Președinta Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a explicat, luni seara, la o emisiune TV, că OUG 7/2019 a interzis colegiilor de conducere ale instanțelor să mai stabilească orice fel de regulă, aplicându-se strict prevederile legale, iar legea nu prevede tragerea la sorți a completurilor de 5 judecători.
Citește și: Amănunte absolut îngrozitoare despre crima de la Buzău. Ce au descoperit medicii când au autopsiat-o pe Valentina Nica, tânăra moartă în incendiu
„OUG 7/2019 a interzis colegiului de conducere al oricărei instanțe să mai stabilească reguli. Dacă legea nu prevede tragerea la sorți, colegiile nu pot să stabilească astfel de reguli”, a explicat președinta instanței supreme.
„Dacă nu se va interveni urgent pe lege, vom avea aceeași problemă cu completurile de 5, pentru că nici CSM nu poate interveni”, a avertizat Tarcea.
Citește și: Popa Mădălin Iscru din Tulcea și „minunile” PSD! Popa face bani grei din proiectele de dezvoltare ale primăriilor din județele Românicăi. Rețeta este de-a dreptul fabuloasă, cu conectare directă la penalii cocoțați în vârful partidului condus de Liviu Dragnea
Astfel, OUG 7/2019 face ca decizia prin care CSM a decis că tragerea la sorți se face cu bile, în prezența decanului de vârstă al ÎCCJ, care va verifica prin citire, în prezența celorlalți judecători, numele judecătorilor înscriși pe bilete în vederea tragerii la sorți şi va proceda la introducerea acestora în dispozitive (bile) identice, care să asigure secretul numelui; dispozitivele menționate vor fi introduse în urne separate corespunzătoare completurilor în materie penală, respectiv în alte materii decât cea penală; bilele cu numele președintelui şi ale vicepreședinților Înaltei Curți de Casație şi Justiție vor fi introduse în urna corespunzătoare secției din care provin; preşedintele sau, în lipsa acestuia, unul dintre cei 2 vicepreședinți ai Înaltei Curți de Casație şi Justiție va extrage numărul de judecători necesar în vederea compunerii tuturor completurilor de 5 judecători etc., să nu mai fie valabilă.
Așa că ÎCCJ va forma completurile de 5 fără vreo decizie a Colegiului de conducere, ci doar așa cum spune legea. Deci liber la contestații la CCR și la anularea condamnărilor.