Laura Codruța Kovesi a câștigat procesul în care Inspecția Judiciară o acuza că a săvârșit abateri disciplinare în legătură cu desemnarea unui judecător să efectueze controale la două unități ale DNA. Decizia instanței este definitivă.
„Cu majoritate, Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspecția Judiciară împotriva Hotărârii nr. 5P din 13 iunie 2018, pronunțată de Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr.5/P/2018. Definitivă. Pronunțată în ședința publică, astăzi, 25 martie 2019. Cu opinia separată a doamnelor judecător Corina-Alina Corbu şi Maria Hrudei”, se arată în minuta instanței.
Citește și: Mihaela Iuliana Șerban, judecătoarea din Constanța, moartă în urma unui cumplit accident rutier, era o împătimită a curselor de motoare. Ce a făcut cu doar câteva zile înainte să moară
Doi magistrați din complet, Corina Alina Corbu şi Maria Hrudei, au făcut opinie separată, în sensul admiterii acțiunii disciplinare şi sancționării lui Kovesi cu avertisment.
Corina Alina Corbu este preşedintele Secției de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Instanței supreme. Ea a fost trimisă în judecată de DNA în anul 2014 pentru complicitate la favorizarea făptuitorului, fiind achitată definitiv în mai 2018.
Inițial, în iunie 2018, Secția pentru procurori a CSM a decis că Laura Codruța Kovesi nu a săvârșit o abatere disciplinară în acest caz, însă Inspecția Judiciară a făcut recurs, respins luni de Instanța supremă.
Inspecția Judiciară susţine că Kovesi a emis un ordin, în anul 2017, prin care consiliera sa, judecătoarea Dana Tiţian, a fost desemnată să facă parte dintr-o comisie de control la structurile teritoriale ale DNA din Iași şi Suceava.
În opinia Inspecției Judiciare, Kovesi nu avea voie să desemneze un judecător să controleze activitatea unor procurori.
Citește și: Pătlăgeanca, delta din inima mea. Cu pasagerul spre timpul altei lumi
În timpul procesului desfășurat pe 18 martie, Kovesi a declarat că nu este un om perfect, însă nu a încălcat niciodată legea.
„Nu am comis nicio abatere disciplinară. Am fost timp de șase ani procuror general al României şi am emis zeci de ordine, unele în vigoare şi acum. Cu privire la abaterile disciplinare care mi se impută, acuzația este extrem de neclară. Nu o să găsiți în ordinul respectiv faptul că eu am dispus un control asupra procurorilor. Acel tip de control era prevăzut în regulamentul de ordine interioară. Ar trebui să fim deranjați că vine un judecător şi ajută un procuror să își facă ordine în activitate? Avem procurori detașați la Ministerul Justiției şi nu am auzit că a fost deranjat cineva de controale.
Am fost cercetată de Inspecția Judiciară că am dispus un control şi în alte lucrări am fost cercetată că nu am efectuat controale. Care ar trebui să fie conduita unui manager? Nu am dispus un control pentru a afecta imaginea procurorilor, așa cum susţine Inspecția Judiciară, pentru că acel control era confidențial. Eu nu sunt un om perfect, dar niciodată nu am încălcat legea. Cum a cuantificat Inspecția Judiciară rezultatul acelui control? A făcut măsurători că încrederea în justiție şi procurori a scăzut? Sunt procuror de 24 ani şi nu am încălcat legea niciodată. Din octombrie 2018, am fost cercetată disciplinar în 4 dosare, am 40 de verificări disciplinare deschise şi peste 20 de dosare penale. Este ciudat cum am reușit să le fac pe toate în ultimul an”, declara Laura Kovesi pe 18 martie.
Inspecția Judiciară mai are o acțiune deschisă împotriva lui Kovesi la Instanța supremă, în legătură cu neprezentarea la audierile organizate de Comisia parlamentară de anchetă pe tema alegerilor prezidențiale din 2009, acțiune care a rămas în pronunțare.