT0CE8518001, în lei
IBAN RO78BTRLEURCRT0CE8518001, în euro

Deschise la Banca Transilvania

Doriți să primiți notificări ori de câte ori postăm ceva nou?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Preluarea textelor de pe paginile EXPRESS SUD-EST se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe EXPRESS SUD-EST sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului. Preluarea integrală a materialelor EXPRESS SUD-EST se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

- A word from our sponsor -

spot_img

News

EXPRESS SUD-EST

Editorial

George Lixandru
GEORGE LIXANDRU

Bolojan și „mănăstiruțele” din PNL

Eram convins că toate reformele începute de Ilie Bolojan atât în PNL, dar şi la locul de muncă din Senat, nu vor fi primite cu aplauze nici măcar în propriul partid. Mă aşteptam însă ca, o perioadă de timp, cârcotelile să aibă loc pe la colţuri, prin birturi conspirative sau prin vreo toaletă frumos mirositoare din Bruxelles. Fiindcă PNL-iştii au mare nevoie de Bolojan, măcar la nivel de imagine, fostul primar al Oradiei scoţându-i pur şi simplu din gunoi, după calamitatea de la alegerile prezidenţiale. Iată, însă că deja o voce s-a ridicat public împotriva lui Bolojan, şi încă pe un ton foarte vehement, ca să nu spun mitocănesc. Mă refer la Silviu Mănăstire, fost secretar general adjunct al PNL...

Dezvăluiri

Răzvan Leu, din Buzău, și țeapa justițiarului Călin Georgescu

Iese la iveală încrengătura din spatele lui Călin Georgescu. Candidatul la Cotroceni, care a raportat „zero costuri" pentru promovare, s-a ales cu plângere penală la DIICOT, pentru înșelăciune. Concret, un om de afaceri din Buzău îi acuză pe Călin Georgescu și pe un apropiat al acestuia, Ionel Rusen, că l-au escrocat cu suma de 1,1 milioane de euro și că banii ar fi fost folosiți pentru a finanța campania electorală a lui Georgescu. Răzvan Leu a depus, la începutul anului,...
spot_img

REPORTAJ

Cislău – osul domnesc...

Ieșim din Buzău și  intrăm în șerpuirea scâncită a câmpiei buzoiene în jurul râului cu același nume. E ca și cum Bărăganul n-ar vrea să se despartă de noi, agățându-se de gâtul bietei ape și sufocând-o într-o ultimă îmbrățișare. Mergem spre Cislău, o comună al cărei nume are o rezonanță stranie. Mașina în care suntem este condusă de nea Gigi, un moldovean stabilit în Buzău și care se apropie bine de 60 de ani. Ca orice șofer care se respectă, nea Gigi este „omul enciclopedie”. Răspunde la întrebări, dar ...

Herghelia Cislău, o comoară națională

Herghelia Cislău, cu o istorie de peste un secol în care a servit armatei, a cunoscut un declin în timpul Primului Război Mondial şi o perioadă de glorie în anii '30 când a devenit centru de formare şi perfecţionare pentru echipa sportivă a României, este locul în care se găseşte armăsarul Pur sânge englez Fronzen Fire, adus din îndepărtata Irlandă de Irina Vlăducă Marghiloman, strănepoata marelui om politic şi 'părinte' al hipismului românesc, Alexandru Marghiloman. Potrivit...

Anchete

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, la un pas de pușcărie. Ce acuzații i se mai aduc

Dumitru Mitroiu, fostul primar din Cislău, a fost trimis în judecată, alături de un consilier PSD al comunei, după ce din fondurile primăriei ar fi fost achitată contravaloarea energiei electrice consumate de o societate economică aparținând consilierului local, în cuantum de peste 66.000 lei. Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Dumitru Mitroiu și respectivul consilier PSD al comunei Cislău au fost trimiși în judecată pentru infracțiunile de delapidare şi complicitate la delapidare. Dumitru Mitroiu a plătit facturile unui asociat în...

- A word from our sponsor -

spot_img

Nehoiu, orașul cu lacăte pe speranță

Nehoiu, orașul care, înainte de revoluție, era o bijuterie a județului Buzău, trece printr-unul dintre cele mai grele momente ale existenței sale. După ce fabrica de prelucrare a cherestelei Foresta a încăput pe mâinile afaceristului sirian Omar Hayssam, sub oblăduirea prefectului Ion Vasile și a primarului Alexandru Corcodel, orașul s-a prăbușit, scăderea iremediabilă a nivelului de trai aducând sărăcie, șomaj şi lipsa oricărei perspective pentru localnici. Altfel, localitatea în care trăiesc în jur de 14.000 de suflete se află...